Sponsorizat
Justitie

Foşti şefi ai Loteriei rămân fără 500.000 euro, reprezentând mită în bani şi maşini. Procesul s-a închis însă, ca urmare a prescripției

Sponsorizat
Sponsorizat

Curtea de Apel Bucureşti a pus punct unui dosar controversat în care foști șefi ai Loteriei Române au fost implicați în acuzații de corupție, privind atribuirea unui contract pentru reînnoirea parcului auto al companiei. Decizia finală a instanței a fost luată în contextul aplicării unor decizii ale Curții Constituționale și instanței supreme referitoare la prescrierea faptelor, deoarece infracțiunile ar fi avut loc în anul 2010, conform informațiilor furnizate de Agerpres.

Potrivit sursei citate, judecătorii au dispus confiscarea a peste 2,6 milioane de lei, sumă reprezentând bani și contravaloarea unor mașini primite de la o firmă deținută de doi foști șefi ai Loteriei. În acest context, Remus Leonard Lăzăreanu, fost director executiv al Loteriei, a avut de restituit sumele de 250.000 de lei și 16.000 de lei, iar Ovidiu Rîpanu, fost șef Serviciu Achiziții, a fost obligat să plătească sume în valoare de 831.061 lei, 25.347 lei, 1.179.029 lei (reprezentând 182 de autovehicule second hand), 160.683 lei (contravaloarea unui Cadillac) și 139.365 lei (contravaloarea unui Hummer).

În acest dosar, au fost implicați și alți inculpați, precum Nicolae Virgil Sorescu, administratorul unui dealer auto, și Constantin Brăduț Răducanu, administrator de firmă. Aceștia au scăpat de acuzații prin prescrierea faptelor. Gheorghe Benea, fost director general al Loteriei, a decedat în ianuarie 2021, având o formă severă de Covid.

Conform Direcției Naționale Anticorupție (DNA), la data de 17 mai 2010, conducerea Loteriei Române a atribuit unui dealer auto un contract de furnizare a 182 de autovehicule în sistem buy-back, pentru înlocuirea parcului auto al companiei. Potrivit DNA, contractul a fost favorizat pentru a beneficia firma respectivă. Procurorii susțin că, pentru a obține acest contract, persoane din conducerea Loteriei au primit mită sub forma unor sume de bani și bunuri.

Ovidiu Rîpanu, în calitate de șef Serviciu Achiziții, ar fi pretins suma de 1,5 milioane de lei, 4 autovehicule noi, și 182 de autovehicule second hand, în schimbul atribuirii contractului. Din aceste foloase, Rîpanu a primit suma totală de 831.062 lei, două autovehicule noi (un Cadillac și un Hummer) și autovehicule second hand în valoare de 1.179.029 lei.

Alți membri ai conducerii Loteriei, precum Remus Lăzăreanu și Cornelia Olaru, au primit și ei bunuri în schimbul atribuirii contractului. DNA indică faptul că sumele primite au fost ascunse prin intermediul unor relații comerciale fictive și că au fost create aparențe de legalitate prin întocmirea de contracte pentru servicii IT nerealizate.

În final, instanța a decis închiderea dosarului în urma prescrierii faptelor și a aplicării deciziilor Curții Constituționale și a instanței supreme, marcând astfel un punct într-un caz cu accente grave de corupție la vârf în Loteria Română.

Facebook Comments Box
Alex Campian

Recent Posts

🐾 Primăria Cluj-Napoca permite accesul cu animale de companie în instituțiile publice

🐾 Cluj-Napoca: Acces permis pentru animalele de companie în instituțiile publice Un pas important spre…

1 day ago

Cum ajungi rapid la Electric Castle 2025: tren, autobuz sau mașină? Ghid complet pentru Bonțida

Electric Castle 2025 revine între 16–20 iulie la Castelul Banffy din Bonțida, cu un line-up…

2 days ago

Kids Thursday revine la Iulius Mall Cluj – Teatru de păpuși gratuit în aer liber, toată vara!

Spectacole magice pentru cei mici, în fiecare joi din vară, la Iulius Mall Cluj! Vara…

2 days ago

Accident tragic în Cluj: Copil de 2 ani și 7 luni, lovit mortal de o mașină în Căpușu Mic

Un grav accident rutier a avut loc marți seara, 2 iulie, în localitatea Căpușu Mic,…

2 days ago

Tragedie la Săvădisla, Cluj: Bărbatul prins între fiarele contorsionate a murit

Un grav accident rutier a avut loc în localitatea Săvădisla, județul Cluj. Un bărbat de…

3 days ago