Connect with us

Eveniment

Primul bucătar român cu stea Michelin își deschide restaurant la Cluj

Stefania Heinz

Published

on

Primul bucătar român cu stea Michelin își deschide restaurant la Cluj

Chef Bogdan Dănilă, primul bucătar român care a obținut o stea Michelin, vine la Cluj să deschidă, în colaborare cu Hotel Meridian, restaurantul care ar putea da un restart gastronomiei românești.
ZIUA de CLUJ l-a “extras” preț de o jumătate de oră pe chef Bogdan Dănilă din bucătăria în care testează ingrediente și produse locale și pregătește meniul viitorului restaurant de la Cluj, pentru un dialog despre ambiție, perseverență și pasiune pentru gastronomie:

Se poate mânca la fel de bine la Cluj ca la Barcelona sau Paris?

Se poate, pentru că ingredientele există, dar trebuie cineva cu execuție sau oameni cu experiență, care să se ducă peste hotare să facă un stagiu de pregătire. Eu am fost ca la școală, în primii 4-5 ani de bucătărie doar am curățat cartofi, pește, făceam doar paste, abia apoi îți permiți să ai puțină creativitate. E ca la facultate. Întâi, în primii ani, înveți tot, apoi devii stagiar undeva 2-3 ani, apoi, după 10-15 ani, începi să lucrezi pe cont propriu, să ai relații, să-ți creezi stilul tău.

Ce înseamnă steaua Michelin pe care ai obținut-o ? Cum se reflectă această distincție şi, mai ales, cum se reflectă experienţa acumulată, în restaurantul pe care îl vei deschide la Cluj?

Cred că acum am un nivel de maturitate în care nu îmi este frică să experimentez, să vin cu ceva nou. De exemplu, când lucrezi înspre o stea Michelin te uiți foarte mult la sezonalitate, trebuie să iei ingredientul din locul potrivit și execuția trebuie să fie consistentă, în fiecare zi același lucru trebuie să fie foarte bine făcut. Acum, când mă gândesc la restaurantul acesta pe care îl vom deschide la Cluj, pot să zic că m-am maturizat și sunt mai echilibrat. Sunt încântat că pot face ceva în locul de unde am plecat, în țara mea. Acum am maturitatea să mă uit din toate unghiurile și nu sunt intimidat. Nu am nimic de demonstrat, vreau să fac o treabă bună, dar nu simt presiune sau stres, simt mai mult o bucurie.

Care a fost “călătoria” de la tânărul căruia îi place să mănânce mâncare bună și e pasionat de bucătărie până la bucătarul șef care are o stea Michelin și care experimentează cu gusturi, mirosuri, culori? 

Este foarte multă pasiune, puțin noroc și multă ambiție. Eu și acum, după 20 de ani de bucătărie, când mă trezesc sunt entuziasmat. De exemplu, dacă tu îmi zici că este o femeie în vârstă care face plăcinte cu mărar, undeva la 30 de km, eu mă duc să văd cum face. Sunt foarte modest și vreau să învăț foarte mult, să ascult ce fac oamenii. Niciodată nu ajungi la un nivel la care să poți spune că ştii tot. Trebuie să lucrezi foarte mult și să faci multe sacrifcii, să nu zici că niciodată nu se poate, trebuie să fii optimist.

Cine sunt bucătarii care te-au format și de la care ai avut cel mai mult de învățat?

Gordon Ramsay trebuie să fie unul, pentru disciplină, atitudine, respect pentru tine, pentru produs, pentru colegii tăi, pentru tehnică. Nu este chiar cum se vede la televizor, acolo fiind un show, dar în bucătărie este foarte disciplinat, ca și cum ai fi la Legiunea Franceză sau undeva în armată, toată lumea trebuie să se comporte frumos, iar asta se reflectă în mâncare.

