Connect with us

Sport

1000 de pacienți așteaptă să facă transplant în POD, la Cluj! Medicii cer Guvernului să găsească bani pentru construirea Centrului de Transplant

Stefan Petre

Published

on

Peste 1000 de pacienți așteaptă un transplant la ICUTR Cluj / Foto: arhivă monitorulcj.ro

Sănătate

Medicii clujeni fac un apel public către Guvern ca să găsească finanțare pentru construirea Centrului Integrat de Transplant. În prezent, transplanturile la Cluj se fac într-un pod neautorizat.

Peste 1000 de pacienți așteaptă un transplant la ICUTR Cluj / Foto: arhivă monitorulcj.ro

  Apelul medicilor de la Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal din Cluj-Napoca vine în contextul în care Guvernul a tăiat bani de la spitale din PNRR, pe care i-a redirecționat spre alte domenii, deși existau proiecte în domeniul sănătății care meritau să primească finanțare.  Un astfel de proiect este Centrul Integrat de Transplant de la Cluj, care este de o importanță și urgență majoră, având în vedere că în prezent un personal supracalificat efectuează transplanturi într-un pod neautorizat, cu risc de incendiu și infecții. Cu toate acestea, banii respectivi din PNRR vor ajunge, spre exemplu, la proiecte de instalare a panourilor fotovoltaice pe gospodării. CITEȘTE ȘI:
Tăierea banilor de la sănătate din PNRR, „o crimă pentru sistemul sanitar”. Alin Tișe: „Guvernul trebuia să înlocuiască proiectele neviabile cu spitalele Clujului”
Institutul de Transplant Renal din Cluj: „Se fac eforturi susținute pentru siguranța pacientului”. Activitatea ICUTR se desfășoară într-un pod  Medicii clujeni, totuși, cer Guvernului să găsească finanțare pentru Centrul Integrat de Transplant de la Cluj, care este un proiect matur, căruia îi lipsesc doar fondurile: „Având în vedere ultimele evenimente legate de finanțarea din PNRR, dorim să facem un apel public către Guvernul Romaniei și Ministerul Sănătății pentru a găsi o modalitate prin care să se asigure finanțarea construirii Centrului Integrat de Tranplant Cluj-Napoca. Proiectul menționat, dezvoltat de Consiliul Județean Cluj este unul matur, cu finalizarea proiectării de mai bine de un an și care se afla în faza de evaluare financiară a procedurii de licitație publică, în vederea alegerii constructorului. Finalizarea licitației este conditionată de identificarea sursei de finanțare. Proiectul a fost propus pentru finanțarea din PNRR și se află pe lista de rezervă a proiectelor care pot fi finațate. Menționăm că ICUTR își desfășoară activitatea într-o clădire inadecvată, deși este un centru de referință pentru activitatea de urologie și transplant renal din România, fiind principalul furnizor de servicii de sănătate de transplant renal, cu peste 2400 de transplanturi renale realizate în Cluj. Deși au fost realizate numeroase demersuri, în acest moment nu există nici o soluție pentru relocarea ICUTR. Clădirea în care își desfășoară activitatea ICUTR, împreună cu secții ale Spitalului Clinic Judetean de Urgență Cluj, nu poate obține Autorizația de securitate la incendiu, datorită problemelor structurale care țin de căile de evacuare în situații de urgență”, a  Iacob Gheorghiță, purtător de cuvânt al ICUTR.CITEȘTE ȘI:
Jos pălăria! Medicii clujeni au salvat 8 pacienți prin transplant! Maraton de 6 ZILE a medicilor români, pentru 24 de vieți
Premieră în România, la Cluj: un autotransplant renal. Chirurgii au scos organul, l-au curățat, l-au pus la loc 1000 de pacienți, pe lista de așteptareICUTR Cluj ar trebui relocat cât mai repede. Deși funcționează într-un spațiu neautorizat, unde oricând poate apărea o tragedie, soluția nu poate să fie închiderea activității, fiindcă pacienții din Cluj și din România depind de expertiza medicilor care lucrează aici.  În prezent, potrivit lui Iacob Gheorghiță, peste 1000 de pacienți se află pe listele de așteptare. CITEȘTE ȘI:
Tișe, apel către Ministerul Sănătății după protestul pacienților la Cluj: „Finanțați urgent Centrul Integrat de Transplant! În doi ani Transplantul ar fi în casă nouă”
Medic, despre închiderea Institutului de Urologie și Transplant din Cluj: „Tentativă de omucidere”
„Orice soluție care ar afecta caracterul juridic sau funcțional al ICUTR Cluj, va duce la destrămarea colectivului medical supraspecializat și afectarea gravă a activității de transplant renal din România, atât pe termen scurt, cât și lung, după o activitate susținută de peste 30 de ani, în care a demonstrat că este o instituție capabilă să ofere soluții eficiente în raport cu mediul concurențial oferind modalități terapeutice de înaltă performanță. Pacienții cu probleme urologice, pacienții transplantați renal, cei peste 1000 de pacienși aflați pe listele de așteptare precum și colectivul ICUTR, dorește menținerea unității sanitare ca o instituție de prestigiu la nivelul municipiului Cluj și a regiunii Transilvania”, a adăugat purtător de cuvânt al ICUTR.Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Source link

