Sponsorizat
Sanatate

Copiii cu infecții respiratorii: Contagiozitate mai prelungită decât la adulți. Cât timp trebuie ținut acasă un copil răcit?

Sponsorizat
Sponsorizat

Numărul infecțiilor respiratorii este în creștere, iar medicii avertizează că vârful acestui sezon gripal este anticipat să survină la finalul lunii ianuarie sau începutul lunii februarie. Dr. Gindrovel Dumitra, medic de familie și președintele Grupului de Vaccinologie din cadrul Societății Naționale de Medicină a Familiei, subliniază importanța ca părinții să-și țină copiii acasă în cazul prezenței simptomelor respiratorii.

De fapt, acest a-și ține copilul acasă înseamnă să ia legătura cu medicul de familie, să stabilească o vizită la cabinet și să nu-l ducă în colectivitate“, explică dr. Gindrovel Dumitra. Semnele infecțiilor respiratorii includ rinoree, tuse, febră, durere în gât și dispnee.

Un aspect important este contagiozitatea crescută a copiilor, mai ales a celor mici, care pot rămâne contagioși până la două săptămâni. Dr. Gindrovel Dumitra adaugă: “Acesta este un motiv suplimentar pentru care în general, infecțiile respiratorii se propagă mai ales în comunitățile de copii. În special, infecția gripală.

În cazul în care există mai mulți copii în familie, cel bolnav trebuie izolat și în cadrul gospodăriei, cu măsuri stricte de igienă, cum ar fi utilizarea unor camere separate pentru somn și activități zilnice, precum și aerisirea frecventă a încăperilor.

Dr. Gindrovel Dumitra subliniază și importanța alimentației în prevenirea infecțiilor virale. “Să le zicem alimente care ne ajută să capătăm mai greu o infecție virală și, dacă o facem, să trecem mai ușor peste ea. Aceste alimente sunt cele bogate în vitamine – în special cele bogate în vitamina C și vitamina D – și bineînțeles, cele care sunt zemoase.

Despre vaccinarea antigripală, medicul de familie menționează că aceasta mai poate fi administrată și în prezent, oferind protecție după două săptămâni de la administrare. Cu toate acestea, el atrage atenția asupra creșterii numărului de cazuri și recomandă vaccinarea în ciuda momentului suboptimal.

Noi estimăm că vârful acestui sezon va fi cel mai probabil la finalul lunii ianuarie, începutul lunii februarie sau mijlocul lui februarie. Ca atare, orice vaccin administrat în această perioadă va proteja persoana respectivă pentru momentul acela“, conchide dr. Gindrovel Dumitra. Este important ca părinții să fie precauți și să ia măsuri pentru a-și proteja copiii în această perioadă de creștere a infecțiilor respiratorii.

Facebook Comments Box
Diana Petrescu

Recent Posts

🚗 Trei tineri au scăpat ca prin minune după ce mașina lor a ieșit în decor între Deușu și Băbuțiu

O noapte liniștită de vară s-a încheiat cu un accident spectaculos, dar cu final fericit,…

7 hours ago

🩸 Bilet gratuit de o zi la Untold pentru cei care donează sânge în acest weekend la Cluj!

Organizatorii festivalului Untold 2025 oferă o șansă unică clujenilor să participe la cea mai așteptată…

10 hours ago

RIVUS Cluj-Napoca găzduiește cea mai mare librărie Cărturești și un nou concept de edutainment în premieră națională

Cărturești aduce la Cluj-Napoca, în cadrul proiectului RIVUS, cea mai mare librărie din rețea și…

11 hours ago

🛑 Femeie agresată în Parcul Rozelor pentru că „ar fi ucraineancă”. Incident șocant în fața propriei fiice

O scenă revoltătoare s-a petrecut în plină zi, în Parcul Rozelor din Cluj-Napoca, unde o…

14 hours ago

🔴 Plafonarea tarifelor RCA expiră la 1 iulie. Vin scumpiri! Șoferii tineri, printre cei mai afectați

Începând cu 1 iulie 2025, șoferii din România vor plăti mai mult pentru polițele RCA,…

1 day ago

Magia Nopții la Cluj Never Sleeps, surprinsă de fotograful Lucian Nuță

Weekendul trecut, Clujul a fost din nou cuprins de farmecul nopții, odată cu ediția spectaculoasă…

1 day ago