Connect with us

Orasul Tau

Calvarul Bufniței continuă. Lucrările la monumentele istorice din Cluj, la limita dintre legalitate și escrocherie

Calin Roman

Published

on

DE SANDU MUREȘAN

Scandalul legat de dispariția peste noapte a casei monument istoric de pe strada Șincai nr.13 din Cluj-Napoca este departe de a se fi încheiat. Cei de la Comisia Zonală pentru Monumente Istorice susțin în continuare că ceea ce s-a întâmplat acolo reprezintă un caz ”de escrocherie”, un caz clasic de ocolire a legilor din România, unul care a făcut posibilă demolarea ilegală a unei clădiri protejate, cu ajutorul unor expertize contestate fără succes la autorități.

De cealaltă parte, cel care are în proprietate terenul din centrul Clujului, continuă să susțină că prăbușirea casei monument s-a datorat unor cauze naturale generate în special de starea șubredă a acesteia. Cert este că în acest moment din clădirea protejată a mai rămas doar fațada, în spatele căreia vom vedea curând un buiding de birouri modern.

”O escrocherie premeditată”

”Acolo s-a făcut o escrocherie premeditată. Clădirea aceea, ca și întreaga parcelă, una foarte valoroasă și cu dublă orientare către două străzi, s-a tot vândut în decursul timpului, prețul a crescut pe măsură, toată lumea făcând speculă imobiliară. Toți cei care au deținut această parcelă au trecut pe aici și au întrebat dacă n-ar putea demola clădirea respectivă. Evident, le-am spus tuturor că acest lucru este imposibil pentru că acea clădire era monument istoric. Într-un final, a fost cumpărată de actualul proprietar care a avut și el această primă întrebare legată de demolarea ei. A primit același răspuns negativ și a fost făcut un prim proiect pentru investiția ce urma să aibă loc pe terenul respectiv. S-a și dat un aviz pentru o construcție nouă amplasată în spatele clădirii monument istoric, aceasta urmând a fi restaurată.

Prin mijlocul acestei parcele speciale trece zidul medieval al orașului și acolo trebuiau făcute investigații iar proiectul să fi fost adaptat la situația existentă. A fost emis deci un aviz, o autorizație pentru demolarea mizeriilor care erau în spatele casei monument, niște clădiri fără absolut nicio valoare, urmând să aibă loc cercetarea arheologică. Executantul și beneficiarul lucrării au profitat de acest lucru, au săpat foarte mult, totul era legal, cu supraveghere arheologică, dar ulterior au demolat clădirea monument, păstrând doar fațada acesteia. În proiectul avizat la Comisia pentru Monumente Istorice nu exista așa ceva însă. Am făcut reclamații la poliție, s-au făcut niște investigații, a fost începută și o urmărire penală, iar lucrările au fost stopate pentru demolare ilegală și parțială de clădire monument istoric, pentru că subsolul ei a fost păstrat. Toți au explicat că s-a întâmplat un accident pe șantier, iar casa a căzut pur și simplu!

Au intervenit doi specialiști acreditați, un arhitect și un inginer, total lipsiți de moralitate profesională, care au efectuat o expertiză din care rezulta că acea clădire s-a prăbușit singură, în timpul săpăturilor. E la mintea cocoșului că n-a fost așa, pentru că știm cu toții felul în care se prăbușește o clădire. Zboară planșee, acoperișul etc, dar rămân ziduri în picioare, pe când în acest caz afost practic ras totul de pe fața pământului. Dar, repet, au avut un expert și un inginer atestați de către Ministerul Culturii, iar pe baza expertizelor acestora s-a dispus neînceperea urmăririi penale în acest caz, concluzia fiind că această clădire acăzut singură la pământ.

S-a venit apoi la comisie cu solicitarea unui aviz nou, însă doar pentru clădirea nouă ce urma să se ridice acolo. Nu s-a dat niciun aviz din partea noastră, dar având din nou asistența, între ghilimele, a unor specialiști atestați, dar imorali, proprietarul a făcut o contestație la București, la Comisia Națională a Monumentelor, dar nici aici nu a primit un răspuns favorabil. Acum ne aflăm în situația în care va trebui să refacă întâi clădirea veche și abia apoi să discutăm despre imobilul nou, pentru că un om care procedează într-o asemenea manieră și distruge o clădire monument istoric nu mai este deloc credibil că va face vreo restaurare după finalizarea investiției propriu zise. Practic, acel individ care lucrează acum acolo a reușit să facă ce n-au reușit ceilalți proprietari înaintea sa, adică demolarea vechii construcții.

