Connect with us

Sport

Consiliul Județean vrea să valorifice energetic deșeurile din Cluj. Contract de 62 milioane de lei pentru o instalație de dezintegrare a gunoaielor, scos la licitație

Stefan Petre

Published

on

Colectare deșeuri, municipiul Cluj-Napoca/Foto: Municipiul Cluj-Napoca Facebook.com

Administrație

Deșeurile din Cluj vor fi valorificate prin producția de energie electrică. Consiliul Județean a lansat o licitație pentru realizarea unei instalații ce va putea trata 25 tone de gunoaie pe an.

Colectare deșeuri, municipiul Cluj-Napoca/Foto: Municipiul Cluj-Napoca Facebook.com

  


La finalul lunii septembrie, Consiliul Județean Cluj aproba achiziționarea instalației pentru dezintegrarea deșeurilor rămase în urma sortării și a tratării mecanice și transformarea acestora într-o resursă de energie electrică.  


Recent, licitația pentru proiectarea și execuția instalației de tratare prin dezintegrare moleculară pentru valorificarea energetică a deșeurilor municipale din județul Cluj a fost deschisă de administrația județeană. De ce este nevoie de valorificarea deșeurilor? Infrastructura de gestionare a deșeurilor realizată în cadrul Centrului de Management Integrat a Deșeurilor (CMID) nu mai este suficientă pentru atingerea noilor obiective și ținte stabilite prin pachetul de legislație privind „economia circulară”. 


„Prin Strategia Națională de Gestionare a Deșeurilor s-a stabilit ținta pentru anul 2025 ca min. 15% din cantitatea totală de deșeuri municipale să fie valorificată energetic. În consecință, cerințele minime de operare ale Stației de Sortare și Stației TMB impun valorificarea energetică a minim 15% din cantitatea de deșeuri care intră în aceste stații”, se arată în documentația aferentă licitației lansate de Consiliul Județean. Prin Planul județean de gestionare a deșeurilor în județul Cluj, aprobat în septembrie 2020, s-au prevăzut investiții în instalații noi specializate care să asigure valorificarea termică și energetică a tuturor deșeurilor valorificabile energetic.


În toamna acestui an, administrația județeană a aprobat un proiect de hotărâre pentru construirea instalației prin care deșeurile din județ vor fi valorificate energetic. Unde va fi amplasată stația de tratare a deșeurilor din Cluj?Instalația de tratare și valorificare energetică a deșeurilor va fi amplasată pe suprafața de teren disponibilă în cadrul Zonei tehnice a CMID Cluj din apropierea Stației de sortare și a Stației TMB


Terenul pe amplasamentul căruia se dorește realizarea obiectivului de investiții este același pe care s-a dezvoltat actuala infrastructură aferentă CMID Cluj. Este vorba de un teren aflat în propietatea comunei Feleacu și transmis în administrarea Consiliului Județean Cluj, în suprafață de circa 64 hectare (640.088 mp). În prezent, aproximativ 35 de hectare din suprafața acestuia este ocupată de infrastructura construită deja în cadrul CMID. CITEȘTE ȘI: 
Cum vrea CJ Cluj să transforme gunoaiele în energie electrică, după care în bani? Alin Tișe: „Nu va exista poluare, nici mirosuri”Hala în care va fi amplasată instalația de tratare prin dezintegrare moleculară este de circa 810 mp, iar instalația pentru producerea energiei va fi amplasată în vecinătate, în apropiere de postul-trafo existent, pe o platformă de 100 mp. CMID Cluj-Napoca. Amplasament instalație de tratare prin dezintegrare moleculară/Foto: Consiliul Județean Cluj„Dimensiunile construcțiilor sunt orientative, configurația și geometria exactă a acestora urmând a fi stabilită în cadrul etapei de proiectare”, arată sursa citată. Energie din deșeuriPentru tratarea și valorificarea energetică a deșeurilor se propune realizarea unei instalații care este utilizată pentru dezintegrarea moleculară a deșeurilor. Procesul presupune o ardere parțială (fără/cu oxigen în cantitate insuficientă) și are loc la temperaturi cuprinse între 680 și 1.100 grade Celsius, fiind astfel un proces de gazeificare. În urma procesului rezultă SynGaz care este utilizat pentru producerea de energie în cogenerare.„Prin dezintegrare moleculară se intelege procesul de tratare termică în cadrul căreia deșeurile se transformă prin intermediul descompunerii termice în absența aerului sau cu aport minim de oxigen în gaz care poate fi valorificat energetic pentru producerea de energie electrică”, potrivit documentului citat.Capacitatea de tratare a deșeurilor a acestei instalații va fi de aproximativ 25 de tone pe an. Producţia de energie electrică a instalației de tratare prin dezintegrare moleculară pentru valorificarea energetică a deșeurilor este estimată la 18.240,00 MWh/an.Valoarea totală estimată a proiectului este de 62.098.728 lei/circa 12,4 milioane euroDurata de implementare: 48 de luni. Execuția lucrărilor va începe după obținerea autorizației de construire, potrivit caietului de sarcini. Garanția pentru execuția lucrărilor vizează o perioadă de 36 de luni. Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:



Source link

Facebook Comments Box

Info

Scandal U Cluj – CFR: A fost ură etnică? Poliția dezvăluie ADEVĂRUL!

Cosmin Ardelean

Published

on

Fan U Cluj, reținut pentru atacul cu sticlă asupra unui suporter CFR după derby!

Poliția Cluj a anunțat reținerea suporterului U Cluj acuzat că a lovit cu o sticlă un fan al rivalilor de la CFR Cluj, în urma incidentelor violente de după marele derby din 31 martie 2025.

Conform anchetei, în acea seară, doi tineri de 19 ani au sesizat Poliția că au fost agresați în Parcul Central de un grup de persoane necunoscute. Unul dintre ei a suferit răni grave la față, fiind lovit cu o sticlă.

Poliția a demarat o investigație amplă, iar în urma cercetărilor, au fost identificate 8 persoane implicate în agresiune: 7 adulți (cu vârste cuprinse între 25 și 35 de ani) și un minor de 16 ani.

Pe 5 aprilie, a fost reținut principalul suspect, un bărbat de 38 de ani din Cluj-Napoca, acuzat că a aruncat sticla. Acesta a fost reținut pentru 24 de ore.

Poliția Cluj a reiterat că incidentul nu are conotație etnică, așa cum se insinuase inițial, infirmând acuzațiile liderilor UDMR Cluj.

Cercetările continuă pentru toate cele 8 persoane, fiind acuzate de tulburarea ordinii și liniștii publice. Bărbatul de 38 de ani este cercetat și pentru lovire sau alte violențe.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Sport

David Popovici devine cel mai rapid înotător din istorie la 50, 100 și 200 m liber

Maria Costea

Published

on

David Popovici face din nou istorie: cel mai rapid om din toate timpurile la 50, 100 și 200 de metri liber

La doar 20 de ani, David Popovici continuă să redefinească limitele natației mondiale. Vineri, 11 aprilie, sportivul român a anunțat cu mândrie pe pagina sa de Facebook că a devenit primul om din lume care a spart toate cele trei bariere de elită în stilul liber:

  • Sub 22 de secunde la 50 m

  • Sub 47 de secunde la 100 m

  • Sub 1:43 la 200 m

Performanța care a completat acest trio legendar a fost reușită chiar vineri, când Popovici a obținut un nou record național la 50 m liber, cu timpul de 21.83 secunde.

„De asta sunt tare mândru”, a scris David, într-un mesaj sincer și emoționant, care a rezonat cu fanii din toată lumea.


O revenire conștientă, după Jocurile Olimpice de la Paris

După ce a urcat din nou pe podium la Jocurile Olimpice de la Paris, Popovici a decis să ia o pauză de opt luni. Nu din cauza oboselii fizice, ci pentru a-și regăsi echilibrul interior.

„A fost nevoie de timp – pentru a respira, a mă bucura, pentru a înțelege ce am realizat și mai ales, pentru a mă reconecta cu de ce-ul din spatele acestui drum”, a explicat el.

Campionul vorbește deschis despre faptul că adevărata performanță nu înseamnă doar antrenamente sau medalii, ci mai ales claritate mentală, echilibru și bucuria sinceră de a înota.

„Am ales conștient această pauză, iar acum revin cu și mai multă claritate, motivație și încredere.”


Titluri naționale și un mesaj către fani

La Campionatele Naționale de Înot de la Otopeni, Popovici a cucerit deja aurul la 50 m, 100 m și 200 m liber, cu un timp excelent de 1:45.07 în proba de 200 m.

În stilul său autentic, David nu s-a limitat doar la medalii – a transmis și un mesaj deschis fanilor, invitându-i să fie parte din povestea înotului românesc:

„Energia voastră contează mai mult decât credeți!”


David Popovici nu doar că face valuri în bazin, ci și în inimile oamenilor. Cu maturitatea unui campion și sufletul unui adevărat lider, el inspiră o generație întreagă. Iar povestea lui abia începe.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Actualitate

Șoc la CFR Cluj! Paszkany și Mureșan, în fața judecății pentru FURT! Prejudiciu de 10 milioane de euro!

Cosmin Ardelean

Published

on

Cutremur la CFR Cluj! Paszkany și Mureșan, judecați pentru delapidare! Prejudiciu de 10 milioane de euro!

Un nou scandal de proporții zguduie fotbalul clujean! Procesul în care Arpad Paszkany (53 de ani), fost patron al CFR Cluj, și Iuliu Mureșan (71 de ani), fost președinte al clubului, sunt acuzați de infracțiuni grave este pe cale să înceapă.

Tribunalul Cluj a decis începerea procedurilor judiciare în acest dosar, în care Paszkany și Mureșan sunt acuzați de constituirea unui grup infracțional organizat, delapidare, evaziune fiscală și spălare de bani.

Acuzațiile sunt extrem de grave: cei doi foști conducători ar fi delapidat fonduri provenite din participarea echipei în grupele Ligii Campionilor, provocând un prejudiciu uriaș de aproximativ 10 milioane de euro clubului CFR Cluj. Se presupune că sumele ar fi fost deturnate între anii 2008 și 2013, prin intermediul unor contracte fictive încheiate cu firme offshore.

Arpad Paszkany, care a condus CFR Cluj până în 2017, este acuzat de:

  • Săvârșirea infracțiunilor de inițiere și constituire a unui grup infracțional organizat
  • Instigare la delapidare, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată
  • Instigare la evaziune fiscală în formă agravată și continuată
  • Instigare la spălarea banilor, în formă continuată

Iuliu Mureșan, înlăturat din conducerea clubului în aceeași perioadă cu Paszkany, este considerat complice la săvârșirea acestor fapte.

Între timp, Arpad Paszkany trăiește în Marbella, Spania, alături de iubita sa cu 24 de ani mai tânără, Antonela Pătruț, cunoscută pentru participarea la emisiunea “Insula Iubirii”.

Această perioadă controversată din istoria clubului CFR Cluj contrastează puternic cu succesele sportive obținute sub conducerea lui Paszkany: promovarea în Superliga, câștigarea a trei campionate și participarea în Liga Campionilor.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite