Connect with us

Sport

Centralele de apartament, eliminate din Uniunea Europeană până în 2040. Strategia pentru reducerea emisiilor și creșterea eficienței energetice a clădirilor

Stefan Petre

Published

on

Revizie centrală de apartament/Foto: Depositphotos.com

Economie

Lupta împotriva schimbărilor climatice și necesitatea reducerii treptate a emisiilor face ca centralele de apartament pe gaze să fie eliminate în Uniunea Europeană, până în 2040.

Revizie centrală de apartament/Foto: Depositphotos.com

  Pentru atingerea acestui obiectiv, pe parcursul anilor următori centralele de apartament vor dispărea, potrivit directivei UE care stabilește termenul limită pentru 2040.  
Strategia europeană împotriva schimbărilor climatice și reducerea consumului de energie din clădiri„Comisia salută acordul provizoriu la care au ajuns astăzi Parlamentul European și Consiliul pentru a reduce emisiile și consumul de energie al clădirilor din întreaga UE. Directiva consolidată privind performanța energetică a clădirilor (EPBD) va sprijini eforturile UE de decarbonizare a clădirilor în întreaga Uniune.Acesta este un domeniu în care impactul concret al ofertei ecologice europene va îmbunătăți calitatea vieții oamenilor, în locuințele și la locul de muncă, și le va reduce facturile la energie. De asemenea, acest acord va stimula independența energetică a Europei, în conformitate cu Planul REPowerEU, și va constitui un argument comercial puternic în favoarea unui sector al clădirilor mai puțin poluante în UE”, potrivit unei informări a Comisiei Europene.CITEȘTE ȘI: 
Interzicerea centralelor de apartament în blocurile noi de la Cluj, votată în Consiliul LocalImplementarea acestei schimbări va necesita aplicarea unui set de măsuri clare și care urmează să aibă o valabilitate tranzitorie, menite să sprijine statele membre în eliminarea centralelor de apartament și identificarea unor surse de încălzire alternative.  „Subvenţiile pentru instalarea de cazane autonome pe bază de combustibili fosili nu vor fi permise începând cu 1 ianuarie 2025. Directiva revizuită introduce un temei juridic clar pornind de la care statele membre să poată stabili cerinţe pentru generatoarele de căldură pe baza emisiilor de gaze cu efect de seră, a tipului de combustibil utilizat sau a ponderii minime de energie din surse regenerabile utilizată pentru încălzire.Statele membre vor trebui, de asemenea, să stabilească măsuri specifice privind eliminarea treptată a combustibililor fosili utilizaţi pentru încălzire şi răcire, în vederea eliminării complete a cazanelor pe bază de combustibili fosili până în 2040”, mai transmite Comisia Europeană. Potrivit directivei UE, toate clădirile rezidenţiale şi nerezidenţiale noi trebuie să aibă emisii din combustibili fosili egale cu zero, începând cu 1 ianuarie 2028 pentru clădirile aflate în proprietate publică şi începând cu 1 ianuarie 2030 pentru toate celelalte clădiri noi, cu posibilitatea unor derogări specifice.Fiecare stat membru va adopta propriul calendar pentru reducerea consumului mediu de energie primară al clădirilor rezidențiale. Statele membre trebuie să se asigure că noile clădiri vor fi proiectate pentru tehnologia solară, pentru amplasarea instalaţiilor fotovoltaice sau termice solare. Centralele de apartament, interzise în blocurile noi din Cluj-Napoca În iulie 2023, decizia privind interzicerea centralelor de apartament, în cazul blocurilor noi, a fost amânată de Guvern. În Cluj, montarea de centrale termice individuale de apartament, în imobilele noi, a fost interzisă din ianuarie 2022.CITEȘTE ȘI: 
Măsura interzicerii centralelor de apartament, în cazul construcțiilor noi, amânată de GuvernÎn ianuarie anul trecut, Consiliul Local Cluj-Napoca adopta proiectul care interzice centralele individuale în blocurile noi cu mai mult de șase apartamente.„La clădirile noi cu mai mult de șase unități locative, se interzice montarea instalațiilor individuale de gaz pentru încălzire/apă caldă menajeră. Aceste clădiri vor fi racordate la sistemul centralizat de încălzire/apă caldă sau la instalații de încălzire/apă caldă de scară, bloc sau cvartal”, se arată în proiectul de hotărâre care a fost votat de consilierii clujeni. Măsura are în vedere protejarea mediului înconjurător și asigurarea unei calități a aerului mai bună.Încă din primăvara lui 2021, edilul Clujului Emil Boc anunța „noua viziune” privind reducerea poluării care va fi aplicată în Capitala Ardealului. „Orice proiectare a blocurilor noi care au mai mult de 6 apartamente vor avea în viitor două alternative: fie se conectează la sistemul de termoficare, fie se conectează la o singură centrală de bloc. Noi vom impune la toate construcțiile de blocuri să facă centrale de bloc. Vrem astfel să fim mai prietenoși cu mediul. Toate susținerile europene vin pentru acest tip de energie verde, nepoluantă”, declara atunci primarul Emil Boc.Măsura vizează doar noile imobile din oraș, context în care aceasta nu se aplică construcțiilor vechi. Citiți monitorulcj.ro și pe Google News Foto: Depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Source link

Facebook Comments Box

Sport

CFR Cluj își îndreaptă atenția către Cupa României după ce lupta pentru titlu se complică

Dani Muresan

Published

on

Sursa: Facebook/cfr1907

Echipa CFR Cluj și-a îndreptat atenția către obținerea celui de-al doilea trofeu intern, pe fondul unui parcurs dificil în lupta pentru titlu. După ce au înregistrat un eșec și o remiză în primele două etape ale play-off-ului, distanțându-se la 10 puncte de poziția de lider, jucătorii clubului clujean au recunoscut că prioritățile se îndreaptă către Cupa României. Cristi Manea a subliniat importanța acestei competiții în contextul sezonului actual, înaintea confruntării din sferturile de finală împotriva echipei Corvinul Hunedoara.

Este o competiție foarte importantă pentru noi în acest sezon. Ne pregătim serios pentru acest meci și vom aborda partida cu toată seriozitatea. Aceasta este frumusețea Cupei României – faptul că avem oportunitatea de a juca împotriva echipelor din ligile inferioare.

Am visat întotdeauna să câștigăm Cupa, însă nu am avut șansa să ne concentrăm pe ea anterior din cauza participării noastre în cupele europene. Dar anul acesta, câștigătoarea merge în Europa League, ceea ce face ca acest trofeu să fie și mai important pentru noi. În campionat mai avem 8 etape, iar totul este deschis. Vom vedea ce se întâmplă“, a declarat fundașul echipei CFR Cluj.

Partida din Cupa României între CFR Cluj și Corvinul Hunedoara este programată pentru marți, cu începere de la ora 19:30.

Facebook Comments Box
Continue Reading

National

Simona Halep a fost surprinsă în avion, spre destinația sa din Miami – Foto

Stefan Petre

Published

on

Simona Halep a fost surprinsă în avion, spre destinația sa din Miami, unde se pregătește să își continue parcursul în turneul de tenis. Această călătorie marchează începutul unei noi etape în cariera sportivei noastre, iar fanii își așteaptă cu nerăbdare performanțele sale pe terenul de tenis.

Având în vedere că Miami este unul dintre cele mai importante turnee din calendarul tenisului mondial, este de așteptat ca Simona să fie pregătită să își pună în valoare abilitățile și să concureze la cel mai înalt nivel împotriva celor mai buni jucători din lume. Privind relaxată și concentrată în același timp, Simona pare hotărâtă să ofere o prestație memorabilă în competiția ce urmează.

Cu fiecare pas pe care-l face în această călătorie, Simona Halep demonstrează dedicarea și determinarea ei de a atinge cele mai înalte standarde în tenisul mondial. Fanii din întreaga lume o vor urmări cu sufletul la gură în fiecare meci și îi vor oferi sprijinul lor necondiționat în această nouă aventură sportivă.

Simona Halep campioana noastra

Facebook Comments Box
Continue Reading

Prin Oras

VIDEO: Maier Orosz Judith, Regina Înotului Românesc: 4 Medalii de Aur la Campionatele Mondiale de Natație Masters

Stefania Heinz

Published

on

Cu o voință de fier și un talent incontestabil, Maier Orosz Judith, o înotătoare din Cluj-Napoca, a demonstrat că vârsta nu este un impediment atunci când vine vorba de a atinge performanțe remarcabile în apă. La venerabila vârstă de 81 de ani, această sportivă a reușit să cucerească inimile și să încânte publicul la Campionatele Mondiale de Natație Masters, desfășurate în Doha, Qatar.

Evenimentul a adunat la start peste 2.500 de înotători din întreaga lume, competând în diverse categorii de vârstă. Cu toate că majoritatea concurenților erau mult mai tineri decât ea, Maier Orosz Judith a izbucnit în lumina reflectoarelor, demonstrându-și în mod convingător talentul și abilitățile în apa bazinului.

Clujeanca a fost o prezență dominatoare în competiție, cucerind nu mai puțin de patru medalii de aur în diferite probe. Performanța sa remarcabilă a adus o nouă dimensiune în cadrul competiției și a demonstrat că vârsta nu este un obstacol pentru realizările sportive de excepție.

Această poveste impresionantă nu este doar despre câștigarea de medalii, ci și despre dedicarea, perseverența și pasiunea pentru sport, care au ghidat-o pe Maier Orosz Judith de-a lungul întregii sale cariere. Prin succesul său, ea a inspirat și a motivat generații întregi de înotători, arătând că, cu determinare și efort, se pot obține rezultate remarcabile, indiferent de vârstă.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite