Sanatate

Centrul de Patologie Vasculo-Cerebrală și Neurochirurgie din Cluj: Investiție de 320 de milioane de lei, Finalizat în Proporție de 50%

În locul fostului Spital de Medicina Muncii, situat pe strada Louis Pasteur din Cluj-Napoca, se desfășoară un proiect de amploare ce va transforma spațiul într-un Centru de Patologie Neurovasculară și Neurochirurgie. Actualmente, noul Centru este deja ridicat în proporție de 50% și se estimează că va fi finalizat până la sfârșitul acestui an. Acesta va servi drept hub medical pentru pacienții cu afecțiuni neurovasculare și va oferi facilități moderne de neurochirurgie. Structura noului corp de clădire este în construcție, iar acesta va fi conectat printr-o pasarelă la corpul vechi, care a fost complet refăcut și recompartimentat.

Prof. dr. Claudia Gherman, managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj, a evidențiat importanța acestui proiect și a detaliat stadiul implementării: „Investiția se ridică la 230 de milioane de lei, dintre care 120 de milioane de lei au fost deja absorbiți pentru că partea de execuție este de 50%. Încă sunt multe de lucrat, achiziția de echipamente, finisajele la corpul nou, dar în paralel este foarte important să ne gândim și o schemă nouă de personal care să poată să ne servească acest sector.

De asemenea, Centrul de Patologie Vasculo-Cerebrală și Neurochirurgie va include un compartiment specializat de Neurochirurgie Pediatrică, extinzând astfel gama de servicii medicale oferite.

În contextul dezvoltării infrastructurii medicale la Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj, două proiecte semnificative au intrat în faza implementării la începutul acestui an. Acestea vor beneficia de finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență și au trecut cu succes de etapa de selecție în urma verificării criteriilor de eligibilitate pe parcursul anului 2023.

Prof. dr. Claudia Gherman a explicat cele două proiecte semnate în ianuarie: „Am semnat două proiecte pe PNRR în data de 15 ianuarie. Avem proiectul pe infecții nosocomiale, care își propune să îmbunătățească capacitatea și capabilitatea Spitalului Județean de a ne proteja împotriva acestor infecții răspândite, imposibil de eradicat. Și tot pe PNRR am semnat un proiect care prevede îmbunătățirea activității pe secția ATI nou-născuți.

Proiectul pe infecții nosocomiale vizează creșterea capacității de combatere a infecțiilor în unitatea medicală, având în vedere prezența acestora în procent de 1-5% în orice unitate medicală din țară. Proiectul dedicat secției ATI nou-născuți va aduce îmbunătățiri în dotarea cu echipamente medicale, va implementa un program de screening dedicat nou-născuților și prematurilor, și va reloca un centru de formare pentru personal în cadrul secției de ATI nou-născuți, o secție de rang III ce tratează cele mai dificile cazuri din regiune.

Facebook Comments Box
Maria Costea

Recent Posts

Drulă și USR mint și își bat joc din nou de clujeni!

Aflat în turism electoral la Cluj, președintele USR, Cătălin Drulă, unul dintre groparii dezvoltării României,…

1 day ago

Toscana din Ardeal: Un colț de vis ce te transpune în Italia! Descoperă cine a creat acest loc magic în Transilvania

”I Giardini di Zoe”, cunoscută și sub numele de ”Grădina Zoei” sau ”Grădinile Banpotoc”, reprezintă…

5 days ago

Primăvara înfloritoare pe malurile Someșului din Cluj: Culorile vibrante ale florilor de mai încântă privirile și îmbie la contemplare

Cu primăvara în toi, Clujul își dezvăluie splendoarea verde, iar florile de mai colorează malurile…

6 days ago

VIDEO: Unul dintre condamnații în procesul jaf la Banca Transilvania Cluj duce un stil de viață asemănător cu cel al mafioților americani din Epoca de Aur

Andrei Hosu, unul dintre cei doi tineri acuzați și condamnați pentru implicarea în marele jaf…

1 week ago

Malurile Someșului capătă treptat aspectul Sena pariziana

Malurile Someșului prind viață și încep să evolueze către aspectul caracteristic al marilor râuri europene.…

1 week ago