Connect with us

Info

Contre la urbanism. Florisal vrea despăgubiri de 20 de ori mai mari pentru terenul pentru Parcul Zorilor

Tudor Calinescu

Published

on

Contre la urbanism. Florisal vrea despăgubiri de 20 de ori mai mari pentru terenul pentru Parcul Zorilor


”Bătălia” pentru viitorul parc Zorilor devine tot mai acerbă. Proprietarul terenului, pe care primăria vrea să îl exproprieze, Florisal, a deschis deja patru procese împotriva municipalității, în care atacă documentațiile aprobate de primărie și Consiliu Local, referitoare la acest proiect.
Amenajarea unui parc pe terenul de 12.095 de metri pătrați deținut de Florisal pe strada Orbservatorului f.n. a iscat discuții aprinse în Comisia de Urbanism. Avocații companiei i-au reproșat primarului Emil Boc că se grăbește prea tare cu acest proiect. Ședința s-a transformat într-o adevărată ”confruntare” juridică.

”Societatea Florisal a achiziționat acest teren în 2015 așteptând intrarea în vigoare a noului PUG tocmai pentru a ști foarte clar ce poate construi acolo. Apoi s-a realizat o documentație pentru PUZ ansamblu mixt care a obținut toate avizele, inclusiv a fost aprobată de Comisia de Urbanism. Totuși în 6 martie 2019 ne-am confruntat cu refuzul primarului de a înainta acest PUZ spre aprobare Consiliului Local. Florisal a înaintat acțiune în contencios administrativ, iar Tribunalul Satu Mare a pronunțat în 20 decembrie 2019 sentința civilă prin care primarul este obligat să înainteze acest PUZ spre aprobare în Consiliul Local”, a spus avocata companiei, Camelia Isac. Sentința încă nu este definitivă.

Proces după proces
Avocata a precizat că societatea a deschis și un alt proces, aflat pe rol tot la Tribunalul Satu Mare, în care se solicită suspendarea aplicării și revocarea HCL 544 din iulie 2019, prin care Consiliul Local Cluj-Napoca a aprobat studiul de oportunitate privind amenajarea pe terenul în cauză a unui parc. ”Deși prin acest studiu au fost propuse trei variante, s-a ales exact varianta amenajării parcului pe terenul de 12.000 de metri pătrați deținuți de Florisal”, a adăugat avocata.

Totodată, pentru că în decembrie, CL Cluj-Napoca a adoptat o nouă hotărâre, HCL 997/2019, privitoare la acest proiect, prin care se aprobă studiul de fezabilitate și indicatorii tehnico-economici ai viitorului parc, Florisal a formulat o nouă plângere prealabilă.

Și în privința estimării de despăgubiri pentru terenul ce urmează să fie expropriat (circa 9 milioane de lei), estimare cuprinsă în anexa hotărârii de consiliu local, societatea a acționat în instanță municipalitatea clujeană. ”Florisal solicită despăgubiri de circa 20 de ori mai mari decât cele estimate în HCL, adică 202 milioane de lei”, a subliniat Camelia Isac.

Aceasta susține că nu există motive întemeiate pentru schimbarea radicală a opticii administrației cu privire la acest teren. ”Care sunt motivele și ce justifică schimbarea aceasta diametral opusă, de 180 de grade, de perspectivă pentru această parcelă? În decembrie 2014 au existat aceleași discuții și atunci s-a decis că nu va fi spațiu verde, că va fi o zonă construibilă, dar că e necesară o grădină de cartier. Practic exact ce s-a propus prin PUZ-ul privind construirea ansamblului mixt de către Florisal. Care e fundamentarea pentru această schimbare? În afară de faptul că s-au schimbat proprietarii terenurilor ce s-a schimbat? Absolut nimic”, a argumentat avocata Camelia Isac.

Boc: ”Aici nu e instanță de judecată”
La argumentele aduse de avocații companiei, primarul Emil Boc a atras atenția că în comisie se discută de fapt avizarea unui PUZ și nu aspecte juridice. ”Am ascultat lucruri care nu erau necesare pentru această ședință. Astăzi noi discutăm un PUZ și îi rog pe colegii mei din comisie să se pronunțe strict pe această componentă pentru a putea aviza acest proiect. Ne rezumăm aici la acest lucru, aici nu e instanță de judecată, e avizarea unui PUZ”.

