Administrație
Strada Baba Novac din municipiul Cluj-Napoca, aflată în șantier, pare să fie tot mai greu de străbătut la început de an școlar de mămicile cu copii mici.
Strada Baba Novac, Cluj-Napoca/foto: cititor monitorulcj.ro
Accesul pietonilor pe strada Baba Novac pune la grea încercare răbdarea clujenilor. Strada este în proces de modernizare, iar lucrările de șantier continuă anevoios.
O stradă prea puțin pietonalăOdată cu începerea noului an școlar, părinții cu copii mici trebuie să dea dovadă de curaj pentru a traversa zona. „Când se încheie lucrările la strada Baba Novac, colț cu Turnul Pompierilor? Este un chin să treci cu căruciorul ca să duci copilul la grădiniță.
Strada Baba Novac, în proces de modernizare/Foto: cititor monitorulcj.roFoarte interesant este că nu mișcă nimeni și nimic, nu se lucrează. Nici miercuri, săptămâna trecută (după masă), nici ieri dimineața (ba, de fapt, doi muncitori stăteau la somn în utilaj, nici azi… Azi nici utilaje nu erau în zonă.Strada Baba Novac, în proces de modernizare/Foto: cititor monitorulcj.roE rușine să se incurajeze mersul cu transportul în comun, dar când ajungi să mergi pe jos te împotmolești cu roata căruciorului și îți rupi spatele să ridici 25 de kg pentru a putea înainta”, scrie o mamă din zonă, nevoită să traverseze strada cu căruciorul în brațe.
Un proiect de modernizare dificil Strada Baba Novac este parte a proiectului de modernizare a unei părți din zona istorică a orașului (str. Mihail Kogălniceanu și străzile adiacente Universității, Emmanuel de Martonne, axa nord-sud alcătuită din străzile János Bolyai – Hermann Oberth – Kovács Dezsö, Gaál Gábor și Baba Novac).Lucrările de modernizare, începute în ianuarie 2022, au întâmpinat pe parcursul implementării proiectului o serie de probleme.
Astfel, în timp ce șantierul avansase în proporție de peste 60%, autoritățile au constatat că grupul statuar „Școala Ardeleană”, din strada Mihail Kogălniceanu, a fost ciuntit și a rămas fără soclu. CITEȘTE ȘI:
Grupul statuar „Școala Ardeleană” și bustul savantului „Emil Racoviță” vor fi reamplasate în forma originală. Boc: „Respectându-ne reciproc, vom fi întotdeauna CLUJ!”Ulterior, nici statuia lui Emil Racoviță din strada Mihail Kogălniceanu nu s-a mai regăsit pe amplasamentul inițial. Primăria a anunțat că problemele apărute vor fi remediate, iar grupul statuar va fi reamplasat pe soclu. „Având în vedere discuțiile și pozițiile exprimate în cadrul dezbaterii publice a bugetului municipiului Cluj-Napoca, a pozițiilor exprimate de Universitatea Babeș-Bolyai și a solicitărilor din spațiul civic local, am solicitat proiectantului și constructorului modificarea soluției inițiale din concursul de soluții (la sol) și amplasarea pe soclu a Grupului statuar „Școala Ardeleană”. De asemenea, am solicitat ca soluția propusă (cu soclu) să se integreze în spațiul arhitectural și urban existent din perspectiva materialelor utilizate și a dimensiunilor grupului statuar”, a declarat primarul Emil Boc, în februarie 2023.În iulie 2023, problema relocării arborilor de pe strada Mihail Kogălniceanu și strada Universității a reprezentat un alt moment dificil, iar lucrările în teren au fost blocate temporar pentru identificarea unor soluții. Tarcea: „Avem câteva întârzieri”Întrebat în privința încheierii lucrărilor de modernizare a străzii Mihail Kogălniceanu și a străzilor adiacente incluse în proiect, precum și despre reluarea traficului din zonă, viceprimarul Dan Tarcea și-a exprimat speranța că șantierul va fi închis până la sfârșitul lui 2023. Acesta a recunoscut, totuși, că proiectul a înregistrat întârzieri de etapă. „Din păcate acolo avem câteva întârzieri. A fost un proiect extrem de greu, cu foarte multe chestiuni care au apărut pe parcurs, pornind de la grupul statuar și statuia lui Emil Racoviță, precum și problema arborilor de pe strada Universității… Am avut nevoie de timp pentru a clarifica toate aceste elemente care au apărut. (…). Sperăm ca până la sfârșitul anului aceste lucrări să fie gata. Discutăm de lucrări în zona centrală, totdeauna în zona centrală pot apărea diverse situații neprevăzute, zonele au o istorie de sute de ani, astfel de probleme sunt inerente, important este să avem soluții pentru ele și modul cum rezolvăm dificultățile ce apar. Sigur, le cerem scuze clujenilor pentru întârziere și pentru disconfortul din trafic, dar totuși discutăm de o investiție extrem de mare într-o zonă vascularizată a orașului, care e plină de istorie, unde atenția trebuie să fie mult mai mare. Aici ține și de capacitatea companiilor care se preizntă la licitație de a putea să finalizeze lucrările în termenele pe care li le-au asumat”, a declarat, marți, viceprimarul Dan Tarcea, în cadrul unei intervenții la un post local de radio. Valoarea proiectului finanțat prin fonduri europene „Lucrări de amenajare urbană strada Mihail Kogălniceanu, strada Universităţii şi străzile adiacente” este de 48.721.315,94 lei. Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI:
Source link