Info

Senatul adoptă Legea severă împotriva șoferilor băuți sau drogați: Pedepse drastice și interdicție de 10 ani pentru permisul auto

Senatul a adoptat recent o lege care introduce măsuri draconice împotriva șoferilor depistați băuți sau drogați la volan. Conform noului act normativ, conducătorii auto prinși cu alcoolemie mai mare de 0,8 g/l sau sub influența drogurilor vor fi sancționați drastic, pierzând dreptul de a redobândi permisul de conducere pentru o perioadă de până la 10 ani, indiferent dacă sunt implicați sau nu în evenimente rutiere cu victime.

 

Inițiatorul acestei legislații, senatorul Robert Cazannciu, a anunțat adoptarea legii și a subliniat că aceasta face parte dintr-un plan mai amplu de reducere a numărului de decese pe drumurile României. El a declarat pe Facebook: „Șoferii condamnați pentru conducerea vehiculelor sub influența alcoolului sau a drogurilor vor pierde dreptul de a redobândi permisul pentru o perioadă de până la 10 ani. Așa cum am promis, continuăm planul de măsuri pentru reducerea numărului de morți pe drumurile României.”

 

Legea, care se îndreaptă acum către Camera Deputaților pentru a deveni definitivă, aduce și alte schimbări semnificative. Astfel, administrarea sau remiterea de produse cu efecte psihoactive fără rețetă medicală va fi pedepsită cu închisoare de la 1 la 5 ani, iar îndemnul la consumul acestor produse va fi sancționat cu închisoare de la 3 luni la 2 ani.

 

Pe lângă aceste prevederi, legea prevede și o majorare a pedepsei cu închisoarea pentru șoferii care conduc sub influența alcoolului sau a drogurilor pe drumurile publice. Conducerea unui vehicul cu o îmbibație alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepsește cu închisoare de la 1 la 5 ani și interzicerea unor drepturi.

 

Aceeași pedeapsă se aplică și persoanelor sub influența unor substanțe psihoactive care conduc un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere. Dacă aceste persoane efectuează transport public de persoane, transport de substanțe sau produse periculoase, sau se află în procesul de instruire practică a unor persoane pentru obținerea permisului de conducere, pedeapsa poate ajunge la închisoarea de la 2 la 7 ani și interzicerea unor drepturi.

 

Astfel, această lege reprezintă o măsură fermă și cuprinzătoare menită să combată conducerea sub influența substanțelor psihoactive și alcoolului, consolidând astfel siguranța pe drumurile României.

Facebook Comments Box
Dani Muresan

Recent Posts

Spectacol aerian pe Someș: 10.000 de rățuște surprinse de Sergiu Răzvan

Astăzi, râul Someș a fost scena unui spectacol natural impresionant, imortalizat prin obiectivul dronei lui…

16 hours ago

Emil Boc -„Este cea mai importantă reţea de primari din Europa”-ultima zi de Eurocities 2024

Astăzi marchează ultima zi a conferinţei anuale Eurocities 2024, organizată pentru prima dată în Europa…

2 days ago

Cluj-Napoca devine Capitala Europeană a administrației publice

Cluj-Napoca găzduiește conferința anuală a orașelor din rețeaua Eurocities, evenimentul fiind organizat pentru prima dată…

3 days ago

Clujul, un Exemplu de Administrație Eficientă în Europa: Primarul Emil Boc Mândru de Prezența a 118 Orașe la Eveniment

Cluj-Napoca Găzduiește Conferința Anuală a Eurocities, Marcând Prima Desfășurare în Europa de Est Conferința Eurocities,…

4 days ago

Cât Costă și Cine Deține cea Mai Scumpă Mașină din Cluj?

Un Lamborghini Aventador în valoare de 650.000 de euro se află în fruntea clasamentului celor…

5 days ago

FOTO – Lacul sărat din Cluj unde te poți scălda gratuit! Este o adevărată comoară, iar acum a fost curățat

Lacul Tarzan din Turda, un lac cu apă sărată renumit pentru proprietățile sale curative, a…

6 days ago