În locul fostului Spital de Medicina Muncii, situat pe strada Louis Pasteur din Cluj-Napoca, se desfășoară un proiect de amploare ce va transforma spațiul într-un Centru de Patologie Neurovasculară și Neurochirurgie. Actualmente, noul Centru este deja ridicat în proporție de 50% și se estimează că va fi finalizat până la sfârșitul acestui an. Acesta va servi drept hub medical pentru pacienții cu afecțiuni neurovasculare și va oferi facilități moderne de neurochirurgie. Structura noului corp de clădire este în construcție, iar acesta va fi conectat printr-o pasarelă la corpul vechi, care a fost complet refăcut și recompartimentat.
Prof. dr. Claudia Gherman, managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj, a evidențiat importanța acestui proiect și a detaliat stadiul implementării: „Investiția se ridică la 230 de milioane de lei, dintre care 120 de milioane de lei au fost deja absorbiți pentru că partea de execuție este de 50%. Încă sunt multe de lucrat, achiziția de echipamente, finisajele la corpul nou, dar în paralel este foarte important să ne gândim și o schemă nouă de personal care să poată să ne servească acest sector.”
De asemenea, Centrul de Patologie Vasculo-Cerebrală și Neurochirurgie va include un compartiment specializat de Neurochirurgie Pediatrică, extinzând astfel gama de servicii medicale oferite.
În contextul dezvoltării infrastructurii medicale la Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj, două proiecte semnificative au intrat în faza implementării la începutul acestui an. Acestea vor beneficia de finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență și au trecut cu succes de etapa de selecție în urma verificării criteriilor de eligibilitate pe parcursul anului 2023.
Prof. dr. Claudia Gherman a explicat cele două proiecte semnate în ianuarie: „Am semnat două proiecte pe PNRR în data de 15 ianuarie. Avem proiectul pe infecții nosocomiale, care își propune să îmbunătățească capacitatea și capabilitatea Spitalului Județean de a ne proteja împotriva acestor infecții răspândite, imposibil de eradicat. Și tot pe PNRR am semnat un proiect care prevede îmbunătățirea activității pe secția ATI nou-născuți.”
Proiectul pe infecții nosocomiale vizează creșterea capacității de combatere a infecțiilor în unitatea medicală, având în vedere prezența acestora în procent de 1-5% în orice unitate medicală din țară. Proiectul dedicat secției ATI nou-născuți va aduce îmbunătățiri în dotarea cu echipamente medicale, va implementa un program de screening dedicat nou-născuților și prematurilor, și va reloca un centru de formare pentru personal în cadrul secției de ATI nou-născuți, o secție de rang III ce tratează cele mai dificile cazuri din regiune.