Connect with us

Orasul Tau

Calvarul Bufniței continuă. Lucrările la monumentele istorice din Cluj, la limita dintre legalitate și escrocherie

Published

on

DE SANDU MUREȘAN

Scandalul legat de dispariția peste noapte a casei monument istoric de pe strada Șincai nr.13 din Cluj-Napoca este departe de a se fi încheiat. Cei de la Comisia Zonală pentru Monumente Istorice susțin în continuare că ceea ce s-a întâmplat acolo reprezintă un caz ”de escrocherie”, un caz clasic de ocolire a legilor din România, unul care a făcut posibilă demolarea ilegală a unei clădiri protejate, cu ajutorul unor expertize contestate fără succes la autorități.

De cealaltă parte, cel care are în proprietate terenul din centrul Clujului, continuă să susțină că prăbușirea casei monument s-a datorat unor cauze naturale generate în special de starea șubredă a acesteia. Cert este că în acest moment din clădirea protejată a mai rămas doar fațada, în spatele căreia vom vedea curând un buiding de birouri modern.

”O escrocherie premeditată”

”Acolo s-a făcut o escrocherie premeditată. Clădirea aceea, ca și întreaga parcelă, una foarte valoroasă și cu dublă orientare către două străzi, s-a tot vândut în decursul timpului, prețul a crescut pe măsură, toată lumea făcând speculă imobiliară. Toți cei care au deținut această parcelă au trecut pe aici și au întrebat dacă n-ar putea demola clădirea respectivă. Evident, le-am spus tuturor că acest lucru este imposibil pentru că acea clădire era monument istoric. Într-un final, a fost cumpărată de actualul proprietar care a avut și el această primă întrebare legată de demolarea ei. A primit același răspuns negativ și a fost făcut un prim proiect pentru investiția ce urma să aibă loc pe terenul respectiv. S-a și dat un aviz pentru o construcție nouă amplasată în spatele clădirii monument istoric, aceasta urmând a fi restaurată.

Prin mijlocul acestei parcele speciale trece zidul medieval al orașului și acolo trebuiau făcute investigații iar proiectul să fi fost adaptat la situația existentă. A fost emis deci un aviz, o autorizație pentru demolarea mizeriilor care erau în spatele casei monument, niște clădiri fără absolut nicio valoare, urmând să aibă loc cercetarea arheologică. Executantul și beneficiarul lucrării au profitat de acest lucru, au săpat foarte mult, totul era legal, cu supraveghere arheologică, dar ulterior au demolat clădirea monument, păstrând doar fațada acesteia. În proiectul avizat la Comisia pentru Monumente Istorice nu exista așa ceva însă. Am făcut reclamații la poliție, s-au făcut niște investigații, a fost începută și o urmărire penală, iar lucrările au fost stopate pentru demolare ilegală și parțială de clădire monument istoric, pentru că subsolul ei a fost păstrat. Toți au explicat că s-a întâmplat un accident pe șantier, iar casa a căzut pur și simplu!

Au intervenit doi specialiști acreditați, un arhitect și un inginer, total lipsiți de moralitate profesională, care au efectuat o expertiză din care rezulta că acea clădire s-a prăbușit singură, în timpul săpăturilor. E la mintea cocoșului că n-a fost așa, pentru că știm cu toții felul în care se prăbușește o clădire. Zboară planșee, acoperișul etc, dar rămân ziduri în picioare, pe când în acest caz afost practic ras totul de pe fața pământului. Dar, repet, au avut un expert și un inginer atestați de către Ministerul Culturii, iar pe baza expertizelor acestora s-a dispus neînceperea urmăririi penale în acest caz, concluzia fiind că această clădire acăzut singură la pământ.

S-a venit apoi la comisie cu solicitarea unui aviz nou, însă doar pentru clădirea nouă ce urma să se ridice acolo. Nu s-a dat niciun aviz din partea noastră, dar având din nou asistența, între ghilimele, a unor specialiști atestați, dar imorali, proprietarul a făcut o contestație la București, la Comisia Națională a Monumentelor, dar nici aici nu a primit un răspuns favorabil. Acum ne aflăm în situația în care va trebui să refacă întâi clădirea veche și abia apoi să discutăm despre imobilul nou, pentru că un om care procedează într-o asemenea manieră și distruge o clădire monument istoric nu mai este deloc credibil că va face vreo restaurare după finalizarea investiției propriu zise. Practic, acel individ care lucrează acum acolo a reușit să facă ce n-au reușit ceilalți proprietari înaintea sa, adică demolarea vechii construcții.

”Tot ce se lucrează acum acolo este ilegal. Eu nu mă pot duce acolo să mă bat cu ei”

Tot ce se lucrează acum acolo este ilegal, probabil că proprietarul va spune că se lucrează în continuare la consolidarea structurilor vechi. Din punctul nostru de vedere, acum nu mai ai ce să-i faci, eu nu mă pot duce să mă bat cu el. Comisia i-a făcut reclamații la autorități, dar s-a considerat că nu e cazul de nicio urmărire penală așa cum prevede până la urmă legea pentru distrugerea unui monument istoric. L-am prins la fața locului cu excavatorul și l-am întrebat ce face cu el, mi-a răspuns că consolidează. El va spune acum că face fundațiile de la vechea clădire pentru consolidarea actualului subsol. Nu mai avem ce face în acest moment, dacă mai fac o reclamație la poliție îmi vor râde în față. El, proprietarul va spune acum că acolo a făcut doar cercetare arheologică, dar că, dacă tot a făcut acea gaură cu acest scop, doar nu se va apuca să astupe cu pământ pentru a-și face apoi iar săpături pentru fundația viitoarei clădiri. Noi încă n-am văzut niciun document referitor la descărcarea arheologică de pe acel teren.

Oricum, putem spune de acum că orașul ăsta are un monument mult mai puțin valoros decât era înainte, pentru că de fapt va fi un fals monument istoric, măcar e bine că se va păstra fațada lui. Sper că nu vor avea nesimțirea să o demoleze și pe asta, pentru că, probabil, ăsta ar fi fost următorul pas și pentru că am mai avut cazuri de genul ăsta în Cluj.

Atât timp cât nu se respectă legea, nu avem nicio șansă. Legea nu se aplică, nimeni în patria noastră n-a făcut încă pușcărie pentru distrugerea unui monument istoric. Cum să sperăm la a se întâmpla ceva în domeniul ăsta când chiar judecătorii spun că legea nu prea e bună și că e prea dură? Dar legea nu e prea dură, așa se procedează și în restul lumii civilizate. E nevoie de o implicare mai puternică a autorităților, însă asta nu se întâmplă, decât formal. De ce? Pentru că nu le pasă. Pentru că suntem cea mai coruptă țară și administrația este jalnică în toată țara și toți cei care sunt în funcții din astea alese trăiesc numai ca să fure și să jefuiască în mandatul lor. Acesta le este unicul scop.”, ne-a declarat arh.Virgil Pop, șeful Compartimentului monumente istorice și arheologice Cluj.

”În ultimii ani am trăit un adevărat calvar”

În prezent, pe terenul de pe strada Șincai 13 este o adevărată organizare de șantier, se muncește într-un ritm intens, care nu te duce deloc cu gândul la lucrări de refacere a unui imobil pus la pământ în mod dubios într-o noapte și din care a mai rămas doar fațada. Proprietarul actual al terenului este un om de afaceri maramureșean care recunoaște că existența clădirii monument istoric pe acea parcelă i-a scos peri albi în ultimii cinci ani. Mircea Mădăian spune că lucrările actuale nu au nicio legătură cu viitoarea clădire de birouri, așa cum a sugerat Virgil Pop de la Comisia Zonală pentru Monumente Istorice.

”Am în proprietate acel teren de mai bine de cinci ani. De atunci ne-am lovit de problema asta a existenței unui monument istoric acolo. Am avut un blocaj și datorat noului Plan Urbanistic General, ce să mai spun, a fost un adevărat calvar.

În acest moment, lucrările se desfășoară în baza unui aviz primit la sfârșitul anului trecut de la Comisia pentru Monumente Istorice pentru refacerea fațadei clădirii și a zidului fostei Cetăți a Clujului. Organizarea de șantier de la fața locului are în vedere montarea unei macarale pe care o vom folosi pentru refacerea monumentului. Am întrerupt lucrările după ce vechea clădire s-a prăbușit din cauză că era foarte șubredă, s-a făcut și o plângere la poliție, apoi a venit soluția de neîncepere a urmăririi penale, după care am primit un aviz favorabil pentru continuarea lucrărilor de refacere a ceea ce a rămas din clădire.”, ne-a declarat Mircea Mădăian, proprietarul terenului.

Pentru a cunoaște cu exactitate felul în care se derulează în prezent lucrările de construcțieide pe strada Șincai 13, Transilvania Reporter a solicitat informații primăriei Cluj-Napoca, însă acestea nu ne-au fost furnizate până la închiderea ediției.

Source Link


Facebook Comments Box
Continue Reading
Advertisement Agentie Marketing Online Cluj
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Afaceri Cluj

Magia Sărbătorilor Prin Ochiul Aristic al Decoratiunilor Handmade de la Andra Sally Art

Published

on

Cu sosirea lunii decembrie, atmosfera magică a sărbătorilor de iarnă începe să își facă simțită prezența, transformând totul într-un colț de poveste plin de lumini strălucitoare și căldură familială. Printre cele mai încântătoare elemente care contribuie la această atmosferă feerică se numără decoratiunile de Crăciun. În acest context, Andra Sally Art se distinge prin creațiile sale handmade, aducând în casele noastre farmecul unic al ornamentelor, soldățeilor și casuțelor de Crăciun, realizate cu pasiune și migală manuală.

Magia Decoratiunilor de Crăciun Handmade

Decoratiunile de Crăciun reprezintă elementul central al fiecărei case în perioada sărbătorilor. Prin intermediul ornamentelor și decorurilor, transformăm spațiul nostru într-o scenă desprinsă dintr-un basm de iarnă. Andra Sally Art aduce o abordare aparte prin creațiile sale handmade, unde fiecare detaliu este realizat cu grijă și atenție la calitate.

Ornamente Pline de Personalitate

Ornamentele de Crăciun handmade de la Andra Sally Art nu sunt doar simpli înlocuitori ai ornamentelor obișnuite. Ele sunt opere de artă mici, fiecare purtând amprenta creativității și originalității. De la globuri sclipitoare la steluțe din lemn gravate manual, fiecare ornament are o poveste de spus și aduce o notă de autenticitate și căldură în decorul sărbătorilor.

Soldaței Pline de Farmec

Printre personajele clasice ale Crăciunului, soldățeii ocupă un loc special. Realizați cu pricepere și pasiune, soldațeii handmade de la AndraSallyArt sunt adevărate bijuterii decorative. Fiecare detaliu, de la uniforma fin decorată până la expresiile delicate ale fețelor, demonstrează măiestria și atenția acordată fiecărui element.

Casuțe de Crăciun – Magia Detaliilor Lucrate Manual

Casuțele de Crăciun sunt, fără îndoială, niște simboluri încărcate de magie și tradiție. Andra Sally Art aduce un suflu proaspăt acestui element tradițional prin casuțele handmade, lucrate manual cu pricepere. Materialele alese cu grijă și atenția la detalii transformă fiecare casuță într-o mică operă de artă, aducând un farmec aparte fiecărui colț de masă sau pervaz.

Andra Sally Art – Povestea din Spatele Creațiilor

Andra Sally Art nu este doar un brand de decoratiuni de Crăciun, ci și o poveste pasionată și creativă. Andra, artistul din spatele brandului, aduce în fiecare creație o doză unică de emoție și inspirație. Fiecare obiect este realizat cu dragoste și devotament pentru a aduce bucurie și magie în casele celor care își aleg decoratiunile de Crăciun de la Andra Sally Art.

