Connect with us

Info

𝐔𝐥𝐞𝐢 𝐝𝐞 𝐟𝐥𝐨𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐬𝐨𝐚𝐫𝐞𝐥𝐮𝐢 𝐯𝐚𝐧𝐝𝐮𝐭 𝐜𝐚 𝐮𝐥𝐞𝐢 𝐝𝐞 𝐦𝐚𝐬𝐥𝐢𝐧𝐞: 𝐑𝐨𝐦𝐚𝐧𝐢𝐢 𝐩𝐥𝐚𝐭𝐞𝐬𝐜 𝐬𝐢 𝐩𝐚𝐧𝐚 𝐥𝐚 𝟒𝟎 𝐝𝐞 𝐥𝐞𝐢 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐨 𝐬𝐭𝐢𝐜𝐥𝐚 𝐜𝐨𝐧𝐭𝐫𝐚𝐟𝐚𝐜𝐮𝐭𝐚

Anamaria Ioana

Published

on

O investigație realizată de echipa Observator a scos la iveală o înșelătorie de proporții în domeniul alimentar. În cazul în care aveți în casă ulei de măsline, există posibilitatea să fie un fals. Mai exact, ancheta a relevat că unele supermarketuri comercializează ulei de floarea soarelui etichetat greșit drept ulei de măsline extravirgin italian.

Pentru a demonstra această fraudă, mai multe sticle de ulei au fost trimise la testare în laborator. Rezultatele au fost șocante: nu s-a găsit nicio urmă de măsline în compoziția acestora. Acest lucru confirmă că consumatorii au fost induși în eroare, achiziționând produse contrafăcute în loc de ulei de măsline autentic.

În urma acestor descoperiri, reprezentanții lanțului de magazine responsabil au luat măsuri imediate și au retras întregul lot de produse suspecte de pe rafturi. Cu toate acestea, prejudiciul este deja făcut: mulți români au plătit sume considerabile pentru un produs falsificat, crezând că achiziționează un ulei de măsline de calitate.

Această situație subliniază importanța verificării atente a produselor alimentare și necesitatea unei mai mari vigilanțe din partea autorităților și a organismelor de reglementare pentru a proteja consumatorii împotriva practicilor comerciale necinstite și frauduloase.

Este uleiul de măsline extravirgin pe care Îl consumi contrafăcut?

𝐑𝐨𝐦𝐚𝐧𝐢𝐢 𝐩𝐥𝐚𝐭𝐞𝐬𝐜 𝐬𝐮𝐦𝐞 𝐬𝐮𝐛𝐬𝐭𝐚𝐧𝐭𝐢𝐚𝐥𝐞 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐮𝐧 𝐮𝐥𝐞𝐢 “𝐞𝐱𝐭𝐫𝐚𝐯𝐢𝐫𝐠𝐢𝐧” 𝐝𝐢𝐧 𝐈𝐭𝐚𝐥𝐢𝐚 𝐜𝐚𝐫𝐞, 𝐢𝐧 𝐫𝐞𝐚𝐥𝐢𝐭𝐚𝐭𝐞, 𝐧𝐮 𝐜𝐨𝐧𝐭𝐢𝐧𝐞 𝐧𝐢𝐜𝐢𝐨 𝐮𝐫𝐦𝐚 𝐝𝐞 𝐦𝐚𝐬𝐥𝐢𝐧𝐞

În urma unei investigații șocante, am ajuns la o concluzie alarmantă după ce am testat cinci tipuri de ulei de măsline extravirgin achiziționate de la trei retaileri diferiți din București. Prețurile pentru o sticlă de jumătate de litru variau între 29 și 40 de lei. Cu toate acestea, una dintre sticle ne-a atras atenția încă de la deschiderea sa.

Alexandru Cîrîc, director la Institutul de Cercetare Alimentară (ICA), a oferit detalii uluitoare privind analiza unui produs suspect de ulei de măsline. Potrivit domniei sale, în urma degustării, s-a constatat că produsul prezintă un gust predominant amar și neutru, lipsit de orice aromă distinctivă. De asemenea, observându-se consistența sa, s-a remarcat că este mult mai apos în comparație cu alte produse similare.

Expertiza ulterioară a culorii a relevat diferențe semnificative între aceste produse. După o săptămână de analiză chimică detaliată, concluziile au confirmat suspiciunile inițiale.

Potrivit lui Alexandru Cîrîc, în unele cazuri, măslinile pot fi mici și negre, însă producătorul pare să fi confundat măslina cu sămânța de floarea soarelui. Astfel, toți parametrii indicați de analiză sugerează că produsul în cauză este, de fapt, un ulei obținut din floarea soarelui.

 

Pentru a confirma că descoperirea nu este întâmplătoare, am decis să reluăm procesul de cumpărături și să efectuăm din nou testele pe mai multe sticle din același lot.

Mădălina Iacob, reporter la Observator, a achiziționat uleiul din trei supermarketuri din Capitală, toate aparținând aceluiași lot. Analiza ulterioară în laborator a adus rezultate îngrijorătoare: nu s-a identificat nici măcar un gram de ulei de măsline în nicio sticlă testată.

𝐑𝐞𝐭𝐚𝐢𝐥𝐞𝐫𝐢𝐢, 𝐏𝐚𝐜𝐚𝐥𝐢𝐭𝐢 𝐝𝐞 𝐃𝐨𝐜𝐮𝐦𝐞𝐧𝐭𝐞: 𝐔𝐧 𝐅𝐚𝐥𝐬 𝐀𝐣𝐮𝐧𝐠𝐞 𝐏𝐞 𝐑𝐚𝐟𝐭𝐮𝐫𝐢 𝐒𝐮𝐛 𝐄𝐭𝐢𝐜𝐡𝐞𝐭𝐚 𝐀𝐮𝐭𝐞𝐧𝐭𝐢𝐜𝐚

Pe eticheta produsului, se menționează că uleiul “extravirgin” este fabricat ĂŽn Italia, utilizând măsline provenite din Uniunea Europeană. Însă, cu surprindere, lipsesc informații despre firma importatoare responsabilă pentru aducerea acestui produs ĂŽn România, un aspect reglementat de lege.

În căutarea unor explicații, am contactat direct reprezentanții magazinului de unde am achiziționat produsul. Cu toate acestea, aceștia și-au declinat rapid orice responsabilitate.

Gabriel Pâslaru, manager în cadrul Departamentului de Relații Publice al lanțului de magazine, a declarat că, conform contractului, responsabilitatea pentru calitatea produselor revine în principal furnizorului. Mai mult, el a adăugat că documentele primite de la furnizor atestă conformitatea acestuia cu standardele impuse.

Cu alte cuvinte, se pare că produsul a ajuns pe rafturi sub eticheta de autenticitate datorită documentelor care confirmă acest lucru, cu toate că În realitate era vorba de un fals.

𝐏𝐞 𝐚𝐦𝐛𝐚𝐥𝐚𝐣 𝐬𝐜𝐫𝐢𝐞 𝐜𝐚 𝐮𝐥𝐞𝐢𝐮𝐥 𝐩𝐫𝐨𝐯𝐢𝐧𝐞 𝐝𝐢𝐧 𝐫𝐞𝐠𝐢𝐮𝐧𝐞𝐚 𝐂𝐚𝐥𝐚𝐛𝐫𝐢𝐚, 𝐢𝐧𝐬𝐚 𝐚𝐜𝐭𝐞𝐥𝐞 𝐚𝐫𝐚𝐭𝐚 𝐜𝐚 𝐞 𝐚𝐝𝐮𝐬 𝐝𝐢𝐧 𝐕𝐚𝐥𝐜𝐞𝐚

Observatorul a sesizat și Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului în urma acestui caz. Inspectorii au intervenit imediat, dar nu au găsit nicio sticlă la raft, semn că întregul lot a fost retras. Cu toate acestea, au început o anchetă pentru a identifica importatorul.

Mădălina Iacob, reporter la Observator, a investigat mai departe și a descoperit că uleiul în cauză a fost adus în România de către o firmă cu un singur angajat, situată în județul Vâlcea. Cu toate eforturile, inspectorii nu au găsit nimic la sediul social al acestei firme. Din documente, produsul părea să fie furnizat de un intermediar din regiunea Calabria din sudul Italiei. Reporterul a încercat să obțină explicații de la intermediar, dar fără succes.

Horia Constantinescu, președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului, a comentat asupra situației, exprimând îngrijorarea sa cu privire la lipsa de filtre în lanțul comercial. El a subliniat necesitatea implementării unor controale suplimentare, inclusiv la nivelul hipermarketurilor, pentru a preveni astfel de situații și a proteja consumatorii.

𝐔𝐥𝐞𝐢𝐮𝐥 𝐝𝐞 𝐦𝐚𝐬𝐥𝐢𝐧𝐞 𝐬𝐞 𝐧𝐮𝐦𝐚𝐫𝐚 𝐩𝐫𝐢𝐧𝐭𝐫𝐞 𝐜𝐞𝐥𝐞 𝐦𝐚𝐢 𝐜𝐨𝐧𝐭𝐫𝐚𝐟𝐚𝐜𝐮𝐭𝐞 𝐚𝐥𝐢𝐦𝐞𝐧𝐭𝐞Așa am pătruns în culisele unui fenomen îngrijorător. Uleiul de măsline se află printre cele mai contrafăcute alimente la nivel mondial.

Mădălina Iacob, reporter la Observator, a adus în atenție faptul că Frantoio, soiul de măsline menționat pe etichetă, este una dintre cele mai răspândite varietăți cultivate în Italia. Originar din regiunea Toscana, acest soi este apreciat atât pe plan local, cât și pe plan internațional.

În ultimii ani, schemele de falsificare a uleiului de măsline s-au ĂŽnmulțit rapid. Producția a scăzut semnificativ din cauza secetei și a condițiilor meteo nefavorabile, afectând recoltele. Consiliul Internațional al Măslinului estimează că producția mondială va scădea la 2,4 milioane de tone, ĂŽn timp ce cererea depășește de mult acest nivel, ajungând la 3 milioane de tone. În țări precum Italia și Spania, prețurile au crescut cu peste 150%, ceea ce conferă uleiului de măsline denumirea de “aur lichid”.

Alexandru CÎrÎc, director la Institutul de Cercetare Alimentară (ICA), a recunoscut că falsurile În industria uleiului de măsline sunt Întâlnite frecvent.

Marinela Ardelean, expertă ĂŽn enogastronomie, a subliniat importanța mențiunilor de pe etichetă. Printre acestea, denumirea corectă a produsului, precum “ulei de măsline extravirgin”, “ulei virgin” sau simplu “ulei”, este esențială pentru identificarea calității produsului. De asemenea, menționarea originii măslinelor, sub forma Denumirii de Origine Controlată (DOP), reprezintă un element crucial de garanție a calității produsului, indicând originea acestuia

Facebook Comments Box

Info

România Primește Trei Avioane F-16 Achiziționate din Norvegia, Staționate la Baza Aeriană Câmpia Turzii

Stefan Petre

Published

on

România Primește Trei Aeronave F-16 Fighting Falcon Achiziționate din Norvegia, Aterizate la Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu” din Câmpia Turzii

Trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziționate de România din Norvegia au aterizat vineri, în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu”, de la Câmpia Turzii, potrivit MApN

Prin executarea apărării spațiului aerian național/NATO, pe timp de pace și în situații de criză, achiziția noului lot de avioane F-16 Fighting Falcon și a pachetului de bunuri și servicii aferent va asigura creșterea securității României prin intermediul Serviciului de Luptă Permanent – Poliție Aeriană (SLP-PA), sub comanda NATO.

Prin sosirea graduală, pe parcursul acestui an și a celui viitor, a celor 32 de aeronave multirol F-16 Fighting Falcon, care vor înzestra încă două escadrile ale Forțelor Aeriene, România își consolidează capabilitățile de apărare aeriană la un nivel adaptat provocărilor de securitate din regiune. Aceste aeronave vor avea un rol important în menținerea unei posturi aliate credibile de apărare și descurajare a oricărei agresiuni pe flancul estic și, la fel de important, vor asigura tranziția pentru forțele noastre aeriene către era generației a V-a – înzestrarea cu aeronavele F-35, a declarat ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr.

În prezent, Forțele Aeriene Române au în dotare 20 aeronave F-16 achiziționate în baza prevederilor Concepţiei de realizare graduală a capabilităţii de apărare aeriană în cadrul programului „Avion multirol al Forţelor Aeriene”.

Această este a doua serie de trei aeronave F-16 achiziționate de România de la Regatul Norvegiei și a pachetului de bunuri și servicii aferent, prima fiind recepționată la finalul lunii noiembrie 2023, în Baza 86 Aeriană „Locotenent aviator Gheorghe Mociorniță” de la Borcea.

Conform Concepției de realizare graduală a capabilității de apărare aeriană, în cadrul programului „Avion multirol al Forțelor Aeriene”, Guvernul României a atribuit Guvernului Regatului Norvegiei contractul de achiziție a 32 de aeronave F-16, cu suport logistic inițial și a unui a pachet de bunuri şi servicii complementar (de la Guvernul Statelor Unite ale Americii). Avioanele vor fi livrate în stare operațională, resursa disponibilă a acestora asigurând operarea lor pentru o perioadă de tranziție, de minimum 10 ani, către avioanele de generația a V-a, ceea ce face ca achiziția avioanelor de luptă norvegiene să reprezinte, în fapt, un transfer de capabilitate între două țări NATO aliate.

Aeronavele vor asigura îndeplinirea noilor cerințe existente la nivelul NATO, ulterior urmând a fi introduse în programul de modernizare la aceeași configurație (M6.X) cu avioanele F-16 din prima escadrilă, intrată deja în dotarea Forțelor Aeriene Române. Această soluţie asigură implicarea industriei naţionale de apărare pentru efectuarea lucrărilor de mentenanță şi modernizare a avioanelor F-16, prin compania Aerostar Bacău.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Actualitate

Prognoza Meteo pentru luna Aprilie: Temperaturi Ridicate și Precipitații Variabile în Următoarele Patru Săptămâni

Dani Muresan

Published

on

Meteorologii Administrației Naționale de Meteorologie (ANM) au făcut publică prognoza pentru următoarele patru săptămâni, oferind o imagine detaliată a condițiilor meteorologice anticipate în întreaga Românie.

Potrivit estimărilor pentru intervalul 1 – 29 aprilie, se așteaptă o varietate de schimbări ĂŽn temperaturi și precipitații pe parcursul acestor săptămâni.

Săptămâna 1 – 8 aprilie se anunță că valorile termice vor fi mai ridicate decât media obișnuită pentru această perioadă, în special în regiunile estice și sud-estice ale țării. În același timp, se prognozează un regim pluviometric deficitar în cea mai mare parte a României.

În perioada 8 – 15 aprilie, temperaturile medii vor continua să fie peste normalul pentru acest interval, afectând toate zonele țării. Cu toate acestea, cantitățile de precipitații vor fi sub media obișnuită, cu o tendință deficitară accentuată în regiunile sud-vestice.

Pentru săptămâna 15 – 22 aprilie , meteorologii prevăd că temperatura medie a aerului va fi ușor mai ridicată decât în mod normal, în special în regiunile extracarpatice. Regimul pluviometric este anticipat a fi ușor excedentar în jumătatea nordică a țării, în timp ce în restul regiunilor se va apropia de media pentru această perioadă.

În ultima săptămână a intervalului analizat, 22 – 29 aprilie, se preconizează că valorile termice vor fi, de asemenea, ușor peste normalul pentru această perioadă, în special în regiunile sudice și sud-estice. Cantitățile de precipitații vor fi apropiate de media obișnuită pentru acest interval, acoperind întreg teritoriul României.

Astfel, conform prognozei emise de ANM, se așteaptă fluctuații în temperaturi și precipitații pe parcursul următoarelor patru săptămâni, cu unele regiuni fiind mai afectate decât altele.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Info

Vestea bună este că temperaturile În Cluj-Napoca Încep să urce, cu maxime ce se vor apropia de 24 de grade Celsius.

Tudor Calinescu

Published

on

Prognoza meteorologică pentru Cluj-Napoca indică o creștere treptată a temperaturilor în următoarele zile. Conform AccuWeather, maximele vor ajunge și la 24 de grade Celsius, aducând o veste bună pentru locuitorii orașului care așteaptă cu nerăbdare sosirea vremii mai calde.

Iată cum se prezintă prognoza pe parcursul săptămânii:

  • Luni, 25 martie: Vântul va fi prezent pe tot parcursul zilei, cu rafale de până la 52 km/h. Există șanse de ploaie, cu o probabilitate de 25%. Maxima zilei va atinge 10 grade Celsius, iar minima va coborĂŽ la -1 grad Celsius.
  • Marți, 26 martie: Ploile se vor opri, iar temperaturile diurne vor oscila ĂŽn jurul valorii de 14 grade Celsius, ĂŽn timp ce minimele vor fi de aproximativ 2 grade Celsius.
  • Miercuri, 27 martie: Temperaturile vor crește până la 18 grade Celsius, ĂŽnsă vântul va continua să sufle cu putere, atingând viteze de 46 km/h.
  • Joi, 28 martie: Cerul va fi acoperit de nori, iar șansele de ploaie vor fi de 56%. Maxima zilei va fi de 18 grade Celsius, iar minima va coborĂŽ la 6 grade Celsius.
  • Vineri, 29 martie: Cerul va fi predominant ĂŽnsorit, cu șanse reduse de ploaie (1%). Temperaturile vor ajunge la 21 de grade Celsius ziua și la 6 grade Celsius seara.
  • Sâmbătă, 30 martie: Se anunță o creștere semnificativă a temperaturilor, atingându-se maxime de 24 de grade Celsius. Minimele vor fi de aproximativ 7 grade Celsius.
  • Duminică, 31 martie: Temperaturile se mențin ridicate, cu maxime de 22 de grade Celsius și minime de 6 grade Celsius ĂŽn timpul nopții.

Această vreme încurajatoare este perfectă pentru activități în aer liber și pentru aprofundarea plăcerilor primăverii.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite