Connect with us

Eveniment

Primul bucătar român cu stea Michelin își deschide restaurant la Cluj

Stefania Heinz

Published

on

Primul bucătar român cu stea Michelin își deschide restaurant la Cluj

Chef Bogdan Dănilă, primul bucătar român care a obținut o stea Michelin, vine la Cluj să deschidă, în colaborare cu Hotel Meridian, restaurantul care ar putea da un restart gastronomiei românești.
ZIUA de CLUJ l-a “extras” preț de o jumătate de oră pe chef Bogdan Dănilă din bucătăria în care testează ingrediente și produse locale și pregătește meniul viitorului restaurant de la Cluj, pentru un dialog despre ambiție, perseverență și pasiune pentru gastronomie:

Se poate mânca la fel de bine la Cluj ca la Barcelona sau Paris?

Se poate, pentru că ingredientele există, dar trebuie cineva cu execuție sau oameni cu experiență, care să se ducă peste hotare să facă un stagiu de pregătire. Eu am fost ca la școală, în primii 4-5 ani de bucătărie doar am curățat cartofi, pește, făceam doar paste, abia apoi îți permiți să ai puțină creativitate. E ca la facultate. Întâi, în primii ani, înveți tot, apoi devii stagiar undeva 2-3 ani, apoi, după 10-15 ani, începi să lucrezi pe cont propriu, să ai relații, să-ți creezi stilul tău.

Ce înseamnă steaua Michelin pe care ai obținut-o ? Cum se reflectă această distincție şi, mai ales, cum se reflectă experienţa acumulată, în restaurantul pe care îl vei deschide la Cluj?

Cred că acum am un nivel de maturitate în care nu îmi este frică să experimentez, să vin cu ceva nou. De exemplu, când lucrezi înspre o stea Michelin te uiți foarte mult la sezonalitate, trebuie să iei ingredientul din locul potrivit și execuția trebuie să fie consistentă, în fiecare zi același lucru trebuie să fie foarte bine făcut. Acum, când mă gândesc la restaurantul acesta pe care îl vom deschide la Cluj, pot să zic că m-am maturizat și sunt mai echilibrat. Sunt încântat că pot face ceva în locul de unde am plecat, în țara mea. Acum am maturitatea să mă uit din toate unghiurile și nu sunt intimidat. Nu am nimic de demonstrat, vreau să fac o treabă bună, dar nu simt presiune sau stres, simt mai mult o bucurie.

Care a fost “călătoria” de la tânărul căruia îi place să mănânce mâncare bună și e pasionat de bucătărie până la bucătarul șef care are o stea Michelin și care experimentează cu gusturi, mirosuri, culori? 

Este foarte multă pasiune, puțin noroc și multă ambiție. Eu și acum, după 20 de ani de bucătărie, când mă trezesc sunt entuziasmat. De exemplu, dacă tu îmi zici că este o femeie în vârstă care face plăcinte cu mărar, undeva la 30 de km, eu mă duc să văd cum face. Sunt foarte modest și vreau să învăț foarte mult, să ascult ce fac oamenii. Niciodată nu ajungi la un nivel la care să poți spune că ştii tot. Trebuie să lucrezi foarte mult și să faci multe sacrifcii, să nu zici că niciodată nu se poate, trebuie să fii optimist.

Cine sunt bucătarii care te-au format și de la care ai avut cel mai mult de învățat?

Gordon Ramsay trebuie să fie unul, pentru disciplină, atitudine, respect pentru tine, pentru produs, pentru colegii tăi, pentru tehnică. Nu este chiar cum se vede la televizor, acolo fiind un show, dar în bucătărie este foarte disciplinat, ca și cum ai fi la Legiunea Franceză sau undeva în armată, toată lumea trebuie să se comporte frumos, iar asta se reflectă în mâncare.

Dacă lucrezi la un restaurant de nivel înalt, cum am lucrat eu la Pétrus, vei vedea că toți sunt disciplinați. Nu contează dacă ești ucenic și ai 19 ani și doar tai pâine şi pui unt, atenția la detaliu este maximă. Untul trebuie să fie la temperatura perfectă, pâinea trebuie tăiată la același nivel, caldă, să nu se uşte până ajunge la masă. O echipă de oameni care respectă regulile acestea poate să facă treabă bună și asta vrem să reproducem aici, în România, la Cluj. Noi începem să găsim produsele cele mai bune, iar atunci depinde de doar oamenii care vor lucra în restaurant, să le dau puțină inspirație.

Eu am ales alt drum, am plecat de 20 de ani din țară, dar sunt foarte mândru de România. Cu acest restaurant și cu imaginea mea, sper să-i inspir pe alții, pe cei tineri. Copiii de 19-20 de ani trebuie să aibă și ei un model român, să vadă că se poate, să nu se uite doar la un chef italian sau francez. Și eu, când eram mai tânăr, admiram alți chefi, iar apoi am ajuns pe aceeași scenă cu ei, la Gala Michelin, şi îmi spuneam că mi s-a îndeplinit visul. Dar a fost doar o etapă. Dacă ar gândi oamenii așa și în România și ar avea puțină inspirație, să vadă că se poate și să aibă un model, s-ar putea schimba puțin cultura.

Ce te-a determinat, după 20 de ani, tu locuind în continuare la New York, să îți aloci o parte din timp să te întorci în România și să deschizi un restaurant la Cluj?

Am avut ambiție. Apoi, după 20 de ani de muncă, pandemia de COVID a adus pentru mine o necesară oprire din rutina zilnică. Lucram foarte mult, totdeauna implicat în multe proiecte. Nu ziceam că îmi este rău, dar cu COVID-ul am avut o pauză de câteva luni și am stat acasă și m-am gândit ce pot să fac eu. Mereu am fost ambițios și am zis că se poate. Eu cred că în România, când se vor redeschide toate, după pandemie, va fi ca un “fresh start”. Dacă noi vom reuși cu acest restaurant pe care îl deschidem la Cluj, în vremurile acestea, poate fi un semn bun pentru toată lumea, să aibă un efect care să ridice toată industria. Este un restaurant în Budapesta care are două stele Michelin și nu pot crede că se poate doar în Ungaria, iar la noi nu.

Despre Bogdan Dănilă

Originar din Transilvania, Bogdan Dănilă a fost nominalizat de Zagat printre primii 30 de bucătari sub 30 de ani, în timp ce se afla la restaurantul Petrus al lui Gordon Ramsay, și a primit o stea Michelin în 2018 pentru munca sa la restaurantul newyorkez Clocktower, al celebrului Jason Atherton, devenind astfel primul român care a primit această distincţie. În prezent, Bogdan Dănilă ocupă poziția de Group Executive Chef la D&D London (compania-mamă din spatele Queensyard, Bluebird și a altor 40 de restaurante din întreaga lume).

Patru restaurante, trei stele MichelinQueensyard 
Bogdan Dănilă este în prezent Group Executive Chef la D&D Restaurant Group London, responsabil de restaurantele Queensyard din Hudson Yards și Bluebird din Columbus Circle, ambele în New York City. Conduce echipe din bucătărie, formate din 70 de angajați, și supraveghează toate operațiunile culinare pentru cele două restaurante newyorkeze.The Clocktower *
Situat în hotelul EDITION New York, restaurantul The Clocktower servește preparate din bucătăria modernă, cu o influență britanică. În perioada în care Bogdan Dănila conducea bucătăria și se ocupa de dezvoltarea meniului, din poziția de Chef De Cuisine, The Clocktower a fost distins cu o stea Michelin.Pollen Street Social *
Pollen Street Social este un bistro contemporan care oferă “fine dining” în Mayfair, Londra. Este principalul restaurant al renumitului chef Jason Atherton. Restaurantul Pollen Street Social a primit o stea Michelin în timp ce Bogdan Dănilă conducea bucătăria, ca parte a echipei de conducere, în rolul de Sous Chef.Petrus *
Petrus, cel mai cunoscut dintre restaurantele lui Gordon Ramsay, este situat în inima districtului Knightsbridge și este considerat cel mai bun restaurant din Londra. Cunoscut pentru interpretarea modernă a bucătăriei franceze, restaurantul a fost distins cu o stea Michelin în timp ce Bogdan Danillă conducea bucătăria ca Senior Sous Chef.

Source link

Facebook Comments Box

Eveniment

Un spectacol pe care nu-l vei uita niciodată. Cei mai talentați rideri din lume SuperEnduro World Championship – GP of Romania VIDEO

Diana Petrescu

Published

on

Pe 18 ianuarie 2025, Sala Polivalentă BTarena din Cluj-Napoca se transformă într-o arenă a adrenalinei și a performanței, găzduind pentru a doua oară o etapă din prestigiosul Campionat Mondial de SuperEnduro. Evenimentul promite să aducă laolaltă cei mai talentați rideri din lume, oferind spectatorilor un spectacol memorabil și încărcat de emoție.

Un test al celor mai buni: tehnică, rezistență și ambiție

SuperEnduro World Championship nu este doar o cursă – este o provocare extremă. Grand Prix-ul României, renumit pentru traseele sale dificile și obstacolele brutale din lemn, va împinge piloții la limita maximă a abilităților lor tehnice și fizice. Obstacolele spectaculoase, care includ bușteni, pietre și alte elemente concepute să testeze rezistența și coordonarea, transformă fiecare tură într-o adevărată luptă contracronometru.

Fiecare secundă contează, iar adrenalina va atinge cote maxime, deoarece cei mai buni rideri ai lumii se vor întrece pentru glorie și puncte importante în clasamentul mondial.

Mai mult decât o cursă: un spectacol complet

Etapa din România oferă mai mult decât competiția propriu-zisă:

  • Sesiuni de autografe: Fanii vor avea ocazia să întâlnească idolii acestui sport, să obțină autografe și să facă fotografii cu riderii de top.
  • Zone expoziționale: Descoperă cele mai noi echipamente, motociclete de ultimă generație și tehnologii avansate prezentate de branduri renumite din industria sporturilor motorizate.
  • Show-uri surpriză: Evenimentul va fi deschis cu spectacole speciale care vor pune în scenă cascadorii, demonstrații și momente unice de entertainment.

O experiență de neratat pentru toți iubitorii de sport

Indiferent dacă ești un fan devotat al sporturilor extreme sau cauți o activitate electrizantă pentru un weekend memorabil, Grand Prix-ul României din cadrul Campionatului Mondial de SuperEnduro este evenimentul pe care nu vrei să-l ratezi. Atmosfera explozivă din BTarena, energia mulțimii și spectacolul riderilor fac din această competiție o experiență unică.

Fii parte din spectacol!

Pentru a te asigura că nu pierzi niciun moment din această competiție spectaculoasă, cumpără-ți biletele din timp! Locurile sunt limitate, iar interesul pentru acest eveniment este uriaș.

  • Data: 18 ianuarie 2025
  • Locația: Sala Polivalentă BTarena, Cluj-Napoca

Vino să trăiești emoția Campionatului Mondial de SuperEnduro, să îți susții favoriții și să te bucuri de un spectacol pe care nu-l vei uita niciodată. România devine pentru o zi capitala mondială a sporturilor extreme – iar tu trebuie să fii acolo!

Pregătește-te pentru adrenalină, emoție și spectacol! Ne vedem la Cluj-Napoca!

 

CUMPARA BILETE din timp ->

 

Facebook Comments Box
Continue Reading

Eveniment

DJ Bobo a electrizat Clujul: primul concert susținut în România s-a încheiat cu piesa “Freedom”

Stefania Heinz

Published

on

Seara trecută, Cluj-Napoca a fost epicentrul muzicii dance, găzduind unul dintre cele mai așteptate evenimente muzicale ale anului. DJ Bobo, legenda pop și dance din anii ’90, a susținut primul său concert în România, în cea mai mare Sală Polivalentă din țară. Evenimentul a reunit mii de fani din toate colțurile țării, care au cântat și dansat alături de artist pe ritmurile care au definit o generație.

Concertul a fost o explozie de energie și emoție, cu o producție spectaculoasă ce a inclus lumini, proiecții video captivante și coregrafii impresionante. DJ Bobo și-a purtat fanii printr-o călătorie muzicală memorabilă, interpretând hituri emblematice precum “There Is a Party,” “Love Is All Around,” “Somebody Dance with Me” și, desigur, piesa care a făcut înconjurul lumii, “Freedom.”

Momentul culminant al serii a fost chiar interpretarea piesei “Freedom,” care a închis spectacolul într-o atmosferă electrizantă. Fanii, cu telefoanele aprinse, au creat un val de lumină și emoție în întreaga sală, cântând la unison refrenul care a devenit un imn al libertății și bucuriei de a trăi.

Artistul a mulțumit publicului român pentru primirea călduroasă și a promis că acest concert este doar începutul relației sale cu fanii din România. “Voi, cei din Cluj, sunteți incredibili! Mulțumesc pentru energie și pentru faptul că ați făcut această seară specială,” a declarat DJ Bobo la finalul spectacolului.

Concertul a demonstrat încă o dată că Cluj-Napoca este una dintre cele mai importante destinații pentru evenimente culturale și muzicale de anvergură din Europa de Est, aducând pe scena locală artiști internaționali de renume.

Cei prezenți vor păstra această seară în amintire ca pe o experiență unică, iar DJ Bobo și-a cimentat locul în inimile publicului român.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Eveniment

Magia luminilor „Garden of Lights” ajunge la Cluj-Napoca, iar expoziția „Small World” este prezentată în premieră în România.

Alex Campian

Published

on

Te așteptăm începând cu 15 noiembrie și nu uita de oferta PRE-SALE cu reduceri de 30% la abonamente! https://gardenoflights.com/ro/cluj-napoca #BuyTicketsNow #GardenOfLights #Cluj #ClujNapoca

Începând cu 15 noiembrie, locuitorii Clujului și cei din împrejurimi sunt invitați să participe la o experiență fascinantă, unde magia poveștilor întâlnește tehnologia și creativitatea. „Garden of Lights” își deschide porțile în Grădina Botanică „Alexandru Borza” a Universității Babeș-Bolyai, oferind o călătorie captivantă prin expoziția „Small World”.

Expoziția recreează o atmosferă de poveste, fiecare pas dezvăluind o nouă destinație culturală și geografică. De la orașe europene, peisaje exotice din America de Sud, până la misterele subacvatice ale Australiei, vizitatorii vor putea explora zeci de instalații tematice, copaci luminați, scene multimedia și spectacole de lumini. Printre punctele foto și reperele culturale iconice se numără câmpul de licurici, tunelurile de lumini, lampioanele japoneze tradiționale, urșii panda din China, morile de vânt olandeze, Big Ben, London Bridge, Turnul Eiffel, cafenelele pariziene, gondolele venețiene și atmosfera vibrantă a carnavalului brazilian.

Michal Chojnacki, CEO al Wonderful Lighting, a declarat: „Vizitatorii vor explora diverse continente și vor putea vedea peisaje emblematice și repere culturale remarcabile. Prin proiecțiile spectaculoase, expoziția aduce un sentiment autentic de aventură.”

Expoziția „Garden of Lights” va ilumina Grădina Botanică „Alexandru Borza” timp de trei luni, în fiecare seară după apus, oferind o experiență de poveste pentru întreaga familie. Cu instalații de lumină artistică în aer liber, expoziția combină frumusețea naturii cu narațiuni captivante.

Wonderful Lighting a intrat pe piața românească în 2023, când prima expoziție, inspirată din „Alice în Țara Minunilor”, a atras peste 180.000 de vizitatori în Grădina Botanică „Dimitrie Brândză” din București. Anul acesta, aceeași locație găzduiește o expoziție inspirată din „Frumoasa și Bestia”, deschisă publicului din 25 octombrie. „Succesul nostru ne motivează să continuăm să organizăm evenimente care inspiră și aduc oamenii împreună. Suntem încântați să aducem Garden of Lights și în Cluj-Napoca, aducând astfel magia luminii și publicului din această zonă”, a adăugat Michal Chojnacki.

Biletele pot fi achiziționate online sau direct la intrarea expoziției din Grădina Botanică, fiind disponibile și abonamente de sezon pentru acces nelimitat pe toată durata expoziției.

Despre Wonderful Lighting
Wonderful Lighting, fondată în 2020 și deținătoarea brandului „Garden of Lights”, a organizat prima sa expoziție de lumini în Cracovia, în Grădina de Experimente Stanisław Lem, atrăgând un număr record de vizitatori. Compania desfășoară acum expoziții tematice în orașe europene precum Riga, Budapesta, Dinant, Cluj-Napoca și București, și recent, în Ohio, SUA. Temele expozițiilor includ basme îndrăgite precum „Pinocchio”, „Peter Pan”, „Albă ca Zăpada” și „Animale din Africa”. Wonderful Lighting colaborează cu compania americană S4 Lights, lider în iluminatul multimedia decorativ, recunoscută pentru proiectele realizate împreună cu Disneyland, SeaWorld și Silver Dollar City.

Despre Grădina Botanică „Alexandru Borza”
Fondată în 1919 și deschisă oficial în 1925, Grădina Botanică „Alexandru Borza” din Cluj-Napoca este un centru important de cercetare, educație și conservare. Cu o suprafață de 14 hectare, grădina găzduiește aproximativ 10.000 de specii de plante organizate în sectoare tematice și oferă facilități speciale pentru persoanele cu deficiențe de vedere. Parte a Universității Babeș-Bolyai, grădina sprijină educația în domeniile botanicii, fitogeografiei și biodiversității plantelor.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite