Connect with us

Info

Guvernul și-a asumat răspunderea pe buget. Orban: “Am aprobat foarte multe amendamente”

Tudor Calinescu

Published

on


Guvernul şi-a angajat răspunderea, luni, în plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului, asupra proiectului legii bugetului de stat pe anul 2020.
“Obiectivul nostru a fost acela de a reuşi până la data de 31 decembrie să adoptăm proiectul de buget şi bugetul asigurărilor sociale de stat. (…) Folosim în premieră o modalitate de adoptare a bugetului de stat care nu a mai fost folosită – procedura angajării răspunderii Guvernului. E o procedură legiferată în Constituţie şi spre deosebire de OUG are aspecte care o fac mai democratică. Am surprins cu angajarea răspunderii. (…) Am aprobat foarte multe amendamente formulate de parlamentari. Dacă există formaţiuni care consideră că legea nu trebuie să intre în vigoare, au la dispoziţie instrumentul moţiunii de cenzură”, a declarat premierul Ludovic Orban, în plenul Parlamentului, la şedinţa comună de angajare a răspunderii pe buget.

El a spus că a ales această procedură pentru că altfel nu ar fi putut adopta bugetul până la sfârşitul anului.

“La modul cum este finalul de an, cu zilele libere, mai sunt două zile lucrătoare în Parlament, ar fi fost improbabil să adoptăm bugetul de stat în Parlament. Nu este orice fel de buget. (…) România are nevoie să dea un semnal ferm de corectare a dezechilibrelor economice de până acum”, a adăugat Orban.

Premierul a susţinut că bugetul este construit pe date reale şi o creştere economică de 4,1%, o rată a inflaţiei de 3,1%, un curs mediu de schimb de 4,75 lei pentru un euro. Potrivit lui Orban, vor creşte sumele alocate pentru Sănătate şi Educaţie.

“În proiectul de buget spun din capul locului că am încercat, aşa cum am încercat şi prin ordonanţa de rectificare, să restabilim adevărul în ceea ce priveşte bugetul. La rectificarea bugetară a trebuit să scoatem din veniturile de stat 18 miliarde lei care erau puse din burtă. În privinţa cheltuielilor, nu accept politica ascunderii unor cheltuieli aşa cum a fost ascuns gunoiul sub preş. Statul trebuie să respecte legea, contractele, hotărârile judecătoreşti”, a explicat Ludovic Orban.

Orban a mai spus că au fost amânate rambursările de TVA, iar “minciuna nu poate să continue”.

“Construim bugetul de stat pe date pe care le considerăm reale. Nu anticipăm o creştere economică aşa cum a fost anul trecut. Adevărul a ieşit la suprafaţă şi să încheiem anul cu o creştere de 4,1% – apropiată de estimările Comisiei Europene, ale FMI. Interesul este să ne bazăm pe o creştere economică reală. (…) A trebuit să construim acest buget în condiţiile în care trebuie să aplicăm unele legi aflate în vigoare: legea pensiilor, legea salarizării. Desigur, ne propunem o reducere a cheltuielilor de personal, pentru că realitatea este că dacă nu creştem alocările pentru investiţii, pentru infrastructură nu vom reuşi să construim o creştere economică solidă, nu vom putea sta pe picioare stabile”, a mai declarat Orban.

El a respins afirmaţiile potrivit cărora în bugetul de anul viitor vor scădea alocările pentru Sănătate şi Educaţie.

“Am văzut campanii că scad alocările pentru sănătate. Este fals. Alocările se fac atât la bugetul Ministerului Sănătăţii, cât şi la Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate. Faţă de bugetul de anul trecut, creştem semnificativ alocările pentru Sănătate. Sumele cresc şi pentru Educaţie, faţă de bugetul de anul trecut. Banii pentru Educaţie se găsesc şi în alte locuri în afara bugetului Ministerului Educaţiei”, a mai explicat premierul.

Ludovic Orban a arătat că vor fi alocate două procente din PIB pentru Apărare şi vor fi daţi mai mulţi bani către cheltuielile sociale. “Creşte transferul de la bugetul de stat pentru finanţarea deficitului de pensii”, a adăugat Orban.

“În ceea ce priveşte autorităţile locale, am gândit o modificare să lăsăm mai mulţi bani la localităţi şi am crescut de la 60 la 63 la sută sumele către localităţi, ca o formă de creştere a economiei. Am preluat 50 la sută din cheltuielile sociale de la bugetele locale la bugetul de stat”, a mai spus Orban.

El a menţionat că a aprobat multe amendamente ale parlamentarilor care vizează îmbunătăţirea bugetului.

“De exemplu, am preluat un amendament care vizează creşterea sumei transferate de la bugetul de stat pentru întreţinerea drumurilor naţionale. Într-adevăr, alocasem o sumă mică pentru întreţinerea drumurilor naţionale şi am preluat amendamentul formulat, care urcă la 361 milioane lei suma care este transferată de la bugetul de stat către o companie pentru asigurarea cheltuielilor de întreţinere a drumurilor naţionale. Am preluat mai multe amendamente de la ALDE, USR, PMP privind obiective de investiţii importante. De exemplu, pentru autostrada Comarnic -Braşov, autostrada Târgu Mureş – Iaşi – Ungheni”, a mai spus Orban.

Orban a mai arătat că au fost amendamente ale USR preluate pentru operaţionalizarea sistemului de monitorizare a traseelor masei lemnoase, menţionând că sunt alocări şi pentru sistemele mobile de măsurare a calităţii aerului şi pentru alte obiective importante din domeniul mediului.

“Există posibilitatea ca amendamente care ar fi provocat efecte benefice să nu le pot accepta, indiferent de unde ar fi venit ele. Pe de altă parte, este important pentru România să dea un semnal ferm că porneşte lupta cu dezechilibrele economice, readuce bugetul de stat, indicatorii macroeconomici spre echilibru, atât pentru Comisia Europeană, pentru finanţatorii internaţionali, pentru companiile care vor să investească în România, pentru companiile prezente. Este esenţial să dăm acest semnal că ne îndreptăm pentru o perioadă de doi, maxim trei ani de zile la revenirea în parametrii stabiliţi în Tratatul UE, un deficit de 3%, să avem grijă de deficitul structural. Realitatea este că nu poţi să generezi cheltuieli la nesfârşit fără să ai venituri”, a evidenţiat Orban.

El a atras atenţia că dacă nu se schimbă filosofia bugetară, dacă nu se prioritizează resursele din impozitele şi taxele plătite de cetăţeni, există riscul ca la un moment dat “să nu ajungă bugetul pentru a plăti salarii, pensii, subvenţii la fondul de pensii şi cheltuieli materiale şi servicii”.

“Aveţi încredere în acest buget, el a fost construit cu extrem de mare atenţie, încercând să asigurăm toate cheltuielile necesare, toate resursele financiare pentru a pune în aplicare legile, pentru a asigura resursele financiare în condiţii rezonabile pentru marile proiecte de investiţii şi pentru a creşte gradual calitatea serviciilor publice”, a conchis Ludovic Orban.

Source link

Facebook Comments Box
Continue Reading
Advertisement Agentie Marketing Online Cluj
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Actualitate

Prognoza Meteo pentru luna Aprilie: Temperaturi Ridicate și Precipitații Variabile în Următoarele Patru Săptămâni

Dani Muresan

Published

on

Meteorologii Administrației Naționale de Meteorologie (ANM) au făcut publică prognoza pentru următoarele patru săptămâni, oferind o imagine detaliată a condițiilor meteorologice anticipate în întreaga Românie.

Potrivit estimărilor pentru intervalul 1 – 29 aprilie, se așteaptă o varietate de schimbări în temperaturi și precipitații pe parcursul acestor săptămâni.

Săptămâna 1 – 8 aprilie se anunță că valorile termice vor fi mai ridicate decât media obișnuită pentru această perioadă, în special în regiunile estice și sud-estice ale țării. În același timp, se prognozează un regim pluviometric deficitar în cea mai mare parte a României.

În perioada 8 – 15 aprilie, temperaturile medii vor continua să fie peste normalul pentru acest interval, afectând toate zonele țării. Cu toate acestea, cantitățile de precipitații vor fi sub media obișnuită, cu o tendință deficitară accentuată în regiunile sud-vestice.

Pentru săptămâna 15 – 22 aprilie , meteorologii prevăd că temperatura medie a aerului va fi ușor mai ridicată decât în mod normal, în special în regiunile extracarpatice. Regimul pluviometric este anticipat a fi ușor excedentar în jumătatea nordică a țării, în timp ce în restul regiunilor se va apropia de media pentru această perioadă.

În ultima săptămână a intervalului analizat, 22 – 29 aprilie, se preconizează că valorile termice vor fi, de asemenea, ușor peste normalul pentru această perioadă, în special în regiunile sudice și sud-estice. Cantitățile de precipitații vor fi apropiate de media obișnuită pentru acest interval, acoperind întreg teritoriul României.

Astfel, conform prognozei emise de ANM, se așteaptă fluctuații în temperaturi și precipitații pe parcursul următoarelor patru săptămâni, cu unele regiuni fiind mai afectate decât altele.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Info

Vestea bună este că temperaturile în Cluj-Napoca încep să urce, cu maxime ce se vor apropia de 24 de grade Celsius.

Tudor Calinescu

Published

on

Prognoza meteorologică pentru Cluj-Napoca indică o creștere treptată a temperaturilor în următoarele zile. Conform AccuWeather, maximele vor ajunge și la 24 de grade Celsius, aducând o veste bună pentru locuitorii orașului care așteaptă cu nerăbdare sosirea vremii mai calde.

Iată cum se prezintă prognoza pe parcursul săptămânii:

  • Luni, 25 martie: Vântul va fi prezent pe tot parcursul zilei, cu rafale de până la 52 km/h. Există șanse de ploaie, cu o probabilitate de 25%. Maxima zilei va atinge 10 grade Celsius, iar minima va coborî la -1 grad Celsius.
  • Marți, 26 martie: Ploile se vor opri, iar temperaturile diurne vor oscila în jurul valorii de 14 grade Celsius, în timp ce minimele vor fi de aproximativ 2 grade Celsius.
  • Miercuri, 27 martie: Temperaturile vor crește până la 18 grade Celsius, însă vântul va continua să sufle cu putere, atingând viteze de 46 km/h.
  • Joi, 28 martie: Cerul va fi acoperit de nori, iar șansele de ploaie vor fi de 56%. Maxima zilei va fi de 18 grade Celsius, iar minima va coborî la 6 grade Celsius.
  • Vineri, 29 martie: Cerul va fi predominant însorit, cu șanse reduse de ploaie (1%). Temperaturile vor ajunge la 21 de grade Celsius ziua și la 6 grade Celsius seara.
  • Sâmbătă, 30 martie: Se anunță o creștere semnificativă a temperaturilor, atingându-se maxime de 24 de grade Celsius. Minimele vor fi de aproximativ 7 grade Celsius.
  • Duminică, 31 martie: Temperaturile se mențin ridicate, cu maxime de 22 de grade Celsius și minime de 6 grade Celsius în timpul nopții.

Această vreme încurajatoare este perfectă pentru activități în aer liber și pentru aprofundarea plăcerilor primăverii.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Info

Din săptămâna viitoare, Aeroportul Cluj va adăuga un nou zbor în programul său, operând în zilele de luni, joi și duminică.

Diana Petrescu

Published

on

Avion Cluj

Începând din săptămâna viitoare, Aeroportul Internațional Avram Iancu din Cluj-Napoca va găzdui un nou zbor către o destinație internațională, deschizând noi posibilități de călătorie pentru pasagerii din Transilvania. Compania aeriană Swiss International Air Lines va inaugura zboruri directe către Zurich, Elveția, începând cu data de joi, 28 martie.

Evenimentul de lansare va fi marcat printr-o ceremonie specială la Aeroportul Internațional din Cluj-Napoca, la care vor participa numeroase personalități și oficialități, printre care Ambasadorul Confederației Elvețiene în România, E.S. Mario Baggi, și Directorul Vânzări Lufthansa Group, Dl. Stephan Linhart. De asemenea, vor fi prezenți consuli onorifici, oficialități locale și reprezentanți ai companiei aeriene și ai aeroportului.

Zborurile către Zurich vor fi operate cu o frecvență de trei ori pe săptămână, în zilele de luni, joi și duminică. Biletele pot fi rezervate prin intermediul site-ului companiei aeriene, www.swiss.com.

Zurichul este cunoscut drept unul dintre cele mai importante centre culturale, economice și financiare din lume. Orașul găzduiește numeroase instituții financiare, companii internaționale și centre de cercetare și dezvoltare, transformându-l într-o destinație atrăgătoare pentru afaceri și turism.

Aeroportul din Zurich este unul dintre cele mai aglomerate aeroporturi din Europa, servind peste 22 de milioane de pasageri anual și reprezentând un important nod de legătură pentru Swiss International Air Lines.

David Ciceo, Directorul General al Aeroportului Internațional Avram Iancu Cluj, a subliniat importanța noii rute, afirmând că aceasta va satisface nevoile de conectivitate ale pasagerilor din Transilvania, atât din punct de vedere business, cât și leisure.

Swiss International Air Lines este cea mai importantă companie aeriană din Elveția, operând zboruri către peste 100 de destinații din întreaga lume. Face parte din Grupul Lufthansa și este membră a Star Alliance, cea mai mare alianță de companii aeriene din lume.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite