Orasul Tau

Refugiu Cultural și Leagăn al Înălțării: Casa Heltai – Fosta Reședință a Prințului István Bocskai și Primul Atelier Tipografic din Cluj

În centrul Clujului, o bijuterie arhitecturală își dezvăluie taina și istoria încă de la finalul secolului al XV-lea. Cunoscută sub numele de Casa Heltai, sau mai familiar, „Casa Tipografului”, această clădire păstrează cu mândrie amintiri și tradiții care răsfrâng importanța sa culturală în Transilvania.

Casa Heltai, cunoscută și sub numele de „Casa Tipografului”, nu reprezintă doar o prezență impunătoare în peisajul urban, ci și un mărturisitor al evoluției istorice și culturale a Transilvaniei. Înălțată de familia Eppel la sfârșitul secolului al XV-lea, această clădire a devenit un epicentru al inovației culturale și religioase sub îndrumarea tânărului Gaspar Heltai, transformând destinul atât al acestei locuințe, cât și al întregului oraș.

Primul Atelier Tipografic din oraș: Casa Heltai

În mijlocul secolului al XVI-lea, orașul Cluj a fost martorul unei transformări remarcabile, datorată unei personalități de excepție, pe nume Heltai Gaspar. Predicator lutheran de origine săsească, Heltai Gaspar nu a adus doar convingeri religioase cu el, ci și o viziune amplă asupra culturii și progresului. Sosirea sa în Cluj a marcat începutul unei schimbări profunde, care avea să influențeze nu doar sfera religioasă, ci și cea culturală a orașului.

Heltai Gaspar nu era doar un predicator lutheran, ci și un pionier al cuvântului scris. A amenajat în Cluj prima tipografie, care a devenit una dintre cele mai mari din Transilvania. Prin intermediul tiparului, ideile și reforma religioasă propovăduite de Heltai au căpătat o forță motrice, contribuind la răspândirea lor în întreaga regiune. Tipografia a reprezentat o fereastră către Renașterea culturală, aducând lumină în tenebrele ignoranței, și consolidând astfel poziția orașului Cluj ca centru cultural și religios al Transilvaniei.

De asemenea, Casa Heltai a avut o semnificație istorică și politică aparte, fiind reședința singurului principe al Transilvaniei născut la Cluj, și anume István Bocskai. Această îmbinare a istoriei culturale și politice a făcut din Casa Heltai un punct de referință în evoluția și identitatea orașului.

La data de 1 ianuarie 1557, István Bocskai a venit pe lume în Casa Heltai, marcând începutul unei vieți care avea să influențeze profund istoria regiunii. Puțini știu că tatăl său, György Bocska, un susținător al Habsburgilor, a fost arestat și ținut prizonier în aceeași casă a familiei Heltai, conform ordinului emis de principele János Zsigmond.

István Bocskai a avut o șansă rară în istorie, fiind aproape să devină regele Ungariei. Cu toate acestea, în ciuda acestei oportunități excepționale, a decis să refuze această onoare. Alegerea sa a avut un impact profund asupra evoluției politice și sociale a regiunii în acea perioadă tumultuoasă.

 

Odată cu trecerea anilor, Casa Heltai și-a schimbat proprietarii, fiind deținută de diverse familii influente, printre care se numără Teleki și Bethlen. Descoperirile arheologice au relevat chiar existența unui pasaj sub clădire, sugerând că aceasta a servit drept refugiu în perioade tulburi din istorie. Între anii 1870 și 1890, clădirea a găzduit sediul poștei orașului, contribuind la infrastructura și comunicarea locală.

În anul 2009, Casa Heltai a intrat într-o nouă etapă a existenței sale, devenind sediul central al Universității Sapientia, reprezentând astfel Universitatea Maghiară Ardeleană. Astfel, această clădire își continuă tradiția de a sluji comunitatea, de la propagarea cuvântului tipărit la oferirea unei educații superioare de calitate.

Reședința din Vecinătatea Casei Heltai, Locul Nașterii Regelui Ungariei, Matei Corvin

La câțiva pași distanță de Casa Heltai se găsește locuința în care s-a născut unul dintre cei mai mari regi ai Ungariei, Matei Corvin.

Conform legendelor vremii, Marele Rege al Ungariei, Matei Corvin, s-a născut în noaptea dintre 23 și 24 februarie 1443, în Casa Matia din inima Clujului. Inițial cunoscută sub numele de „Casa Stefan Kolb”, această locuință este unul dintre cele mai vechi monumente de arhitectură din Cluj și reprezintă unicul palat clujean din perioada de tranziție de la stilul gotic la cel renascentist. Numele său de botez, Matia, i-a fost atribuit datorită faptului că s-a născut în ajunul zilei de 24 februarie, o zi consacrată în calendarul catolic comemorării Apostolului Matia.

Mama lui Matei Corvin era Erzsébet Szilágy, contesă din familia nobilă maghiară Szilágy, cu origini în Comitatul Sălaj, în timp ce tatăl său era Iancu de Hunedoara, voievod al Transilvaniei, descendent al unui cneaz valah.

 

Rege al Ungariei la Vârsta de 14 Ani: Matei Corvin

 

Facebook Comments Box
Anamaria Ioana

Recent Posts

Drulă și USR mint și își bat joc din nou de clujeni!

Aflat în turism electoral la Cluj, președintele USR, Cătălin Drulă, unul dintre groparii dezvoltării României,…

1 day ago

Toscana din Ardeal: Un colț de vis ce te transpune în Italia! Descoperă cine a creat acest loc magic în Transilvania

”I Giardini di Zoe”, cunoscută și sub numele de ”Grădina Zoei” sau ”Grădinile Banpotoc”, reprezintă…

5 days ago

Primăvara înfloritoare pe malurile Someșului din Cluj: Culorile vibrante ale florilor de mai încântă privirile și îmbie la contemplare

Cu primăvara în toi, Clujul își dezvăluie splendoarea verde, iar florile de mai colorează malurile…

6 days ago

VIDEO: Unul dintre condamnații în procesul jaf la Banca Transilvania Cluj duce un stil de viață asemănător cu cel al mafioților americani din Epoca de Aur

Andrei Hosu, unul dintre cei doi tineri acuzați și condamnați pentru implicarea în marele jaf…

1 week ago

Malurile Someșului capătă treptat aspectul Sena pariziana

Malurile Someșului prind viață și încep să evolueze către aspectul caracteristic al marilor râuri europene.…

1 week ago