Connect with us

Sport

Alin Tișe cere ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, soluții de finanțare pentru Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal din Cluj. „E vorba despre oameni, boală și diferența dintre viață și moarte”

Published

on

Soluții pentru pacienți cu afecțiuni renale din Cluj/Foto: Foto: ICUTR Cluj Facebook.com

Sănătate

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, solicită ministerului Sănătății soluții pentru finanțarea proiectului Centrului de Transplant din Cluj. Anterior, Alexandru Rafila a aprobat tăierea banilor din PNRR pentru spitalele din țară.

Soluții pentru pacienți cu afecțiuni renale din Cluj/Foto: Foto: ICUTR Cluj Facebook.com

  În contextul în care Guvernul a tăiat bani de la spitalele finanțate prin PNRR, deși proiectul se află în faza licitației, în data de 15 septembrie 2023, Ministerul Sănătății a transmis o adresă în atenția Consiliului Județean Cluj prin care se solicita identificarea unui spațiu în care să fie relocat Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal din Cluj-Napoca. Printr-o adresă de răspuns transmisă Ministerului Sănătății, Consiliul Județean și-a declarat surprinderea că, după doi ani de demersuri și adrese repetate, plimbat hârtii inutil între instituții, ministerul coordonat de Alexandru Rafila nu a înțeles că în Cluj-Napoca nu există un spațiu potrivit pentru funcționarea Institutului Clinic de Urologie și Transplant Renal. Concluziile controlului efectuat de Ministerul Sănătății, prin care a constatat că spațiul unde funcționează în acest moment ICUTR este un pod, a arătat că acesta este inadecvat și impropriu funcționării unui act medical și pune în pericol viața pacienților și a angajaților Institutului.
Spital fără finanțare, „din incompetența ministrului Rafila”Angajații ICUTR au făcut nenumărate demersuri scrise și publice prin care Ministerul a fost informat că nu există un spațiu adecvat în Cluj-Napoca.„Constatăm cu tristețe că cei de la Ministerul Sănătății par a nu fi aflat până azi despre aceste adrese, despre faptul că nu există un spațiu potrivit și că proiectul a fost scos de pe lista de PNRR din incompetența ministrului Rafila, deși era acum un an și este și în prezent cel mai matur proiect din țară, fiind în execuție deja. Solicit conducerii Ministerului Sănătății să analizeze și să studieze toate adresele și răspunsurile primite, reclamațiile făcute la toate instituțiile urmare a scoaterii din PNRR și să introducă acest proiect vital pe lista de finanțare a PNRR sau să găsească o altă sursă de finanțare, a ministerului sau chiar externă. Pentru că în această chestiune nu este vorba despre clădiri și bani, ci despre oameni, boală și diferența dintre viață și moarte”, a declarat președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe.
CITEȘTE ȘI: 
1000 de pacienți așteaptă să facă transplant în POD, la Cluj! Medicii cer Guvernului să găsească bani pentru construirea Centrului de TransplantPotrivit Consiliului Județean Cluj, Ministerul Sănătății a fost informat că proiectul este în faza de licitație. În acest moment este nevoie doar de finanțare pentru Centrul de Transplant Multiorgan, ce încorporează Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal și care reprezintă soluția viabilă și corectă pe termen mediu și lung pentru acest Institut.„Răspunsul la adresa dumneavoastră prin care ne solicitați, cităm, să ne comunicați urgent dacă au fost identificate clădiri/spații care să corespundă standardelor necesare l-ați primit în nenumăratele adrese prin care vă informăm de inexistența unui spațiu adecvat pentru funcționarea Institutului Clinic de Urologie și Transplant Renal, tocmai pentru acest motiv Consiliul Județean Cluj a făcut eforturi uriașe, în ultimii doi ani, cu cheltuieli pentru Studii de Fezabilitate, Proiect Tehnic și Autorizații de Construcție pentru a avea un institut nou”, este concluzia răspunsului Consiliului Județean Cluj la adresa Ministerului Sănătății. Urmare a deciziei neincluderii proiectului noului Institut de Transplant Renal pe lista proiectelor finanțate prin PNRR, duminică, medicii clujeni au transmis, la rândul lor, un apel public adresat Guvernului României pentru a identifica o sursă de finanțare pentru construirea Centrului Integrat de Transplant de la Cluj.Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Source link

Facebook Comments Box

Sport

Prognoza meteo actualizată. Temperaturi mai ridicate decât cele normale, până la finalul lui octombrie.

Published

on

Temperaturi mai ridicate decât cele normale până spre sfârșitul lunii octombrie/Foto: Municipiul Cluj-Napoca Facebook.com

Actualitate

Ne așteaptă un Brumărel călduros. Temperaturi mai mari decât cele specifice perioadei, pentru următoarele patru săptămâni, conform prognozei actualizate de meteorologi.

Temperaturi mai ridicate decât cele normale până spre sfârșitul lunii octombrie/Foto: Municipiul Cluj-Napoca Facebook.com

  Deși recent meteorologii anunțau o răcire a vremii, potrivit valorilor actualizate, luna octombrie vine cu temperaturi mai mari decât cele obișnuite perioadei, în condițiile în care maximele ar fi trebuit să fie cu circa 10 grade Celsius mai mici.  Administrația Națională de Meteorologie a actualizat prognoza meteo pentru intervalul 25 septembrie – 23 octombrie. Astfel, potrivit meteorologilor, luna octombrie vine cu vreme bună, însă, estimările nu vizează și fenomenele extreme cu durată scurtă de manifestare ce pot apărea în acest interval de timp. Săptămâna 25 septembrie – 2 octombrieValorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână în toate regiunile. 
CITEȘTE ȘI: 
Vreme bună și rea în Cluj, în următoarele zile. Temperaturile ajung la 31 de grade, dar vom avea și ploiRegimul pluviometric va fi deficitar în toate regiunile, dar mai ales în cele vestice, nordice şi centrale.Vremea în România în perioada 25 septembrie – 02 octombrie 2023/Foto: ANM Săptămâna 2-9 octombrieTemperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă. Regimul pluviometric va fi în general deficitar în majoritatea regiunilor.
Săptămâna 9-16 octombrieMediile valorilor termice se vor situa peste cele specifice acestei perioade în toate regiunile, dar mai ales în sudul şi estul ţării. Regimul pluviometric va fi deficitar în vestul, nordul şi centrul teritoriului, în timp ce în rest cantităţile de precipitaţii se vor situa în jurul celor normale pentru această săptămână.Săptămâna 16-23 octombrieTemperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă în toate regiunile. Regimul pluviometric va fi apropiat de cel normal pentru acest interval în toată ţara.
Vremea în România în perioada 16-23 octombrie 2023/Foto: ANMCitiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Source link

Facebook Comments Box
Continue Reading

Sport

Elevii clujeni și drogurile. În curtea școlii „se întâmplă foarte multe lucruri grave”. Boc: „Vrem să montăm camere video”

Published

on

Elevi consumând droguri după școală / Foto: depositphotos.com

Actualitate

Problema consumului de droguri în rândul elevilor este una serioasă atât în România, cât și în Cluj. Primarul Emil Boc spune că se va face un „efort concentrat” pentru prevenție și că se vor monta camere video în „locurile sensibile”, în care ar avea loc traficul de droguri.

Elevi consumând droguri după școală / Foto: depositphotos.com

  Potrivit Agenției Naționale Antidrog, cea mai mică vârstă declarată la care s-a început consumul de droguri este 13 ani. Autoritățile au anunțat elaborarea unui act normativ care să permită testarea antidrog a elevilor din școlile din România, în contextul în care consumul de droguri în rândul minorilor a crescut. Însă, până la începutul anului școlar, demersul combaterii consumului de droguri în rândul adolescenților și a tinerilor a rămas neclar, iar reprezentanții ministerelor Educației și Sănătății au oferit informații contradictorii cu privire la testarea antidrog a elevilor. 
Cu toate acestea, în continuare se vorbește despre luarea unor măsuri de prevenție, în contextul în care situația a devenit din ce în ce mai rea în cazul elevilor.
CITEȘTE ȘI:
Emil Boc, despre testarea antidrog a elevilor: „Susțin un regim riguros de control. Drogurile pot distruge viitorul copilului” „Trebuie să ne uităm la ce se întâmplă în curtea școlii”Primarul Clujului, Emil Boc, a abordat subiectul vineri, 22 septembrie, la un post radio local. Edilul a evidențiat că în curtea școlilor „se întâmplă lucruri foarte grave” și că a lucrat la un plan împreună cu autoritățile competente pentru a preveni traficul și consumul de droguri în rândul elevilor.  Printre eforturile care vor fi depuse, în zonele în care se consideră că are loc traficul de droguri vor fi montate camere de supraveghere video. De asemenea, Emil Boc a punctat că un rol important îl joacă și părinții și școala (profesorii și conducere), care trebuie să fie atenți la comportamentele tinerilor, în special dacă apar modificări. CITEȘTE ȘI:
Șefa Agenției Antidrog, despre consumul de droguri în rândul elevilor: „Școlile își vor activa grupuri de acțiune”. Copiii ajung să consume substanțe interzise înainte de 13 ani.
  „Părinții au un rol fundamental. Rolul părinților nu s-a încheiat atunci când și-au trimis copilul la școală. Rolul părintelui este nonstop să-l observe, să vadă schimbări de comportament, atitudini, ce se întâmplă, unde este plecat, anturajul… să aibă întotdeauna aceste informații.Școala. Rolul școlii nu se încheie în momentul în care a intrat la clasă și a ieșit de la clasă ca profesor sau ca director. Rolul școlii este să se uite și ce se întâmplă în curtea școlii. În curtea școlii se întâmplă foarte multe lucruri grave, inclusiv acest mic trafic de „plevușcă”… vin și vând în cantități mici, în locuri special pregătite, cunoscute… acolo școala zice „nu-i treaba mea”, celelalte autorități spun „nu-i treaba mea că-i în interiorul școlii” și uite așa se întâmplă… Problema acum trebuie tratată global. Veți vedea un efort concentrat: autorități, școală, inclusiv montare de camere video în locurile sensibile pentru ca această supraveghere să fie făcută mult mai atent, cu interesul de a aduce totul în legalitate, de a fi o funcționare a școlilor într-un cadru sigur și legal. Faptele ilegale să fie eliminate complet din acest circuit, iar după aceea este treaba autorităților mari ale statului să se ocupe cu sursele mari, să vadă la Constanța de ce nu s-a făcut control suficient pentru intrările în țară. Noi trebuie să facem aici la nivel local acest ecosistem format din părinte, școală, autoritate locală, autorități cu competențe în prevenirea și sancționarea traficului și consumului de droguri. Fiecare trebuie să punem umărul. Toate cheltuielile care trebuie suferite, le vom suporta. Am dat doar un exemplu cu montarea camere video în locurile cunoscute, identificate de specialiști ca fiind cu potențial de risc pentru traficul de droguri”, a declarat Emil Boc la o emisiune radio.
Profesorii clujeni, instruiți să recunoască elevii care se drogheazăSăptămâna trecută, 209 profesori din județul Cluj au participat la cursuri de instruire pe tematica prevenirii consumului de substanțe cu efecte psihoactive, precum și recunoașterea simptomelor privind consumul de droguri în rândul elevilor. Având în vedere creșterea accelerată a cazurilor de consum a substanțelor cu efecte psihoactive în rândul minorilor, Agenția Națională Antidrog (prin CPECA Cluj) și Inspectoratul Școlar Județean au organizat trei sesiuni de informare a personalului de conducere și a profesorilor.CITEȘTE ȘI:
Jeleuri, vape-uri și prăjituri cu droguri, vândute în zona școlilor, inclusiv la Cluj. 28 de persoane, reținute la nivel național
 „Potrivit datelor celor mai recente studii realizate de Agenția Națională Antidrog, una din zece persoane cu vârsta cuprinsă între 15 și 64 de ani a consumat cel puțin un tip de drog ilicit, excepție făcând consumul de noi substanțe psihoactive (NSP). Cele mai mari rate de consum se observă în rândul populației tinere (15-34 ani). Adolescența este perioada cu vulnerabilitatea cea mai mare la inițierea consumului de droguri, cea mai mică vârstă de debut fiind declarată pentru consumul de noi substanțe psihoactive (13 ani). La nivel național, în rândul populației școlare de 16 ani, unul din zece minori a consumat cel puțin o dată în viață un anumit tip de drog. Față de studiul anterior, se observă o scădere a proporției celor care au declarat consumul oricărui drog de-a lungul vieții, evidențiindu-se, însă, o rată crescută a celor care, după un consum experimental de droguri, aleg să continue acest tip de comportament”, se arată într-un răspuns al ANA pentru monitorulcj.ro.Judecător: „Avem copii în Cluj morți de supradoză de droguri”În Cluj, dar și în țară, copiii sunt victime directe ale consumului de droguri. Spre exemplu, în Cluj au fost înregistrate cazuri de decese cauzate de supradoză, potrivit magistratului Cristi Danileț.„Există licee la care salvarea vine de două ori pe săptămână. Există licee în Cluj, și vorbesc de perioada de dinainte de vacanță, la care salvarea vine de două ori pe săptămână să ridice un copil intrat în criză din cauza consumului de droguri. Avem copii în Cluj morți de supradoză de droguri. Nimeni nu știa niciodată nimic? Adică are cineva impresia că un copil se droghează acasă sau pe stradă și nu la școală? Păi înseamnă că adulții habar nu au ce înseamnă drogurile. (…). Vă reamintesc că vârstele de la care se consumă și se vând droguri în România sunt următoarele: Cel mai tânăr consumator de droguri prins într-o școală are 10 ani și cel mai tânăr dealer de droguri în România într-o școală are 12 ani”, a declarat Cristi Danileț, pentru buzznews.ro.CITEȘTE ȘI:
Judecător: În toate liceele din Cluj se consumă droguri. Cel mai mic consumator are 10 ani! De altfel, Cristi Danileț susține că directorii de școli sunt reticenți în privința intervenției în asemenea cazuri, pentru a evita declanșarea unui scandal. Armele albe și spray-ul paralizant sunt de asemenea frecvent întâlnite în școlile din Cluj.  Din nefericire, potrivit analizei realizate de judecătorul Cristi Danileț, la Cluj, situația e mai gravă decât se recunoaște oficial.Citiți monitorulcj.ro și pe Google NewsFoto: depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Source link

Facebook Comments Box
Continue Reading

Sport

Electrica Furnizare atrage atenția asupra unor practici înșelătoare. Fii informat! (P)

Published

on

Electrica Furnizare atrage atenția asupra unor practici înșelătoare. Fii informat! (P)

Actualitate

Compania Electrica Furnizare își avertizează clienții cu privire la riscul de a fi expuși unor practici înșelătoare ce s-au intensificat la nivelul județului Cluj.

În ultima perioadă, din ce în ce mai mulți consumatori solicită revenirea în portofoliul de clienți Electrica Furnizare, aceștia acuzând faptul că au fost victimele unei înșelătorii; astfel, clienții au fost vizitați acasă de către „agenți de vânzări” care i-au convins, prin metode înșelătoare, să semneze un contract de furnizare a energiei electrice cu un alt furnizor, intenția lor nefiind aceea de a-și schimba furnizorul. Metodele înșelătoare la care clienții au fost expuși cel mai des sunt următoarele: Au fost informați în mod fals că le va fi sistată furnizarea curentului electric; Le-a fost solicitat să semneze reînnoirea contractului de furnizare a energiei electrice, fără a li se spune că vor semna un contract cu un alt furnizor;Au fost informați în mod fals cu privire la faptul că Electrica Furnizare va fi vândută sau că există riscul să fie închisă;Le-a fost solicitat să semneze reînnoirea contractelor de furnizare a gazelor naturale, dar, cu această ocazie, au semnat și contracte de furnizare a energiei electrice cu un alt furnizor, fără a fi informați în prealabil;Au fost informați în mod fals că valabilitatea contractului actual de furnizare a energiei este depășită și că există obligativitatea de a încheia un alt contract. Cu această ocazie, compania le reamintește clienților faptul că perioada de valabilitate a contractelor de furnizare a energiei electrice încheiate cu Electrica Furnizare este nedeterminată, nefiind necesară reînnoirea de contract; doar ofertele de furnizare a energiei electrice sunt supuse actualizării în momentul în care perioada de valabilitate a acestora ajunge la final.Electrica Furnizare își îndeamnă clienții să fie precauți în interacțiunile cu agenții de vânzări și le recomandă, pe această cale, să realizeze o serie de acțiuni menite să îi protejeze de practicile înșelătoare descrise mai sus:Să solicite legitimația de serviciu a agentului de vânzări pentru a putea verifica informațiile prezentate de acesta cu privire la identitatea și compania pe care o reprezintă;Să citească atent conținutul tuturor documentelor prezentate; în cazul particular al reînnoirii ofertei din contractul pentru furnizarea de alte utilități sau servicii, care sunt pe diverse perioade determinate, este important pentru clienți să parcurgă cu atenție materialele puse la dispoziție, să verifice toate bifele din documentele prezentate, astfel încât să evite semnarea în același timp și a unui contract de furnizare a energiei electrice, fără ca aceștia să fi solicitat sau să fi dorit acest lucru;Să verifice modul în care sunt folosite datele cu caracter personal şi documentele pe care clienții le pun la dispoziţia agenților de vânzări;Să contacteze Electrica Furnizare: – prin intermediul formularului de contact online, care poate fi accesat la link-ul: https://www.electricafurnizare.ro/asistenta/contactati-ne-in-scris/;-  la numărul de telefon 0244.406.006 (număr cu tarif normal);
–  utilizând chatbot-ul disponibil pe site-ul www.electricafurnizare.ro
–  prin aplicația MyElectrica;
–  în centrele de relații cu clienții;pentru orice informaţii referitoare la ofertele companiei, la activităţile desfăşurate de reprezentanții acesteia, cât şi pentru sesizări referitoare la presupuse încălcări ale legii. Electrica Furnizare susține dezvoltarea unui mediu concurențial și consideră esențial ca, odată cu liberalizarea pieței de energie electrică, clienții să își poată alege furnizorul potrivit, în condițiile în care sunt corect informați și în deplină cunoștință de cauză. Electrica Furnizare le mulțumește clienților pentru încrederea acordată și îi încurajează să sesizeze orice fel de practici neconcurențiale pentru a putea lua măsurile corespunzătoare.

CITEȘTE ȘI:

Source link

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite

Copyright © 2023 iLoveYouCluj. Webdesign & Marketing - iPublicitate