Connect with us

Info

Contre la urbanism. Florisal vrea despăgubiri de 20 de ori mai mari pentru terenul pentru Parcul Zorilor

Tudor Calinescu

Published

on

Contre la urbanism. Florisal vrea despăgubiri de 20 de ori mai mari pentru terenul pentru Parcul Zorilor


”Bătălia” pentru viitorul parc Zorilor devine tot mai acerbă. Proprietarul terenului, pe care primăria vrea să îl exproprieze, Florisal, a deschis deja patru procese împotriva municipalității, în care atacă documentațiile aprobate de primărie și Consiliu Local, referitoare la acest proiect.
Amenajarea unui parc pe terenul de 12.095 de metri pătrați deținut de Florisal pe strada Orbservatorului f.n. a iscat discuții aprinse în Comisia de Urbanism. Avocații companiei i-au reproșat primarului Emil Boc că se grăbește prea tare cu acest proiect. Ședința s-a transformat într-o adevărată ”confruntare” juridică.

”Societatea Florisal a achiziționat acest teren în 2015 așteptând intrarea în vigoare a noului PUG tocmai pentru a ști foarte clar ce poate construi acolo. Apoi s-a realizat o documentație pentru PUZ ansamblu mixt care a obținut toate avizele, inclusiv a fost aprobată de Comisia de Urbanism. Totuși în 6 martie 2019 ne-am confruntat cu refuzul primarului de a înainta acest PUZ spre aprobare Consiliului Local. Florisal a înaintat acțiune în contencios administrativ, iar Tribunalul Satu Mare a pronunțat în 20 decembrie 2019 sentința civilă prin care primarul este obligat să înainteze acest PUZ spre aprobare în Consiliul Local”, a spus avocata companiei, Camelia Isac. Sentința încă nu este definitivă.

Proces după proces
Avocata a precizat că societatea a deschis și un alt proces, aflat pe rol tot la Tribunalul Satu Mare, în care se solicită suspendarea aplicării și revocarea HCL 544 din iulie 2019, prin care Consiliul Local Cluj-Napoca a aprobat studiul de oportunitate privind amenajarea pe terenul în cauză a unui parc. ”Deși prin acest studiu au fost propuse trei variante, s-a ales exact varianta amenajării parcului pe terenul de 12.000 de metri pătrați deținuți de Florisal”, a adăugat avocata.

Totodată, pentru că în decembrie, CL Cluj-Napoca a adoptat o nouă hotărâre, HCL 997/2019, privitoare la acest proiect, prin care se aprobă studiul de fezabilitate și indicatorii tehnico-economici ai viitorului parc, Florisal a formulat o nouă plângere prealabilă.

Și în privința estimării de despăgubiri pentru terenul ce urmează să fie expropriat (circa 9 milioane de lei), estimare cuprinsă în anexa hotărârii de consiliu local, societatea a acționat în instanță municipalitatea clujeană. ”Florisal solicită despăgubiri de circa 20 de ori mai mari decât cele estimate în HCL, adică 202 milioane de lei”, a subliniat Camelia Isac.

Aceasta susține că nu există motive întemeiate pentru schimbarea radicală a opticii administrației cu privire la acest teren. ”Care sunt motivele și ce justifică schimbarea aceasta diametral opusă, de 180 de grade, de perspectivă pentru această parcelă? În decembrie 2014 au existat aceleași discuții și atunci s-a decis că nu va fi spațiu verde, că va fi o zonă construibilă, dar că e necesară o grădină de cartier. Practic exact ce s-a propus prin PUZ-ul privind construirea ansamblului mixt de către Florisal. Care e fundamentarea pentru această schimbare? În afară de faptul că s-au schimbat proprietarii terenurilor ce s-a schimbat? Absolut nimic”, a argumentat avocata Camelia Isac.

Boc: ”Aici nu e instanță de judecată”
La argumentele aduse de avocații companiei, primarul Emil Boc a atras atenția că în comisie se discută de fapt avizarea unui PUZ și nu aspecte juridice. ”Am ascultat lucruri care nu erau necesare pentru această ședință. Astăzi noi discutăm un PUZ și îi rog pe colegii mei din comisie să se pronunțe strict pe această componentă pentru a putea aviza acest proiect. Ne rezumăm aici la acest lucru, aici nu e instanță de judecată, e avizarea unui PUZ”.

Înainte ca membrii comisiei să își exprime poziția privind avizarea, cealaltă avocată a companiei, Anca Morar, a insistat să mai facă unele precizări, ceea ce a iscat o nouă rundă de confruntări verbale. ”Totuși am dori să atragem atenția membrilor comisiei să analizeze cu atenție, să nu demarați acte cu încălcarea prevederilor legale, ceea ce ar însemna un abuz în serviciu. Să nu deschideți drumul către practici comuniste de naționalizare a unor bunuri proprietate privată prin procedee dictatoriale, fără a ține cont de prevederile Constituției, pentru că la această dată așa apare această documentație. Ușurința și graba prin care a demarat această investiție din bani publici, superficialitatea cu care sunt întocmite documentațiile, fără studii și analize reale și pertinente, vă transformă toată această lucrare într-o etapă de naționalizare a bunurilor proprietate privată. Vă solicităm să analizați legalitatea acestui demers”, a spus avocata.

”Vreau să fac precizarea că toate documentele care sunt în Primăria Cluj-Napoca, inclusiv cele pe care le discutăm la această masă, sunt în baza legilor și a Constituției statului român. Vreau să vă asumați responsabilitatea afirmațiilor pe care le faceți. Nu există naționalizare, ci este doar o aplicare a legilor statului român în ce privește exproprierea cu justă și prealabilă despăgubire pentru orice investiție de interes public. Sarcina acestor colegi și a mea este să servim interesul public așa cum spune Constituția României și Codul Administrativ, să prioritizăm interesul public față de interesul privat”, a replicat Emil Boc.

”Vorbind strict pe lege, pentru că înțeleg să citesc legea în ansamblul ei, nu doar ceea ce îmi convine, a interpreta legea 255 că doar prin PUG se pot face exproprierile ar însemna să ignorăm restul documentațiilor urbanistice și de reglementare a teritoriului care sunt de ordin local, județean, regional și național. Prin PUZ se pot face aceste modificări, inclusiv în privința exproprierilor”, a spus arhitectul șef al județului, Claudiu Salanță.

”Dacă am admite punctul dumneavoastră de vedere cu privire la faptul că am putea să facem modificarea zonificării funcționale doar la actualizarea PUG-ului ar însemna să nu mai facem niciodată o expropriere pentru utilitate publică”, a spus și șeful Direcției Juridice din primărie, Alina Rusu.

”Noi nu dorim să fim expropriați”
Reprezentantele Florisal au mai argumentat că și proiectul propus de societate creează o suprafață verde pentru locuitorii din zonă, iar că plusul de spațiu verde pe care îl propune amenajarea parcului nu se justifică la costurile la care se va ajunge. ”Doresc să precizez că toate documentațiile referitoare la amenajarea acestui parc au fost atacate de către societatea noastră. Noi nu dorim să fim expropriați, nu dorim să vindem, nu dorim să fim despăgubiți la o valoare subevaluată, dorim să construim acolo un proiect imobiliar care ar aduce comunității locale o suprafață de 3.596 de metri pătrați spațiu verde amenajat din banii societății, față de 8.658 mp cât prevede documentația pentru amenajarea acestui parc. Deci e o diferență destul de redusă față de cheltuielile care vor fi făcute până la final. La aceasta dorim să atragem atenția. Știm că Curtea de Conturi verifică cheltuirea banului public și ajunge să impute celor vinovați modul de risipire a acestui ban. O să facem toate demersurile și o să atacăm în continuare toate deciziile referitoare la realizarea acestui parc”, a mai spus Anca Morar.

”Accesul la justiție în această țară este liber. Dar mai spun o dată, dorim să construim un oraș pentru oameni, nu pentru profit. Dacă acest lucru nu se înțelege de către unii beneficiari, care deja au beneficat de orașul acesta cum poate nimeni nu a mai benficiat, poate ar trebui să se uite și la cealaltă parte, și la ce oferă înapoi, pentru că au primit foarte mult”, a spus Emil Boc.

După circa o jumătate de oră de discuții PUZ-ul pentru parcul Zorilor, întocmit de Arhi Box a primit avizul CTATU.

Investiția în parcul propus a se amenaja în cartierul Zorilor a fost estimată la aproape 19 milioane de lei. Din acești bani, proiectanții au prevăzut estimativ pentru despăgubirile destinate exproprierii terenului de la Florisal suma de 9,2 milioane de lei. Firma Florisal este deținută de omul de afaceri Sile Pușcaș, cel care a realizat proiectele Platinia din Cluj-Napoca.

Vezi si Cum va arată parcul de 1,2 hectare din Zorilor

Source link

Facebook Comments Box

Info

VIDEO: Unul dintre condamnații în procesul jaf la Banca Transilvania Cluj duce un stil de viață asemănător cu cel al mafioților americani din Epoca de Aur

Diana Petrescu

Published

on

Andrei Hosu, unul dintre cei doi tineri acuzați și condamnați pentru implicarea în marele jaf de la Banca Transilvania, pare să ducă un stil de viață care amintește de opulența mafioților americani din epoca de aur a Americii.

Pe rețelele de socializare, Hosu a postat un mesaj inspirațional: ”Lasă-i să te judece. Lasă-i să te înțeleagă greșit. Lasă-i să te bârfească. Părerile lor nu sunt problema ta. Tu rămâi un om bun, iubește și simte-te liber în autenticitatea ta. Indiferent ce spun sau fac alții, să nu îndrăznești să te îndoiești de valoarea ta.”

În prezent, trăiește o viață care pare desprinsă din filmele despre mafia americană: mașini de lux, o casă impunătoare și o familie pe măsură.

Jaful de la Banca Transilvania, comis în februarie 2009, a fost finalmente rezolvat de justiție printr-o sentință controversată dictată în mai 2015. De la o condamnare inițială la 17 ani de închisoare, s-a ajuns, în cele din urmă, la o pedeapsă de trei ani de închisoare.

După peste cinci ani de procese îndelungate, judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție au hotărât ca Andrei Hosu și Bogdan Baciu, doi tineri din Cluj-Napoca, să execute câte trei ani de închisoare, considerându-i autorii jafului de la Banca Transilvania.

Cu toate acestea, probele în dosarul celor doi tineri ridică semne de întrebare. Două expertize realizate de specialiștii Serviciului Român de Informații arată că înălțimea persoanelor surprinse în camerele de luat vederi din timpul jafului diferă de cea a celor doi acuzați, Bogdan Baciu și Andrei Hosu, cu zece centimetri.

De asemenea, expertizele ADN prelevate de la fața locului au fost contestate, probele fiind alterate și incapabile să ofere un rezultat clar.

Jaful propriu-zis a durat doar 66 de secunde, timp în care doi tineri mascați au intrat în sediul băncii din cartierul clujean Mănăștur și au reușit să sustragă suma de 256.000 de lei. În ciuda acestei rapide intervenții, paznicul băncii a fost imobilizat, iar angajații au încercat să opună rezistență.

Procesul celor doi acuzați a fost marcat de numeroase controverse și schimbări de decizii. După un verdict inițial de achitare pentru Bogdan Baciu și de 17 ani de închisoare pentru Andrei Hosu la Tribunalul Cluj, procesul a continuat la Curtea de Apel Cluj, unde verdictul a fost revizuit la câte zece ani de închisoare pentru fiecare dintre tineri.

Recursul la Înalta Curte de Casație a modificat din nou sentința, redusă acum la trei ani de închisoare pentru fiecare. Această nouă hotărâre presupune ca cei doi tineri să mai execute șase luni de închisoare pentru a putea fi eliberați condiționat. De asemenea, sunt obligați să plătească Băncii Transilvania suma de 70.000 de euro, valoarea prejudiciului provocat de jaful comis.

 

Facebook Comments Box
Continue Reading

Info

Alertă Meteorologică în Cluj: Cod Galben pentru Ploi Torențiale și Grindină în Diverse Zone

Diana Petrescu

Published

on

se emite o avertizare pentru localitățile Huedin, Aghireșu, Baciu, Poieni, Gilău, Florești, Săvădisla, Căpușu Mare, Călățele, Negreni, Gârbău, Sânpaul, Măguri-Răcătău, Mănăstireni, Petreștii de Jos, Mărgău, Sâncraiu, Săcuieu, Mărișel, Ciucea, Rișca, Izvoru Crișului, Ciurila, Tureni, Beliș și Valea Ierii. Se prevăd averse locale care pot acumula peste 20…25 l/mp, descărcări electrice, intensificări ale vântului și grindină de dimensiuni mici.

De asemenea, sunt sub cod galben și localitățile Turda, Câmpia Turzii, Viișoara, Mihai Viteazu, Iara, Luna, Moldovenești, Călărași, Băișoara, Petreștii de Jos, Săndulești, Ciurila și Beliș. Aici se vor înregistra descărcări electrice, grindină de dimensiuni mici, averse locale care pot acumula între 15 și 20 l/mp, precum și intensificări ale vântului.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Info

ANM emite atenționare Cod galben pentru ploi și vânt în toată țara

Maria Costea

Published

on

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o atenționare Cod galben de ploi și vânt în întreaga țară. Se prevede că zona de ploi se va extinde de la regiunile sudice către întreaga țară, fiind predominant averse, uneori însoțite de descărcări electrice.

Cantitățile de apă vor fi în general de 15…20 l/mp, iar la altitudini mari, în zonele montane, se vor înregistra precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare. Vântul va avea intensificări temporare în majoritatea zonelor, cu viteze cuprinse între 45 și 55 km/h, iar în zona montană înaltă rafalele vor depăși 70…80 km/h.

Mâine, 24 aprilie, se estimează că vântul va avea intensificări temporare în vest și nord-vest, iar pe arii restrânse în restul țării, cu viteze în general cuprinse între 45 și 55 km/h.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite