Categories: Eveniment

Primăria Cluj, obligată la despăgubiri de 120.000 euro pentru un teren primit prin ”donație”


Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a decis că Primăria Cluj-Napoca trebuie să plătească despăgubiri de aproape 120.000 euro proprietarilor unui teren pe care aceștia l-au ”donat” municipalității ca să obțină autorizație de construire pentru un bloc.
Decizia este definitivă și deschide drumul și pentru alți proprietari, care vor putea solicita în instanță despăgubiri pentru terenurile cedate primăriei pentru a obține în schimb dreptul de a construi pe aceste terenuri.

Potrivit clujust.ro, în luna decembrie 2019, ÎCCJ a respins ca inadmisibil recursul formulat de Consiliul Local şi Primăria Cluj-Napoca împotriva hotărârii judecătorești a Curții de Apel Cluj, prin care s-a dispus obligarea primăriei la plata unor despăgubiri de aproape 120.000 euro pentru un teren de 624 mp donat de mai mulți clujeni pentru a obține autorizația de construire a unui ansamblului de locuințe colective cu regim S+P+2E.

Prin decizia ÎCCJ, care menține decizia Curții de Apel Cluj, se constată practic nelegalitatea comportamentului prin care emiterea autorizației de construire este condiționată de primărie de donația sau cedarea cu titlu gratuit a unei părți din teren pentru construirea unui drum public.

Avocatul Horațiu Brisc a declarat pentru clujust.ro că Tribunalul și Curtea de Apel Cluj au hotărât că donațiile de terenuri pentru drumuri publice, pe care primăria le-a primit timp de peste un an (din iunie 2016 până în iulie 2017), donații făcute ca o condiționare pentru a obține autorizații de construire, sunt lovite de nulitate absolută. Aceasta deoarece persoanele au fost constrânse să renunțe cu titlu gratuit la dreptul de proprietate. Potrivit sentințelor judecătorești, acele donații au fost recalificate ca exproprieri, astfel că primăria trebuie să plătească o justă despăgubire pentru aceste suprafețe.

Acesta a mai precizat pentru sursa citată că în perioada 2016-2019 au fost aprobate peste 300 hotărâri prin care CL a acceptat oferta de donație sau a preluat în domeniul public parcele de terenuri de la proprietarii privați. ”Prin această practică nelegală, Primăria a reușit atât să evite exproprierea terenurilor la valoarea de piață, economisind milioane de euro de la bugetul local, dar a și scăpat de procedura birocratică de expropriere”, spune avocatul clujean.

Source link

Facebook Comments Box
Tudor Calinescu

Recent Posts

Cel mai mare glob de zăpadă din România va fi atracția principală la un târg de Crăciun inedit din Cluj-Napoca.

În perioada 23 noiembrie – 8 decembrie, Cluj-Napoca va găzdui cea de-a șaptea ediție a…

2 days ago

Un spectacol pe care nu-l vei uita niciodată. Cei mai talentați rideri din lume SuperEnduro World Championship – GP of Romania VIDEO

Pe 18 ianuarie 2025, Sala Polivalentă BTarena din Cluj-Napoca se transformă într-o arenă a adrenalinei…

3 days ago

Impact violent pe strada București din Cluj-Napoca: Scuterist proiectat câțiva metri după coliziunea cu un SUV

Un grav accident de circulație a avut loc astăzi, pe strada București din Cluj-Napoca, implicând…

4 days ago

DJ Bobo a electrizat Clujul: primul concert susținut în România s-a încheiat cu piesa “Freedom”

Seara trecută, Cluj-Napoca a fost epicentrul muzicii dance, găzduind unul dintre cele mai așteptate evenimente…

5 days ago

Dispeceratul Termoficare Napoca: Tehnologia și modernizarea aduc eficiență și siguranță pentru clujeni (P)

Termoficare Napoca trece printr-un amplu proces de modernizare, aducând în prim-plan tehnologia de ultimă generație…

1 week ago