Conform The Gingerbread Book – Steven Stellingwerf, se pare că turta dulce a fost adusă în Europa occidentală în secolul 11 de către cruciații care se întorceau în țările lor de origine. Proveniența originară rămâne destul de misterioasă, dar se bănuiește că ar proveni, ca și ghimbirul – aroma lor de bază – din Asia, unde se cultivă acesta.
Turtă dulce
150 g unt tăiat cuburi
80 g zahăr brun
180 g miere
1 linguriță bicarbonat de sodiu
1 ou
400 g făină
1/2 linguriță praf de copt
4 lingurițe mix condimente pentru turtă dulce (eu am folosit un mix gata de folosit, dar dacă nu găsiți faceți un amestec de ghimbir 1 1/2 lingurițe, scorțișoară 1 linguriță, nucșoară 1/2 linguriță, cuișoare 1/2 linguriță, cardamon 1/2 linguriță – măcinate toate)
Glazură (royal icing)
1 albuș
200 g zahăr pudră
1/2 linguriță zeamă de lămâie
Instructions
Turtă dulce
Pune mierea, zahărul brun și untul tăiat cuburi într-o crăticioară pe aragaz, foc mediu. Amestecă ușor cu o spatulă până se topesc zahărul și untul. Când începe să fiarbă, dă-o deoparte de pe foc. Pune bicarbonatul de sodiu în această compoziție, amestecă și apoi lasă să se răcorească puțin. După ce compoziția nu mai este fierbinte, adaugă oul, condimentele pentru turtă dulce, praful de copt și făina. Amestecă-le până obții un aluat omogen. Dacă simți că încă este foarte lipicios, mai presară puțină făină. Formează 2 discuri de aluat, acoperă-le cu folie alimentară/pungi și pune-le în frigider pentru măcar 30 minute. Preîncălzește cuptorul la 180°C. Pregătește 2 tăvi cu hârtie de copt. Scoate unul dintre aluaturi, presară făină pe masă și întinde coca de turtă dulce până la o grosime de 3-4 mm. Decupează cu formele pe care le ai la dispoziție și așază fiecare turtă dulce în tavă, lăsând 1-2 cm între ele. Coace timp de 7-8 minute. Strânge resturile de cocă într-o bilă și întinde iar o foaie din care să decupezi iarăși cu formele de turtă dulce. Repetă aceeași procedură și la al doilea aluat.
Când sunt gata, lasă-le 5 minute în tavă, apoi mută-le pe un grătar ca să se răcească de tot. După ce s-au răcit, te poți apuca de decorat sau le poți lăsa fără decor – formele de Crăciun sunt suficient de draguțe și fără decor.
În total ies cam 40-50 de turte dulci (4-5 tăvi).
Glazurarea
Bate cu o furculiță albușul de ou într-un castron până se spumează ușor. Adaugă gradual zahărul pudră cernut și amestecă până se omogenizează. Pune zeama de lămâie și mai amestecă o dată ca sa o încorporezi. Pune glazura într-un cornet de hârtie sau într-o pungă la care tai unul din colțuri. Decorează după cum ai inspirație, dacă ai nevoie de idei, găsești o mulțime de modele pe internet.
Informaţiile publicate pe site-ul ZCJ.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere, cu citarea sursei
Source link