Cumpărături Online la andrasallyart.ro – Descoperă Farmecul Unic

Pentru cei dornici să aducă magia Andra Sally Art în propria casă, magazinul online andrasallyart.ro este destinația ideală. Acest spațiu virtual devine o poartă către lumea fascinantă a decoratiunilor de Crăciun realizate manual, unde fiecare clic deschide o fereastră spre creativitate și frumusețe.

Fie că alegi să îți împodobești bradul cu ornamente sclipitoare sau să aduci un strop de magie în fiecare colț cu ajutorul casuțelor și soldațeilor, andrasallyart.ro oferă o gamă variată de opțiuni pentru toate gusturile și preferințele.

Concluzie – O Sărbătoare Îmbogățită de Creație și Originalitate

În final, decoratiunile de Crăciun de la Andra Sally Art nu sunt doar obiecte frumoase care împodobesc casele noastre, ci povești conturate în fiecare detaliu. Cu pasiunea și talentul său, Andra reușește să aducă un strop de bucurie și magie în fiecare cămin care alege să își împodobească sărbătorile cu creațiile sale.

Descoperă farmecul unic al sărbătorilor cu decoratiunile de Crăciun handmade de la AndraSallyArt și transformă-ți casa într-un colț de basm autentic și personalizat. Bucură-te de magia sărbătorilor cu creații care îți încălzesc inima și aduc un zâmbet pe chipul celor dragi.

Facebook Comments Box

Continue Reading

Orasul Tau

Doi soţi din Cluj au murit nevinovaţi din cauza unui şofer băut şi drogat.Ce a fost aseară, Doamne, fereşte!

Published

on

Doi soţi au murit seara trecută, spulberaţi într-o secundă de un tânăr care s-a urcat băut şi drogat la volan. S-a întâmplat pe un drum naţional din judeţul Cluj. Şoferul vinovat a depăşit o maşină care era deja pe contrasens. Când s-a întors în mare viteză pe banda sa a lovit din spate autoturismul cuplului.

Accidentul a avut loc pe drumul de la Gherla spre Dej. O cameră de supraveghere a surprins depăşirea incredibilă a tânărului de 24 de ani.

Aici, uite, intră în depăşire! A ieşit de pe contrasens! A depăşit două maşini şi s-a dus glonţ înapoi!

După ce a redresat maşina, şoferul a intrat în plin în autoturismul condus de un bărbat de 67 de ani din Dej. Era alături de soţia lui, cu patru ani mai tânără, profesoară de chimie. Mergeau spre casă după ce participaseră la un concert într-o biserică.

Tânăr: Eram a treia, a patra maşină! Veneam de pe partea aia! Ce a fost aseară… Doamne, fereşte! A depăşit şi nu s-a băgat când trebuie pe banda lui!

Alex Prunean, reporter Observator: După ce a fost izbită din spate, maşina celor doi soţi a fost proiectată în afara drumului. S-a răsturnat lovind capătul acestui podeţ, iar mai apoi la câțiva metri distanţă a căzut pe roţi. Fără să exagerez din autoturism a rămas doar un morman de fiare, practic partea din spate s-a contopit cu cea din faţă iar victimele nu au mai avut nicio şansă.

Soţii au fost resuscitaţi de medicii chemaţi să intervină, dar au murit la doar câteva minute distanţă, unul de celălalt. Martorii povestesc că după impact, şoferul nu s-a grăbit să acorde ajutor victimelor.

Reporter-martor: El ce făcea? Pe el l-aţi văzut?

– El încerca să-şi răstoarne maşina! Încerca să-şi răstoarne maşina! Au zbierat oamenii la el! Să nu atingă maşina!

– Era beat?

– Da. Era beat!

– S-a văzut pe el! 

Poliţiştii au descoperit că tânărul consumase nu doar alcool.

Iulian Timşa, purtător de cuvânt IPJ Cluj: A fost testat cu aparatul etilotest rezultând o alcoolemie de 00.60 miligrame per litru alcool pur în aerul expirat, iar la testarea cu aparatul drug test au reieşit indicii cu privire la prezenţa substanţelor psihoactive.

Reporter-martor: Şoferul băut

– Şi drogat. Vedeţi ce înseamnă să te urci la volan! Doamne ferește! 

Şoferul, care îşi luase carnetul în urmă cu doi ani, circula deseori cu viteză. De altfel, pe internet circulă o filmare cu el, din luna aprilie a anului trecut, când dansează la volan şi apasă puternic pedala de acceleraţie.

Femeia care a murit aseară era dascăl de o viaţă. Deşi se pensionase, s-a întors la catedră rugată de colegi. Cu două săptămâni înainte îşi căsătorise fiica mai mică. Pe pagina liceului unde preda au apărut deja mesaje de condoleanţe. “A pășit pentru prima dată pe porțile școlii noastre, ca dascăl, acum 40 de ani și de atunci nu a mai plecat nici măcar pentru o zi”. 

Şoferul vinovat a fost arestat pentru 30 de zile.

Reporter-şofer: Ne spui te rog ce s-a întâmplat aseară? Ce ai făcut? Îţi mai aminteşti ce s-a întâmplat? Erai beat? Cât ai băut?

Alex Prunean, reporter Observator: În faţa procurorului şoferul a declarat că nu îşi aminteste nimic, pentru că totul s-a întâmplat foarte repede. A recunoscut că a consumat alcool, dar insistă că nu s-a atins de substanţe interzise, cel puţin recent. Chiar şi asa, va fi judecat dupa legea Anastasia, ceea ce înseamnă că la final va primi o pedeapsă cu executare.

Surse Observator spun că tânărul ar fi ieşit pozitiv la două substanţe interzise. Şoferul este cercetat pentru ucidere din culpă şi riscă cel puţin 10 ani de închisoare.

Facebook Comments Box

Continue Reading

Media

Incident șocant: Monumentul emblematic al Clujului călcat în picioare de un vandal! “Mai fă-le lucruri frumoase, ca să aibă ei pe ce să își șteargă picioarele!” – VEZI VIDEO

Published

on

Un individ lipsit de respect față de patrimoniul Clujului s-a filmat călcând cu brutalitate pe noul punct de atracție al orașului, zona de belvedere de la Turnul Pompierilor.

Acolo unde turiștii se opresc pentru a admira frumusețea panoramei orașului, a fost plasată cu grijă o machetă detaliată din bronz, oferind o perspectivă clară asupra orașului și a obiectivelor importante. Scopul era să ajute oamenii să înțeleagă mai bine spațiul din jur și să aprecieze frumusețea pe care o au la îndemână. Cu toate acestea, individul în cauză nu a avut niciun respect față de acest gest de bunăvoință și educație civică.

A urcat cu brutalitate cu picioarele pe placheta de bronz, nesocotind nu doar munca celor care au contribuit la realizarea acesteia, dar și valoarea culturală și istorică a locului. A preferat să facă un gest de nepricepere și lipsă de respect, demonstrând astfel că nu îi pasă de patrimoniul orașului și de contribuția fiecărui clujean la păstrarea și îmbogățirea lui. Un astfel de comportament este inacceptabil și ar trebui condamnat de întreaga comunitate.

Conform Legii 422/2001, articolul 55, paragraf 1 „Desfiinţarea neautorizată, distrugerea parţială sau totală, exproprierea fără avizul Ministerului Culturii şi Cultelor, degradarea, precum şi profanarea monumentelor istorice constituie infracţiuni şi se sancţionează conform legii”.

Contravenţiile prevăzute la alin. (1) lit. a) se sancţionează cu amendă de la 30.000.000 lei la 70.000.000 lei, iar cele menţionate la alin. (1) lit. b), c) şi d) se sancţionează cu amendă de la 25.000.000 lei la 50.000.000 lei”, este precizat in legea 422/2001.

Facebook Comments Box

Continue Reading

Cele mai citite

Copyright © 2023 iLoveYouCluj. Webdesign & Marketing - iPublicitate