Patru zone din Cluj-Napoca se află în topul național al cartierelor. Vezi pe ce loc sunt Mănăștur și Mărăști, două dintre cele mai populate cartiere ale orașului.
O platformă de imobiliare a realizat un clasament al cartierelor din România unde se trăiește cel mai bine. La stabilirea punctajului pentru fiecare cartier au fost luați în calcul patru indicatori de bunăstare: valorile de trafic, reperele (magazine, supermarketuri, baruri și restaurante, grădinițe, școli, parcuri, locuri de joacă, facilități medicale și mijloace de transport în comun), calitatea aeruliu și costul pe metru pătrat al locuințelor raportată la media națională,
Astfel, patru cartiere din Cluj-Napoca și-au făcut loc în primele zece clasate, iar Gruia a prins ultima treaptă a podiumului național, potrivit datelor trai.storia.ro.
Așadar, Gruia este cartierul unde să trăiește cel mai bine din Cluj-Napoca și se află pe locul trei în topul cartierelor din România, cu un scor total de 57.2.
Doar în două cartiere din România, ambele din București, se trăiește mai bine decât în Gruia. Este vorba de Aviatorilor (scor 63,5) și Primăverii (63,1), care ocupă prima și a doua poziție în top.
Cartiere din Cluj-Napoca în topul zonelor din țară unde se trăiește cel mai bine
Pe locul al patrulea în acest clasament național regăsim tot un cartier din Cluj, Andrei Mureșanu (scor 56,3). Centrul Vechi din Cluj-Napoca ocupă a cincea poziție (55,9), iar cartierul Zorilor este pe locul șapte (54,2).
Sursa: trai.storia.ro
În afara top 10, regăsim zona Plopilor din Cluj-Napoca (locul 14 – 50,5), Gheorgheni (locul 28 – scor 46.8), Bună Ziua (locul 38, scor 45.7), Iris (locul 40, scor 45.3). Cartierul Mărăști, o zonă foarte căutată în Cluj-Napoca, ocupă locul 56 (scor 44). Dâmbul Rotund a prins locul 70 în acest top, cu un scor total de 42.6.
În schimb, cel mai mare cartier din Cluj-Napoca, Mănăștur, se clasează doar pe locul 135 în clasament, cu un scor total de 39.1.
Iată clasamentul celor mai bune cartiere din Cluj-Napoca în funcție de standardul de locuit:
Sursa: trai.storia.ro
Scorul a fost calculat în funcție de patru indici:
Trafic – Ia în calcul date despre circulația rutieră și viteza de deplasare, în raport cu viteza maximă legală admisă în zonă.
Repere – Ia în calcul numărul total de magazine, supermarketuri, baruri și restaurante, grădinițe, școli, parcuri, locuri de joacă, facilități medicale și mijloace de transport în comun disponibile în cartier.
Aer – Monitorizează constant calitatea aerului pe baza indicatorilor de poluare: particule în suspensie, oxizi de azot, O3, SO2, CO, temperatură, presiune atmosferică, umiditate și vânt
Imobiliare – Calculează costul mediu pe metru pătrat al locuințelor din cartierul ales, raportat la media prețurilor imobiliare la nivel național. Cu cât scorul se apropie de 100, cu atât locuințele din cartier au prețuri mai ridicate pentru cumpărare.
Source link