”Tot ce se lucrează acum acolo este ilegal. Eu nu mă pot duce acolo să mă bat cu ei”

Tot ce se lucrează acum acolo este ilegal, probabil că proprietarul va spune că se lucrează în continuare la consolidarea structurilor vechi. Din punctul nostru de vedere, acum nu mai ai ce să-i faci, eu nu mă pot duce să mă bat cu el. Comisia i-a făcut reclamații la autorități, dar s-a considerat că nu e cazul de nicio urmărire penală așa cum prevede până la urmă legea pentru distrugerea unui monument istoric. L-am prins la fața locului cu excavatorul și l-am întrebat ce face cu el, mi-a răspuns că consolidează. El va spune acum că face fundațiile de la vechea clădire pentru consolidarea actualului subsol. Nu mai avem ce face în acest moment, dacă mai fac o reclamație la poliție îmi vor râde în față. El, proprietarul va spune acum că acolo a făcut doar cercetare arheologică, dar că, dacă tot a făcut acea gaură cu acest scop, doar nu se va apuca să astupe cu pământ pentru a-și face apoi iar săpături pentru fundația viitoarei clădiri. Noi încă n-am văzut niciun document referitor la descărcarea arheologică de pe acel teren.

Oricum, putem spune de acum că orașul ăsta are un monument mult mai puțin valoros decât era înainte, pentru că de fapt va fi un fals monument istoric, măcar e bine că se va păstra fațada lui. Sper că nu vor avea nesimțirea să o demoleze și pe asta, pentru că, probabil, ăsta ar fi fost următorul pas și pentru că am mai avut cazuri de genul ăsta în Cluj.

Atât timp cât nu se respectă legea, nu avem nicio șansă. Legea nu se aplică, nimeni în patria noastră n-a făcut încă pușcărie pentru distrugerea unui monument istoric. Cum să sperăm la a se întâmpla ceva în domeniul ăsta când chiar judecătorii spun că legea nu prea e bună și că e prea dură? Dar legea nu e prea dură, așa se procedează și în restul lumii civilizate. E nevoie de o implicare mai puternică a autorităților, însă asta nu se întâmplă, decât formal. De ce? Pentru că nu le pasă. Pentru că suntem cea mai coruptă țară și administrația este jalnică în toată țara și toți cei care sunt în funcții din astea alese trăiesc numai ca să fure și să jefuiască în mandatul lor. Acesta le este unicul scop.”, ne-a declarat arh.Virgil Pop, șeful Compartimentului monumente istorice și arheologice Cluj.

”În ultimii ani am trăit un adevărat calvar”

În prezent, pe terenul de pe strada Șincai 13 este o adevărată organizare de șantier, se muncește într-un ritm intens, care nu te duce deloc cu gândul la lucrări de refacere a unui imobil pus la pământ în mod dubios într-o noapte și din care a mai rămas doar fațada. Proprietarul actual al terenului este un om de afaceri maramureșean care recunoaște că existența clădirii monument istoric pe acea parcelă i-a scos peri albi în ultimii cinci ani. Mircea Mădăian spune că lucrările actuale nu au nicio legătură cu viitoarea clădire de birouri, așa cum a sugerat Virgil Pop de la Comisia Zonală pentru Monumente Istorice.

”Am în proprietate acel teren de mai bine de cinci ani. De atunci ne-am lovit de problema asta a existenței unui monument istoric acolo. Am avut un blocaj și datorat noului Plan Urbanistic General, ce să mai spun, a fost un adevărat calvar.

În acest moment, lucrările se desfășoară în baza unui aviz primit la sfârșitul anului trecut de la Comisia pentru Monumente Istorice pentru refacerea fațadei clădirii și a zidului fostei Cetăți a Clujului. Organizarea de șantier de la fața locului are în vedere montarea unei macarale pe care o vom folosi pentru refacerea monumentului. Am întrerupt lucrările după ce vechea clădire s-a prăbușit din cauză că era foarte șubredă, s-a făcut și o plângere la poliție, apoi a venit soluția de neîncepere a urmăririi penale, după care am primit un aviz favorabil pentru continuarea lucrărilor de refacere a ceea ce a rămas din clădire.”, ne-a declarat Mircea Mădăian, proprietarul terenului.

Pentru a cunoaște cu exactitate felul în care se derulează în prezent lucrările de construcțieide pe strada Șincai 13, Transilvania Reporter a solicitat informații primăriei Cluj-Napoca, însă acestea nu ne-au fost furnizate până la închiderea ediției.

Source Link


Facebook Comments Box
Continue Reading
Advertisement Agentie Marketing Online Cluj
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Orasul Tau

Pe raza comunei Tureni, în perioada 25.03.2024 – 12.04.2024, au fost anunțate activități de fertilizare organică a terenurilor

Tudor Calinescu

Published

on

ℹ️ Urmare a sesizărilor primite de la cetățeni și a discuțiilor avute cu reprezentanții autorităților locale, privind posibile situații de disconfort olfactiv, au fost verificate zonele Aiton – Tureni – Feleacu, și venim cu următoarele precizări:
➡️ Pe raza comunei Tureni, în perioada 25.03.2024 – 12.04.2024, au fost anunțate activități de fertilizare organică a terenurilor.
⏺️ Activitatea este reglementată potrivit Ghidului de bune practici agricole, iar în această perioadă se utilizează îngrășăminte de natură organică, de origine animală sau îngrășăminte chimice, iar fermierii / utilizatorii au obligația de a anunța unitatea administrativ teritorială, unde se desfășoară operațiunea de fertilizare, cu privire la începutul și durata campaniei de utilizare.
➡️ Această activitate a fost anunțată primăriei Tureni, informația fiind diseminată în comunitate, conform prevederilor legale, întrucât poate fie generatoare de disconfort olfactiv.

În urma sesizărilor, inspectorii de mediu au demarat verificări în zonele Aiton – Tureni – Feleacu pentru a identifica sursa problemei.

În cadrul investigațiilor, s-a constatat că în comuna Tureni au avut loc activități de fertilizare organică a terenurilor în perioada 25 martie – 12 aprilie 2024. Această activitate este conformă cu Ghidul de bune practici agricole și implică utilizarea îngrășămintelor de natură organică, de origine animală sau chimică.

Conform reglementărilor, fermierii și utilizatorii au obligația de a anunța unitatea administrativ teritorială cu privire la începutul și durata campaniei de fertilizare. În acest caz, primăria comunei Tureni a fost informată în prealabil, iar informația a fost diseminată în comunitate conform prevederilor legale.

Precizările reprezentanților Prefecturii Cluj vin în contextul în care astfel de activități agricole pot fi generatoare de disconfort olfactiv, iar autoritățile sunt atente să monitorizeze respectarea regulilor în vederea protejării mediului și a bunăstării comunității locale.

 

Facebook Comments Box

Continue Reading

Orasul Tau

Grigorescu din Cluj-Napoca: Cartierul Cel Mai Dorit din Europa

Stefania Heinz

Published

on

În inima Transilvaniei, într-un colț pitoresc al României, se află un cartier cu totul special: Grigorescu. Situat în Cluj-Napoca, acest cartier a devenit cunoscut nu numai pentru frumusețea sa naturală, ci și pentru calitatea vieții remarcabilă pe care o oferă locuitorilor săi. Considerat nu doar cel mai bun, ci și cel mai sigur cartier din Europa, Grigorescu îmbină armonios eleganța urbană cu confortul și siguranța.

Cluj-Napoca se clasează pe locul 13 în topul celor mai sigure orașe din lume, având un indice de criminalitate sub 20%. Acest procent reflectă un nivel redus al infracționalității, incluzând un număr redus de crime, tâlhării, furturi de mașini și furturi de buzunare, conform informațiilor prezentate de Stirileprotv.ro.

Pe lângă Cluj Napoca, România mai are patru orașe în clasament.

Conform statisticii, Brașovul ocupă locul 2 în topul orașelor sigure din România. Este urmat de Timișoara, Iași și București.

În spatele scorului excelent al Cluj-Napoca stau măsuri eficiente de securitate, cooperare comunitară și eforturi susținute ale autorităților locale.

Rank City Safety Index
1 Cluj-Napoca, Romania 77.9
2 Prague, Czech Republic 75.4
3 Timisoara, Romania 74.3
4 Brno, Czech Republic 73.9
5 Warsaw, Poland 73.9
6 Krakow (Cracow), Poland 73.3
7 Bucharest, Romania 71.9
8 Nizhny Novgorod, Russia 71.6
9 Wroclaw, Poland 71.4
10 Bratislava, Slovakia 69.5
11 Poznan, Poland 68.7
12 Gdansk, Poland 65.9
13 Budapest, Hungary 65.6
14 Varna, Bulgaria 64.1
15 Moscow, Russia 63.9
16 Lviv, Ukraine 61.7
17 Saint Petersburg, Russia 60.8
18 Sofia, Bulgaria 58.9
19 Kiev (Kyiv), Ukraine 54.9
20 Yekaterinburg, Russia 53.7
21 Novosibirsk, Russia 52.4
22 Kharkiv, Ukraine 51.4
23 Minsk, Belarus 47.6
24 Odessa (Odesa), Ukraine 45.9
25 Dnipro, Ukraine 45.4

Calitatea Vieții de Excepție

Cu străzi îngrijite și parcuri bine întreținute, Grigorescu emană o atmosferă de liniște și rafinament. Spațiile verzi abundente și aerul curat fac din acest cartier un adevărat paradis pentru cei care caută să scape de agitația urbană. Casele și blocurile elegante se îmbină perfect cu natura din jur, oferind un cadru deosebit de plăcut pentru locuire.

Siguranța – O Prioritate

Siguranța locuitorilor este o prioritate în Grigorescu. Cu străzi luminate și patrule de poliție active, acest cartier oferă un mediu sigur și protejat pentru toți rezidenții săi. Este un loc unde oamenii se pot simți în siguranță, indiferent de ora sau de ziua în care se află pe străzi.

Renovarea Malului Someșului – Un Element Cheie

Renovarea malului Someșului a reprezentat un moment crucial pentru Grigorescu. Această inițiativă a îmbunătățit nu numai aspectul estetic al cartierului, ci și calitatea vieții pentru locuitori. Prin crearea unor zone de agrement și recreere pe malul râului, Grigorescu a devenit și mai atractiv pentru rezidenți și turiști deopotrivă. Acest lucru a avut un impact semnificativ și asupra pieței imobiliare locale, determinând o creștere a prețurilor apartamentelor și caselor cu cel puțin 10%.

Un Cartier Curat și Verde

Grigorescu este cunoscut nu numai pentru frumusețea sa, ci și pentru curățenia și verdele său abundent. Locuitorii se bucură de spații verzi bine întreținute și de străzi curate, iar acest lucru contribuie la o calitate superioară a vieții. Este un cartier în care toți își doresc să trăiască, datorită mediului său prietenos și a confortului oferit.

Concluzie

Cu peisaje pitorești, siguranță și un mediu prietenos, Grigorescu din Cluj-Napoca se afirmă ca unul dintre cele mai dorite cartiere din Europa. Renovarea malului Someșului a adus un plus de valoare și a contribuit la creșterea atracției acestui cartier. Cu un mix echilibrat de natură și urbanism, Grigorescu este cu siguranță un loc în care să îți dorești să trăiești.

Facebook Comments Box

Continue Reading

Orasul Tau

Polițiștii locali au distribuit mărțișoare în trafic.

Stefania Heinz

Published

on

Începutul unei primăveri frumoase este marcat de un mărțișor! Astăzi, cu ocazia zilei de 1 Martie, între orele 09.00-11.00, polițiștii locali din cadrul Primăriei Cluj-Napoca au împărțit mărțișoare și zâmbete șoferițelor și doamnelor aflate în trafic în zona centrală a orașului.

Pe lângă simbolurile primăverii, polițiștii locali au transmis și recomandări privind circulația în condiții de siguranță.

Facebook Comments Box

Continue Reading

Cele mai citite