Externe

Extrema Dreaptă Maghiară Amenință cu Revendicarea Transcarpatiei în Cazul Pierderii Statalității Ucrainei în Războiul cu Rusia

Laszlo Toroczkai, liderul partidului ungar de extremă dreaptă Mi Hazank (Patria noastră), a avertizat că în cazul în care Ucraina pierde războiul cu Rusia, Transcarpatia va fi revendicată de extrema dreaptă din Ungaria. Transcarpatia este o regiune din vestul Ucrainei cu aproximativ 150.000 de etnici maghiari.

Într-o declarație făcută sâmbătă seara la o conferință a partidului său, Toroczkai a subliniat poziția sa naționalistă revizionistă, afirmând: “Dacă acest război se încheie cu pierderea statalității de către Ucraina, pentru că există și această variantă, atunci, în calitate de unic partid ungar care a luat această poziție, permiteți-mi să semnalez că revendicăm Transcarpatia.” Acest demers a fost întâmpinat cu aplauze din partea audienței.

În cadrul aceleiași conferințe, Toroczkai a promovat un mesaj simplu legat de conflictul din Ucraina: “încetarea imediată a focului, pacea și o soluționare prin discuții.” Totodată, el a susținut autonomia pentru etnicii maghiari din vestul Ucrainei.

Până în prezent, Ministerul de Externe al Ungariei și Ambasada Ucrainei la Budapesta nu au emis comentarii în legătură cu declarațiile lui Toroczkai.

În contrast, premierul ungar Viktor Orban a exprimat sprijinul pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei într-un interviu dat în decembrie la radioul public. Cu toate acestea, există tensiuni între Budapesta și Kiev din cauza presupuselor restricții ale drepturilor a aproximativ 150.000 de etnici maghiari de a-și folosi limba maternă în Ucraina.

Ministrul de externe ungar, Peter Szijjarto, este programat să se întâlnească în zilele următoare cu omologul său ucrainean, Dmitro Kuleba, și cu prim-ministrul Denis Șmîhal, pentru a discuta despre aceste chestiuni și pentru a pregăti terenul pentru o posibilă întâlnire între liderii celor două țări.

Facebook Comments Box
Tudor Calinescu

Share
Published by
Tudor Calinescu

Recent Posts

Drulă și USR mint și își bat joc din nou de clujeni!

Aflat în turism electoral la Cluj, președintele USR, Cătălin Drulă, unul dintre groparii dezvoltării României,…

1 day ago

Toscana din Ardeal: Un colț de vis ce te transpune în Italia! Descoperă cine a creat acest loc magic în Transilvania

”I Giardini di Zoe”, cunoscută și sub numele de ”Grădina Zoei” sau ”Grădinile Banpotoc”, reprezintă…

5 days ago

Primăvara înfloritoare pe malurile Someșului din Cluj: Culorile vibrante ale florilor de mai încântă privirile și îmbie la contemplare

Cu primăvara în toi, Clujul își dezvăluie splendoarea verde, iar florile de mai colorează malurile…

6 days ago

VIDEO: Unul dintre condamnații în procesul jaf la Banca Transilvania Cluj duce un stil de viață asemănător cu cel al mafioților americani din Epoca de Aur

Andrei Hosu, unul dintre cei doi tineri acuzați și condamnați pentru implicarea în marele jaf…

1 week ago

Malurile Someșului capătă treptat aspectul Sena pariziana

Malurile Someșului prind viață și încep să evolueze către aspectul caracteristic al marilor râuri europene.…

1 week ago