Sanatate

Copiii cu infecții respiratorii: Contagiozitate mai prelungită decât la adulți. Cât timp trebuie ținut acasă un copil răcit?

Numărul infecțiilor respiratorii este în creștere, iar medicii avertizează că vârful acestui sezon gripal este anticipat să survină la finalul lunii ianuarie sau începutul lunii februarie. Dr. Gindrovel Dumitra, medic de familie și președintele Grupului de Vaccinologie din cadrul Societății Naționale de Medicină a Familiei, subliniază importanța ca părinții să-și țină copiii acasă în cazul prezenței simptomelor respiratorii.

De fapt, acest a-și ține copilul acasă înseamnă să ia legătura cu medicul de familie, să stabilească o vizită la cabinet și să nu-l ducă în colectivitate“, explică dr. Gindrovel Dumitra. Semnele infecțiilor respiratorii includ rinoree, tuse, febră, durere în gât și dispnee.

Un aspect important este contagiozitatea crescută a copiilor, mai ales a celor mici, care pot rămâne contagioși până la două săptămâni. Dr. Gindrovel Dumitra adaugă: “Acesta este un motiv suplimentar pentru care în general, infecțiile respiratorii se propagă mai ales în comunitățile de copii. În special, infecția gripală.

În cazul în care există mai mulți copii în familie, cel bolnav trebuie izolat și în cadrul gospodăriei, cu măsuri stricte de igienă, cum ar fi utilizarea unor camere separate pentru somn și activități zilnice, precum și aerisirea frecventă a încăperilor.

Dr. Gindrovel Dumitra subliniază și importanța alimentației în prevenirea infecțiilor virale. “Să le zicem alimente care ne ajută să capătăm mai greu o infecție virală și, dacă o facem, să trecem mai ușor peste ea. Aceste alimente sunt cele bogate în vitamine – în special cele bogate în vitamina C și vitamina D – și bineînțeles, cele care sunt zemoase.

Despre vaccinarea antigripală, medicul de familie menționează că aceasta mai poate fi administrată și în prezent, oferind protecție după două săptămâni de la administrare. Cu toate acestea, el atrage atenția asupra creșterii numărului de cazuri și recomandă vaccinarea în ciuda momentului suboptimal.

Noi estimăm că vârful acestui sezon va fi cel mai probabil la finalul lunii ianuarie, începutul lunii februarie sau mijlocul lui februarie. Ca atare, orice vaccin administrat în această perioadă va proteja persoana respectivă pentru momentul acela“, conchide dr. Gindrovel Dumitra. Este important ca părinții să fie precauți și să ia măsuri pentru a-și proteja copiii în această perioadă de creștere a infecțiilor respiratorii.

Facebook Comments Box
Diana Petrescu

Recent Posts

Studenții UAD au Transformat Căștile de Protecție în Opere de Artă pe Șantierul Carbochim, în Parteneriat cu Grupul IULIUS

Într-o inițiativă inedită de colaborare între mediul academic și cel industrial, 25 de studenți de…

14 mins ago

Pasager în stare gravă pe un zbor Tarom: posibilitatea unei aterizări de urgență a fost luată în considerare

Un pasager aflat la bordul unei curse Tarom duminică seara a întâmpinat dificultăți medicale grave,…

1 week ago

Incident dramatic pe teren în timpul meciului dintre Ungaria și Scoția: fotbalist transportat de urgență la spital

Duminică seara, medicii au intervenit de urgență pe teren pentru a-i acorda primul ajutor fotbalistului…

1 week ago

Topul celor mai sigure orașe și cartiere din România: Vezi pe ce loc se află Clujul și care sunt zonele de evitat

Conform indexului T.R.A.I., realizat de Storia, platforma de anunțuri imobiliare lansată de OLX, Brașov, Oradea…

2 weeks ago

Cursuri pe șantierul de reconversie a fostei platforme Carbochim pentru studenții de la Facultatea de Construcții, printr-un parteneriat între UTCN și grupul IULIUS

Studenții de la Facultatea de Construcții, din cadrul Universității Tehnice din Cluj-Napoca, au ocazia de…

2 weeks ago

VIDEO: Lucrări de conservare și modernizare la clădirea emblematică a „Uzinei Carbochim”, cu valoare ambientală pentru Piața 1 Mai din Cluj-Napoca

Clădirea-reper a "Uzinei Carbochim", cel mai mare producător de abrazive din România și un simbol…

2 weeks ago