Dacă lucrezi la un restaurant de nivel înalt, cum am lucrat eu la Pétrus, vei vedea că toți sunt disciplinați. Nu contează dacă ești ucenic și ai 19 ani și doar tai pâine şi pui unt, atenția la detaliu este maximă. Untul trebuie să fie la temperatura perfectă, pâinea trebuie tăiată la același nivel, caldă, să nu se uşte până ajunge la masă. O echipă de oameni care respectă regulile acestea poate să facă treabă bună și asta vrem să reproducem aici, în România, la Cluj. Noi începem să găsim produsele cele mai bune, iar atunci depinde de doar oamenii care vor lucra în restaurant, să le dau puțină inspirație.

Eu am ales alt drum, am plecat de 20 de ani din țară, dar sunt foarte mândru de România. Cu acest restaurant și cu imaginea mea, sper să-i inspir pe alții, pe cei tineri. Copiii de 19-20 de ani trebuie să aibă și ei un model român, să vadă că se poate, să nu se uite doar la un chef italian sau francez. Și eu, când eram mai tânăr, admiram alți chefi, iar apoi am ajuns pe aceeași scenă cu ei, la Gala Michelin, şi îmi spuneam că mi s-a îndeplinit visul. Dar a fost doar o etapă. Dacă ar gândi oamenii așa și în România și ar avea puțină inspirație, să vadă că se poate și să aibă un model, s-ar putea schimba puțin cultura.

Ce te-a determinat, după 20 de ani, tu locuind în continuare la New York, să îți aloci o parte din timp să te întorci în România și să deschizi un restaurant la Cluj?

Am avut ambiție. Apoi, după 20 de ani de muncă, pandemia de COVID a adus pentru mine o necesară oprire din rutina zilnică. Lucram foarte mult, totdeauna implicat în multe proiecte. Nu ziceam că îmi este rău, dar cu COVID-ul am avut o pauză de câteva luni și am stat acasă și m-am gândit ce pot să fac eu. Mereu am fost ambițios și am zis că se poate. Eu cred că în România, când se vor redeschide toate, după pandemie, va fi ca un “fresh start”. Dacă noi vom reuși cu acest restaurant pe care îl deschidem la Cluj, în vremurile acestea, poate fi un semn bun pentru toată lumea, să aibă un efect care să ridice toată industria. Este un restaurant în Budapesta care are două stele Michelin și nu pot crede că se poate doar în Ungaria, iar la noi nu.

Despre Bogdan Dănilă

Originar din Transilvania, Bogdan Dănilă a fost nominalizat de Zagat printre primii 30 de bucătari sub 30 de ani, în timp ce se afla la restaurantul Petrus al lui Gordon Ramsay, și a primit o stea Michelin în 2018 pentru munca sa la restaurantul newyorkez Clocktower, al celebrului Jason Atherton, devenind astfel primul român care a primit această distincţie. În prezent, Bogdan Dănilă ocupă poziția de Group Executive Chef la D&D London (compania-mamă din spatele Queensyard, Bluebird și a altor 40 de restaurante din întreaga lume).

Patru restaurante, trei stele MichelinQueensyard 
Bogdan Dănilă este în prezent Group Executive Chef la D&D Restaurant Group London, responsabil de restaurantele Queensyard din Hudson Yards și Bluebird din Columbus Circle, ambele în New York City. Conduce echipe din bucătărie, formate din 70 de angajați, și supraveghează toate operațiunile culinare pentru cele două restaurante newyorkeze.The Clocktower *
Situat în hotelul EDITION New York, restaurantul The Clocktower servește preparate din bucătăria modernă, cu o influență britanică. În perioada în care Bogdan Dănila conducea bucătăria și se ocupa de dezvoltarea meniului, din poziția de Chef De Cuisine, The Clocktower a fost distins cu o stea Michelin.Pollen Street Social *
Pollen Street Social este un bistro contemporan care oferă “fine dining” în Mayfair, Londra. Este principalul restaurant al renumitului chef Jason Atherton. Restaurantul Pollen Street Social a primit o stea Michelin în timp ce Bogdan Dănilă conducea bucătăria, ca parte a echipei de conducere, în rolul de Sous Chef.Petrus *
Petrus, cel mai cunoscut dintre restaurantele lui Gordon Ramsay, este situat în inima districtului Knightsbridge și este considerat cel mai bun restaurant din Londra. Cunoscut pentru interpretarea modernă a bucătăriei franceze, restaurantul a fost distins cu o stea Michelin în timp ce Bogdan Danillă conducea bucătăria ca Senior Sous Chef.

Source link

Facebook Comments Box
Tetarom

Tractari Auto Tudy

Eveniment

Apusuri, muzică și street food pe malul Someșului: Picnic revine la Cluj pe Plaja Grigorescu

Alex Campian

Published

on

Zona de street food la Picnic Cluj 2025 cu preparate locale și internaționale

Apusuri spectaculoase, muzică bună și arome delicioase de street food — toate se întâlnesc între 10 și 12 octombrie pe Plaja Grigorescu, la o nouă ediție PICNIC | Riverside Celebration, evenimentul care aduce la Cluj vibe-ul relaxant al verii, chiar în mijlocul toamnei.

Festivalul promite un line-up energic, cu DJ și artiști locali care vor transforma malul Someșului într-un ring de dans sub cerul liber.
🎶 Vineri: Alex Bajzat, Julian M, Benz & Akos
🎨 Sâmbătă: Bob Ramanka (street performance) și ritmurile DNB ale Quite Lucky, MVST, NEXUS, DESCKSTER și MEMPHYS
🎤 Duminică: Timothy Kross, Nidal și om la lună (electro-acoustic set)

Zona de street food va fi un adevărat deliciu culinar, cu preparate de la branduri precum Crispyteria, Mexican Bizness, Piggy Wagon, Olivo și multe altele.

Intrarea este gratuită, iar programul festivalului este între 12:00 și 22:00, de vineri până duminică.
Un eveniment realizat cu sprijinul Primăriei Cluj-Napoca, Consiliului Județean Cluj, și partenerii URSUS, Pepsi, Banca Transilvania, Absolut, Cramele Recaș, Iulius Mall și Street FOOD Festival.

Apus pe Plaja Grigorescu în timpul festivalului Picnic Cluj Riverside Celebration

Apus spectaculos pe malul Someșului, la Picnic Cluj – Riverside Celebration

Facebook Comments Box
Tetarom

Tractari Auto Tudy
Continue Reading

Eveniment

🚴‍♀️ Clujenii sunt invitați la a 187-a ediție a Marșului Bicicliștilor – apel pentru un oraș mai prietenos cu pedalatul

Alex Campian

Published

on

Participanți la Marșul Bicicliștilor Clujeni, ediția 187, în centrul Clujului.

Sâmbătă, 11 octombrie 2025, Clubul de Cicloturism Napoca (CCN) organizează a 187-a ediție a Marșului Bicicliștilor Clujeni (MBC187). Evenimentul începe la ora 10:00, cu plecare din Piața Unirii, și va aduna, ca de fiecare dată, pasionați de pedalat din tot Clujul și din localitățile din jur.

Organizatorii estimează o durată de aproape două ore pentru un traseu de aproximativ 15 kilometri, care va străbate centrul și cartierele Plopilor și Grigorescu, incluzând zone pitorești precum Parcul Rozelor și malurile Someșului Mic. Traseul este ușor și accesibil tuturor, fără a necesita pregătire specială.


🚸 Reguli de participare

Conform legislației, minorii sub 16 ani trebuie să poarte cască, iar toate bicicletele trebuie să fie echipate corespunzător. Evenimentul este deschis tuturor celor care doresc să promoveze un stil de viață activ și o mobilitate urbană sustenabilă.


🕰️ O tradiție clujeană de peste 17 ani

Marșul Bicicliștilor Clujeni are loc lunar din 2007, continuând inițiativa începută de CCN încă din 1998. Asociația, activă de peste 30 de ani, promovează ciclismul recreativ, turistic și utilitar, sub egida Federației Bicicliștilor din România (FBR).

Evenimentul are o dublă misiune: recreativă și civică. Este o ocazie de socializare și mișcare, dar și o formă de protest pașnic pentru o infrastructură velo mai sigură și coerentă în Cluj-Napoca.


🏙️ Semnal de alarmă pentru infrastructura velo

Participanții doresc să atragă atenția asupra problemelor persistente ale pistelor de biciclete din oraș: lipsa de continuitate, lățimea insuficientă, marcaje incorecte și interdicția traversării Pieței Unirii pe latura vestică – un punct critic pentru traficul velo.

Organizatorii critică și lipsa de viziune în reconfigurarea străzii Clinicilor, unde o bandă auto ar fi putut fi transformată într-o pistă dublu-sens pentru biciclete, îmbunătățind circulația și accesul la UPU.

🌍 Pedalează pentru un oraș mai verde

Marșul Bicicliștilor nu este doar o plimbare pe două roți, ci o declarație publică pentru un Cluj mai curat și mai prietenos cu mediul.
Bicicleta este o soluție viabilă pentru reducerea poluării și aglomerației și pentru creșterea calității vieții urbane”, transmit organizatorii CCN.

Facebook Comments Box
Tetarom

Tractari Auto Tudy
Continue Reading

Eveniment

(Video) – Copil de 12 ani, lovit pe trotuar de un Mustang condus de un șofer din Bistrița-Năsăud, se luptă între viață și moarte

Alex Campian

Published

on

Copil de 12 ani lovit pe trotuar de un Mustang la Cluj

Copilul de 12 ani lovit pe trotuar, miercuri, 1 octombrie, de un autoturism Ford Mustang, pe strada Avram Iancu din Cluj-Napoca, se luptă între viață și moarte.

Potrivit reprezentanților SCJU Cluj, minorul a fost adus în stare critică la UPU Copii, iar medicii au decis să intervină chirurgical de urgență în Blocul Operator Neurochirurgie. Operația a durat câteva ore, iar ulterior pacientul a fost transferat la Terapie Intensivă, unde se află în prezent, intubat și ventilat mecanic. Prognosticul este rezervat.

„Pacientul de 12 ani, transferat de la Spitalul de Copii cu un traumatism cranio-cerebral sever, a fost operat în regim de urgență, în cursul serii în Blocul Operator Neurochirurgie. În prezent se află la terapie-intensivă Neurochirurgie, intubat, sedat și ventilat mecanic. Prognosticul medicilor este rezervat.”, au declarat pentru Cluj24 reprezentanții Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj.

Cum s-a produs accidentul?

Potrivit polițiștilor, un bărbat de 34 de ani, din județul Bistrița-Năsăud, aflat la volanul unui Ford Mustang care circula spre Piața Cipariu, nu ar fi adaptat viteza la condițiile de drum. Din această cauză, șoferul a pierdut controlul asupra direcției de mers, a pătruns pe contrasens și a acroșat copilul de 12 ani, care se afla pe trotuar.

Minorul a fost preluat imediat de echipajul SMURD, intubat la fața locului și transportat de urgență la spital.

Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ. Polițiștii continuă cercetările pentru a stabili cu exactitate împrejurările accidentului.

Mama copilului, în stare de șoc

„Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca au intervenit în această după-amiază la un grav accident rutier petrecut pe strada Avram Iancu din municipiul Cluj-Napoca. La fața locului au intervenit o autospecială cu modul de descarcerare și două echipaje SMURD, unde au găsit un minor, în vârstă de 12 ani, ce prezenta multiple traumatisme și se afla în stare de inconștiență. Echipajul SMURD i-a acordat asistență medicală de urgență, fiind intubat și transportat la Spitalul de Copii.

Mama copilului, aflată în stare de șoc și prezentând agitație psihomotorie, a fost consultată de echipajul SMURD și transportată la spital ca însoțitor al minorului”, a transmis ISU Cluj.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto&Video: stirile Protv

Facebook Comments Box
Tetarom

Tractari Auto Tudy
Continue Reading

Cele mai citite


Tetarom