Connect with us

Info

Contre la urbanism. Florisal vrea despăgubiri de 20 de ori mai mari pentru terenul pentru Parcul Zorilor

Tudor Calinescu

Published

on

Contre la urbanism. Florisal vrea despăgubiri de 20 de ori mai mari pentru terenul pentru Parcul Zorilor


”Bătălia” pentru viitorul parc Zorilor devine tot mai acerbă. Proprietarul terenului, pe care primăria vrea să îl exproprieze, Florisal, a deschis deja patru procese împotriva municipalității, în care atacă documentațiile aprobate de primărie și Consiliu Local, referitoare la acest proiect.
Amenajarea unui parc pe terenul de 12.095 de metri pătrați deținut de Florisal pe strada Orbservatorului f.n. a iscat discuții aprinse în Comisia de Urbanism. Avocații companiei i-au reproșat primarului Emil Boc că se grăbește prea tare cu acest proiect. Ședința s-a transformat într-o adevărată ”confruntare” juridică.

”Societatea Florisal a achiziționat acest teren în 2015 așteptând intrarea în vigoare a noului PUG tocmai pentru a ști foarte clar ce poate construi acolo. Apoi s-a realizat o documentație pentru PUZ ansamblu mixt care a obținut toate avizele, inclusiv a fost aprobată de Comisia de Urbanism. Totuși în 6 martie 2019 ne-am confruntat cu refuzul primarului de a înainta acest PUZ spre aprobare Consiliului Local. Florisal a înaintat acțiune în contencios administrativ, iar Tribunalul Satu Mare a pronunțat în 20 decembrie 2019 sentința civilă prin care primarul este obligat să înainteze acest PUZ spre aprobare în Consiliul Local”, a spus avocata companiei, Camelia Isac. Sentința încă nu este definitivă.

Proces după proces
Avocata a precizat că societatea a deschis și un alt proces, aflat pe rol tot la Tribunalul Satu Mare, în care se solicită suspendarea aplicării și revocarea HCL 544 din iulie 2019, prin care Consiliul Local Cluj-Napoca a aprobat studiul de oportunitate privind amenajarea pe terenul în cauză a unui parc. ”Deși prin acest studiu au fost propuse trei variante, s-a ales exact varianta amenajării parcului pe terenul de 12.000 de metri pătrați deținuți de Florisal”, a adăugat avocata.

Totodată, pentru că în decembrie, CL Cluj-Napoca a adoptat o nouă hotărâre, HCL 997/2019, privitoare la acest proiect, prin care se aprobă studiul de fezabilitate și indicatorii tehnico-economici ai viitorului parc, Florisal a formulat o nouă plângere prealabilă.

Și în privința estimării de despăgubiri pentru terenul ce urmează să fie expropriat (circa 9 milioane de lei), estimare cuprinsă în anexa hotărârii de consiliu local, societatea a acționat în instanță municipalitatea clujeană. ”Florisal solicită despăgubiri de circa 20 de ori mai mari decât cele estimate în HCL, adică 202 milioane de lei”, a subliniat Camelia Isac.

Aceasta susține că nu există motive întemeiate pentru schimbarea radicală a opticii administrației cu privire la acest teren. ”Care sunt motivele și ce justifică schimbarea aceasta diametral opusă, de 180 de grade, de perspectivă pentru această parcelă? În decembrie 2014 au existat aceleași discuții și atunci s-a decis că nu va fi spațiu verde, că va fi o zonă construibilă, dar că e necesară o grădină de cartier. Practic exact ce s-a propus prin PUZ-ul privind construirea ansamblului mixt de către Florisal. Care e fundamentarea pentru această schimbare? În afară de faptul că s-au schimbat proprietarii terenurilor ce s-a schimbat? Absolut nimic”, a argumentat avocata Camelia Isac.

Boc: ”Aici nu e instanță de judecată”
La argumentele aduse de avocații companiei, primarul Emil Boc a atras atenția că în comisie se discută de fapt avizarea unui PUZ și nu aspecte juridice. ”Am ascultat lucruri care nu erau necesare pentru această ședință. Astăzi noi discutăm un PUZ și îi rog pe colegii mei din comisie să se pronunțe strict pe această componentă pentru a putea aviza acest proiect. Ne rezumăm aici la acest lucru, aici nu e instanță de judecată, e avizarea unui PUZ”.

Înainte ca membrii comisiei să își exprime poziția privind avizarea, cealaltă avocată a companiei, Anca Morar, a insistat să mai facă unele precizări, ceea ce a iscat o nouă rundă de confruntări verbale. ”Totuși am dori să atragem atenția membrilor comisiei să analizeze cu atenție, să nu demarați acte cu încălcarea prevederilor legale, ceea ce ar însemna un abuz în serviciu. Să nu deschideți drumul către practici comuniste de naționalizare a unor bunuri proprietate privată prin procedee dictatoriale, fără a ține cont de prevederile Constituției, pentru că la această dată așa apare această documentație. Ușurința și graba prin care a demarat această investiție din bani publici, superficialitatea cu care sunt întocmite documentațiile, fără studii și analize reale și pertinente, vă transformă toată această lucrare într-o etapă de naționalizare a bunurilor proprietate privată. Vă solicităm să analizați legalitatea acestui demers”, a spus avocata.

”Vreau să fac precizarea că toate documentele care sunt în Primăria Cluj-Napoca, inclusiv cele pe care le discutăm la această masă, sunt în baza legilor și a Constituției statului român. Vreau să vă asumați responsabilitatea afirmațiilor pe care le faceți. Nu există naționalizare, ci este doar o aplicare a legilor statului român în ce privește exproprierea cu justă și prealabilă despăgubire pentru orice investiție de interes public. Sarcina acestor colegi și a mea este să servim interesul public așa cum spune Constituția României și Codul Administrativ, să prioritizăm interesul public față de interesul privat”, a replicat Emil Boc.

”Vorbind strict pe lege, pentru că înțeleg să citesc legea în ansamblul ei, nu doar ceea ce îmi convine, a interpreta legea 255 că doar prin PUG se pot face exproprierile ar însemna să ignorăm restul documentațiilor urbanistice și de reglementare a teritoriului care sunt de ordin local, județean, regional și național. Prin PUZ se pot face aceste modificări, inclusiv în privința exproprierilor”, a spus arhitectul șef al județului, Claudiu Salanță.

”Dacă am admite punctul dumneavoastră de vedere cu privire la faptul că am putea să facem modificarea zonificării funcționale doar la actualizarea PUG-ului ar însemna să nu mai facem niciodată o expropriere pentru utilitate publică”, a spus și șeful Direcției Juridice din primărie, Alina Rusu.

”Noi nu dorim să fim expropriați”
Reprezentantele Florisal au mai argumentat că și proiectul propus de societate creează o suprafață verde pentru locuitorii din zonă, iar că plusul de spațiu verde pe care îl propune amenajarea parcului nu se justifică la costurile la care se va ajunge. ”Doresc să precizez că toate documentațiile referitoare la amenajarea acestui parc au fost atacate de către societatea noastră. Noi nu dorim să fim expropriați, nu dorim să vindem, nu dorim să fim despăgubiți la o valoare subevaluată, dorim să construim acolo un proiect imobiliar care ar aduce comunității locale o suprafață de 3.596 de metri pătrați spațiu verde amenajat din banii societății, față de 8.658 mp cât prevede documentația pentru amenajarea acestui parc. Deci e o diferență destul de redusă față de cheltuielile care vor fi făcute până la final. La aceasta dorim să atragem atenția. Știm că Curtea de Conturi verifică cheltuirea banului public și ajunge să impute celor vinovați modul de risipire a acestui ban. O să facem toate demersurile și o să atacăm în continuare toate deciziile referitoare la realizarea acestui parc”, a mai spus Anca Morar.

”Accesul la justiție în această țară este liber. Dar mai spun o dată, dorim să construim un oraș pentru oameni, nu pentru profit. Dacă acest lucru nu se înțelege de către unii beneficiari, care deja au beneficat de orașul acesta cum poate nimeni nu a mai benficiat, poate ar trebui să se uite și la cealaltă parte, și la ce oferă înapoi, pentru că au primit foarte mult”, a spus Emil Boc.

După circa o jumătate de oră de discuții PUZ-ul pentru parcul Zorilor, întocmit de Arhi Box a primit avizul CTATU.

Investiția în parcul propus a se amenaja în cartierul Zorilor a fost estimată la aproape 19 milioane de lei. Din acești bani, proiectanții au prevăzut estimativ pentru despăgubirile destinate exproprierii terenului de la Florisal suma de 9,2 milioane de lei. Firma Florisal este deținută de omul de afaceri Sile Pușcaș, cel care a realizat proiectele Platinia din Cluj-Napoca.

Vezi si Cum va arată parcul de 1,2 hectare din Zorilor

Source link

Facebook Comments Box

Actualitate

Măcel în “zona rezidențială”! Caii au dezlănțuit iadul în cartierul milionarilor din Cluj!

Cosmin Ardelean

Published

on

Panică în cartierul milionarilor din Cluj! Caii distrug vile de lux și lasă mizerie în urmă!

Un adevărat haos stăpânește în cartierul Tineretului, una dintre cele mai exclusiviste zone ale Clujului, unde prețul unei case ajunge chiar și la 500.000 de euro. Proprietarii disperați se plâng că sunt terorizați de o hoardă de cai, lăsați liberi să pătrundă pe proprietățile lor și să distrugă tot ce le iese în cale.

“În cartierul Tineretului, zona străzii Voroneț și a străzilor adiacente, aproape în fiecare noapte sunt niște cai care sunt liberi, intră pe proprietățile private și provoacă distrugeri”, semnalează clujenii exasperați, care se tem ca nu cumva animalele să le afecteze și copiii.

Problema nu se oprește la distrugerea vilelor de lux și a grădinilor amenajate cu gust. Caii își fac nevoile peste tot, transformând străzile și trotuarele într-un câmp de luptă, unde “pe lângă asta, umblă liberi pe stradă, și pe trotuar și pe partea carosabilă”, după cum au declarat locuitorii.

Situația a ajuns la un punct critic, iar oamenii cer disperați ajutorul autorităților pentru a-l identifica și sancționa pe proprietarul cailor. “Este adevărat că orașul s-a extins foarte mult, acaparând toate zonele de la periferia orașului, însă nu este normal să investești peste 300.000 de euro, uneori chiar și 500.000 de euro, cât costă o casă pe strada Voronețului, ca să calci zilnic în balegă de cal”, spun ei.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Info

Revoltă în Piața Unirii: Femeie amendată pentru că circula cu bicicleta. Clujenii, FURIOȘI pe poliție!

Cosmin Ardelean

Published

on

Clujeancă amendată URIAȘ pentru că mergea cu bicicleta prin Piața Unirii: Poliția, acuzată de abuz!

O femeie din Cluj a fost amendată de două ori, cu o sumă totală de 1.310 lei, pentru că a circulat cu bicicleta în zona pietonală a Pieței Unirii. Clujeanca a denunțat măsura ca fiind abuzivă și a acuzat autoritățile că nu asigură infrastructură adecvată pentru bicicliști.

“2 amenzi în cuantum total de 1310 de lei pentru circulat neregulamentar pe bicicletă în « zona carosabilă » ( după cum îmi explica polițistul local) din cadrul zonei pietonale din cadrul Pieței Unirii, a doua primită la două săptămani distanţă pentru că am « refuzat VEHEMENT în mod REPETAT să prezint CI pentru identificare »”, a scris Mica Ioana pe Facebook.

Femeia a explicat că a refuzat inițial să se legitimeze pentru că nu i s-a explicat clar motivul amenzii, iar “VEHEMENT” a fost considerat tonul său când a criticat reglementarea pe care o consideră “aberantă”. Ea a subliniat inconsecvența autorităților, menționând că strada Universității permite accesul bicicletelor, iar trecerea de pietoni de la capătul străzii Napoca spre Piața Unirii are și bandă de biciclete care nu duce nicăieri, doar la polițiștii care amendează.

Mica Ioana a ridicat problema lipsei de legătură între pistele de biciclete de pe străzile Napoca și Eroilor, care îi obligă pe bicicliști să aleagă între a circula pe carosabil, printre mașini, sau a fi amendați pentru mers pe trotuar. “De ce sunt excluşi bicicliştii chiar din centrul oraşului? Dacă eu pedalez încet lângă nişte amici în zona pietonală în timp ce traversăm piaţa risc să iau o amendă ? Aşa înțeleg aceşti polițiști să servească interesul public într-un oraş sufocat de maşini?”, a adăugat ea.

Postarea a stârnit un val de reacții, mulți clujeni acuzând Poliția Locală de abuz și ipocrizie. “Bine că mașinile care ocupă o bună parte a trotuarelor din oraș nu sunt văzute de stimabili”, a scris un utilizator.

Întrebat despre cazul amenzilor, primarul Emil Boc a declarat că: “Prima explicație a fost că nu a vrut să se legitimeze, a avut un comportament obraznic și a încălcat prevederile legale… Poliția a spus că doamna a avut un comportament obraznic și sfidător”. Boc a admis totuși că amenda de 1350 de lei este mare și a promis că va cere lămuriri suplimentare.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Info

A fost abuz sau aplicare a legii? Scandalul biciclistei aprinde spiritele la Cluj

Cosmin Ardelean

Published

on

Scandal în Piața Unirii: Boc acuză comportament sfidător! Soția activistului Dohotaru, amendată drastic pentru că mergea cu bicicleta!

Un incident aparent banal a stârnit o dispută aprinsă în Cluj-Napoca. Soția activistului de mediu Adrian Dohotaru a fost amendată de Poliția Locală pentru că a circulat cu bicicleta în Piața Unirii, iar primarul Emil Boc a intervenit în scandal, aducând acuzații grave la adresa acesteia.

Primarul a declarat că a primit o copie a procesului verbal și a cerut explicații Poliției Locale. “Prima explicație a fost că nu a vrut să se legitimeze, a avut un comportament obraznic cu polițiștii locali și a încălcat prevederile legale”, a spus Emil Boc, confirmând că interdicția de a circula cu bicicleta în Piața Unirii rămâne în vigoare.

Boc a precizat că este deschis la discuții despre reglementarea circulației bicicletelor în Piața Unirii, dar a subliniat că, momentan, legea interzice acest lucru. În privința amenzii de 1350 de lei, considerată exagerată de mulți, inclusiv de primar, Boc a promis că va cere lămuriri suplimentare. “Nu sunt adeptul ca pentru prima abatere să mergi pe amenda maximă. Poliția a spus că doamna a avut un comportament obraznic și sfidător”, a adăugat el.

Reacțiile la incident au fost împărțite. Unii clujeni susțin aplicarea strictă a legii, în timp ce alții consideră amenda disproporționată și cer o reglementare mai clară a circulației bicicletelor în centrul orașului.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite