Sponsorizat
Categories: Sport

Copiii români, cei mai expuși riscului de sărăcie din Europa. România, cap de listă la capitolul excluziune socială, în 2022.

Sponsorizat
Sponsorizat

Social

România continuă să se afle pe primul loc la sărăcie sau exclusiune socială, într-un clasament european. Peste 40% dintre copiii români se găsesc într-o situație vulnerabilă, iar situația acestora s-a agravat pe parcursul anului trecut.

Copiii români, expuși riscului de sărăcie/Foto: pixabay.com

  


România rămâne în topul statelor aflate în risc de sărăcie. Din nefericire, situața materială precară și excluziunea socială îi vizează cu precădere pe copii. Dacă la nivel european 25% dintre copii au fost expuși riscului de sărăcie și excluziune socială, anul trecut, în România această pondere a înregistrat valor îngrijorătoare.  


Astfel, potrivit ultimului raport Eurostat, anul trecut, 24,7% dintre copiii cu vârsta mai mică de 18 ani din Uniunea Europeană, erau expuși riscului de sărăcie sau excluziune socială, adică aproape 20 de milioane de copii. Comparativ cu 2021, această pondere a crescut ușor cu 0,3 puncte procentuale, potrivit oficiului european de statistică. La nivel național, în 2022, cele mai mari valori au fost raportate în România (41,5%), Bulgaria (33,9%) și Spania (32,2%). 



Copiii români, cei mai expuși riscului de sărăcie la nivel european, în 2022/Foto: Eurostat În schimb, Slovenia (10,3%), Cehia (13,4%) și Danemarca (13,8%) au înregistrat cele mai mici cote.



Românii, săracii EuropeiDe altfel, România deschide topul la capitolul sărăcie și în rândul tinerilor, care se confruntă cu privațiuni materiale și sociale. Peste 20% dintre tinerii români nu își permit o vacanță de o săptămână sau un telefon mobil. Dintre țările UE, cea mai mare proporție de tineri care se confruntau cu privațiuni materiale și sociale semnificative, în 2021, a fost înregistrată în România (23,1%), urmată de Bulgaria (18,7%) și Grecia (14,2%).Românii au continut să „revendice” primul loc în topul european, la capitolul sărăcie, și în 2022, în proporție de 34%.


În contextul precarității materiale, românii nu își permit o masă adecvată care să conțină pește, carne sau produse vegetariene. Cea mai mare pondere a persoanelor aflate în risc de sărăcie care nu-și pot permite o masă adecvată a fost înregistrată în Bulgaria (44,6%), urmată de România (43,0%) și Slovacia (40,5%), potrivit oficiului european de statistică. Până și conexiunea la internet pare să rămână un lux pentru mulți dintre români. În rândul statelor membre, România şi Bulgaria sunt ţările unde 9,1%, respectiv 8,1% din populaţie, nu îşi permitea în anul 2022 o conexiune la Internet, spre deosebire de Finlanda şi Luxemburg, unde doar 0,3%, respectiv 0,4% din populaţia totală se confrunta cu o problemă similară.Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:



Source link

Facebook Comments Box
Stefan Petre

Recent Posts

Metallica la Cluj? Eveniment URIAȘ în 2026!

Metallica la Cluj? Șeful de la BT Arena dă vestea BOMBĂ! Și o surpriză URIAȘĂ…

12 hours ago

Mii de lumânări și muzică DIVINĂ! Clujul a trăit o experiență UNICĂ!

Magie muzicală la Cluj! Vivaldi și Ceaikovski au electrizat publicul în concerte multisenzoriale de neuitat!…

18 hours ago

Cluj, orașul ciocolatei! Festival UNIC, cu dulce pentru toate poftele!

Clujul devine raiul ciocolatierilor! Festival UNIC în România, cu dulce pentru toate gusturile! Cluj-Napoca va…

2 days ago

Alertă maximă la Cluj! Vânt de 90 km/h! Evită dezastrul!

Alertă meteo la Cluj! Vânt puternic, cod portocaliu! Evitați să ieșiți din casă! Clujenii au…

2 days ago

David Popovici devine cel mai rapid înotător din istorie la 50, 100 și 200 m liber

David Popovici face din nou istorie: cel mai rapid om din toate timpurile la 50,…

2 days ago

Geniu la Cluj! Profesorul Vodnar, printre ELITA mondială!

Clujeanul Dan C. Vodnar, printre ELITA mondială! Profesorul de la USAMV, în top 0,02% cercetători!…

3 days ago