Categories: Eveniment

Rosal ridică doar „plasticul pur”. „Incapabil sa-mă descotorosesc de furtun ca si cum ar fi reziduuri nucleare”

Un clujean a aflat că Rosal ridică doar plasticul „pur”.
Marcel P.a scris pe grupul de Facebook Clujul Civic: „Luni e zi de colectare plastic metal. Pun intr-un sac colecția săptămânala de ambalaje de plastic constând in majoritate de peturi de apa si 3 sau patru furtunuri poroase de irigație de câțiva ani care s-au degradat in câțiva ani de când funcționează (cumpărate de la Lidl ca sa fie identificarea cat mai clara). Dimineața la poarta vad sacul tăiat cu precizie chirurgicala ca sa fie inspectat si lăsat in plata domnului, fata de cele ale vecinilor mei mai norocoși ale căror deșeuri fost ridicate cu sârg. Ok, zic, oamenii își fac treaba au instrucțiuni am o problema. 

Sun la Rosal si ii explic politicos la o doamna care e problema mea: sacul meu in ziua de colectare plastic metal nu a fost ridicat si ii explic conținutul plastic adică peturi si furtun de plastic. Îmi spune oarecum deranjata ca furtunul cu pricina nu e plastic “pur” si ca așa ceva nu se ridica. Îmi sare evident țandăra si ii replic ca probabil pentru plasticul “pur” ar trebui sa îmi dea ei bani daca tot îmi impun ce sa cumpăr si sa reciclez ca sa le fie lor ușor si ca următoarea cerință va fi sa le plătesc taxa de colectare in aur „pur”.

Relativ mă calmez si imi cer scuze si ii spun ca plasticul e plastic si sa îmi spună ce e voie sa pun in container ca nu cunosc pentru ca nu știu ce scrie prin broșurile lor asta in cazul in care le au. Îmi citește de undeva ce am voie sa cumpăr si sa arunc. Constat astfel ca furtunul poros de plastic va trebui fie sa il îngrop sau sa aștept câțiva ani o alta lege sau categorie de colectare si mă simt ca intr-un roman de Kafka, incapabil sa-mă descotorosesc ca si cum ar fi reziduuri nucleare. Bodogănesc îmi mai cer scuze o data cu o jumătate de gura si spun in gând ca nu are rost mă cert degeaba cu un birocrat angajat, citesc legea si mă lămuresc.

Întâi citesc pe site-ul primăriei si cel Rosal unde e un copy paste după ceva pliante. Citesc LEGEA nr. 132 din 30 iunie 2010 unde la art. 3 scrie articolul 3 Fără a aduce atingere legislației privind ambalajele și deșeurile de ambalaje, prevederile prezentei legi se aplică următoarelor categorii de deșeuri:

a) deșeuri de hârtie și carton;
b) deșeuri de metal și plastic;
c) deșeuri de sticlă.

Iar OUG 74 2018 in Art. 17 din
(1) Autoritățile administrației publice locale ale unităților administrativ-teritoriale sau, după caz, subdiviziunile administrativ-teritoriale ale municipiilor, respectiv asociațiile de dezvoltare intercomunitară ale acestora, au următoarele obligații:

a) să asigure colectarea separată pentru cel puțin deșeurile de hârtie, metal, plastic şi sticlă din deșeurile municipale; Plasticul e definit pe undeva mai încolo ca plastic – „un polimer, în sensul art. 3 pct. 5 din Regulamentul (CE) nr. 1.907/2006 al Parlamentului European şi al Consiliului din 18 decembrie 2006 privind înregistrarea, evaluarea, autorizarea şi restricționarea substanțelor chimice (REACH), de înființare a Agenției Europene pentru Produse Chimice, de modificare a Directivei 1999/45/CE şi de abrogare a Regulamentului (CEE) nr. 793/93 al Consiliului şi a Regulamentului (CE) nr. 1.488/94 al Comisiei, precum şi a Directivei 76/769/CEE a Consiliului şi a directivelor 91/155/CEE, 93/67/CEE, 93/105/CE şi 2000/21/CE ale Comisiei, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L, nr. 396 din 30 decembrie 2006 bla bla,…

Încă o data legile sunt strâmbe ca si concept: legea colectării e făcută pentru beneficiul operatorilor precum cea a învățământului pentru profesori cea a sănătății pentru sistemului medical, a cultelor pentru cler si in general toate legile statului sunt folosul „organelor” sale administrative nu in folosul cetățenilor.

Deci ce mă fac cu furtunul bata-l vina ? E polimer ? Eu zic ca da ! Vor sa îl ridice ? Nu !
Aștept provincia cu miștocăriile „milenialilor” PS. La noapte îmi iau ținuta de camuflaj mă furișez pe undeva si il plasez in curtea unei institutii publice, sa-l ardă ei cu cauciucurile deși e polimer de … plastic, cred”.

Source link

Facebook Comments Box
Stefania Heinz

Recent Posts

Cel mai mare glob de zăpadă din România va fi atracția principală la un târg de Crăciun inedit din Cluj-Napoca.

În perioada 23 noiembrie – 8 decembrie, Cluj-Napoca va găzdui cea de-a șaptea ediție a…

3 days ago

Un spectacol pe care nu-l vei uita niciodată. Cei mai talentați rideri din lume SuperEnduro World Championship – GP of Romania VIDEO

Pe 18 ianuarie 2025, Sala Polivalentă BTarena din Cluj-Napoca se transformă într-o arenă a adrenalinei…

3 days ago

Impact violent pe strada București din Cluj-Napoca: Scuterist proiectat câțiva metri după coliziunea cu un SUV

Un grav accident de circulație a avut loc astăzi, pe strada București din Cluj-Napoca, implicând…

5 days ago

DJ Bobo a electrizat Clujul: primul concert susținut în România s-a încheiat cu piesa “Freedom”

Seara trecută, Cluj-Napoca a fost epicentrul muzicii dance, găzduind unul dintre cele mai așteptate evenimente…

5 days ago

Dispeceratul Termoficare Napoca: Tehnologia și modernizarea aduc eficiență și siguranță pentru clujeni (P)

Termoficare Napoca trece printr-un amplu proces de modernizare, aducând în prim-plan tehnologia de ultimă generație…

1 week ago