Categories: Sanatate

Cresc stresul, anxietatea și depresia riscul de cancer? Ce spune un studiu recent


Se tot spune că persoanele care suferă de anxietate sau de depresie au un risc crescut de a face cancer. Medicii au analizat sute de mii de pacienți pentru a încerca să afle dacă se confirmă teoria.
Suspiciunea este că depresia şi anxietatea – ambele foarte răspândite la nivel global – pot creşte riscul de a face cancer prin influenţarea comportamentelor care au impact asupra sănătăţii, cum ar fi fumatul sau nu face activitate fizică.

Sau prin exercitarea directă a unor efecte biologice care ar putea favoriza dezvoltarea cancerului. De-a lungul anilor, unele cercetări au susţinut o anumită asociere între depresie, anxietate şi dezvoltarea cancerului, dar unele nu au făcut-o.

Lucrarea publicată în Cancer include informaţii culese de Consorţiul internaţional PSY-CA (Psychosocial Factors and Cancer Incidence) referitoare la 18 grupuri de persoane din Ţările de Jos, Marea Britanie, Norvegia şi Canada, un total de 320.000 de adulţi, scrie Mediafax.

Prin încrucişarea datelor privind prezenţa anxietăţii şi depresiei cu diagnosticele oncologice, autorii au demonstrat că nu există nicio legătură pentru tumorile în general, pentru cele de sân, prostată, colorectal şi nici pentru cele asociate direct cu abuzul de droguri (cavitatea bucală, esofag sau ficat).

Cu toate acestea, printre persoanele anxioase şi fumătorii au descoperit un risc crescut cu 6% de a face cancer pulmonar. O valoare scăzută care, potrivit cercetătorilor, s-ar datora nu suferinţei psihologice, ci fumatului, un obicei greu de abandonat de oricine, dar probabil mai ales de anxioşi şi de depresivi.

Pentru autori, aşadar, prevenirea cancerului pulmonar trebuie să implice în continuare acţiuni care să combată fumatul, nu anxietatea şi depresia, care trebuie cu siguranţă prevenite şi tratate, dar nu pentru a evita cancerul.

Potrivit lui Lonneke A. van Tuijl, psiholog clinician şi psiho-oncolog la Centrul pentru Psihologia Sănătăţii de la Universitatea Groningen din Olanda şi primul autor al analizei, rezultatele studiului „reprezintă o uşurare pentru mulţi pacienţi cu cancer care cred că diagnosticul este atribuibil stărilor anterioare de anxietate sau depresie”, cu sentimente de vinovăţie asociate.

Source link

Facebook Comments Box
Tudor Calinescu

Recent Posts

Mișcarea ca mod de viață: Ciclismul câștigă tot mai mult teren în rândul clujenilor

În ultimii ani, tot mai mulți clujeni lasă mașina acasă și folosesc bicicleta pentru a…

16 hours ago

CARBOCHIM, CIFRĂ DE AFACERI DE 34,2 MILIOANE DE LEI ÎN 2023

CARBOCHIM S.A., cel mai mare producător de abrazive profesionale din România, a încheiat anul 2023…

17 hours ago

Președintele TIFF, Tudor Giurgiu, despre Cluj vs București: Experiența după trei săptămâni în capitala Ardealului.

O nouă etapă a "competiției" Cluj vs București a fost marcată de sinceritatea președintelui TIFF,…

2 days ago

Studenții UAD au Transformat Căștile de Protecție în Opere de Artă pe Șantierul Carbochim, în Parteneriat cu Grupul IULIUS

Într-o inițiativă inedită de colaborare între mediul academic și cel industrial, 25 de studenți de…

2 days ago

Pasager în stare gravă pe un zbor Tarom: posibilitatea unei aterizări de urgență a fost luată în considerare

Un pasager aflat la bordul unei curse Tarom duminică seara a întâmpinat dificultăți medicale grave,…

1 week ago

Incident dramatic pe teren în timpul meciului dintre Ungaria și Scoția: fotbalist transportat de urgență la spital

Duminică seara, medicii au intervenit de urgență pe teren pentru a-i acorda primul ajutor fotbalistului…

1 week ago