Sponsorizat
Categories: Sanatate

Cresc stresul, anxietatea și depresia riscul de cancer? Ce spune un studiu recent

Sponsorizat
Sponsorizat


Se tot spune că persoanele care suferă de anxietate sau de depresie au un risc crescut de a face cancer. Medicii au analizat sute de mii de pacienți pentru a încerca să afle dacă se confirmă teoria.
Suspiciunea este că depresia şi anxietatea – ambele foarte răspândite la nivel global – pot creşte riscul de a face cancer prin influenţarea comportamentelor care au impact asupra sănătăţii, cum ar fi fumatul sau nu face activitate fizică.

Sau prin exercitarea directă a unor efecte biologice care ar putea favoriza dezvoltarea cancerului. De-a lungul anilor, unele cercetări au susţinut o anumită asociere între depresie, anxietate şi dezvoltarea cancerului, dar unele nu au făcut-o.

Lucrarea publicată în Cancer include informaţii culese de Consorţiul internaţional PSY-CA (Psychosocial Factors and Cancer Incidence) referitoare la 18 grupuri de persoane din Ţările de Jos, Marea Britanie, Norvegia şi Canada, un total de 320.000 de adulţi, scrie Mediafax.

Prin încrucişarea datelor privind prezenţa anxietăţii şi depresiei cu diagnosticele oncologice, autorii au demonstrat că nu există nicio legătură pentru tumorile în general, pentru cele de sân, prostată, colorectal şi nici pentru cele asociate direct cu abuzul de droguri (cavitatea bucală, esofag sau ficat).

Cu toate acestea, printre persoanele anxioase şi fumătorii au descoperit un risc crescut cu 6% de a face cancer pulmonar. O valoare scăzută care, potrivit cercetătorilor, s-ar datora nu suferinţei psihologice, ci fumatului, un obicei greu de abandonat de oricine, dar probabil mai ales de anxioşi şi de depresivi.

Pentru autori, aşadar, prevenirea cancerului pulmonar trebuie să implice în continuare acţiuni care să combată fumatul, nu anxietatea şi depresia, care trebuie cu siguranţă prevenite şi tratate, dar nu pentru a evita cancerul.

Potrivit lui Lonneke A. van Tuijl, psiholog clinician şi psiho-oncolog la Centrul pentru Psihologia Sănătăţii de la Universitatea Groningen din Olanda şi primul autor al analizei, rezultatele studiului „reprezintă o uşurare pentru mulţi pacienţi cu cancer care cred că diagnosticul este atribuibil stărilor anterioare de anxietate sau depresie”, cu sentimente de vinovăţie asociate.

Source link

Facebook Comments Box
Tudor Calinescu

Recent Posts

Zilele Clujului 2025: Patru zile de sărbătoare, culoare și emoție în inima Transilvaniei!

Cluj-Napoca își deschide larg porțile pentru una dintre cele mai așteptate sărbători ale anului: Zilele…

5 hours ago

3 zile fără apă în Cluj! A fost nevoie să spargă drumul pentru a înlocui conducta veche

O intervenție amplă a avut loc astăzi în județul Cluj, pe conducta principală de aducțiune…

15 hours ago

Record pe piața imobiliară: IULIUS și Atterbury Europe atrag 400 milioane de euro pentru reconversia urbană RIVUS din Cluj

Proiectul RIVUS Cluj-Napoca, dezvoltat de IULIUS și Atterbury Europe, marchează un moment istoric în industria…

18 hours ago

La o cafea cu un polițist: Clujenii, invitați să vorbească deschis despre siguranța rutieră ☕🚔

Cum ar fi să discuți față în față, la o cafea, cu un polițist despre…

18 hours ago

Cluj: Zonele afectate de întreruperea apei timp de 3 zile, începând de marți, 20 mai 2025

Lucrări majore pe conducta Cluj-Gherla-Dej: Zeci de localități și cartiere din Cluj rămân fără apă…

2 days ago

🎓 Bal de absolvire ca-n povești la Cluj-Napoca!

Elevii Colegiului Național Unitarian „János Zsigmond” au strălucit într-o seară de neuitat Magie, eleganță și…

2 days ago