Connect with us

Cultura

Castelul uitat de lângă Cluj: Istoria fascinantă a unui sat cu rădăcini medievale!

Kadar Zoltan

Published

on

Puțini știu că la doar câțiva kilometri de Cluj-Napoca, într-o zonă pitorească, se află satul Săvădisla – o localitate cu o istorie fascinantă, strâns legată de regii Ungariei și de marile familii nobiliare transilvănene.

Prima atestare documentară a satului datează din 1285, sub numele de S. Ladislai, fiind un important centru medieval al cultului Sfântului Ladislau. Tradiția locală spune că regele Ladislau I a așezat aici ostași de-ai săi ca răsplată pentru luptele purtate împotriva cumanilor. Biserica parohială catolică a fost menționată în registre încă din 1332, iar în prezent, pe dealul cimitirului se află ruinele unei biserici medievale, înlocuită în 1888 cu actuala biserică reformată.

De-a lungul istoriei, Săvădisla a fost un punct de referință pentru mai multe comitate, trecând succesiv prin administrațiile Clujului și Turzii. Populația a fost preponderent maghiară, iar festivalul coral din 27 iunie, organizat anual de ziua Sfântului Ladislau, păstrează vie această moștenire culturală.

Castelul Mikes – o bijuterie uitată a Clujului

Unul dintre cele mai valoroase monumente ale satului este Castelul Mikes, o impresionantă construcție neogotică din secolul XIX, care a aparținut unor familii nobiliare de prestigiu precum Corvinii, Géczi, Csáky, Jósika, Mikes și Szécsen.

Castelul a ajuns în posesia familiei Mikes în urma căsătoriilor aristocratice, iar construcția sa este marcată de monograma „MM” (Miklós Mikes), inscripționată pe clădire. Din păcate, această capodoperă arhitecturală este astăzi într-o stare de degradare avansată, deși odinioară era înconjurată de un vast parc dendrologic de 14 acri.

În 1931, castelul a fost transformat în Sanatoriul TBC, funcțiune pe care o păstrează până în prezent. Cu toate acestea, valoarea istorică și arhitecturală a locului merită mai multă atenție din partea autorităților și a comunității.

Un sat plin de istorie, dar cu viitor incert

Astăzi, Săvădisla numără aproximativ 1.000 de locuitori, dintre care majoritatea sunt maghiari. Deși își păstrează farmecul medieval și tradițiile unice, satul și monumentele sale istorice riscă să fie uitate, așa cum s-a întâmplat cu multe alte locuri încărcate de istorie din Transilvania.

Oare va reuși această localitate să-și recâștige strălucirea de altădată?

Facebook Comments Box

Cultura

România și Clujul, prinși în „Teoria calului mort”? Cât de des ne auto-sabotăm!

Kadar Zoltan

Published

on

Teoria calului mort: De ce ne încăpățânăm să menținem iluzii imposibil de salvat?

Ai investit timp, bani și energie într-un proiect care nu merge? Ai rămas într-o relație toxică, sperând că lucrurile se vor schimba? Ai văzut cum autoritățile sau marile companii continuă să arunce bani în soluții care nu funcționează? Dacă da, atunci ai trăit pe pielea ta „Teoria calului mort”.

Această metaforă satirică ilustrează cât de des refuzăm să acceptăm realitatea, preferând să investim resurse în cauze pierdute în loc să schimbăm direcția. În loc să recunoaștem că „am greșit” și să renunțăm la un proiect eșuat, alegem strategii absurde, precum:

  • Schimbăm șaua unui cal mort, crezând că un mic detaliu va face diferența.
  • Organizăm ședințe pentru a găsi soluții, deși răspunsul este evident: calul e mort.
  • Ne convingem că problema este la noi, și investim în „cursuri de perfecționare” pentru ceva care nu mai poate fi reparat.
  • Comparam situația cu alte eșecuri similare, ca să ne simțim mai bine.
  • Redefinim ce înseamnă „mort”, doar pentru a putea spune că încă există speranță.

Acest fenomen apare în toate domeniile: în viața personală, în afaceri, în administrația publică și în sistemele birocratice. În loc să acceptăm realitatea și să ne orientăm către soluții reale, ne amăgim că problema se poate rezolva printr-o altă abordare, fără să schimbăm esența.

Lecția? Uneori, cea mai înțeleaptă decizie nu este să continui să lupți, ci să te oprești și să mergi mai departe. Întreabă-te: Ești călărețul unui cal mort? Dacă da, poate e timpul să cobori.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Actualitate

Clujenii care au cucerit Dubaiul fac senzație la X Factor! Jurații, în lacrimi!