Înainte ca membrii comisiei să își exprime poziția privind avizarea, cealaltă avocată a companiei, Anca Morar, a insistat să mai facă unele precizări, ceea ce a iscat o nouă rundă de confruntări verbale. ”Totuși am dori să atragem atenția membrilor comisiei să analizeze cu atenție, să nu demarați acte cu încălcarea prevederilor legale, ceea ce ar însemna un abuz în serviciu. Să nu deschideți drumul către practici comuniste de naționalizare a unor bunuri proprietate privată prin procedee dictatoriale, fără a ține cont de prevederile Constituției, pentru că la această dată așa apare această documentație. Ușurința și graba prin care a demarat această investiție din bani publici, superficialitatea cu care sunt întocmite documentațiile, fără studii și analize reale și pertinente, vă transformă toată această lucrare într-o etapă de naționalizare a bunurilor proprietate privată. Vă solicităm să analizați legalitatea acestui demers”, a spus avocata.

”Vreau să fac precizarea că toate documentele care sunt în Primăria Cluj-Napoca, inclusiv cele pe care le discutăm la această masă, sunt în baza legilor și a Constituției statului român. Vreau să vă asumați responsabilitatea afirmațiilor pe care le faceți. Nu există naționalizare, ci este doar o aplicare a legilor statului român în ce privește exproprierea cu justă și prealabilă despăgubire pentru orice investiție de interes public. Sarcina acestor colegi și a mea este să servim interesul public așa cum spune Constituția României și Codul Administrativ, să prioritizăm interesul public față de interesul privat”, a replicat Emil Boc.

”Vorbind strict pe lege, pentru că înțeleg să citesc legea în ansamblul ei, nu doar ceea ce îmi convine, a interpreta legea 255 că doar prin PUG se pot face exproprierile ar însemna să ignorăm restul documentațiilor urbanistice și de reglementare a teritoriului care sunt de ordin local, județean, regional și național. Prin PUZ se pot face aceste modificări, inclusiv în privința exproprierilor”, a spus arhitectul șef al județului, Claudiu Salanță.

”Dacă am admite punctul dumneavoastră de vedere cu privire la faptul că am putea să facem modificarea zonificării funcționale doar la actualizarea PUG-ului ar însemna să nu mai facem niciodată o expropriere pentru utilitate publică”, a spus și șeful Direcției Juridice din primărie, Alina Rusu.

”Noi nu dorim să fim expropriați”
Reprezentantele Florisal au mai argumentat că și proiectul propus de societate creează o suprafață verde pentru locuitorii din zonă, iar că plusul de spațiu verde pe care îl propune amenajarea parcului nu se justifică la costurile la care se va ajunge. ”Doresc să precizez că toate documentațiile referitoare la amenajarea acestui parc au fost atacate de către societatea noastră. Noi nu dorim să fim expropriați, nu dorim să vindem, nu dorim să fim despăgubiți la o valoare subevaluată, dorim să construim acolo un proiect imobiliar care ar aduce comunității locale o suprafață de 3.596 de metri pătrați spațiu verde amenajat din banii societății, față de 8.658 mp cât prevede documentația pentru amenajarea acestui parc. Deci e o diferență destul de redusă față de cheltuielile care vor fi făcute până la final. La aceasta dorim să atragem atenția. Știm că Curtea de Conturi verifică cheltuirea banului public și ajunge să impute celor vinovați modul de risipire a acestui ban. O să facem toate demersurile și o să atacăm în continuare toate deciziile referitoare la realizarea acestui parc”, a mai spus Anca Morar.

”Accesul la justiție în această țară este liber. Dar mai spun o dată, dorim să construim un oraș pentru oameni, nu pentru profit. Dacă acest lucru nu se înțelege de către unii beneficiari, care deja au beneficat de orașul acesta cum poate nimeni nu a mai benficiat, poate ar trebui să se uite și la cealaltă parte, și la ce oferă înapoi, pentru că au primit foarte mult”, a spus Emil Boc.

După circa o jumătate de oră de discuții PUZ-ul pentru parcul Zorilor, întocmit de Arhi Box a primit avizul CTATU.

Investiția în parcul propus a se amenaja în cartierul Zorilor a fost estimată la aproape 19 milioane de lei. Din acești bani, proiectanții au prevăzut estimativ pentru despăgubirile destinate exproprierii terenului de la Florisal suma de 9,2 milioane de lei. Firma Florisal este deținută de omul de afaceri Sile Pușcaș, cel care a realizat proiectele Platinia din Cluj-Napoca.

Vezi si Cum va arată parcul de 1,2 hectare din Zorilor

Source link

Facebook Comments Box

Info

România Primește Trei Avioane F-16 Achiziționate din Norvegia, Staționate la Baza Aeriană Câmpia Turzii

Stefan Petre

Published

on

România Primește Trei Aeronave F-16 Fighting Falcon Achiziționate din Norvegia, Aterizate la Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu” din Câmpia Turzii

Trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziționate de România din Norvegia au aterizat vineri, în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu”, de la Câmpia Turzii, potrivit MApN

Prin executarea apărării spațiului aerian național/NATO, pe timp de pace și în situații de criză, achiziția noului lot de avioane F-16 Fighting Falcon și a pachetului de bunuri și servicii aferent va asigura creșterea securității României prin intermediul Serviciului de Luptă Permanent – Poliție Aeriană (SLP-PA), sub comanda NATO.

Prin sosirea graduală, pe parcursul acestui an și a celui viitor, a celor 32 de aeronave multirol F-16 Fighting Falcon, care vor înzestra încă două escadrile ale Forțelor Aeriene, România își consolidează capabilitățile de apărare aeriană la un nivel adaptat provocărilor de securitate din regiune. Aceste aeronave vor avea un rol important în menținerea unei posturi aliate credibile de apărare și descurajare a oricărei agresiuni pe flancul estic și, la fel de important, vor asigura tranziția pentru forțele noastre aeriene către era generației a V-a – înzestrarea cu aeronavele F-35, a declarat ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr.

În prezent, Forțele Aeriene Române au în dotare 20 aeronave F-16 achiziționate în baza prevederilor Concepţiei de realizare graduală a capabilităţii de apărare aeriană în cadrul programului „Avion multirol al Forţelor Aeriene”.

Această este a doua serie de trei aeronave F-16 achiziționate de România de la Regatul Norvegiei și a pachetului de bunuri și servicii aferent, prima fiind recepționată la finalul lunii noiembrie 2023, în Baza 86 Aeriană „Locotenent aviator Gheorghe Mociorniță” de la Borcea.

Conform Concepției de realizare graduală a capabilității de apărare aeriană, în cadrul programului „Avion multirol al Forțelor Aeriene”, Guvernul României a atribuit Guvernului Regatului Norvegiei contractul de achiziție a 32 de aeronave F-16, cu suport logistic inițial și a unui a pachet de bunuri şi servicii complementar (de la Guvernul Statelor Unite ale Americii). Avioanele vor fi livrate în stare operațională, resursa disponibilă a acestora asigurând operarea lor pentru o perioadă de tranziție, de minimum 10 ani, către avioanele de generația a V-a, ceea ce face ca achiziția avioanelor de luptă norvegiene să reprezinte, în fapt, un transfer de capabilitate între două țări NATO aliate.

Aeronavele vor asigura îndeplinirea noilor cerințe existente la nivelul NATO, ulterior urmând a fi introduse în programul de modernizare la aceeași configurație (M6.X) cu avioanele F-16 din prima escadrilă, intrată deja în dotarea Forțelor Aeriene Române. Această soluţie asigură implicarea industriei naţionale de apărare pentru efectuarea lucrărilor de mentenanță şi modernizare a avioanelor F-16, prin compania Aerostar Bacău.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Actualitate

Prognoza Meteo pentru luna Aprilie: Temperaturi Ridicate și Precipitații Variabile în Următoarele Patru Săptămâni

Dani Muresan

Published

on

Meteorologii Administrației Naționale de Meteorologie (ANM) au făcut publică prognoza pentru următoarele patru săptămâni, oferind o imagine detaliată a condițiilor meteorologice anticipate în întreaga Românie.

Potrivit estimărilor pentru intervalul 1 – 29 aprilie, se așteaptă o varietate de schimbări în temperaturi și precipitații pe parcursul acestor săptămâni.

Săptămâna 1 – 8 aprilie se anunță că valorile termice vor fi mai ridicate decât media obișnuită pentru această perioadă, în special în regiunile estice și sud-estice ale țării. În același timp, se prognozează un regim pluviometric deficitar în cea mai mare parte a României.

În perioada 8 – 15 aprilie, temperaturile medii vor continua să fie peste normalul pentru acest interval, afectând toate zonele țării. Cu toate acestea, cantitățile de precipitații vor fi sub media obișnuită, cu o tendință deficitară accentuată în regiunile sud-vestice.

Pentru săptămâna 15 – 22 aprilie , meteorologii prevăd că temperatura medie a aerului va fi ușor mai ridicată decât în mod normal, în special în regiunile extracarpatice. Regimul pluviometric este anticipat a fi ușor excedentar în jumătatea nordică a țării, în timp ce în restul regiunilor se va apropia de media pentru această perioadă.

În ultima săptămână a intervalului analizat, 22 – 29 aprilie, se preconizează că valorile termice vor fi, de asemenea, ușor peste normalul pentru această perioadă, în special în regiunile sudice și sud-estice. Cantitățile de precipitații vor fi apropiate de media obișnuită pentru acest interval, acoperind întreg teritoriul României.

Astfel, conform prognozei emise de ANM, se așteaptă fluctuații în temperaturi și precipitații pe parcursul următoarelor patru săptămâni, cu unele regiuni fiind mai afectate decât altele.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Info

Vestea bună este că temperaturile în Cluj-Napoca încep să urce, cu maxime ce se vor apropia de 24 de grade Celsius.

Tudor Calinescu

Published

on

Prognoza meteorologică pentru Cluj-Napoca indică o creștere treptată a temperaturilor în următoarele zile. Conform AccuWeather, maximele vor ajunge și la 24 de grade Celsius, aducând o veste bună pentru locuitorii orașului care așteaptă cu nerăbdare sosirea vremii mai calde.

Iată cum se prezintă prognoza pe parcursul săptămânii:

  • Luni, 25 martie: Vântul va fi prezent pe tot parcursul zilei, cu rafale de până la 52 km/h. Există șanse de ploaie, cu o probabilitate de 25%. Maxima zilei va atinge 10 grade Celsius, iar minima va coborî la -1 grad Celsius.
  • Marți, 26 martie: Ploile se vor opri, iar temperaturile diurne vor oscila în jurul valorii de 14 grade Celsius, în timp ce minimele vor fi de aproximativ 2 grade Celsius.
  • Miercuri, 27 martie: Temperaturile vor crește până la 18 grade Celsius, însă vântul va continua să sufle cu putere, atingând viteze de 46 km/h.
  • Joi, 28 martie: Cerul va fi acoperit de nori, iar șansele de ploaie vor fi de 56%. Maxima zilei va fi de 18 grade Celsius, iar minima va coborî la 6 grade Celsius.
  • Vineri, 29 martie: Cerul va fi predominant însorit, cu șanse reduse de ploaie (1%). Temperaturile vor ajunge la 21 de grade Celsius ziua și la 6 grade Celsius seara.
  • Sâmbătă, 30 martie: Se anunță o creștere semnificativă a temperaturilor, atingându-se maxime de 24 de grade Celsius. Minimele vor fi de aproximativ 7 grade Celsius.
  • Duminică, 31 martie: Temperaturile se mențin ridicate, cu maxime de 22 de grade Celsius și minime de 6 grade Celsius în timpul nopții.

Această vreme încurajatoare este perfectă pentru activități în aer liber și pentru aprofundarea plăcerilor primăverii.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite