România a intrat pe 16 martie 2020 în stare de urgenţă, în contextul epidemiei de COVID-19.
Starea de urgenţă reprezintă un set de măsuri excepţionale impuse de preşedintele României prin decret prezidenţial şi confirmate apoi de Parlament.
Starea de urgenţă durează timp de 30 de zile, astfel că ziua oficială în care se încheie starea extraordinară este 15 aprilie. Cu toate acestea, starea de urgenţă, care este reglementată de articolul 93 al Constituţiei României, se poate prelungi succesiv, cu câte 30 de zile de fiecare dată.
Articolul 15 din din OUG1/1999 prevede că în funcţie de evoluţia situaţiilor de pericol, Preşedintele României, cu încuviinţarea Parlamentului, poate prelungi durata stării instituite şi poate extinde sau restrânge aria de aplicare a acesteia, scrie Mediafax.
Măsurile luate în timpul stării de urgență în România
Pe durata stării de urgenţă este restrâns exerciţiul unor drepturi, însă măsurile se aplică gradual, în funcţie de desfăşurarea situaţiei.
Potrivit decretului, „pentru prevenirea răspândirii COVID-19 şi realizarea managementului consecinţelor, raportat la evoluţia situaţiei epidemiologice, pe durata stării de urgenţă este restrâns exerciţiul următoarelor drepturi, proporţional cu gradul de realizare al criteriilor prevăzute de art. 4 alin. (4)”:
1. libera circulaţie;
2. dreptul la viaţă intimă, familială şi privată;
3. inviolabilitatea domiciliului;
4. dreptul la învăţătură;
5. libertatea întrunirilor;
6. dreptul de proprietate privată;
7. dreptul la grevă;
8. libertatea economică.
Source link