Connect with us

Info

Stiati ca orasul Cluj-Napoca s-a numit initial Castrum Clus? 15 lucruri pe care nu le stiai despre Cluj-Napoca !

Calin Roman

Published

on

Orasul Cluj-Napoca este un centru cultural-artistic, un oras vechi si reprezinta o atractie turistica, atat datorita monumentelor apartinand trecutului istoric, cat si datorita bogatei activitati cultural-stiintifice. Mai in jos va vom prezenta o lista cu cateva curiozitati despre orasul comoara al Transilvaniei.

1. Orasul Cluj Napoca s-a numit inainte de toate „Cluş”. Denumirea de Napoca o are inca din perioada romanilor iar denumirea de Cluj Napoca a primit-o in anul 1947.
2. Cluj Napoca a fost de doua ori sub conducerea Regatului Unguresc, asemeni altor parti din Transilvania. Prima data cand regatul cu pricina a domnit in Cluj a fost in anul 1867, cand regatul Austro – Ungar s-a format, iar a doua oara a fost in anul 1940 in urma Dictatului de la Viena.
3. Cluj Napoca este orasul pe locul numarul doi la numarul de locuitori, dupa capitala Bucuresti, avand nici mai mult nici mai putin de 324.576 locuitori, in anul 2012.
4. Inainte sa fie asasinat, Mihai Viteazul, si-a luat ultima cina in orasul Cluj Napoca.
5. In anul 1167 cand a fost atestat prima data din punct de vedere istoric, orasul a fost denumit Castrum Clus. Denumirea de Castrum reprezinta termenul de tabara militara in limba latina, iar acesta era folosit mai ales de romani. Denumirea de Clus simbolizeaza tot in limba latina „inchis” sau cum mai spun unii istorici „trecatoare din munti”.
6. In anul 1944, mai exact odata cu ziua de 3 mai, au fost exilati in nordul Clujului peste 18.000 de evrei. Acestia proveneau din Cluj cat si din localitatile care erau considerate a fi din preajma Clujului, precum Huedin sau Gherla. Acestia au fost dusi in zona unei fabrici, numita Iris, o fabrica de caramida.
7.  Tot in anul 1944, putin mai tarziu, in perioada 25 mai – 9 iunie, toti cei trimisi in Ghetoul Iris, mentionat mai sus, au fost dusi mai departe la Auschwitz. Au fost necesare sase transporturi pentru a duce toti civilii.
8. Orasul Cluj Napoca nu are o stema legala. Iar acest lucru se bazeaza pe faptul ca pana si in momentul de fata, Clujul are stema pe care Gheorghe Funar a adoptat-o in anul 1999, insa nu a fost aprobata. Chiar daca concursul a fost castigat de acesta in anul 1995, se pare ca nu a intrat in legalitate nici pana acum.
9. Pana in secolul al XV-lea, incepand cu secolul precedent, majoritari in Cluj Napoca nu erau nicidecum ardelenii romani ci secuii si sasii.
10. Momentan in Cluj Napoca romanii reprezinta populatia majoritara, aproape 80% iar maghiarii sunt in proportie de 18.86%, restul fiind de alte nationalitati.
11. In decurs de opt decenii populatia orasului Cluj Napoca a crescut considerabil, mai exact de peste cinci ori. In perioada 1912 pana in 1992, populatia a ajuns de la 60.000 pana la 320.602.
12. Cluj Napoca este pe locul doi, din punct de vedere al numarului de maghiari, dupa orasul Tirgu-Mure.
13. Universitatea din Cluj Napoca a avut o istorie foarte agitata, inca de la infiintare. Ea a fost ridicata de Stefan Bathory in anul 1581 iar din cauza influentei maghiarilor si germanilor, a cunoscut urcusuri so coborasuri drastice.
14. Aceeasi universitate „adaposteste” peste 45 de mii de studenti in prezent, fiind considerata cea mai importanta si cea mai mare din Romania.
15.  Universitatea „Babes Bolyai” din Cluj Napoca este pe buna dreptate cea mai importanta si cea mai mare din tara, avand in vedere ca aici se preda in patru limbi, iar numarul total de specializari ajunge la 105. Astfel ca din acestea toate patru specializari sunt cu predare in limba engleza, 14 specializari sunt cu predare in limba germana, 52 sunt cu predare in limba maghiara iar 98 sunt cu predare in limba romana.

Source link

Facebook Comments Box

Cultura

Legenda halterelor din Cluj: Povestea campionului care a scris istorie

Cosmin Ardelean

Published

on

Ștefan Tașnadi – Clujeanul care a ridicat România pe podiumul olimpic

Ștefan Tașnadi (Tasnádi István), unul dintre cei mai mari halterofili ai României și un adevărat simbol al Clujului, rămâne o legendă a sportului. Cu o carieră impresionantă și peste 50 de recorduri naționale doborâte, Tașnadi și-a pus amprenta asupra halterelor românești, devenind primul sportiv din țară care a cucerit medalii la categoriile mari de greutate.

Născut pe 21 martie 1953, lângă Cluj, la Sic, Tașnadi și-a început cariera în 1970 la Școala Sportivă Viitorul Cluj, iar ulterior a fost legitimat la AS Clujana. A devenit rapid unul dintre cei mai valoroși sportivi români, fiind selecționat în lotul olimpic de haltere al României între 1976 și 1984.

Argint olimpic la Los Angeles
Momentul de glorie al carierei sale a fost la Jocurile Olimpice de la Los Angeles, în 1984, unde a cucerit medalia de argint la categoria 110 kg. Pe lângă această performanță remarcabilă, a obținut și o medalie de bronz la Campionatele Europene și Mondiale de la Moscova în 1983.

De la campion la mentor
După retragerea din activitatea competițională, Tașnadi și-a dedicat viața antrenoratului, formând generații de sportivi la CS Universitatea Cluj. De asemenea, a activat ca arbitru internațional, contribuind la dezvoltarea acestui sport. Pentru meritele sale excepționale, i-au fost acordate titlurile de Maestru Emerit al Sportului și Clujean de Onoare.

Marele campion s-a stins din viață pe 28 februarie 2018, însă moștenirea sa continuă să inspire tinerii halterofili și să rămână un reper al excelenței în sport.

Facebook Comments Box

Continue Reading

Actualitate

Clujul în finală pentru Destinația Anului! Poate învinge Bucureștiul și Brașovul?

Cosmin Ardelean

Published

on

Cluj-Napoca, în cursa pentru Destinația Anului 2025! Cum poți contribui la victorie?

Cluj-Napoca este unul dintre finaliștii competiției „Destinația Anului 2025” la categoria „Orașe care inspiră” și are șansa de a obține un nou titlu de prestigiu în turismul românesc. Orașul se confruntă cu o competiție acerbă, având rivali de renume precum București, Brașov, Constanța, Iași, Oradea, Piatra Neamț, Sibiu, Târgu Neamț, Timișoara și Chișinău.

Competiția se bazează pe un proces de selecție riguros, în care voturile publicului, analiza unui juriu format din peste 100 de experți și o cercetare sociologică națională vor decide câștigătorul. Nominalizările s-au desfășurat între 12 noiembrie și 5 decembrie 2024, iar perioada de vot public are loc între 1 și 25 martie 2025.

Rezultatele finale vor fi anunțate pe 8 aprilie 2025, în cadrul Galei Destinația Anului, organizată la Sibiu.

Dacă vrei ca orașul Cluj-Napoca să fie desemnat Destinația Anului 2025, implică-te și votează! Aceasta este ocazia perfectă de a demonstra că orașul nostru este cu adevărat un centru cultural, turistic și inspirațional de top.

Municipiul Cluj-Napoca poate fi votat accesând acest link: https://www.destinatiaanului.ro/competitia/voteaza

Facebook Comments Box

Continue Reading

Educatie

Lecție pentru Cluj! Chinteni construiește cea mai modernă școală din județ!

Cosmin Ardelean

Published

on

Cluj-Napoca visează, Chinteni construiește: cea mai modernă școală din județ prinde contur

În timp ce Cluj-Napoca se chinuie să finalizeze proiecte școlare la prețuri exorbitante, în comuna Chinteni se ridică un campus educațional modern, construit eficient și la costuri corecte.

Luni au început lucrările pentru noua școală și grădiniță din Chinteni, un proiect de 49 de milioane de lei (fără TVA), menit să ofere condiții de top pentru educația a peste 500 de elevi și preșcolari. Cu o infrastructură modernă, dotări de ultimă generație și o sală de sport proprie, această instituție îi va face pe părinți să nu își mai ducă copiii la școli din Cluj-Napoca.

Campusul va cuprinde o școală gimnazială cu cantină, o grădiniță cu program prelungit și o sală de sport, toate pe o suprafață de peste 4.600 mp. Investiția promite nu doar să rezolve nevoia educațională din Chinteni, ci și să devină un exemplu pentru întreg județul.

Între timp, singura școală aflată în construcție în Cluj-Napoca, cea din cartierul Borhanci, nu are încă o dată clară de finalizare. În acest ritm, s-ar putea ca mulți părinți din Cluj să înceapă să privească spre Chinteni ca o alternativă mai bună pentru educația copiilor lor.

Facebook Comments Box

Continue Reading

Cele mai citite