Ministrul Sănătății Alexandru Rafila spune că, în prezent, în România sunt 11 spitale de psihiatrie care fac controlul adicţiei, însă pentru copii sunt doar două, dar că se intenţionează crearea unei reţele regionale.
Ministrul Sănătăţii spune că se are în vedere dezvoltarea unei reţele regionale de centre pentru copii dependenți de droguri.
„E nevoie de centre în care putem să tratăm faza acută a intoxicaţiei cu droguri. Sunt situații în care tratamentul de durată al adicţiei necesită luni sau chiar ani. În prezent avem 11 spitale de psihiatrie care fac controlul adicţiei, pentru copii sunt două. Vrem să dezvoltăm o reţea regională astfel ca în fiecare regiune să fie un astfel de centru pentru copii. De foarte multe ori părinţii au reticenţă faţă de aceste centre pentru că sunt legate de un spital de psihiatrie şi nu trebuie să fie aşa. Sunt şi centre private, o să îi invităm pe toţi la discuţii, pentru ca bunele lor practici să le implementăm şi în sectorul public. Trebuie centre pe termen lung”, a spus, la Digi24, Alexandru Rafila.
Ministrul a afirmat că în câteva săptămâni va fi finalizat un plan concret cu măsuri privind consumul drogurilor şi a subliniat că este important ca aceste centre să fie scoase din sfera spitalelor de psihiatrie, pentru a nu exista un risc al stigmatizării persoanelor care accesează acest tip de servicii.
Acesta a subliniat și că este esenţială introducerea cât mai rapidă în școli a Educaţiei pentru sănătate cu „modele despre explicarea riscului asociat consumului de alcool, tutun, droguri”.
Informaţiile publicate pe site-ul ZCJ.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere, cu citarea sursei
Source link