Categories: Eveniment

Primăria Cluj, obligată la despăgubiri de 120.000 euro pentru un teren primit prin ”donație”


Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a decis că Primăria Cluj-Napoca trebuie să plătească despăgubiri de aproape 120.000 euro proprietarilor unui teren pe care aceștia l-au ”donat” municipalității ca să obțină autorizație de construire pentru un bloc.
Decizia este definitivă și deschide drumul și pentru alți proprietari, care vor putea solicita în instanță despăgubiri pentru terenurile cedate primăriei pentru a obține în schimb dreptul de a construi pe aceste terenuri.

Potrivit clujust.ro, în luna decembrie 2019, ÎCCJ a respins ca inadmisibil recursul formulat de Consiliul Local şi Primăria Cluj-Napoca împotriva hotărârii judecătorești a Curții de Apel Cluj, prin care s-a dispus obligarea primăriei la plata unor despăgubiri de aproape 120.000 euro pentru un teren de 624 mp donat de mai mulți clujeni pentru a obține autorizația de construire a unui ansamblului de locuințe colective cu regim S+P+2E.

Prin decizia ÎCCJ, care menține decizia Curții de Apel Cluj, se constată practic nelegalitatea comportamentului prin care emiterea autorizației de construire este condiționată de primărie de donația sau cedarea cu titlu gratuit a unei părți din teren pentru construirea unui drum public.

Avocatul Horațiu Brisc a declarat pentru clujust.ro că Tribunalul și Curtea de Apel Cluj au hotărât că donațiile de terenuri pentru drumuri publice, pe care primăria le-a primit timp de peste un an (din iunie 2016 până în iulie 2017), donații făcute ca o condiționare pentru a obține autorizații de construire, sunt lovite de nulitate absolută. Aceasta deoarece persoanele au fost constrânse să renunțe cu titlu gratuit la dreptul de proprietate. Potrivit sentințelor judecătorești, acele donații au fost recalificate ca exproprieri, astfel că primăria trebuie să plătească o justă despăgubire pentru aceste suprafețe.

Acesta a mai precizat pentru sursa citată că în perioada 2016-2019 au fost aprobate peste 300 hotărâri prin care CL a acceptat oferta de donație sau a preluat în domeniul public parcele de terenuri de la proprietarii privați. ”Prin această practică nelegală, Primăria a reușit atât să evite exproprierea terenurilor la valoarea de piață, economisind milioane de euro de la bugetul local, dar a și scăpat de procedura birocratică de expropriere”, spune avocatul clujean.

Source link

Facebook Comments Box
Tudor Calinescu

Recent Posts

Noi Reguli pentru Șoferi: Ce Se Întâmplă Cu Cei Care Refuză Primirea Procesului-Verbal?

Poliția a anunțat recent modificări legislative relevante pentru șoferii amendați care refuză să primească procesul-verbal…

1 day ago

Controversele Ordonanței 84: Controversele Ordonanței 84: Teste DrugTest fals pozitive și medicamentele care te pot lăsa fără permis

Poliția Română avertizează că anumite medicamente pot avea efecte psihoactive și pot genera rezultate false…

1 day ago

GALERIE FOTO: Noile grădini urbane unesc comunitățile – Un nou parc va fi realizat în nordul Clujului pentru evenimente culturale, relaxare și conectare cu natura

Cluj-Napoca este cunoscut pentru dimensiunea sa culturală vibrantă și dinamică, pentru diversitatea sa istorică, pentru…

1 day ago

Mișcarea ca mod de viață: Ciclismul câștigă tot mai mult teren în rândul clujenilor

În ultimii ani, tot mai mulți clujeni lasă mașina acasă și folosesc bicicleta pentru a…

3 days ago

CARBOCHIM, CIFRĂ DE AFACERI DE 34,2 MILIOANE DE LEI ÎN 2023

CARBOCHIM S.A., cel mai mare producător de abrazive profesionale din România, a încheiat anul 2023…

3 days ago

Președintele TIFF, Tudor Giurgiu, despre Cluj vs București: Experiența după trei săptămâni în capitala Ardealului.

O nouă etapă a "competiției" Cluj vs București a fost marcată de sinceritatea președintelui TIFF,…

4 days ago