Oamenii care și-au mutat temporat banii în acest domeniu doar pentru a beneficia de banii de la stat distrug agricultura și trebuie eliminați din sistem, amenință ministrul clujean Adrian Oros. Acesta le-a declarat război și samsarilor care propagă pesta porcină prin mutarea animalelor din zone afectate.
“Voi lupta împotriva vânătorilor de subvenții, acei oameni care figurează ca beneficiari, dar care de fapt și-au mutat banii în agricultură din alte domenii doar pentru a încasa banii de la stat. Când nu vor mai primi aceste subvenții, ei vor pleca imediat, dar până atunci distrug agricultura românească.
Tocmai de aceea vrem să introducem o prevedere prin care beneficiarii de subvenții trebuie să își desfășoare cel puțin 80% din activitate în agricultură, adică să fie fermieri veritabili”, anunță ministrul de resort.
Cele mai mari fraude s-au făcut în sectorul piscicol, dezvăluie Adrian Oros. De altfel, corpul de control a fost trimis la Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură, unde există suspiciuni penale asupra unor despăbubiri operate pe vremea fostului ministru Petre Daea.
Operațiunea “cormoranul”
“Nu degeaba s-a introdus în agenda publică dezbaterea cu cormoranul, o pasăre care consumă într-adevăr mult pește și care, fiind specie protejată, s-a înmulțit foarte și mult și a ajuns și în zone din țară în afara Deltei Dunării.
Mulți proprietari de amenajări piscicole au primit subvenții cât producția pe care o făceau de fapt în cinci ani, în condițiile în care ei nici nu mai aveau apă pentru pește pentru că acolo cultivau doar orez și rapiță, doar pe baza unor declarații foarte evazive”.
Ministrul a tras un semnal de alarmă și în privința intermediarilor care acționează în zootehnie. “Cele mai mari probleme în criza pestei porcine le constituie nu țăranul care crește porcii pentru consum propriu, ci mistrețul și samsarul, adică plimbarea porcilor dintr-o parte în alta.
Trebuie să terminăm cu acei samsari care merg din poartă în poartă, nicăieri în Europa nu mai există așa ceva. Este un comerț ilicit, la negru, nefiscalizat, cu mijloace de transport nedezinfectate. În toată Uniunea Europeană acest comerț se face pe trasee clare, firmele au flotă proprie de transport, mașini speciale”.
15% dintre posturi vor fi reduse
Întregul personal din Ministerul Agriculturii şi din instituţiile subordonate este acum evaluat, fiindcă există angajaţi care nu au nicio legătură cu domeniul, la Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), spune Oros.
„Cel puţin 15% din aceste posturi vor fi reduse. Sunt locuri unde procentul va fi mai mare, dar şi locuri unde va trebui să angajăm oameni, unde capacitatea lor administrativă este scăzută. În aparatul propriu avem 708 angajaţi, iar la toate instituţiile şi agenţiile din subordine, 14.239.
La AFIR au fost sute de transferuri de la entităţi private, fără concurs, foarte mulţi angajaţi neavând nicio legătură cu activitatea desfăşurată. Am găsit şi coafeze şi “miliţieni”, transferaţi de la firme private, cazuri de meserii mai puţin obişnuite pentru activitatea în AFIR. Toate detaşările au încetat de la 1 ianuarie 2020”.
Source link