Administrație
Deșeurile din Cluj vor fi valorificate prin producția de energie electrică. Consiliul Județean a lansat o licitație pentru realizarea unei instalații ce va putea trata 25 tone de gunoaie pe an.
Colectare deșeuri, municipiul Cluj-Napoca/Foto: Municipiul Cluj-Napoca Facebook.com
La finalul lunii septembrie, Consiliul Județean Cluj aproba achiziționarea instalației pentru dezintegrarea deșeurilor rămase în urma sortării și a tratării mecanice și transformarea acestora într-o resursă de energie electrică.
Recent, licitația pentru proiectarea și execuția instalației de tratare prin dezintegrare moleculară pentru valorificarea energetică a deșeurilor municipale din județul Cluj a fost deschisă de administrația județeană. De ce este nevoie de valorificarea deșeurilor? Infrastructura de gestionare a deșeurilor realizată în cadrul Centrului de Management Integrat a Deșeurilor (CMID) nu mai este suficientă pentru atingerea noilor obiective și ținte stabilite prin pachetul de legislație privind „economia circulară”.
„Prin Strategia Națională de Gestionare a Deșeurilor s-a stabilit ținta pentru anul 2025 ca min. 15% din cantitatea totală de deșeuri municipale să fie valorificată energetic. În consecință, cerințele minime de operare ale Stației de Sortare și Stației TMB impun valorificarea energetică a minim 15% din cantitatea de deșeuri care intră în aceste stații”, se arată în documentația aferentă licitației lansate de Consiliul Județean. Prin Planul județean de gestionare a deșeurilor în județul Cluj, aprobat în septembrie 2020, s-au prevăzut investiții în instalații noi specializate care să asigure valorificarea termică și energetică a tuturor deșeurilor valorificabile energetic.
În toamna acestui an, administrația județeană a aprobat un proiect de hotărâre pentru construirea instalației prin care deșeurile din județ vor fi valorificate energetic. Unde va fi amplasată stația de tratare a deșeurilor din Cluj?Instalația de tratare și valorificare energetică a deșeurilor va fi amplasată pe suprafața de teren disponibilă în cadrul Zonei tehnice a CMID Cluj din apropierea Stației de sortare și a Stației TMB
Terenul pe amplasamentul căruia se dorește realizarea obiectivului de investiții este același pe care s-a dezvoltat actuala infrastructură aferentă CMID Cluj. Este vorba de un teren aflat în propietatea comunei Feleacu și transmis în administrarea Consiliului Județean Cluj, în suprafață de circa 64 hectare (640.088 mp). În prezent, aproximativ 35 de hectare din suprafața acestuia este ocupată de infrastructura construită deja în cadrul CMID. CITEȘTE ȘI:
Cum vrea CJ Cluj să transforme gunoaiele în energie electrică, după care în bani? Alin Tișe: „Nu va exista poluare, nici mirosuri”Hala în care va fi amplasată instalația de tratare prin dezintegrare moleculară este de circa 810 mp, iar instalația pentru producerea energiei va fi amplasată în vecinătate, în apropiere de postul-trafo existent, pe o platformă de 100 mp. CMID Cluj-Napoca. Amplasament instalație de tratare prin dezintegrare moleculară/Foto: Consiliul Județean Cluj„Dimensiunile construcțiilor sunt orientative, configurația și geometria exactă a acestora urmând a fi stabilită în cadrul etapei de proiectare”, arată sursa citată. Energie din deșeuriPentru tratarea și valorificarea energetică a deșeurilor se propune realizarea unei instalații care este utilizată pentru dezintegrarea moleculară a deșeurilor. Procesul presupune o ardere parțială (fără/cu oxigen în cantitate insuficientă) și are loc la temperaturi cuprinse între 680 și 1.100 grade Celsius, fiind astfel un proces de gazeificare. În urma procesului rezultă SynGaz care este utilizat pentru producerea de energie în cogenerare.„Prin dezintegrare moleculară se intelege procesul de tratare termică în cadrul căreia deșeurile se transformă prin intermediul descompunerii termice în absența aerului sau cu aport minim de oxigen în gaz care poate fi valorificat energetic pentru producerea de energie electrică”, potrivit documentului citat.Capacitatea de tratare a deșeurilor a acestei instalații va fi de aproximativ 25 de tone pe an. Producţia de energie electrică a instalației de tratare prin dezintegrare moleculară pentru valorificarea energetică a deșeurilor este estimată la 18.240,00 MWh/an.Valoarea totală estimată a proiectului este de 62.098.728 lei/circa 12,4 milioane euroDurata de implementare: 48 de luni. Execuția lucrărilor va începe după obținerea autorizației de construire, potrivit caietului de sarcini. Garanția pentru execuția lucrărilor vizează o perioadă de 36 de luni. Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI:
Source link