Connect with us

Sanatate

Pneumolog: 90% dintre fumători încep să fumeze înainte de 18 ani. Fumatul în rândul tinerilor crește probabilitatea utilizării altor droguri

Tudor Calinescu

Published

on

Pneumolog: 90% dintre fumători încep să fumeze înainte de 18 ani. Fumatul în rândul tinerilor crește probabilitatea utilizării altor droguri


Medicul Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie “Marius Nasta”, subliniază, cu ocazia Zilei Naționale fără Tutun, importanța creării unor mecanisme “care să conducă la comportamente sănătoase ale copiilor și adolescenților, astfel încât ei să evite utilizarea produselor care conțin tutun sau nicotină”.
A treia zi de joi a lunii noiembrie, este Ziua Națională fără Tutun un moment de reflecție față de problematica tutunului și nevoia intensificării măsurilor în acestă direcție la nivel național” – informează Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta, în cadrul căruia pacienții beneficiază de Subprogramul de Prevenire și Combatere a Consumului de Tutun care poate oferi consiliere psihologică și consult pneumologic în vederea renunțării la fumat.
 
„Știați că în România datele statistice publicate la nivel european precizează că prevalența consumului de tutun este de 40,8%, cu 48,6% pentru bărbați și 32,9% pentru femei? (…) Dacă în perioada pandemiei am constatat o scădere a numărului de persoane care s-au adresat centrului, în anul 2022 și 2023 situația se schimbă în mod favorabil. Până la data prezentei în anul 2023, 313 pacienți s-au adresat centrului, din care 255 de pacienți au finalizat tratamentul, 49% din ei au rămas abstinenți, 39% au reînceput să fumeze după ce au terminat tratamentul, iar 12 % sunt pierduți din evidență.
 
În anul 2022, 268 de pacienți s-au adresat centrului, din care 56% au devenit abstinenți, 29% au rămas fumători, iar 15% sunt pierduți din evidență. În 2021 din totalul de 153 pacienți care au beneficiat de consiliere 49 % au rămas abstinenți, 25,5% nu au renunțat la fumat, iar 25,5 % au fost pierduți din evidență”, spune managerul unității sanitare, șef lucr. dr. Beatrice Mahler.

Medicul subliniază faptul că tutunul, indiferent de forma de prezentare, este un produs extrem de agresiv cu organismul uman, prin efectele directe, sistemice pe care acesta le produce, prin dependența pe care acest drog o induce consumatorilor și nu în ultimul rând prin componenta cognitiv-comportamentală pe care tutunul o produce persoanelor dependente.
 
„Atunci când vorbim de perspectiva viitorului fără tutun, o strategie-cheie este creare mecanismelor care să conducă la comportamente sănătoase ale copiilor și adolescenților, astfel încât ei să evite utilizarea produselor care conțin tutun sau nicotină. O astfel de direcție presupune implicarea tuturor generațiilor. Datele statistice raportează că 90% dintre fumători încep să fumeze înainte de 18 ani, ceea ce face ca dependentă de nicotină, care se instalează extrem de repede să producă efecte negative ulterioare asupra creierului, care este în curs de dezvoltare.
 
Un aspect esențial care trebuie menționat este riscul crescut pe care utilizarea tutunului în rândul tinerilor îl are prin crearea terenului de adicție față de droguri, amplificând probabilitatea utilizării și a altor droguri, nu doar prin curiozitatea specifică vârstei, ci și prin nevoia pe care creierului unui utilizator de droguri, oricare ar fi el, inclusiv tutun, o induce.
 
Renunțarea la fumat reduce riscul de boli pulmonare și cardiovasculare, reduce riscul de cancer pulmonar, dar și a cancerelor cu altă localizare (gât, limbă, vezică urinară), reduce riscul de a dezvolta diabet de tip 2 cu până la 30-40%, dar și riscul de a dezvolta tulburări de vedere, cum este cataracta sau glaucomul”, explică dr. Beatrice Mahler, într-o postare pe pagina de Facebook a institutului.