Kadar Zoltan

Published

on

Trupa Dimma’S din Cluj, moment magic la X Factor: au ridicat sala în picioare și au lăsat jurații fără cuvinte!

Cvartetul Dimma’S, format din patru artiști clujeni cu studii la Academia de Muzică „Gheorghe Dima”, a oferit un spectacol electrizant pe scena X Factor. Alegerea piesei „Il Mondo” s-a dovedit inspirată, reușind să emoționeze întreaga sală și să obțină aplauze la scenă deschisă.

Talent clujean la superlativ
Dimma’S nu este un grup muzical obișnuit. Cu un repertoriu ce îmbină opera, muzica pop și reinterpretări spectaculoase, trupa a câștigat deja aprecierea publicului internațional, cântând inclusiv în fața familiei regale din Emiratele Arabe Unite la Burj Al Arab, Dubai.

Membrii Dimma’S – Anton Babiaș, Claudiu Chereji, Aurelian Filip și Nicolae Ilincăi – sunt profesioniști ai scenei, cu experiență în colaborări prestigioase, de la Opera Națională Română din Cluj-Napoca până la TEDxCluj.

Jurații, impresionați de prestația trupei din Cluj
Momentele de la X Factor sunt rareori atât de intense. Jurații au fost pur și simplu captivați de interpretarea cvartetului:

  • Puya: „Mi-aș dori să mă colindați!”
  • Delia: „Ce bucurie pentru cel care va avea grupurile! Trebuie să fie armonie.”
  • Marius Moga: „După câți oameni s-au ridicat în picioare, e clar că ceea ce faceți rezonează.”

Drumul spre succes continuă
Cu patru de „DA” și un public cucerit, Dimma’S își continuă parcursul la X Factor, demonstrând că talentul autentic și pasiunea pentru muzică pot străluci pe orice scenă.

Clujenii au arătat din nou că orașul lor este un centru al excelenței artistice, iar Dimma’S este gata să scrie o nouă pagină în istoria muzicii românești!

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cultura

De pe mesele din Cluj, direct în inima britanicilor! Desertul românesc care a devenit viral

Kadar Zoltan

Published

on

Papanașii românești cuceresc Marea Britanie! Britanicii, impresionați de gustul unic

Un desert tradițional românesc, bine cunoscut în restaurantele din Cluj și din toată țara, face senzație și în străinătate! Papanașii – acele gogoși delicioase, crocante la exterior și pufoase la interior, servite cu smântână și dulceață – au ajuns să fie un adevărat fenomen în Marea Britanie.

Într-un videoclip recent devenit viral pe rețelele de socializare, britanicii sunt surprinși de combinația de arome și textura desertului, unii spunând că este „cea mai plăcută surpriză culinară” pe care au avut-o.

„Nu am mai mâncat niciodată ceva asemănător! Este dulce, cremos, dar și crocant. Absolut delicios!”, spune un britanic care a încercat papanașii pentru prima dată într-un restaurant românesc din Londra.

Cum a ajuns desertul românesc să fie atât de popular?

Renumit ca fiind cel mai comandat desert din restaurantele din România, papanașul nu a avut nevoie de prea mult timp pentru a câștiga inimile britanicilor. Mai multe restaurante românești din Londra și alte orașe din Marea Britanie au început să includă acest preparat în meniu, atrăgând nu doar comunitatea de români din diaspora, ci și localnicii dornici de noi experiențe culinare.

Chefii români spun că secretul succesului stă în ingredientele simple, dar de calitate, precum brânza proaspătă de vaci și aluatul bine lucrat.

„Britanicii sunt obișnuiți cu deserturi grele, cu multă frișcă sau cremă. Papanașii noștri sunt diferiți, au acel echilibru perfect între crocant și cremos, între dulce și acrișor, mai ales datorită combinației de smântână și dulceață. De aceea îi iubesc atât de mult”, explică un bucătar român stabilit în Londra.

România pe harta deserturilor celebre?

Succesul papanașilor în străinătate ar putea deschide calea și altor preparate tradiționale românești. Așa cum italienii au făcut cunoscut tiramisu sau francezii au impus crème brûlée, România ar putea avea acum șansa să își facă loc pe harta deserturilor internaționale prin acest preparat autentic.

În Cluj-Napoca, papanașii sunt deja un must-have pentru turiști, iar restaurantele locale știu că rețeta perfectă trebuie respectată cu strictețe pentru a menține farmecul original.

Așadar, dacă vrei să simți gustul tradiției românești apreciate acum și de britanici, nu ezita să comanzi o porție de papanași data viitoare când ieși la restaurant!

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite