În urmă cu 139 de ani un meteorit a căzut în apropierea localității care la acea vreme se numea Mocs și făcea parte din Imperiul Austro-Ungar.
Pe 3 februarie 1882, un eveniment unic tulbura liniștea din localitatea clujeană. În apropierea satului care atunci se numea Mocs a căzut un meteorit, cel mai mare care a ajuns vreodată pe actualul teritoriu al României.
Fragmente din acest meteorit s-au răspândit pe o suprafață de 15 km lungime și 3 km lățime și au ajuns în alte trei localități învecinate. Meteoritul a fost descris ca un ”ghem de foc”, iar boierii ar fi trimis țăranii pe câmp să adune bucățile contra cost. Mai mult, anumite mărturii susțin că meteoritul ar fi fost văzut chiar de la Budapesta.
”Era în după-amiaza zilei de 3 februarie 1882, în jurul orei patru, când mulți din locuitorii satelor Coasta, Bărăi, Vișea, Mociu au văzut venind dinspre Dealul Botei (NV) un glob luminos, însoțit de o coadă fumurie; (…) din ghemul de foc, de culori vii, au țâșnit scântei, s-au auzit pocnete grozave, apoi un răpăit ca de grindină sau ca bătăile de armă (…) îndată o ploaie de pietre a lovit crengile copacilor și a căzut pe albul zăpezii”, notează un articol din 1958 semnat de Al. I. Maxim în revista Natura și citat de ziare.com.
Se consideră că ar exista 3.000 de fragmente de meteorit, cel mai mare fiind de 35,7 kg, expus la Muzeul de mineralogie din Cluj-Napoca. Alte șase fragmente se află la Muzeul de Științele Naturii din Aiud.
Source link