Source link

Facebook Comments Box

Sanatate

Tusea convulsivă, cunoscută și sub numele de ‘tusea de 100 de zile’, poate provoca fracturi ale coastelor

Stefania Heinz

Published

on

Tusea convulsivă, o afecțiune gravă ce poate avea consecințe fatale în special pentru sugari și copii, a înregistrat o creștere alarmantă de 40% în ultima săptămână.

Tusea convulsivă poate avea consecințe extrem de grave, inclusiv fatale, în special pentru copiii și sugarii nevaccinați. Această afecțiune se răspândește cu ușurință și poate provoca complicații serioase, precum fracturi ale coastelor, pneumonie și convulsii.

Potrivit rapoartelor, autoritățile sanitare avertizează că tusea convulsivă poate duce uneori la apariția herniilor, durerilor de coaste, infecțiilor de ureche și incontinenței urinare. Aceste informații sunt înregistrate în Anglia și Țara Galilor, unde numărul oficial de cazuri de tuse convulsivă a crescut de la 595 la 824 în doar o săptămână a scris The Sun.

Tusea convulsivă este cunoscută pentru natura sa extrem de contagioasă, care se transmite prin tuse și strănut. Simptomele includ tuse severă, care poate persista săptămâni întregi, dificultăți respiratorii și vărsături.Vaccinul împotriva tusei convulsive este recunoscut ca fiind foarte eficient în prevenirea bolii și în reducerea riscului de complicații grave asociate cu aceasta.

Părinții sunt îndemnați să se asigure că micuții lor sunt la zi cu vaccinurile pentru a-i proteja împotriva pericolelor asociate cu tusea convulsivă.Femeile însărcinate sunt, de asemenea, încurajate să se vaccineze împotriva tusei convulsive pentru a-și proteja bebelușii la naștere.

Medicii recomandă odihnă adecvată, consumul abundent de lichide și evitarea contactului cu alte persoane pentru a preveni răspândirea bolii.

De asemenea, se pot lua analgezice precum paracetamol sau ibuprofen pentru a ameliora disconfortul cauzat de tuse, iar băuturile calde cu lămâie și miere pot ajuta la calmarea gâtului iritat.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Sanatate

Act de Generozitate: Organele a Trei Pacienți au Salvat 9 Vieți, Două Persoane Primează o Nouă Șansă la Viață în Cluj

Diana Petrescu

Published

on

Agenția Națională de Transplant - Facebook

Trebuie să ne bucurăm de această veste grozavă: trei intervenții de prelevare din București, Baia Mare și Iași au salvat 9 oameni aflați în suferință, oferindu-le o nouă șansă prin transplant de ficat, rinichi și plămâni. În plus, doi pacienți norocoși din Cluj au primit și ei o nouă șansă la viață. Este un exemplu clar al puterii altruismului și a solidarității umane, iar beneficiarii și familiile lor vor fi recunoscătoare pentru gestul de neuitat al donatorilor.

Vineri, Agenția Națională de Transplant a anunțat că în decurs de mai puțin de 72 de ore au avut loc prelevări de organe de la trei pacienți. Operațiile au fost efectuate în București, Baia Mare și Iași.

„Baia Mare, Bucureşti şi Iaşi. Trei intervenții de prelevare în mai puţin de 72 de ore: 9 oameni aflați în suferință au primit o nouă şansă prin transplant de ficat, rinichi şi plămâni. Transplantul înseamnă VIAŢĂ!

O săptămână de foc pentru echipele medicale implicate în activitatea de transplant, care au făcut un adevărat maraton pentru salvarea de vieţi. O cursă contracronometru pentru viață, în care solidaritatea şi dragostea faţă de semeni, tăria de a lua decizii foarte grele, munca responsabilă şi efortul colectiv fac diferenţa dintre viaţă şi moarte. Toți sunt eroii care au alergat între moarte și viață și au făcut ca suferinţa să se transforme în speranţă!

Începând de marţi și până în zorii zilei de ieri, au fost nu mai puțin de 3 prelevări de organe în 3 orașe diferite, în urma cărora 9 pacienți au beneficiat de o interventie de transplant organ”, a transmis Agenția Naţională de Transplant, într-o postare pe Facebook.

Doi pacienți din Cluj au primit o nouă șansă la viață

9 pacienți au primit o nouă șansă la viață, iar dintre aceștia 2 sunt din Cluj.

„Astfel, datorită acestui efort colectiv, 2 pacienți au fost transplantați renal la #ICUTR Cluj Napoca și alți 4 pacienți la Spitalul Clinic Dr. C I Parhon, Iasi, iar 2 pacienți au beneficiat de o intervenție salvatoare de transplant hepatic la Institutul Clinic Fundeni. Datorită platformei europene de schimb de organe FOEDUS la care este inclusă şi Agenţia Naţională de Transplant, deoarece pe teritoriul României nu au existat receptori compatibili pentru plămâni, la Iaşi a fost prezentă o echipă de chirurgi din Elveţia.

Mulțumim din inimă, cu profund respect și recunoștință, acestor familii pentru gestul altruist și generos pe care au ales să îl facă, transformând durerea și suferința lor într-un alt început pentru alți pacienți a căror unică șansă este un transplant”, a încheiat Agenția Națională de Transplant.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Sanatate

Explorând Sănătatea Copiilor din Cluj-Napoca: Cabinetul de Ecografie SonoKids by GRIP

Stefania Heinz

Published

on

Într-o lume în care grija pentru sănătatea copiilor este și trebuie să rămână o prioritate, Cabinetul de Ecografie SonoKids se individualizează ca un loc special dedicat îngrijirii și diagnosticului copiilor de toate vârstele. Cu o echipă de medici specializați și experimentați în ecografia pediatrică, cabinetul SonoKids este un loc în care fiecare mic pacient primește atenție personalizată și adaptată vârstei și simptomatologiei pentru care s-a prezentat.

Echipa GRIP: Dedicată Sănătății Copiilor

În spatele Cabinetului SonoKids stă echipa GRIP (Grupul de Radiologie și Imagistică Pediatrică) – un grup de 7 medici radiologi cu specializare și experiență în radiologia pediatrică și un medic pediatru cu experiență și pasiune pentru ecografia pediatrică. Cu un accent deosebit pe simptomatologia copilului și detaliile obținute ecografic această echipă se angajează să depună eforturile necesare pentru a integra informațiile clinice și imagistice astfel încât diagnosticul formulat să fie cât mai corect și complet.

Servicii de Înaltă Calitate: Ecografie Pediatrică la SonoKids

SonoKids oferă o gamă completă de servicii de ecografie pediatrică, adresându-se tuturor nevoilor și preocupărilor legate de sănătatea copiilor. De la examinările ecografice generale la cele specializate, echipa GRIP este pregătită să răspundă întrebărilor dumneavoastră și să ofere un diagnostic cât mai precis și atent. Astfel, în lista examinărilor SonoKIDS veți găsi toate tipurile de examinări pediatrice, cu excepția ecografiei de cord: ecografie abdominală, renală, toracică, transfontanelară, ecografie de șold (pentru screening-ul displaziei de șold), musculoscheletală, Doppler vascular arterial și venos, hidrosonografie, ecografie pentru evaluarea refluxului gastroesofagian, ecografie de părți moi, ecografie mamară și testiculară.

Valorile echipei GRIP: Diagnostic și Tratament Corect

Conceptul din spatele SonoKids by GRIP se regăsește în valorile fundamentale ale echipei GRIP, valori ce includ integritatea profesională, abordarea individualizată a fiecărui pacient și munca în echipă. Aceste valori stau la baza fiecărei interacțiuni cu copiii și părinții acestora. Astfel, cabinetul SonoKids nu este doar un alt loc în care puteți să le faceți o ecografie copiilor dumneavoastră, ci un loc în care vor fi luate în considerare motivele pentru care v-ați prezentat, istoricul copilului și particularitățile lui și atunci când este necesar veți fi indrumați către alte consulturi sau specialități.

În concluzie, Cabinetul de Ecografie SonoKids și echipa sa de medici radiologi și pediatri reprezintă o resursă de încredere pentru părinți și copii în căutarea unui diagnostic corect.

Programari – Website SonoKIDS

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite