Connect with us

Sport

Alin Tișe, despre măsurile de austeritate impuse de Guvern: „Administrațiile locale trebuie lăsate să-și facă propria gospodărire”

Stefan Petre

Published

on

Alin Tișe nu este de acord cu măsurile impuse de Guvern primăriilor pe final de an/ Foto: Facebook - Alin Tișe

Economie

O ordonanță a Guvernului obligă primăriile să își limiteze cheltuielile pe final de an. Șeful Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, spune că nu este de acord cu măsurile impuse, fiindcă administrațiile locale ar trebui lăsat să-și facă „propria gospodărire”.

Alin Tișe nu este de acord cu măsurile impuse de Guvern primăriilor pe final de an/ Foto: Facebook – Alin Tișe

  Guvernul vrea să plafoneze cheltuielile bugetare din ultimele două luni ale anului printr-o ordonanță, pentru a stabiliza deficitul României. Primarii din țară au acuzat că prin măsurile impuse de ordonanță, administrațiile locale vor fi forțate să aibă excedent bugetar, bani care ar urma să meargă la fondul de rezervă. Despre aceste măsuri de austeritate a vorbit și președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, într-o intervenție radio, marți, 31 octombrie. Tișe spune că nu susține acest mod de a stabiliza deficitul, fiindcă în opinia sa Guvernul ar trebui să aibă o „implicare minimală sau deloc” în modul în care administrațiile locale își gestionează cheltuielile.CITEȘTE ȘI:
Un proiect de OUG le impune primăriilor să taie din cheltuieli. Boc: „Spunem DA eliminării risipei și NU opririi accesului la investiții și locuri de muncă”  „Nu sunt nici eu un susținător al acestor măsuri, mai cu seamă că eu sunt pentru o economie și o susținere a unui buget și a unei abordări liberale a problemei. Cred că s-au pripit domnii de la Guvern, în opinia mea. Legea în sine este o lege comunistoidă, nu poți să impui primăriilor și consiliilor județene câtă hârtie igienică să mai folosească în ultimele două luni. Sigur, exagerez acum. Eu cred că în materia administrațiilor publice locale – primării și consilii județene, care au deja bugetele stabilite de la începutul anului, ar fi trebuit Guvernul să aibă o implicare minimală sau deloc, fără să impună limitări. De ce? Pentru că fiecare autoritate publică locală are deja un buget bine conturat care se derulează pe parcursul a 12 luni și, ca atare, nu trebuie Guvernul să vină să îmi impună mie reguli în ce măsură, în această parte, ultimă a anului, voi folosi mai multă hârtie igienică decât trimestrul celălalt sau mai puțină”, a spus Alin Tișe.CITEȘTE ȘI:
Legea măsurilor fiscale, care prevede aplicarea de noi taxe și eliminarea unor facilități, promulgată de Klaus Iohannis 
Riscul de a pierde fonduri europeneAceste măsuri luate de Guvern au ca scop stabilizarea deficitului bugetar al României pe final de an, ca România să se poată încadra în ținta de 5,5% din PIB, cerută de Uniunea Europeană, având în vedere că țara noastră se află de câțiva ani sub procedură de deficit excesiv. Inițial, această țintă era de 4,4% din PIB, însă situația s-a schimbat în ultima perioadă.Dacă România nu se încadrează în noua țintă de deficit bugetar, riscă să piardă fonduri europene: „Însă am înțeles că, de fapt, dincolo de discuțiile noastre, motivația fundamentală a fost aceasta: ca să ne încadrăm în deficitul cerut de UE, pentru a nu pierde finanțările pe care România le primește pe PNRR și alte finanțări, Guvernul a fost obligat să limiteze cheltuielile publice pentru a se încadra într-un anumit deficit. Bun. Dacă au această explicație la nivelul Guvernului, în mod evident nu au avut în analiză, la modul rațional, nicio altă ecuație. Adică ei spun clar că acesta a fost scopul, pentru care iau aceste măsuri. Iar dintre toate măsurile pe care le puteau avea, s-au gândit că asta este cea mai puțin, să spunem, periculoasă pentru administrațiile publice, limitându-le cheltuielile. În mod normal astfel de măsuri nu au ce căuta în relația dintre un Guvern și o administrație publică aleasă. Guvernul poate să-ți limiteze fondul de salarii, poate să te limiteze pe cheltuielile cu funcționarea, poate să-ți limiteze la capitolele respective, dar nicidecum nu poate să-ți spună cum, ce anume, să cheltui banii pe parcursul unui an bugetar. Asta ține de autonomia locală”, a susținut președintele CJ Cluj.CITEȘTE ȘI:
Proştii strâng cureaua, lipitorile de partid sug în continuare bugetul. Acum vor telefoane de 1.000 de euro bucata!!! „Eu consider regulile trebuie stabilite la nivel general de Guvern, pe capitole bugetare și că administrațiile locale trebuie lăsate să-și facă o proprie gospodărire, în interior. Dar, din păcate, în momentul de față, așa cum spuneam, regulile acestea gândite mai departe sunt în această logică pe care eu nu o îmbrățișez”, a adăugat acesta. Clujul va trebui să se conformezeDe asemenea, șeful CJ Cluj a precizat că Clujul se va conforma, fiind „obligat”:„Noi va trebui să ne conformăm, pentru că mai este o ordonanță care vizează organizarea și organigrama internă, cu reorganizare pe servicii, direcții, desființare posturilor unice. Cele două trebuie luate împreună: unele vizează personalul, altele cheltuielile bugetare. Practic, sigur va afecta județul, pentru că va trebui să ne conformăm în totalitate. Probabil că anumite cheltuieli vor fi reduse, alte plăți vor fi stopate, anumite posturi vor fi desființate, șamd. Deci, ne vom conforma, pentru că suntem obligați, dar asta nu înseamnă că eu pot să agreez și să îmbrățișez această abordare și relație între Guvern și administrațiile locale. Nu este fructuoasă și nu este de dorit.”Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Source link

Facebook Comments Box

Info

Scandal U Cluj – CFR: A fost ură etnică? Poliția dezvăluie ADEVĂRUL!

Cosmin Ardelean

Published

on

Fan U Cluj, reținut pentru atacul cu sticlă asupra unui suporter CFR după derby!

Poliția Cluj a anunțat reținerea suporterului U Cluj acuzat că a lovit cu o sticlă un fan al rivalilor de la CFR Cluj, în urma incidentelor violente de după marele derby din 31 martie 2025.

Conform anchetei, în acea seară, doi tineri de 19 ani au sesizat Poliția că au fost agresați în Parcul Central de un grup de persoane necunoscute. Unul dintre ei a suferit răni grave la față, fiind lovit cu o sticlă.

Poliția a demarat o investigație amplă, iar în urma cercetărilor, au fost identificate 8 persoane implicate în agresiune: 7 adulți (cu vârste cuprinse între 25 și 35 de ani) și un minor de 16 ani.

Pe 5 aprilie, a fost reținut principalul suspect, un bărbat de 38 de ani din Cluj-Napoca, acuzat că a aruncat sticla. Acesta a fost reținut pentru 24 de ore.

Poliția Cluj a reiterat că incidentul nu are conotație etnică, așa cum se insinuase inițial, infirmând acuzațiile liderilor UDMR Cluj.

Cercetările continuă pentru toate cele 8 persoane, fiind acuzate de tulburarea ordinii și liniștii publice. Bărbatul de 38 de ani este cercetat și pentru lovire sau alte violențe.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Sport

David Popovici devine cel mai rapid înotător din istorie la 50, 100 și 200 m liber

Maria Costea

Published

on

David Popovici face din nou istorie: cel mai rapid om din toate timpurile la 50, 100 și 200 de metri liber

La doar 20 de ani, David Popovici continuă să redefinească limitele natației mondiale. Vineri, 11 aprilie, sportivul român a anunțat cu mândrie pe pagina sa de Facebook că a devenit primul om din lume care a spart toate cele trei bariere de elită în stilul liber:

  • Sub 22 de secunde la 50 m

  • Sub 47 de secunde la 100 m

  • Sub 1:43 la 200 m

Performanța care a completat acest trio legendar a fost reușită chiar vineri, când Popovici a obținut un nou record național la 50 m liber, cu timpul de 21.83 secunde.

„De asta sunt tare mândru”, a scris David, într-un mesaj sincer și emoționant, care a rezonat cu fanii din toată lumea.


O revenire conștientă, după Jocurile Olimpice de la Paris

După ce a urcat din nou pe podium la Jocurile Olimpice de la Paris, Popovici a decis să ia o pauză de opt luni. Nu din cauza oboselii fizice, ci pentru a-și regăsi echilibrul interior.

„A fost nevoie de timp – pentru a respira, a mă bucura, pentru a înțelege ce am realizat și mai ales, pentru a mă reconecta cu de ce-ul din spatele acestui drum”, a explicat el.

Campionul vorbește deschis despre faptul că adevărata performanță nu înseamnă doar antrenamente sau medalii, ci mai ales claritate mentală, echilibru și bucuria sinceră de a înota.

„Am ales conștient această pauză, iar acum revin cu și mai multă claritate, motivație și încredere.”


Titluri naționale și un mesaj către fani

La Campionatele Naționale de Înot de la Otopeni, Popovici a cucerit deja aurul la 50 m, 100 m și 200 m liber, cu un timp excelent de 1:45.07 în proba de 200 m.

În stilul său autentic, David nu s-a limitat doar la medalii – a transmis și un mesaj deschis fanilor, invitându-i să fie parte din povestea înotului românesc:

„Energia voastră contează mai mult decât credeți!”


David Popovici nu doar că face valuri în bazin, ci și în inimile oamenilor. Cu maturitatea unui campion și sufletul unui adevărat lider, el inspiră o generație întreagă. Iar povestea lui abia începe.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Actualitate

Șoc la CFR Cluj! Paszkany și Mureșan, în fața judecății pentru FURT! Prejudiciu de 10 milioane de euro!

Cosmin Ardelean

Published

on

Cutremur la CFR Cluj! Paszkany și Mureșan, judecați pentru delapidare! Prejudiciu de 10 milioane de euro!

Un nou scandal de proporții zguduie fotbalul clujean! Procesul în care Arpad Paszkany (53 de ani), fost patron al CFR Cluj, și Iuliu Mureșan (71 de ani), fost președinte al clubului, sunt acuzați de infracțiuni grave este pe cale să înceapă.

Tribunalul Cluj a decis începerea procedurilor judiciare în acest dosar, în care Paszkany și Mureșan sunt acuzați de constituirea unui grup infracțional organizat, delapidare, evaziune fiscală și spălare de bani.

Acuzațiile sunt extrem de grave: cei doi foști conducători ar fi delapidat fonduri provenite din participarea echipei în grupele Ligii Campionilor, provocând un prejudiciu uriaș de aproximativ 10 milioane de euro clubului CFR Cluj. Se presupune că sumele ar fi fost deturnate între anii 2008 și 2013, prin intermediul unor contracte fictive încheiate cu firme offshore.

Arpad Paszkany, care a condus CFR Cluj până în 2017, este acuzat de:

  • Săvârșirea infracțiunilor de inițiere și constituire a unui grup infracțional organizat
  • Instigare la delapidare, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată
  • Instigare la evaziune fiscală în formă agravată și continuată
  • Instigare la spălarea banilor, în formă continuată

Iuliu Mureșan, înlăturat din conducerea clubului în aceeași perioadă cu Paszkany, este considerat complice la săvârșirea acestor fapte.

Între timp, Arpad Paszkany trăiește în Marbella, Spania, alături de iubita sa cu 24 de ani mai tânără, Antonela Pătruț, cunoscută pentru participarea la emisiunea “Insula Iubirii”.

Această perioadă controversată din istoria clubului CFR Cluj contrastează puternic cu succesele sportive obținute sub conducerea lui Paszkany: promovarea în Superliga, câștigarea a trei campionate și participarea în Liga Campionilor.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite