Orasul Tau

Imagini din fostul cartier Sinuța, actualul Zorilor.

Centrul Clujului era legat la jumătatea veacului trecut de cartierul Sinuta, actualul Zorilor, de autobuzul 6, un TV-2 U varianta urbană. 

Autobuzul urca pe strada Republicii și ajungea în strada Observatorului, pe lângă căminul 17 și trecând pe lângă fostul Centru de calcul.

CARTIERUL SINUȚA

În urmă cu vreo jumătate de secol, pe locul actualului cartier Zorilor, la periferia orașului, se întindea un alt cartier: cartierul Sinuta. Din Calea Turzii, spre est, se desprindea strada Observatorului, mergând până la dealul ce mărginește depresiunea Mănăşturului. Numele străzii se datorează Observatorului Astronomic construit la intersecția ei, cu strada Republicii, între 1921-1932. Acum, amintirea lui o mai păstrează doar numele străzii și imaginile fotografice. În locul său, se înalță edificiul impunător în care funcționase înainte de 1989 Institutul de Calcul. Azi clădirea e ocupată vremelnic de ”Sigma Shopping Center”.

Cartierul Sinuța era alcătuit din case înconjurate de grădini și de pomi fructiferi, străbătut fiind de ulițe nepavate cu statut de străzi și cu nume ce duc cu gândul la simbioza dintre Univers și Natură, precum Zorilor, Luceafarului, Lunii, Pajistii, Mestecenilor, Castanilor, Cireșilor, Caisului, Viilor etc. Sigur, nu lipsea strada care dăduse numele cartierului: strada Sinuta.

Faima locuitorilor din cartierul Sinuta, nu era cu nimic mai prejos decât cea a mănășturenilor cu care se învecinau. În localurile sau la balurile Clujului primei decade a secolului XX, temuți erau bătăușii din cartierul Sinuta, asemeni cuțitarilor din Mănăștur. Dar cum nimic nu este veșnic, și aceștia – odată cu cartierul Sinuta –, au pierit sub valul uitării și al schimbărilor generat de trecerea timpului”, a explicat Ioan Ciorca, unul dintre autorii volumului „Povești despre Cluj III”.

Observatorul astronomic a fost mutat în cele din urmă de pe strada Observatorului pe strada Cireșilor, tot din cartierul Sinuta, actualmente Zorilor. În locul Observatorului a fost ridicată clădirea în care a funcționat IEIA. Treptat, pe strada Observatorului au apărut blocurile comuniste și numele cartierului a fost schimbat în Zorilor. 

Source Link

Facebook Comments Box
Calin Roman

Recent Posts

Pasager în stare gravă pe un zbor Tarom: posibilitatea unei aterizări de urgență a fost luată în considerare

Un pasager aflat la bordul unei curse Tarom duminică seara a întâmpinat dificultăți medicale grave,…

1 week ago

Incident dramatic pe teren în timpul meciului dintre Ungaria și Scoția: fotbalist transportat de urgență la spital

Duminică seara, medicii au intervenit de urgență pe teren pentru a-i acorda primul ajutor fotbalistului…

1 week ago

Topul celor mai sigure orașe și cartiere din România: Vezi pe ce loc se află Clujul și care sunt zonele de evitat

Conform indexului T.R.A.I., realizat de Storia, platforma de anunțuri imobiliare lansată de OLX, Brașov, Oradea…

2 weeks ago

Cursuri pe șantierul de reconversie a fostei platforme Carbochim pentru studenții de la Facultatea de Construcții, printr-un parteneriat între UTCN și grupul IULIUS

Studenții de la Facultatea de Construcții, din cadrul Universității Tehnice din Cluj-Napoca, au ocazia de…

2 weeks ago

VIDEO: Lucrări de conservare și modernizare la clădirea emblematică a „Uzinei Carbochim”, cu valoare ambientală pentru Piața 1 Mai din Cluj-Napoca

Clădirea-reper a "Uzinei Carbochim", cel mai mare producător de abrazive din România și un simbol…

2 weeks ago