Connect with us

Orasul Tau

Calvarul Bufniței continuă. Lucrările la monumentele istorice din Cluj, la limita dintre legalitate și escrocherie

Calin Roman

Published

on

DE SANDU MUREȘAN

Scandalul legat de dispariția peste noapte a casei monument istoric de pe strada Șincai nr.13 din Cluj-Napoca este departe de a se fi încheiat. Cei de la Comisia Zonală pentru Monumente Istorice susțin în continuare că ceea ce s-a întâmplat acolo reprezintă un caz ”de escrocherie”, un caz clasic de ocolire a legilor din România, unul care a făcut posibilă demolarea ilegală a unei clădiri protejate, cu ajutorul unor expertize contestate fără succes la autorități.

De cealaltă parte, cel care are în proprietate terenul din centrul Clujului, continuă să susțină că prăbușirea casei monument s-a datorat unor cauze naturale generate în special de starea șubredă a acesteia. Cert este că în acest moment din clădirea protejată a mai rămas doar fațada, în spatele căreia vom vedea curând un buiding de birouri modern.

”O escrocherie premeditată”

”Acolo s-a făcut o escrocherie premeditată. Clădirea aceea, ca și întreaga parcelă, una foarte valoroasă și cu dublă orientare către două străzi, s-a tot vândut în decursul timpului, prețul a crescut pe măsură, toată lumea făcând speculă imobiliară. Toți cei care au deținut această parcelă au trecut pe aici și au întrebat dacă n-ar putea demola clădirea respectivă. Evident, le-am spus tuturor că acest lucru este imposibil pentru că acea clădire era monument istoric. Într-un final, a fost cumpărată de actualul proprietar care a avut și el această primă întrebare legată de demolarea ei. A primit același răspuns negativ și a fost făcut un prim proiect pentru investiția ce urma să aibă loc pe terenul respectiv. S-a și dat un aviz pentru o construcție nouă amplasată în spatele clădirii monument istoric, aceasta urmând a fi restaurată.

Prin mijlocul acestei parcele speciale trece zidul medieval al orașului și acolo trebuiau făcute investigații iar proiectul să fi fost adaptat la situația existentă. A fost emis deci un aviz, o autorizație pentru demolarea mizeriilor care erau în spatele casei monument, niște clădiri fără absolut nicio valoare, urmând să aibă loc cercetarea arheologică. Executantul și beneficiarul lucrării au profitat de acest lucru, au săpat foarte mult, totul era legal, cu supraveghere arheologică, dar ulterior au demolat clădirea monument, păstrând doar fațada acesteia. În proiectul avizat la Comisia pentru Monumente Istorice nu exista așa ceva însă. Am făcut reclamații la poliție, s-au făcut niște investigații, a fost începută și o urmărire penală, iar lucrările au fost stopate pentru demolare ilegală și parțială de clădire monument istoric, pentru că subsolul ei a fost păstrat. Toți au explicat că s-a întâmplat un accident pe șantier, iar casa a căzut pur și simplu!

Au intervenit doi specialiști acreditați, un arhitect și un inginer, total lipsiți de moralitate profesională, care au efectuat o expertiză din care rezulta că acea clădire s-a prăbușit singură, în timpul săpăturilor. E la mintea cocoșului că n-a fost așa, pentru că știm cu toții felul în care se prăbușește o clădire. Zboară planșee, acoperișul etc, dar rămân ziduri în picioare, pe când în acest caz afost practic ras totul de pe fața pământului. Dar, repet, au avut un expert și un inginer atestați de către Ministerul Culturii, iar pe baza expertizelor acestora s-a dispus neînceperea urmăririi penale în acest caz, concluzia fiind că această clădire acăzut singură la pământ.

S-a venit apoi la comisie cu solicitarea unui aviz nou, însă doar pentru clădirea nouă ce urma să se ridice acolo. Nu s-a dat niciun aviz din partea noastră, dar având din nou asistența, între ghilimele, a unor specialiști atestați, dar imorali, proprietarul a făcut o contestație la București, la Comisia Națională a Monumentelor, dar nici aici nu a primit un răspuns favorabil. Acum ne aflăm în situația în care va trebui să refacă întâi clădirea veche și abia apoi să discutăm despre imobilul nou, pentru că un om care procedează într-o asemenea manieră și distruge o clădire monument istoric nu mai este deloc credibil că va face vreo restaurare după finalizarea investiției propriu zise. Practic, acel individ care lucrează acum acolo a reușit să facă ce n-au reușit ceilalți proprietari înaintea sa, adică demolarea vechii construcții.

