Colegiul Medicilor din România (CMR) atrage atenția asupra impactului negativ al blocării angajărilor în sistemul medical, considerând că această măsură face imposibilă remedierea crizei resursei umane din domeniul sănătății. Într-un comunicat de presă, reprezentanții CMR subliniază că deblocarea posturilor, chiar dacă ar exista disponibilitate pentru acestea, nu ar rezolva problema cronică cu care se confruntă sistemul medical. Ei aduc în discuție exemplul anului precedent, când deblocarea posturilor în specialități precum anestezie și terapie intensivă, medicină de urgență, nu a adus îmbunătățiri semnificative, datorită lipsei candidaților calificați.
„Soluțiile și, implicit, rezolvarea problemei pot fi identificate doar printr-o politică coerentă, care să cuprindă aspecte complexe”, afirmă reprezentanții CMR.
Potrivit CMR, subfinanțarea sistemului de sănătate și personalul insuficient conduc la supranormare, burnout și creșterea riscului de malpraxis. Aceste aspecte afectează direct calitatea actului medical și pun în pericol sănătatea populației.
„În sănătate, întâlnim două Românii, cu o discrepanță semnificativă în ceea ce privește accesul la servicii medicale. Există zone universitare, cu un număr suficient de medici, și, pe de altă parte, 26 de județe în care sunt doar 1-2 medici la o mie de locuitori. Această diferență uriașă pune în pericol sănătatea și viața cetățenilor din aceste zone defavorizate”, susține CMR.
Reprezentanții CMR avertizează că criza medicilor de familie este profundă, iar numărul localităților din România care se confruntă cu o lipsă acută a medicilor de familie este în creștere, limitând astfel accesul la îngrijirea medicală primară. Este necesară o abordare complexă și coerentă pentru a remedia această situație, subliniază Colegiul Medicilor din România.