Facebook Comments Box

Sport

CFR Cluj își îndreaptă atenția către Cupa României după ce lupta pentru titlu se complică

Dani Muresan

Published

on

Sursa: Facebook/cfr1907

Echipa CFR Cluj și-a îndreptat atenția către obținerea celui de-al doilea trofeu intern, pe fondul unui parcurs dificil în lupta pentru titlu. După ce au înregistrat un eșec și o remiză în primele două etape ale play-off-ului, distanțându-se la 10 puncte de poziția de lider, jucătorii clubului clujean au recunoscut că prioritățile se îndreaptă către Cupa României. Cristi Manea a subliniat importanța acestei competiții în contextul sezonului actual, înaintea confruntării din sferturile de finală împotriva echipei Corvinul Hunedoara.

Este o competiție foarte importantă pentru noi în acest sezon. Ne pregătim serios pentru acest meci și vom aborda partida cu toată seriozitatea. Aceasta este frumusețea Cupei României – faptul că avem oportunitatea de a juca împotriva echipelor din ligile inferioare.

Am visat întotdeauna să câștigăm Cupa, însă nu am avut șansa să ne concentrăm pe ea anterior din cauza participării noastre în cupele europene. Dar anul acesta, câștigătoarea merge în Europa League, ceea ce face ca acest trofeu să fie și mai important pentru noi. În campionat mai avem 8 etape, iar totul este deschis. Vom vedea ce se întâmplă“, a declarat fundașul echipei CFR Cluj.

Partida din Cupa României între CFR Cluj și Corvinul Hunedoara este programată pentru marți, cu începere de la ora 19:30.

Facebook Comments Box
Continue Reading

National

Simona Halep a fost surprinsă în avion, spre destinația sa din Miami – Foto

Stefan Petre

Published

on

Simona Halep a fost surprinsă în avion, spre destinația sa din Miami, unde se pregătește să își continue parcursul în turneul de tenis. Această călătorie marchează începutul unei noi etape în cariera sportivei noastre, iar fanii își așteaptă cu nerăbdare performanțele sale pe terenul de tenis.

Având în vedere că Miami este unul dintre cele mai importante turnee din calendarul tenisului mondial, este de așteptat ca Simona să fie pregătită să își pună în valoare abilitățile și să concureze la cel mai înalt nivel împotriva celor mai buni jucători din lume. Privind relaxată și concentrată în același timp, Simona pare hotărâtă să ofere o prestație memorabilă în competiția ce urmează.

Cu fiecare pas pe care-l face în această călătorie, Simona Halep demonstrează dedicarea și determinarea ei de a atinge cele mai înalte standarde în tenisul mondial. Fanii din întreaga lume o vor urmări cu sufletul la gură în fiecare meci și îi vor oferi sprijinul lor necondiționat în această nouă aventură sportivă.

Simona Halep campioana noastra

Facebook Comments Box
Continue Reading

Prin Oras

VIDEO: Maier Orosz Judith, Regina Înotului Românesc: 4 Medalii de Aur la Campionatele Mondiale de Natație Masters

Stefania Heinz

Published

on

Cu o voință de fier și un talent incontestabil, Maier Orosz Judith, o înotătoare din Cluj-Napoca, a demonstrat că vârsta nu este un impediment atunci când vine vorba de a atinge performanțe remarcabile în apă. La venerabila vârstă de 81 de ani, această sportivă a reușit să cucerească inimile și să încânte publicul la Campionatele Mondiale de Natație Masters, desfășurate în Doha, Qatar.

Evenimentul a adunat la start peste 2.500 de înotători din întreaga lume, competând în diverse categorii de vârstă. Cu toate că majoritatea concurenților erau mult mai tineri decât ea, Maier Orosz Judith a izbucnit în lumina reflectoarelor, demonstrându-și în mod convingător talentul și abilitățile în apa bazinului.

Clujeanca a fost o prezență dominatoare în competiție, cucerind nu mai puțin de patru medalii de aur în diferite probe. Performanța sa remarcabilă a adus o nouă dimensiune în cadrul competiției și a demonstrat că vârsta nu este un obstacol pentru realizările sportive de excepție.

Această poveste impresionantă nu este doar despre câștigarea de medalii, ci și despre dedicarea, perseverența și pasiunea pentru sport, care au ghidat-o pe Maier Orosz Judith de-a lungul întregii sale cariere. Prin succesul său, ea a inspirat și a motivat generații întregi de înotători, arătând că, cu determinare și efort, se pot obține rezultate remarcabile, indiferent de vârstă.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite