Connect with us

Info

Coronavirus: numărul mortilor urcă la 106 – China întărește măsurile

Calin Roman

Published

on

Numărul deceselor cauzate de coronavirus este acum de 106, numărul infecțiilor aproape dublându-se într-o zi până la peste 4.500.

Guvernele fac totul posibil sa controleze raspandirea virusului.Hong Kong va planifica călătoriile prin frontierele cu China continentală.

Între timp, Japonia trimite un avion către Wuhan, in epicentrul focarului, pentru a-și evacua cetățenii.Virusul s-a răspândit în China și în cel puțin 16 țări la nivel mondial.Wuhan, precum și provincia Hubei, sunt deja în blocaj, cu restricții de transport stricte în și în afara zonei. Purtarea măștilor în public este acum obligatorie în unele orașe din China.

Luni, autoritățile din Beijing au confirmat că un bărbat în vârstă de 50 de ani a murit – prima fatalitate din capitalul chinez din cauza virusului.Ore mai târziu, liderul Hong Kong, Carrie Lam, a declarat că linia feroviară de mare viteză între teritoriu și China continentală va fi suspendată începând de joi.

De asemenea, zborurile, autobuzele și serviciile de feribot vor fi reduse drastic în efortul de a opri răspândirea virusului în oraș – un centru financiar global.Coronavirusul provoacă o infecție respiratorie acută severă și nu există niciun remediu specific sau vaccin.

Majoritatea deceselor au avut loc în provincia Hubei. Primele victime au fost în mare parte persoane în vârstă sau cele cu probleme respiratorii preexistente, dar puține detalii au fost eliberate despre zecile de decese confirmate în ultimele zile.

Un număr de 60 de persoane au fost externate din spital după recuperare, potrivit presei chineze.

Cum se răspândește virusul?

Noul coronavirus se crede că a aparut din cauza animalelor sălbatice tranzacționate ilegal pe o piață de fructe de mare din Wuhan și poate acum răspândi între oameni.
În weekend, autoritățile chineze au spus că virusul era – ca o gripă normală – capabil să se răspândească în timpul perioadei sale de incubație și înainte de apariția oricăror simptome.

Perioada de incubație poate varia de la două la 10 zile, în conformitate cu Organizația Mondială a Sănătății (OMS).
Autoritatile din China,au spus că nu a fost clar dacă virusul a fost contagios înainte de apariția simptomelor.

Numărul total de cazuri confirmate de China a crescut la 4.515 la 27 ianuarie, în creștere față de 2.835 o zi mai devreme.

Care este situația la nivel internațional?

Japonia evacueaza aproximativ 200 de cetățeni într-un avion închiriat miercuri dimineața, cu personalul sanitar la bord pentru a monitoriza pasagerii. Evacuații vor fi rugați să fie atenti la orice simptoma noua aparuta coronavirus timp de două săptămâni după întoarcerea lor.

Multe alte țări au avertizat, de asemenea,amanarea oricărei călătorii neesențiale în China.

Marea Britanie încă trebuie să ia o decizie similară, dar i-a îndemnat pe britanici să părăsească zona dacă pot, însă acest lucru i-a supărat pe unii care locuiesc în Hubei care se plâng că sunt in capcana.

Filipine, marți, a anunțat că va înceta eliberarea vizelor călătorilor chinezi.
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății și a autorităților naționale, exista cel puțin 47 de cazuri confirmate în afara Chinei.

Cel mai recent caz confirmat este în statul german Bavaria, doar al patrulea până acum în Europa.

Opt cazuri: Thailanda
Cinci: SUA, Australia, Singapore, Taiwan
Patru: Malaezia, Coreea de Sud, Japonia
Trei: Franța
Doi: Vietnam
Unul: Nepal, Canada, Cambodgia, Sri Lanka, Germania

Până în prezent, nu au existat decese în afara Chinei.

Source Link

Facebook Comments Box

Info

VIDEO: Unul dintre condamnații în procesul jaf la Banca Transilvania Cluj duce un stil de viață asemănător cu cel al mafioților americani din Epoca de Aur

Diana Petrescu

Published

on

Andrei Hosu, unul dintre cei doi tineri acuzați și condamnați pentru implicarea în marele jaf de la Banca Transilvania, pare să ducă un stil de viață care amintește de opulența mafioților americani din epoca de aur a Americii.

Pe rețelele de socializare, Hosu a postat un mesaj inspirațional: ”Lasă-i să te judece. Lasă-i să te înțeleagă greșit. Lasă-i să te bârfească. Părerile lor nu sunt problema ta. Tu rămâi un om bun, iubește și simte-te liber în autenticitatea ta. Indiferent ce spun sau fac alții, să nu îndrăznești să te îndoiești de valoarea ta.”

În prezent, trăiește o viață care pare desprinsă din filmele despre mafia americană: mașini de lux, o casă impunătoare și o familie pe măsură.

Jaful de la Banca Transilvania, comis în februarie 2009, a fost finalmente rezolvat de justiție printr-o sentință controversată dictată în mai 2015. De la o condamnare inițială la 17 ani de închisoare, s-a ajuns, în cele din urmă, la o pedeapsă de trei ani de închisoare.

După peste cinci ani de procese îndelungate, judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție au hotărât ca Andrei Hosu și Bogdan Baciu, doi tineri din Cluj-Napoca, să execute câte trei ani de închisoare, considerându-i autorii jafului de la Banca Transilvania.

Cu toate acestea, probele în dosarul celor doi tineri ridică semne de întrebare. Două expertize realizate de specialiștii Serviciului Român de Informații arată că înălțimea persoanelor surprinse în camerele de luat vederi din timpul jafului diferă de cea a celor doi acuzați, Bogdan Baciu și Andrei Hosu, cu zece centimetri.

De asemenea, expertizele ADN prelevate de la fața locului au fost contestate, probele fiind alterate și incapabile să ofere un rezultat clar.

Jaful propriu-zis a durat doar 66 de secunde, timp în care doi tineri mascați au intrat în sediul băncii din cartierul clujean Mănăștur și au reușit să sustragă suma de 256.000 de lei. În ciuda acestei rapide intervenții, paznicul băncii a fost imobilizat, iar angajații au încercat să opună rezistență.

Procesul celor doi acuzați a fost marcat de numeroase controverse și schimbări de decizii. După un verdict inițial de achitare pentru Bogdan Baciu și de 17 ani de închisoare pentru Andrei Hosu la Tribunalul Cluj, procesul a continuat la Curtea de Apel Cluj, unde verdictul a fost revizuit la câte zece ani de închisoare pentru fiecare dintre tineri.

Recursul la Înalta Curte de Casație a modificat din nou sentința, redusă acum la trei ani de închisoare pentru fiecare. Această nouă hotărâre presupune ca cei doi tineri să mai execute șase luni de închisoare pentru a putea fi eliberați condiționat. De asemenea, sunt obligați să plătească Băncii Transilvania suma de 70.000 de euro, valoarea prejudiciului provocat de jaful comis.

 

Facebook Comments Box

Continue Reading

Info

Alertă Meteorologică în Cluj: Cod Galben pentru Ploi Torențiale și Grindină în Diverse Zone

Diana Petrescu

Published

on

se emite o avertizare pentru localitățile Huedin, Aghireșu, Baciu, Poieni, Gilău, Florești, Săvădisla, Căpușu Mare, Călățele, Negreni, Gârbău, Sânpaul, Măguri-Răcătău, Mănăstireni, Petreștii de Jos, Mărgău, Sâncraiu, Săcuieu, Mărișel, Ciucea, Rișca, Izvoru Crișului, Ciurila, Tureni, Beliș și Valea Ierii. Se prevăd averse locale care pot acumula peste 20…25 l/mp, descărcări electrice, intensificări ale vântului și grindină de dimensiuni mici.

De asemenea, sunt sub cod galben și localitățile Turda, Câmpia Turzii, Viișoara, Mihai Viteazu, Iara, Luna, Moldovenești, Călărași, Băișoara, Petreștii de Jos, Săndulești, Ciurila și Beliș. Aici se vor înregistra descărcări electrice, grindină de dimensiuni mici, averse locale care pot acumula între 15 și 20 l/mp, precum și intensificări ale vântului.

Facebook Comments Box

Continue Reading

Info

ANM emite atenționare Cod galben pentru ploi și vânt în toată țara

Maria Costea

Published

on

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o atenționare Cod galben de ploi și vânt în întreaga țară. Se prevede că zona de ploi se va extinde de la regiunile sudice către întreaga țară, fiind predominant averse, uneori însoțite de descărcări electrice.

Cantitățile de apă vor fi în general de 15…20 l/mp, iar la altitudini mari, în zonele montane, se vor înregistra precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare. Vântul va avea intensificări temporare în majoritatea zonelor, cu viteze cuprinse între 45 și 55 km/h, iar în zona montană înaltă rafalele vor depăși 70…80 km/h.

Mâine, 24 aprilie, se estimează că vântul va avea intensificări temporare în vest și nord-vest, iar pe arii restrânse în restul țării, cu viteze în general cuprinse între 45 și 55 km/h.

Facebook Comments Box

Continue Reading

Cele mai citite