Sponsorizat
Orasul Tau

Refugiu Cultural și Leagăn al Înălțării: Casa Heltai – Fosta Reședință a Prințului István Bocskai și Primul Atelier Tipografic din Cluj

Sponsorizat
Sponsorizat

În centrul Clujului, o bijuterie arhitecturală își dezvăluie taina și istoria încă de la finalul secolului al XV-lea. Cunoscută sub numele de Casa Heltai, sau mai familiar, „Casa Tipografului”, această clădire păstrează cu mândrie amintiri și tradiții care răsfrâng importanța sa culturală în Transilvania.

Casa Heltai, cunoscută și sub numele de „Casa Tipografului”, nu reprezintă doar o prezență impunătoare în peisajul urban, ci și un mărturisitor al evoluției istorice și culturale a Transilvaniei. Înălțată de familia Eppel la sfârșitul secolului al XV-lea, această clădire a devenit un epicentru al inovației culturale și religioase sub îndrumarea tânărului Gaspar Heltai, transformând destinul atât al acestei locuințe, cât și al întregului oraș.

Primul Atelier Tipografic din oraș: Casa Heltai

În mijlocul secolului al XVI-lea, orașul Cluj a fost martorul unei transformări remarcabile, datorată unei personalități de excepție, pe nume Heltai Gaspar. Predicator lutheran de origine săsească, Heltai Gaspar nu a adus doar convingeri religioase cu el, ci și o viziune amplă asupra culturii și progresului. Sosirea sa în Cluj a marcat începutul unei schimbări profunde, care avea să influențeze nu doar sfera religioasă, ci și cea culturală a orașului.

Heltai Gaspar nu era doar un predicator lutheran, ci și un pionier al cuvântului scris. A amenajat în Cluj prima tipografie, care a devenit una dintre cele mai mari din Transilvania. Prin intermediul tiparului, ideile și reforma religioasă propovăduite de Heltai au căpătat o forță motrice, contribuind la răspândirea lor în întreaga regiune. Tipografia a reprezentat o fereastră către Renașterea culturală, aducând lumină în tenebrele ignoranței, și consolidând astfel poziția orașului Cluj ca centru cultural și religios al Transilvaniei.

De asemenea, Casa Heltai a avut o semnificație istorică și politică aparte, fiind reședința singurului principe al Transilvaniei născut la Cluj, și anume István Bocskai. Această îmbinare a istoriei culturale și politice a făcut din Casa Heltai un punct de referință în evoluția și identitatea orașului.

La data de 1 ianuarie 1557, István Bocskai a venit pe lume în Casa Heltai, marcând începutul unei vieți care avea să influențeze profund istoria regiunii. Puțini știu că tatăl său, György Bocska, un susținător al Habsburgilor, a fost arestat și ținut prizonier în aceeași casă a familiei Heltai, conform ordinului emis de principele János Zsigmond.

István Bocskai a avut o șansă rară în istorie, fiind aproape să devină regele Ungariei. Cu toate acestea, în ciuda acestei oportunități excepționale, a decis să refuze această onoare. Alegerea sa a avut un impact profund asupra evoluției politice și sociale a regiunii în acea perioadă tumultuoasă.

 

Odată cu trecerea anilor, Casa Heltai și-a schimbat proprietarii, fiind deținută de diverse familii influente, printre care se numără Teleki și Bethlen. Descoperirile arheologice au relevat chiar existența unui pasaj sub clădire, sugerând că aceasta a servit drept refugiu în perioade tulburi din istorie. Între anii 1870 și 1890, clădirea a găzduit sediul poștei orașului, contribuind la infrastructura și comunicarea locală.

În anul 2009, Casa Heltai a intrat într-o nouă etapă a existenței sale, devenind sediul central al Universității Sapientia, reprezentând astfel Universitatea Maghiară Ardeleană. Astfel, această clădire își continuă tradiția de a sluji comunitatea, de la propagarea cuvântului tipărit la oferirea unei educații superioare de calitate.

Reședința din Vecinătatea Casei Heltai, Locul Nașterii Regelui Ungariei, Matei Corvin

La câțiva pași distanță de Casa Heltai se găsește locuința în care s-a născut unul dintre cei mai mari regi ai Ungariei, Matei Corvin.

Conform legendelor vremii, Marele Rege al Ungariei, Matei Corvin, s-a născut în noaptea dintre 23 și 24 februarie 1443, în Casa Matia din inima Clujului. Inițial cunoscută sub numele de „Casa Stefan Kolb”, această locuință este unul dintre cele mai vechi monumente de arhitectură din Cluj și reprezintă unicul palat clujean din perioada de tranziție de la stilul gotic la cel renascentist. Numele său de botez, Matia, i-a fost atribuit datorită faptului că s-a născut în ajunul zilei de 24 februarie, o zi consacrată în calendarul catolic comemorării Apostolului Matia.

Mama lui Matei Corvin era Erzsébet Szilágy, contesă din familia nobilă maghiară Szilágy, cu origini în Comitatul Sălaj, în timp ce tatăl său era Iancu de Hunedoara, voievod al Transilvaniei, descendent al unui cneaz valah.

 

Rege al Ungariei la Vârsta de 14 Ani: Matei Corvin

 

Facebook Comments Box
Anamaria Ioana

Recent Posts

România intră în RĂZBOI! Primele drone ROMÂNEȘTI, gata de zbor! Clujul, la putere!

România intră în era dronelor! Producția militară începe ACUM! Clujul, implicat în planul național de…

17 hours ago

Fabrica de șosete care îmbrăca România, pusă la pământ! Angajații în șomaj, istoria în ruine. Ce s-a întâmplat?

Fabrica de șosete care îmbrăca România, pusă la pământ! Angajații în șomaj, istoria în ruine.…

21 hours ago

Tudor Chetreanu stârnește dezbateri pe rețelele sociale: Este legal să fii pe bicicletă în zona delimitată?

Tudor Chetreanu, provoacă gândirea critică și atrage atenția asupra regulilor de circulație, a publicat recent…

1 day ago

Măcel în “zona rezidențială”! Caii au dezlănțuit iadul în cartierul milionarilor din Cluj!

Panică în cartierul milionarilor din Cluj! Caii distrug vile de lux și lasă mizerie în…

2 days ago

Revoltă în Piața Unirii: Femeie amendată pentru că circula cu bicicleta. Clujenii, FURIOȘI pe poliție!

Clujeancă amendată URIAȘ pentru că mergea cu bicicleta prin Piața Unirii: Poliția, acuzată de abuz!…

2 days ago

A fost abuz sau aplicare a legii? Scandalul biciclistei aprinde spiritele la Cluj

Scandal în Piața Unirii: Boc acuză comportament sfidător! Soția activistului Dohotaru, amendată drastic pentru că…

2 days ago