Sponsorizat
Categories: Sport

Entuziasm scăzut pentru Rabla Local. Sub 1.500 de clujeni s-au înscris. În total, vor fi casate 30.000 de mașini, în loc de 100.000

Sponsorizat
Sponsorizat

Administrație

Programul Rabla Local „va scoate” din trafic doar 30.000 de mașini mai vechi de 15 de ani, și nu 100.000, cum anunța inițial ministrul Mediului, Mircea Fechet.

Interes scăzut pentru Rabla Local. Foto: Facebook – Emil Boc

  


Peste 30.000 de maşini care poluează vor fi eliminate din circulaţie prin intermediul programului „Rabla Local”, derulat de Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM)), se arată într-un comunicat de presă al instituţiei. Înscrierile în program s-au încheiat în 29 septembrie, după prelungirea termenului stabilit inițial pentru data de 31 august. 


Inițial, ministrul Mediului, Mircea Fechet anunța că programul ar urma să scoată 100.000 de rable de pe străzile României, însă, se pare, numărul românilor care s-au înscris în program a fost mult sub cel estimat de autorități inițial.„Luni, 31 iulie, la 10:00, deschidem programul mult așteptat Rabla Local. Este acel program prin care fiecare român cu o mașină mai veche de 15 ani, fără a fi obligat să achiziționeze un autoturism nou pentru că poate nu stă prea bine cu banii în acest moment, să poată casa mașina respectivă, să primească un voucher de 3.000 lei. Este bine de știut că suma respectivă de 3.000 lei se plătește cu un efort partajat între Ministerul Mediului și autoritatea publică locală, respectiv 2.400 lei îi pune Ministerul Mediului și 600 lei îi pune Primăria. Este un program pentru care alocăm aproape un sfert de miliard de lei. Vom scoate 100.000 de rable de pe străzile României folosind și Rabla Local, care e complementar programului Rabla Clasic și Rabla Plus pentru mașini electrice. Sunt deja 500 de primării înscrise în acest program, așa că mă aștept să fie un succes, la fel cum au fost de succes și alte programe, și românii să participe la acest program”, declara ministrul Mircea Fechet, odată cu lansarea programului.


„Prin intermediul Programului privind casarea autovehiculelor uzate (Rabla Local) vom elimina din circulaţie peste 30.000 de maşini care poluează şi totodată, cetăţenii beneficiază de 3.000 de lei oferiţi în schimbul renunţării la aceste autovehicule mai vechi de 15 ani cu o normă de poluare Euro 3 şi/sau inferioară”, a precizat preşedintele AFM, Laurenţiu-Adrian Neculaescu, după încheierea etapei înscrierilor.1.500 de persoane înscrise la ClujMai puțin de 1.500 de persoane s-au înscris în programul Rabla Local la Cluj-Napoca până la încheierea acestei etape. Primăria Cluj-Napoca a alocat un buget de 15.000.000 lei, din care 12.000.000 lei reprezentând finanțare nerambursabilă din Fondul pentru mediu și 3.000.000 lei reprezentând contribuție proprie a Municipiului Cluj-Napoca, aferent unui număr de 5.000 de autoturisme.


„La încheierea sesiunii au fost înregistrate 1.454 cereri”, a declarat viceprimarul Dan Tarcea, pentru monitorulcj.ro.185 de persoane s-au înscris în programul Rabla Local și în comuna Florești, potrivit reprezentanților administrației locale. La lansarea programului, primarul Bogdan Pivariu anunța că Primăria Florești are alocat un buget pentru a oferi stimulentele de casare aferente a 600 de autoturisme.



Lista cu înscrișii va fi trimisă de AFM primăriilorÎn acest sens, AFM a transmis către primării lista persoanelor fizice înscrise în Programul privind casarea autovehiculelor uzate (Rabla Local) şi începând din 3 octombrie 2023, persoanele fizice care se regăsesc în acel document vor lua la cunoştinţă şi vor pune în aplicare procedura internă a primăriei de domiciliu, publicată pe pagina de Internet a acesteia.Potrivit sursei citate, după semnarea contractului de finanţare cu primăria, persoana fizică va casa şi va radia din circulaţie şi din evidenţa fiscală autovehiculul uzat, pentru a beneficia de stimulentul pentru casare în valoare de de 3.000 de lei.La nivel național, peste 500 de primării sunt înscrise în acest program, din cele 3.200 de primării existente. Scopul programului este de a scoate mașinile poluante din orașe și de pe șoselele din țară.După semnarea contractului de finanțare cu UAT-ul, persoana fizică va casa și va radia din circulație și din evidența fiscală autovehiculul uzat și va beneficia de stimulentul pentru casare de 3.000 de lei (2.400 lei alocați din Fondul pentru mediu şi 600 lei susţinuți din bugetul local). Bugetul alocat pentru derularea programului Rabla Local este de 240 milioane de lei, din bugetul Administrației Fondului pentru Mediu. Beneficiarul stimulentului de casare se angajează, conform Ghidului de finanţare, că nu va achiziţiona un autoturism cu norma de poluare Euro 5 şi/sau inferioară în termen de trei ani de la primirea sumei provenită în urma casării.Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:



Source link

Facebook Comments Box
Stefan Petre

Recent Posts

Zilele Clujului 2025: Patru zile de sărbătoare, culoare și emoție în inima Transilvaniei!

Cluj-Napoca își deschide larg porțile pentru una dintre cele mai așteptate sărbători ale anului: Zilele…

5 hours ago

3 zile fără apă în Cluj! A fost nevoie să spargă drumul pentru a înlocui conducta veche

O intervenție amplă a avut loc astăzi în județul Cluj, pe conducta principală de aducțiune…

15 hours ago

Record pe piața imobiliară: IULIUS și Atterbury Europe atrag 400 milioane de euro pentru reconversia urbană RIVUS din Cluj

Proiectul RIVUS Cluj-Napoca, dezvoltat de IULIUS și Atterbury Europe, marchează un moment istoric în industria…

18 hours ago

La o cafea cu un polițist: Clujenii, invitați să vorbească deschis despre siguranța rutieră ☕🚔

Cum ar fi să discuți față în față, la o cafea, cu un polițist despre…

18 hours ago

Cluj: Zonele afectate de întreruperea apei timp de 3 zile, începând de marți, 20 mai 2025

Lucrări majore pe conducta Cluj-Gherla-Dej: Zeci de localități și cartiere din Cluj rămân fără apă…

2 days ago

🎓 Bal de absolvire ca-n povești la Cluj-Napoca!

Elevii Colegiului Național Unitarian „János Zsigmond” au strălucit într-o seară de neuitat Magie, eleganță și…

2 days ago