”Tot ce se lucrează acum acolo este ilegal. Eu nu mă pot duce acolo să mă bat cu ei”

Tot ce se lucrează acum acolo este ilegal, probabil că proprietarul va spune că se lucrează în continuare la consolidarea structurilor vechi. Din punctul nostru de vedere, acum nu mai ai ce să-i faci, eu nu mă pot duce să mă bat cu el. Comisia i-a făcut reclamații la autorități, dar s-a considerat că nu e cazul de nicio urmărire penală așa cum prevede până la urmă legea pentru distrugerea unui monument istoric. L-am prins la fața locului cu excavatorul și l-am întrebat ce face cu el, mi-a răspuns că consolidează. El va spune acum că face fundațiile de la vechea clădire pentru consolidarea actualului subsol. Nu mai avem ce face în acest moment, dacă mai fac o reclamație la poliție îmi vor râde în față. El, proprietarul va spune acum că acolo a făcut doar cercetare arheologică, dar că, dacă tot a făcut acea gaură cu acest scop, doar nu se va apuca să astupe cu pământ pentru a-și face apoi iar săpături pentru fundația viitoarei clădiri. Noi încă n-am văzut niciun document referitor la descărcarea arheologică de pe acel teren.

Oricum, putem spune de acum că orașul ăsta are un monument mult mai puțin valoros decât era înainte, pentru că de fapt va fi un fals monument istoric, măcar e bine că se va păstra fațada lui. Sper că nu vor avea nesimțirea să o demoleze și pe asta, pentru că, probabil, ăsta ar fi fost următorul pas și pentru că am mai avut cazuri de genul ăsta în Cluj.

Atât timp cât nu se respectă legea, nu avem nicio șansă. Legea nu se aplică, nimeni în patria noastră n-a făcut încă pușcărie pentru distrugerea unui monument istoric. Cum să sperăm la a se întâmpla ceva în domeniul ăsta când chiar judecătorii spun că legea nu prea e bună și că e prea dură? Dar legea nu e prea dură, așa se procedează și în restul lumii civilizate. E nevoie de o implicare mai puternică a autorităților, însă asta nu se întâmplă, decât formal. De ce? Pentru că nu le pasă. Pentru că suntem cea mai coruptă țară și administrația este jalnică în toată țara și toți cei care sunt în funcții din astea alese trăiesc numai ca să fure și să jefuiască în mandatul lor. Acesta le este unicul scop.”, ne-a declarat arh.Virgil Pop, șeful Compartimentului monumente istorice și arheologice Cluj.

”În ultimii ani am trăit un adevărat calvar”

În prezent, pe terenul de pe strada Șincai 13 este o adevărată organizare de șantier, se muncește într-un ritm intens, care nu te duce deloc cu gândul la lucrări de refacere a unui imobil pus la pământ în mod dubios într-o noapte și din care a mai rămas doar fațada. Proprietarul actual al terenului este un om de afaceri maramureșean care recunoaște că existența clădirii monument istoric pe acea parcelă i-a scos peri albi în ultimii cinci ani. Mircea Mădăian spune că lucrările actuale nu au nicio legătură cu viitoarea clădire de birouri, așa cum a sugerat Virgil Pop de la Comisia Zonală pentru Monumente Istorice.

”Am în proprietate acel teren de mai bine de cinci ani. De atunci ne-am lovit de problema asta a existenței unui monument istoric acolo. Am avut un blocaj și datorat noului Plan Urbanistic General, ce să mai spun, a fost un adevărat calvar.

În acest moment, lucrările se desfășoară în baza unui aviz primit la sfârșitul anului trecut de la Comisia pentru Monumente Istorice pentru refacerea fațadei clădirii și a zidului fostei Cetăți a Clujului. Organizarea de șantier de la fața locului are în vedere montarea unei macarale pe care o vom folosi pentru refacerea monumentului. Am întrerupt lucrările după ce vechea clădire s-a prăbușit din cauză că era foarte șubredă, s-a făcut și o plângere la poliție, apoi a venit soluția de neîncepere a urmăririi penale, după care am primit un aviz favorabil pentru continuarea lucrărilor de refacere a ceea ce a rămas din clădire.”, ne-a declarat Mircea Mădăian, proprietarul terenului.

Pentru a cunoaște cu exactitate felul în care se derulează în prezent lucrările de construcțieide pe strada Șincai 13, Transilvania Reporter a solicitat informații primăriei Cluj-Napoca, însă acestea nu ne-au fost furnizate până la închiderea ediției.

Source Link


Facebook Comments Box
Tetarom

Tractari Auto Tudy
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Orasul Tau

Mammut, unul dintre cele mai renumite branduri de echipamente sportive, își va deschide prima locație din România în RIVUS Cluj-Napoca.

Maria Costea

Published

on

Mammut deschide primul magazin din România la RIVUS Cluj-Napoca

Mammut, celebrul brand elvețian specializat în echipamente, încălțăminte și îmbrăcăminte pentru sporturi outdoor, alpinism, escaladă și activități de iarnă, își va inaugura primul magazin monobrand din România în Cluj-Napoca. Noua locație va face parte din RIVUS – un proiect de regenerare urbană de mari dimensiuni, dezvoltat de grupul IULIUS în parteneriat cu Atterbury Europe.

RIVUS este conceput ca un veritabil lifestyle center, rezultat al consultărilor cu comunitatea locală. Proiectul integrează cea mai mare zonă de retail din România – 142.000 mp de spații comerciale închiriabile – alături de birouri premium, facilități culturale și de divertisment, un parc urban de peste 52.000 mp și o gamă variată de servicii. Investiția totală depășește 550 de milioane de euro.

Mammut se alătură acestui ecosistem urban complex, aducând în premieră pe piața din România un magazin dedicat, cu o suprafață de aproximativ 130 mp. Acesta va completa mixul de peste 400 de branduri naționale și internaționale din cadrul RIVUS, devenind un punct de atracție pentru pasionații de sporturi montane și activități în aer liber.

„Așa cum ne-am propus, RIVUS Cluj-Napoca va fi un proiect-experiență, care aduce inovație în retailul din România. Ne bucurăm să anunțăm deschiderea primului brandstore Mammut din țară, o veste excelentă pentru comunitatea outdoor. Parteneriatul reflectă încrederea acordată proiectelor IULIUS, care oferă un mediu modern și adaptat nevoilor actuale ale consumatorilor”, a declarat Oana Diaconescu, Head of Leasing Manager, IULIUS.

Noul magazin Mammut va oferi clienților o selecție extinsă de echipamente tehnice și îmbrăcăminte performantă pentru drumeții, alergare montană, escaladă și alpinism, precum și servicii de consultanță specializată, pentru alegerea celor mai potrivite produse.

„Mammut este sinonim cu inovația și performanța în sporturile outdoor, iar deschiderea primului nostru magazin în România marchează un moment important în extinderea brandului în Europa de Est. Cluj-Napoca este un centru activ al sporturilor montane, și suntem mândri să devenim parte din această comunitate”, a transmis Ionuț Gavrilă Blenche, Distribuitor Oficial Mammut în România.


Despre Mammut

Fondat în 1862 de Kaspar Tanner în Dintikon, Elveția, Mammut a evoluat dintr-o mică afacere de familie – producătoare de funii – într-un lider global în industria echipamentelor outdoor. Brandul este recunoscut pentru standardele înalte de calitate, inovație și siguranță. Astăzi, Mammut este prezent în peste 35 de țări și are peste 850 de angajați pasionați de sport și natură.


Despre RIVUS

RIVUS este un proiect de reconversie urbană în valoare de peste 550 de milioane de euro, care transformă o fostă zonă industrială de 14 hectare din Cluj-Napoca într-un hub modern de viață urbană. Proiectul, realizat în colaborare cu renumitul birou de arhitectură UNStudio, aduce o abordare inovatoare, construită pe baza dorințelor comunității locale.

RIVUS va include:

  • Cea mai mare zonă de retail din România – 142.000 mp

  • Peste 400 de magazine, inclusiv branduri în premieră națională și regională

  • Peste 30 de restaurante și cafenele cu deschidere către râul Someș

  • Un parc urban de 52.000 mp cu grădină japoneză pe acoperiș, fațade verzi și peste 100.000 de plante

  • Spații culturale în clădiri industriale reabilitate și un centru de live arts – unic în România

  • Birouri premium și sustenabile – 15.000 mp GLA

  • Soluții moderne de mobilitate: pod rutier, pasarele pietonale, infrastructură pentru biciclete, până la 4.800 de locuri de parcare și 1.200 de standuri pentru biciclete

  • Cinematograf de ultimă generație și zone de entertainment pentru toate vârstele

Mai multe informații sunt disponibile pe www.rivus.ro și pe canalele social media:
Instagram | Facebook

Facebook Comments Box

Tetarom

Tractari Auto Tudy
Continue Reading

Orasul Tau

Video: Nopți Albe pe Strada Năvodari: Locuitorii, Disperați de Zgomotul Infernale din Parcarea Primăriei

Stefania Heinz

Published

on

Locuitorii de pe strada Năvodari, numărul 12, se confruntă cu o problemă recurentă și extrem de deranjantă: nopți întregi de zgomot infernal provenind din parcarea Primăriei, transformată după ora 22:00 într-un veritabil circuit de curse. Liniștea le este tulburată aproape în fiecare seară, până la orele 3-4 dimineața, de motoare turate la maximum și “liniuțe” organizate, iar răbdarea le-a ajuns la limită.

