Un cuplu de români stabilit în Marea Britanie se află în centrul unui scandal legat de condițiile impuse pentru botezul copilului lor în cadrul Bisericii Ortodoxe Române “Sfântul Apostol Pavel și a tuturor Sfinților Români” din Eastham, o suburbie a Londrei.
Daniel și Ioana, originari din Maramureș, trăiesc în Regatul Unit de 12 ani și au un băiețel în vârstă de un an și opt luni. Confruntându-se cu probleme de sănătate ale copilului, au decis să îl boteze și au contactat preotul bisericii menționate pentru a face acest lucru.
Cu toate acestea, cuplul a fost surprins să afle că pentru a boteza copilul, trebuie să îndeplinească mai multe condiții impuse de preotul paroh. Printre acestea, li s-a cerut să semneze un document în care își asumă angajamentul scris că se vor căsători într-o anumită perioadă de timp.
Mama copilului, Ioana Prelucan, a fost vehementă în exprimarea nemulțumirii sale: „Ce m-a deranjat cel mai tare e (…) acea declarație cu intenția de căsătorie (…) Dacă nu mă căsătoresc până la data de… ce se întâmplă? Tu ca preot mergi, spui o rugăciune și spui – ia duhul sfânt de la acest copil că părinții lui nu s-au căsătorit? E pur și simplu o aberație!”
Condițiile impuse au inclus și cerința de a aduce o adeverință de spovedanie pentru nașii copilului, iar tatăl băiatului, Daniel Marcu, a afirmat că li s-ar fi cerut și bani pentru ceremonie. Marcu a prezentat convorbirile de pe WhatsApp cu preotul paroh drept dovadă a acestei solicitări: „Avem taxă fixă 150 lire dacă suntem de acord să îl botezăm în comun cu mai mulți copii deodată, iar dacă vrem să fim singuri în biserică taxa crește la 250 de lire plus lumânări cumpărate toate de la ei, omologate de biserică (…) mi se par absurde cererile astea.”
Reprezentanții Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale au declarat că pretențiile preotului ar fi mai degrabă “recomandări care trebuie să fie făcute cu tact,” și nu obligații.
Într-un comunicat oficial, Mitropolia a menționat că au început o anchetă internă cu privire la acest caz și au subliniat că contribuția financiară este „o participare benevolă” și rămâne la aprecierea credincioșilor.
Preotul paroh nu a dorit să comenteze detaliile scandalului, limitându-se la a afirma că eventualele nemulțumiri de ordin liturgic ar trebui aduse la forul superior al Bisericii.
În cele din urmă, părinții s-au orientat spre un alt preot român, la o distanță considerabilă de casă, pentru a boteza copilul, după ce inițial acesta a fost de acord să oficieze ceremonia.