Connect with us

Eveniment

Primăria Cluj, obligată la despăgubiri de 120.000 euro pentru un teren primit prin ”donație”

Published

on

Primăria Cluj, obligată la despăgubiri de 120.000 euro pentru un teren primit prin ”donație”


Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a decis că Primăria Cluj-Napoca trebuie să plătească despăgubiri de aproape 120.000 euro proprietarilor unui teren pe care aceștia l-au ”donat” municipalității ca să obțină autorizație de construire pentru un bloc.
Decizia este definitivă și deschide drumul și pentru alți proprietari, care vor putea solicita în instanță despăgubiri pentru terenurile cedate primăriei pentru a obține în schimb dreptul de a construi pe aceste terenuri.

Potrivit clujust.ro, în luna decembrie 2019, ÎCCJ a respins ca inadmisibil recursul formulat de Consiliul Local şi Primăria Cluj-Napoca împotriva hotărârii judecătorești a Curții de Apel Cluj, prin care s-a dispus obligarea primăriei la plata unor despăgubiri de aproape 120.000 euro pentru un teren de 624 mp donat de mai mulți clujeni pentru a obține autorizația de construire a unui ansamblului de locuințe colective cu regim S+P+2E.

Prin decizia ÎCCJ, care menține decizia Curții de Apel Cluj, se constată practic nelegalitatea comportamentului prin care emiterea autorizației de construire este condiționată de primărie de donația sau cedarea cu titlu gratuit a unei părți din teren pentru construirea unui drum public.

Avocatul Horațiu Brisc a declarat pentru clujust.ro că Tribunalul și Curtea de Apel Cluj au hotărât că donațiile de terenuri pentru drumuri publice, pe care primăria le-a primit timp de peste un an (din iunie 2016 până în iulie 2017), donații făcute ca o condiționare pentru a obține autorizații de construire, sunt lovite de nulitate absolută. Aceasta deoarece persoanele au fost constrânse să renunțe cu titlu gratuit la dreptul de proprietate. Potrivit sentințelor judecătorești, acele donații au fost recalificate ca exproprieri, astfel că primăria trebuie să plătească o justă despăgubire pentru aceste suprafețe.

Acesta a mai precizat pentru sursa citată că în perioada 2016-2019 au fost aprobate peste 300 hotărâri prin care CL a acceptat oferta de donație sau a preluat în domeniul public parcele de terenuri de la proprietarii privați. ”Prin această practică nelegală, Primăria a reușit atât să evite exproprierea terenurilor la valoarea de piață, economisind milioane de euro de la bugetul local, dar a și scăpat de procedura birocratică de expropriere”, spune avocatul clujean.

Source link

Facebook Comments Box

Eveniment

O mașină s-a făcut ZOB în Florești. Doi tineri, la spital

Published

on

O mașină s-a făcut ZOB în Florești. Doi tineri, la spital

Un accident rutier a avut loc, în noaptea de duminică spre luni, în comuna Florești, județul Cluj. 
„Un conducător auto în vârstă de 19 ani a pierdut controlul asupra direcției de deplasare, autoturismul pătrunzând pe sensul opus, unde a intrat în coliziune cu gardurile unor imobile. Conducător auto și un alt pasager, de 17 ani au fost transportați la spital. Testarile alcooltest – negative”, au transmis reprezentanții IPJ Cluj.

Source link

Facebook Comments Box
Continue Reading

Eveniment

Accident GRAV de circulație la Cluj. Tânăr de 19 ani, scos din mașină cu descarcerarea

Published

on

Accident GRAV de circulație la Cluj. Tânăr de 19 ani, scos din mașină cu descarcerarea

Un grav accident de circulație a avut loc, astăzi,  între localitățile Vâlcele și Mărtinești.
“Persoana încarcerată, bărbat, 19 ani, a fost extrasă și transportată în stare conștienta (cooperantă) la spital”, transmite ISU Cluj. 

 

Source link

Facebook Comments Box
Continue Reading

Eveniment

Un adolescent de 16 ani s-a urcat drogat la volan şi a provocat un accident cu patru răniţi

Published

on

Un adolescent de 16 ani s-a urcat drogat la volan şi a provocat un accident cu patru răniţi

Un tânăr din Bistriţa, care consumase canabis, s-a urcat duminică la volanul unei maşini şi a produs un accident pe o stradă din municipiu. 
În urma accidentului atât el, cât şi alţi trei tineri care îl însoţeau au fost răniţi, potrivit datelor comunicate de Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Bistriţa-Năsăud.

După producerea accidentului, tânărul a plecat de la locul faptei, dar s-a întors după ce poliţiştii au ajuns în zonă.

“Din primele date, un autoturism condus de un tânăr de 16 ani, din Bistriţa, a părăsit partea carosabilă, intrând în coliziune cu un stâlp de susţinere a reţelei electrice. În urma accidentului a rezultat rănirea şoferului şi a trei pasageri, aceştia necesitând ulterior acordarea de îngrijiri medicale.

La momentul intervenţiei poliţiştilor, şoferul nu a fost găsit la locul producerii accidentului, acesta revenind la scurt timp. În urma testării cu aparatul etilotest a acestuia, rezultatul a fost negativ. Testarea cu aparatul drugtest a indicat însă faptul că tânărul consumase substanţe psihoactive”, a transmis IPJ.

Poliţiştii au stabilit că adolescentul de 16 ani, care nu avea permis de conducere, a condus un autoturism pe care i l-a încredinţat un tânăr de 17 ani, aflat alături de el în momentul producerii accidentului.

Cercetările sunt continuate în cadrul unui dosar penal întocmit cu privire la infracţiunile de vătămare corporală din culpă, conducerea unui vehicul fără permis de conducere, conducerea unu vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe, părăsirea sau modificarea locului accidentului şi încredinţarea unui vehicul unei persoane care nu deţine permis de conducere. 

Source link

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite

Copyright © 2020 iLoveYouCluj. Webdesign & Marketing - iPublicitate