“Seară de seară suntem deranjați de persoane care se adună în parcarea Primăriei”, povestește un rezident exasperat. “După ora 22, încep concursurile de mașini, liniuțe mai precis. Această stare durează până dimineață la 3-4, și asta seară de seară! Nu mai știm la cine să ne adresăm!”

Deși au apelat în repetate rânduri la numărul de urgență 112 și la dispeceratul Poliției Locale, situația nu pare să se îmbunătățească. Oamenii spun că intervențiile poliției sunt temporare și ineficiente. “Degeaba am sunat la 112, la dispecerat Poliția Locală, că nicio măsură nu a fost luată. Vine poliția, dă o amendă și după o oră revin băieții șmecheri!”, adaugă un alt locuitor, subliniind frustrarea legată de lipsa de acțiune concretă.

Odată cu apropierea verii, perspectiva unor nopți și mai zgomotoase devine un motiv de îngrijorare majoră pentru întreaga comunitate de pe strada Năvodari. Temperaturile ridicate impun deschiderea ferestrelor, amplificând și mai mult disconfortul fonic.

Locuitorii solicită sprijin și soluții concrete din partea autorităților pentru a pune capăt acestei situații insuportabile. Ei speră ca prin mediatizarea problemei, vocea lor să fie auzită și să se ia măsuri eficiente care să le asigure dreptul la odihnă și la un trai liniștit în propriile locuințe. Este imperativ ca autoritățile locale să găsească o modalitate de a monitoriza constant zona și de a descuraja permanent aceste activități ilegale care le perturbă viața.

 

 

Facebook Comments Box

Tetarom

Tractari Auto Tudy
Continue Reading

Eveniment

Zilele Clujului 2025: Patru zile de sărbătoare, culoare și emoție în inima Transilvaniei!

Stefania Heinz

Published

on

Cluj-Napoca își deschide larg porțile pentru una dintre cele mai așteptate sărbători ale anului: Zilele Clujului, un festival al comunității care aduce împreună mii de oameni, peste 100 de evenimente și mai mult de 40 de locații pline de viață.

🎭 Joi, 22 mai, startul se dă în Piața Unirii cu un spectacol de neuitat – „Chiritza în concert”, în interpretarea Teatrului Național Cluj-Napoca. În același timp, Strada Mihail Kogălniceanu devine gazda Festivalului Gastronomic Internațional, iar Strada Universității se transformă într-o galerie urbană.

🎶 Vineri, elevii din școlile clujene dau tonul cu „Kid’s Strythm”, iar seara, Piața Unirii răsună de acorduri clasice alături de instituțiile muzicale de prestigiu ale orașului. Gustările nocturne și multiculturalitatea se întâlnesc pe străzile Iuliu Maniu și Mihail Kogălniceanu.

🎉 Sâmbătă, de la ora 16:00, are loc Parada Zilelor Clujului, eveniment emblematic al festivalului. Iulius Parc devine scena marilor concerte – Compact, Delia, Subcarpați – urmate de un impresionant spectacol de drone și videomapping. Activitățile continuă în Parcul Central, Parcul Zorilor, Piața Muzeului și la Casino, unde se desfășoară Festivalul Național Science on Stage România.

👟 Duminică, ziua începe cu Crosul Universităților, iar apoi folclorul preia scena cu un regal autentic. De la ora 16:00, Heart Society aduce un takeover plin de muzică și artă în Iulius Parc. Parcul Central vibrează cu târguri, concerte, festivalul de vin, zone de aventură și activități pentru toate vârstele. Strada Potaissa reînvie istoria, iar malurile Someșului devin loc de relaxare urbană.

📍 Un oraș. 4 zile. Mii de inimi vibrând!
Vino să te bucuri de energia Clujului în peste 40 de locații!

🔗 Program complet și detalii: zileleclujului.ro/2025
📲 Urmărește și paginile oficiale Zilele Clujului pe Instagram și Facebook pentru ultimele noutăți.

Eveniment organizat de Primăria și Consiliul local Cluj-Napoca.

Parteneri oficiali: Terapia – o companie Sun Pharma, Iulius Mall
Parteneri principali: BCR, Ursus, Betfair, Vodafone
Parteneri: Moldovan Carmangerie, Coral Impex, msg systems, Narativo, Farmec, Autoworld, Alexandrion, Coca-Cola, PMA Invest

Ne vedem la Zilele Clujului! 💙

Facebook Comments Box

Tetarom

Tractari Auto Tudy
Continue Reading

Cele mai citite


Tetarom