Connect with us

Orasul Tau

Calvarul Bufniței continuă. Lucrările la monumentele istorice din Cluj, la limita dintre legalitate și escrocherie

Published

on

DE SANDU MUREȘAN

Scandalul legat de dispariția peste noapte a casei monument istoric de pe strada Șincai nr.13 din Cluj-Napoca este departe de a se fi încheiat. Cei de la Comisia Zonală pentru Monumente Istorice susțin în continuare că ceea ce s-a întâmplat acolo reprezintă un caz ”de escrocherie”, un caz clasic de ocolire a legilor din România, unul care a făcut posibilă demolarea ilegală a unei clădiri protejate, cu ajutorul unor expertize contestate fără succes la autorități.

De cealaltă parte, cel care are în proprietate terenul din centrul Clujului, continuă să susțină că prăbușirea casei monument s-a datorat unor cauze naturale generate în special de starea șubredă a acesteia. Cert este că în acest moment din clădirea protejată a mai rămas doar fațada, în spatele căreia vom vedea curând un buiding de birouri modern.

”O escrocherie premeditată”

”Acolo s-a făcut o escrocherie premeditată. Clădirea aceea, ca și întreaga parcelă, una foarte valoroasă și cu dublă orientare către două străzi, s-a tot vândut în decursul timpului, prețul a crescut pe măsură, toată lumea făcând speculă imobiliară. Toți cei care au deținut această parcelă au trecut pe aici și au întrebat dacă n-ar putea demola clădirea respectivă. Evident, le-am spus tuturor că acest lucru este imposibil pentru că acea clădire era monument istoric. Într-un final, a fost cumpărată de actualul proprietar care a avut și el această primă întrebare legată de demolarea ei. A primit același răspuns negativ și a fost făcut un prim proiect pentru investiția ce urma să aibă loc pe terenul respectiv. S-a și dat un aviz pentru o construcție nouă amplasată în spatele clădirii monument istoric, aceasta urmând a fi restaurată.

Prin mijlocul acestei parcele speciale trece zidul medieval al orașului și acolo trebuiau făcute investigații iar proiectul să fi fost adaptat la situația existentă. A fost emis deci un aviz, o autorizație pentru demolarea mizeriilor care erau în spatele casei monument, niște clădiri fără absolut nicio valoare, urmând să aibă loc cercetarea arheologică. Executantul și beneficiarul lucrării au profitat de acest lucru, au săpat foarte mult, totul era legal, cu supraveghere arheologică, dar ulterior au demolat clădirea monument, păstrând doar fațada acesteia. În proiectul avizat la Comisia pentru Monumente Istorice nu exista așa ceva însă. Am făcut reclamații la poliție, s-au făcut niște investigații, a fost începută și o urmărire penală, iar lucrările au fost stopate pentru demolare ilegală și parțială de clădire monument istoric, pentru că subsolul ei a fost păstrat. Toți au explicat că s-a întâmplat un accident pe șantier, iar casa a căzut pur și simplu!

Au intervenit doi specialiști acreditați, un arhitect și un inginer, total lipsiți de moralitate profesională, care au efectuat o expertiză din care rezulta că acea clădire s-a prăbușit singură, în timpul săpăturilor. E la mintea cocoșului că n-a fost așa, pentru că știm cu toții felul în care se prăbușește o clădire. Zboară planșee, acoperișul etc, dar rămân ziduri în picioare, pe când în acest caz afost practic ras totul de pe fața pământului. Dar, repet, au avut un expert și un inginer atestați de către Ministerul Culturii, iar pe baza expertizelor acestora s-a dispus neînceperea urmăririi penale în acest caz, concluzia fiind că această clădire acăzut singură la pământ.

S-a venit apoi la comisie cu solicitarea unui aviz nou, însă doar pentru clădirea nouă ce urma să se ridice acolo. Nu s-a dat niciun aviz din partea noastră, dar având din nou asistența, între ghilimele, a unor specialiști atestați, dar imorali, proprietarul a făcut o contestație la București, la Comisia Națională a Monumentelor, dar nici aici nu a primit un răspuns favorabil. Acum ne aflăm în situația în care va trebui să refacă întâi clădirea veche și abia apoi să discutăm despre imobilul nou, pentru că un om care procedează într-o asemenea manieră și distruge o clădire monument istoric nu mai este deloc credibil că va face vreo restaurare după finalizarea investiției propriu zise. Practic, acel individ care lucrează acum acolo a reușit să facă ce n-au reușit ceilalți proprietari înaintea sa, adică demolarea vechii construcții.

”Tot ce se lucrează acum acolo este ilegal. Eu nu mă pot duce acolo să mă bat cu ei”

Tot ce se lucrează acum acolo este ilegal, probabil că proprietarul va spune că se lucrează în continuare la consolidarea structurilor vechi. Din punctul nostru de vedere, acum nu mai ai ce să-i faci, eu nu mă pot duce să mă bat cu el. Comisia i-a făcut reclamații la autorități, dar s-a considerat că nu e cazul de nicio urmărire penală așa cum prevede până la urmă legea pentru distrugerea unui monument istoric. L-am prins la fața locului cu excavatorul și l-am întrebat ce face cu el, mi-a răspuns că consolidează. El va spune acum că face fundațiile de la vechea clădire pentru consolidarea actualului subsol. Nu mai avem ce face în acest moment, dacă mai fac o reclamație la poliție îmi vor râde în față. El, proprietarul va spune acum că acolo a făcut doar cercetare arheologică, dar că, dacă tot a făcut acea gaură cu acest scop, doar nu se va apuca să astupe cu pământ pentru a-și face apoi iar săpături pentru fundația viitoarei clădiri. Noi încă n-am văzut niciun document referitor la descărcarea arheologică de pe acel teren.

Oricum, putem spune de acum că orașul ăsta are un monument mult mai puțin valoros decât era înainte, pentru că de fapt va fi un fals monument istoric, măcar e bine că se va păstra fațada lui. Sper că nu vor avea nesimțirea să o demoleze și pe asta, pentru că, probabil, ăsta ar fi fost următorul pas și pentru că am mai avut cazuri de genul ăsta în Cluj.

Atât timp cât nu se respectă legea, nu avem nicio șansă. Legea nu se aplică, nimeni în patria noastră n-a făcut încă pușcărie pentru distrugerea unui monument istoric. Cum să sperăm la a se întâmpla ceva în domeniul ăsta când chiar judecătorii spun că legea nu prea e bună și că e prea dură? Dar legea nu e prea dură, așa se procedează și în restul lumii civilizate. E nevoie de o implicare mai puternică a autorităților, însă asta nu se întâmplă, decât formal. De ce? Pentru că nu le pasă. Pentru că suntem cea mai coruptă țară și administrația este jalnică în toată țara și toți cei care sunt în funcții din astea alese trăiesc numai ca să fure și să jefuiască în mandatul lor. Acesta le este unicul scop.”, ne-a declarat arh.Virgil Pop, șeful Compartimentului monumente istorice și arheologice Cluj.

”În ultimii ani am trăit un adevărat calvar”

În prezent, pe terenul de pe strada Șincai 13 este o adevărată organizare de șantier, se muncește într-un ritm intens, care nu te duce deloc cu gândul la lucrări de refacere a unui imobil pus la pământ în mod dubios într-o noapte și din care a mai rămas doar fațada. Proprietarul actual al terenului este un om de afaceri maramureșean care recunoaște că existența clădirii monument istoric pe acea parcelă i-a scos peri albi în ultimii cinci ani. Mircea Mădăian spune că lucrările actuale nu au nicio legătură cu viitoarea clădire de birouri, așa cum a sugerat Virgil Pop de la Comisia Zonală pentru Monumente Istorice.

”Am în proprietate acel teren de mai bine de cinci ani. De atunci ne-am lovit de problema asta a existenței unui monument istoric acolo. Am avut un blocaj și datorat noului Plan Urbanistic General, ce să mai spun, a fost un adevărat calvar.

În acest moment, lucrările se desfășoară în baza unui aviz primit la sfârșitul anului trecut de la Comisia pentru Monumente Istorice pentru refacerea fațadei clădirii și a zidului fostei Cetăți a Clujului. Organizarea de șantier de la fața locului are în vedere montarea unei macarale pe care o vom folosi pentru refacerea monumentului. Am întrerupt lucrările după ce vechea clădire s-a prăbușit din cauză că era foarte șubredă, s-a făcut și o plângere la poliție, apoi a venit soluția de neîncepere a urmăririi penale, după care am primit un aviz favorabil pentru continuarea lucrărilor de refacere a ceea ce a rămas din clădire.”, ne-a declarat Mircea Mădăian, proprietarul terenului.

Pentru a cunoaște cu exactitate felul în care se derulează în prezent lucrările de construcțieide pe strada Șincai 13, Transilvania Reporter a solicitat informații primăriei Cluj-Napoca, însă acestea nu ne-au fost furnizate până la închiderea ediției.

Source Link


Facebook Comments Box
Continue Reading
Advertisement ZOFF
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Orasul Tau

O elevă în vârstă de 14 ani din Cluj a fost resuscitată în clasă după ce a suferit un incident de înec cu jeleu. Echipa de salvatori a găsit-o pe bancă, în stare de inconștiență.

Published

on

În școala din Geaca, județul Cluj, o elevă în vârstă de 14 ani a fost salvată în urma unui incident de înec cu jeleu. Cu ajutorul medicului de familie din localitate și a asistentei școlii, fata a fost resuscitată și ulterior tratată de echipajul SMURD.

În sala de curs, copila a fost readusă la viață prin manevrele de resuscitare efectuate de echipajul SMURD. La sosirea lor, eleva era inconștientă, dar datorită intervenției rapide, semnele vitale i-au revenit.

“Angajații ISU Cluj au fost solicitați miercuri să intervină în cazul unei eleve de 14 ani care s-a înecat cu un jeleu la Școala Gimnazială Geaca. La fața locului au fost trimise echipajul SMURD din cadrul Punctului de Lucru Mociu, un echipaj SAJ din cadrul Spitalului Municipal Gherla și elicopterul SMURD din Punctul Aeromedical Jibou. 

În momentul sosirii la fața locului, salvatorii au găsit eleva întinsă pe bancă în stare de inconștiență. Acesteia îi erau aplicate manevrele de resuscitare de bază de către medicul de familie din cabinetul medical din sat și asistenta medicală din cadrul școlii. Echipajele medicale SMURD și SAJ au acționat cu echipamentele speciale pentru a asigura eliberarea căilor aeriene și aplicarea manevrelor de resuscitare. În scurt timp, semnele vitale au revenit, iar victima a fost preluată de către echipajul elicopterului SMURD și transportată la UPU Copii”, au transmis reprezentanții ISU Cluj.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Administratie

Femeie în stop cardiac, într-o biserică din Cluj, salvată de fete de 14 și 22 de ani: “Sunt suficiente două mâini pentru a salva o viață!

Published

on

Două clujence au salvat viața unei femei care a intrat în stop cardio-respirator, în timp ce era într-o biserică. Adolescentele au aplicat manevrele de resuscitare până la sosirea Ambulanței.

Femeie în stop cardiac, într-o biserică din Cluj, salvată de fete de 14 și 22 de ani

Cursurile de prim-ajutor organizate de o asociație din Cluj, în care tinerii au învățat să facă manevre de resuscitare, s-au dovedit a fi salvatoare pentru o femeie care a făcut stop cardio-respirator într-o biserică dintr-un sat clujean.

“Niste fete cu vârste cuprinse între 14 și 22 de ani au salvat viața unui om! Ar putea fi un titlu de știre! Dar nu e! Vorbim despre politicieni, despre Ucraina, despre RCA și multe altele… Cu toate acestea prima propoziție e cat se poate de reală!

In urma cu doua săptămâni, adolescentele despre care scriu erau la o biserică dintr-un sat din județul Cluj, și, spre sfârșitul slujbei, o doamnă ce se afla in biserică a intrat in stop cardio-respirator! Fetele mele au scos-o pe doamna respectivă din biserică și timp de 20 de minute, aceste adolescente minunate au aplicat manevre de resuscitare, menținând victima în viață până la sosirea ambulanței! Au fost felicitate de către personalul de pe ambulanță pentru ceea ce au făcut și le felicit și eu, din suflet! Acea doamnă a supraviețuit exclusiv datorita implicării acestor copii minunați!

De ce scriu despre asta? Pentru că sunt mândru de ele! Și pentru că fetele acestea fac parte din comunitatea TEN-Cluj și au participat la Cursul de prim-ajutor și resuscitare pentru adolescenți pe care l-am organizat la sediul Asociației TEN-CLUJ!

La câteva zile distanță, una dintre ele a acordat prim-ajutor și unui biciclist, victimă a unui accident de circulație! Fetelor va iubesc și sunt mândru de voi! Ați demonstrat că SE POATE! Că sunt suficiente două mâini pentru a salva o viață! Jos pălăria, dragele mele! Ne obligați să mergem înainte și să organizăm cu regularitate aceste cursuri! Sunteți eroinele mele și abia aștept să vă revăd! Mi-ați acordat cel mai frumos premiu pe care l-am primit în viața mea, deși voi ar trebui să fiți premiate! Eu vă premiez cu câte o prăjitură și o pizza maaaaare de tot când ne întâlnim!”,  povestește pe Facebook Andrei Mureșan, unul dintre reprezentanții asociației TEN, unde fetele au învățat să facă manevre de resuscitare.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Eveniment

Premierul Nicolae Ciucă a transmis, de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, că „anii de pandemie și recentele provocări pe care le traversăm împreună ne aduc și mai aproape”.

Published

on

„Astăzi, cu prilejul Zilei Maghiarilor de Pretutindeni vă asigur, din nou, de respectul meu personal și al Guvernului României față de identitatea și valorile comunității maghiare.

Vă doresc, dumneavoastră, cetățenilor români de etnie maghiară, să aveți o sărbătoare binecuvântată, bucurându-ne să ne regăsim uniți în diversitatea Uniunii Europene din care facem parte.

Anii de pandemie și recentele provocări pe care le traversăm împreună ne aduc și mai aproape, împărtășind aceste momente grele, prin solidaritate între noi și mai ales față de prietenii și vecinii noștri ucraineni, care au ales să se refugieze la noi din calea războiului.

Spiritul toleranței și al armoniei, în care toate minoritățile beneficiază de drepturi constituționale egale ne oferă azi ocazia de a ne manifesta generozitatea și recunoștința.

La mulți ani tuturor maghiarilor din România și de pretutindeni!”, arată mesajul prim-ministrului Nicolae Ciucă cu prilejul Zilei Maghiarilor de Pretutindeni.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite

Copyright © 2023 iLoveYouCluj. Webdesign & Marketing - iPublicitate