Profi România, a lansat la Cluj-Napoca, „Raftul Bunătăților Locale” unde micii producători de produse tradiționale alimentare au fost prezenți și s-au bucurat de sprijinul acordat de către supermarket și de un acces mai ușor către clienți.
Ieri, 20.10. 2022, la Cluj-Napoca, primele produse dintr-un amplu program inițiat de Profi pentru susținerea producătorilor artizanali locali și-au făcut festiv intrarea în magazinele rețelei. Este vorba despre programul Raftul Bunătăților Locale unde sunt expuse la vânzare alimente tradiționale artizanale din această zonă, cu aromele și texturile lor specifice direct de la producătorii locali.
Produse cu gusturile autentice românești, de acum la Pofi Cluj în Mărăști, Zorilor și Grigorescu
„Încurajăm producătorii artizanali locali să producă și să vândă în condiții de siguranță alimentară bunătățile lor tradiționale pentru a le oferi clienților noștri gusturile cu care s-au obișnuit încă din copilărie. Începând de astăzi, în trei dintre magazinele noastre din cartierele clujene Mărăști, Zorilor și Grigorescu și-au făcut apariția produse alimentare artizanale din zonă și intenționăm ca, pe măsură ce identificăm producători locali apreciați și serioși, să extindem treptat sistemul și către alte mari orașe”, afirmă Gaetan Pacton, directorul general Profi.
Raftul Bunătăților Locale va fi disponibil foarte curând și la Profi Florești.
După târgul organizat de Profi la Apoș (județul Sibiu) la sfârșitul lunii septembrie pentru a pune în evidență valoarea producătorilor locali și a le mări astfel șansa de a prezenta la nivel național roadele muncii lor, evenimentul de astăzi marchează deschiderea efectivă a rețelei Profi pentru acest gen de produse.
„Noutatea pe care o lansăm astăzi, Raftul Bunătăților Locale, este o inițiativă prin care sprijinim producătorii alimentari artizanali căci aceștia sunt din ce în ce mai puțini și, ca să nu dispară, este nevoie urgentă să fie ajutați să vândă, să poată să trăiască. Această acțiune nu are o miză economică pentru noi, este una de responsabilitate socială, menită să îi ajute să treacă peste actualele momente dificile”, a declarat Călin Costinaș, director general adjunct Profi.
La Raftul Bunătăților Locale vor fi expuse pentru vânzare alimente care să îmbogățească mesele clienților cu produse tradiționale artizanale din această zonă, cu aromele și texturile lor specifice, atât de apreciate.
Atmosfera în magazin a fost întreținută de muzică tradițională populară la flaut.
Peste 40 de producători locali prezenți în magazinele Profi – Producător: „Este o gură de oxigen nesperată”
Pentru început, după ce au trecut printr-un un minuțios proces de selecție, un număr de peste 40 de producători locali sunt listați în magazinele Profi unde, în funcție de sezonalitate, vor fi prezenți cu lactate, produse din carne, legume conservate, murături, zacuscă, gemuri, siropuri, compoturi, ceaiuri, paste făinoase, ulei presat la rece, pâine și altele.
Printre cei prezenți la eveniment, au fost și producătorii locali, ale căror bunătăți au fost expuse la raft. Aceștia s-au arătat bucuroși de șansa de a fi prezenți pe rafturile unui mare magazin de retail din România.
„Ne bucurăm că facem parte dintr-o echipă energică și sperăm să ne ridicăm la așteptările clienților noștri. Am venit aici la Profi cu produse din carne de porc făcute de noi naturale. Noi vindem în Sibiu la Sara Transilvania, la diverse pensiuni, și acum, aici, la Profi. E superb, bine că s-au gândit și la noi, cei mici, este o gură de oxigen, un ajutor nesperat. Nicidată nu ne-am fi gândit că vom putea aduce marfă la un asemenea magazin”, a sus Dragomir Constantin, producător local de carne de porc din satul Sibiu.
„Vin de la Mărișel, la 50 de km de Cluj-Napoca, din Munții Apuseni, la 1.250 m altitudine de unde reprezint Cămara de la Munte. Noi am venit cu o gamă de produse fără zahăr adăugat, sirpouri și dulcețuri. Profi România ajută producătorii locali ca produsele lor să ajungă mai aproape de consmatori. Ceea ce este un lucru extraordinar. Pentru un mic producător e probabil cea mai mare provocare, chiar dacă știe să facă produse de calitate, de multe ori întâmpină dificultăți în a ajunge aproape de consumatori. Gustul produselor noastre, făcute așa cum am învățat de la părinți și bunici, îl știau până acum doar cei care veneau la noi la cabană sau la unul din micile magazine cu care colaborăm, sau care aflau de ele de pe internet. Sunt mândru că ceea ce fac eu și ai mei are acum recunoașterea și sprijinul acestui mare lanț de magazine și totodată sunt bucuros deoarece cred că acest pas ne va spori vizibilitatea și accesibilitatea, a mai spus și Sebastain Hosu, reprezentantul producătorului Cămara de Munte din Mărișel, județul Cluj.
Vicepreședinte ANSVSA: „Oamenii vor să găsească micii producători în magazinele mari”
La eveniment a luat parte și Ioan Oleleu, vicepreședintele Autorității Naționale Sanitară Veterinară (ANSVSA).
„Astăzi asistăm la un nou început, un proiect foarte important pentru ceea ce înseamnă mica producție la nivel național. Avem în acest supermarket unități de capacitate foarte mică, înregistrate din punct de vedere sanitar, respectă toate regulile de siguranță ale evenimentelor. În perioada următoare, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor este într-un proces amplu de relaxare a legislației la nivel național în domeniul procesării produselor, atât de origine animală, cât și a celor de origine non animală, astfel încât, micul producător să aibă posibilitatea de a fi prezent în marile lanțuri de magazine. Deoarece niciun mic producător nu se poate dezvolta dacă nu este prezent acolo unde sunt marile aglomerări de consumatori.
(…) Iată că, de această dată, aceștia pot să își desfășoare activitate de comercializare a produselor pe care le au, în supermarket-uri. Populația își dorește să găsească micii producători în supermarket și hypermarket. Acest proiect este unul istoric. Tot mai mulți comercianți mari au în plan să aducă pe rafturile lor mica producție”, a declarat dr. Ioan Oleleu, vicepreședintele ANSVSA.
Source link