Connect with us

Sport

Internauții „o iau peste picior” pe Ligia Deca, după declarațiile privind testele PISA: „Mesajul demonstrează că analfabetismul funcțional este prezent și în rândul miniștrilor”

Stefan Petre

Published

on

Ligia Deca, luată „peste picior” de internauți, după declarațiile legate de testele PISA / Foto: Ligia Deca - Facebook

Educație

Un val de comentarii a apărut pe pagina Ligiei Deca, ministrul Educației, după ce România s-a clasat penultima țară din Uniunea Europeană la testele PISA 2022, după Bulgaria.

Ligia Deca, luată „peste picior” de internauți, după declarațiile legate de testele PISA / Foto: Ligia Deca – Facebook

  Rezultatele PISA 2022, un program de evaluare a competențe de bază a elevilor de 15 ani, a adus vești foarte proaste pentru România. Programul este desfășurat de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), iar potrivit acestuia, România se plasează pe penultimul loc în rândul țărilor UE participante, înaintea Bulgariei, cu rezultate dezastruoase. La nivel general, România apare pe poziția 45 din totalul de 81 de țări și teritorii.Rezultatele României se mențin la un nivel semnificativ mai scăzut comparativ cu media țărilor OCDE. Față de PISA 2018, și media europeană a scăzut: 15 puncte la matematică, 10 puncte la citire, 2 puncte la științe.
CITEȘTE ȘI:
Daniel Funeriu, fost ministru al Educației, despre rezultatele testelor PISA 2022: „Ca părinte e clar că nu te poți baza pe SISTEM” Dacă în 2018, România înregistra 428 de puncte la citire, 430 la matematică și 428 la științe, conform rezultatelor pentru PISA 2022, pentru fiecare dintre cele trei evaluări România a obţinut o medie de 428 de puncte, aspect ce o plasează la o distanță de circa 50 de puncte de media OCDE și la circa 100 de puncte în urma liderului european, Estonia.
Declarații aberante ale ministrului EducațieiLigia Deca, ministrul Educației, a pus problema diferit pe pagina sa de Facebook. Ea a susținut, într-o notă pozitivă, că România nu a înregistrat pierderi substanțiale în privința performanțelor elevilor. Cu toate acestea, rezultatele PISA 2022 arată că gradul de analfabetism funcțional rămâne ridicat, aspect ce contrazice declarațiile ministrului Deca.În loc să vorbească despre această problemă apăsătoare a României, Deca a susținut că pentru că nivelul este similar cu anul 2018, țara noastră are un sistem de educație „rezilient”. Cu diverse argumente halucinante și folosindu-se de eterna scuză privind efectele pandemiei, pare că Ligia Deca încearcă să-i păcălească pe români, spunând că deși situația s-a înrăutățit în Europa, la noi în țară sistemul de învățământ a rămas cam la fel de praf. Măcar n-a căzut mai jos!Sursă: screenshot – postare Facebook Ligia DecaInternauții „o iau peste picior” pe DecaPostarea ministrului Educației a devenit virală, iar sute de români au adăugat comentarii. „Deca n-a înțeles rezultatele testelor PISA”Unii dintre internauți au evidențiat că interpretarea pe care a avut-o Ligia Deca nu este foarte departe de rezultatele PISA pe care le-au avut elevii români: 
– „Observ că Ligia Deca n-a înțeles rezultatele dezastruoase ale testelor PISA”
– „Un ministru care confirmă testul PISA. Dna. e analfabet funcțional!”
– „Nu vă supărați, dar efectiv reprezentați perfect România Educată a lui Klaus Iohannis. În sensul că nu știu cat erați de pregătită înainte să ajungeți ministru, dar de când sunteți ministru dați semne de analfabetism funcțional.”
– „Interpretare a rezultatelor dreaptă ca turnul din Pisa! Felicitări!”
– „Mesajul dvs demonstrează că analfabetismul funcțional este prezent și în rândul miniștrilor.”CITEȘTE ȘI:
Daniel David: „Peste trei ani vor vota cei care acum au 15 ani și au o formă de analfabetism funcțional” Alții au luat-o „peste picior” pe Deca și au subliniat cu ironie afirmațiile ei aberante:
– „Raportul nu doar confirmă rezultatele bune ale elevilor români, ci și evidențiază eforturile concrete prin legea învățământului preuniversitar.”
– „Una dintre concluziile raportului PISA 2022 este că avem un sistem de educație reptilian și că, prin măsurile luate, am reușit să limităm efectele parangheliei.”
– „Felicitări pentru realizările mărețe. Fără PNL această țară nu ar fi putut supraviețui și duce educația pe culmile performanței! Alături de liderii noștri neînfricați, Ciucă și Deca! Am scris bine?”
– „Nu înteleg. De ce fac atâția oameni caterincă de rezultatele dvs, excepționale?”
– „În concluzie, copiii nu sunt slab educați. Ei sunt doar rezilienți: intră prosti în școală și când ies, revin la forma inițială.”
– „Eforturile concentrate ale profesioniștilor din Ministerul Educației, sub bagheta magică mânuită prin extraordinarul proiect România Educată, au dus la un binemeritat penultim loc în UE (…) Nu e important locul în clasament, important e că participăm. Felicitări încă o dată! Vă iubim!”
– „Este nevoie de încredere reciprocă și avem această încredere, că și pe viitor elevii români vor rămâne la nivelul excelent, din 2018, datorită rezilienței participative a sistemului de învățământ românesc, care iată că funcționeaza atât de bine și vă mulțumim că prin eforturi susținute, România este pe locul 2 în Europa, după Bulgaria, la numarul de elevi cu competente de nivelul 2 atât de stabile.”
– „Factul ca nu sa scăzut ci sa rămas la același nivel arata ca doamna ministru si-a facut treaba la un înalt nivel de profesionalism și competenta profesionala. Felicitări doamna ministru, țineți-o tot asa!”CITEȘTE ȘI:
Rezultatele obținute la Evaluarea Națională confirmă procentul de analfabetism funcțional de peste 40% În același timp, în secțiunea de comentarii au existat și conturi Facebook care transmiteau mesaje pozitive și laude, unele dintre ele fiind suspicioase. Mai mulți oameni au acuzat că ar fi vorba despre conturi false care ar lăsa comentariile.„Un sistem rezilient în a face rău copiilor”Alte comentarii au fost puțin mai directe și, poate, mai dureroase:- „Da, din păcate avem un sistem de educație rezilient în a face rău copiilor. Și decidenți care susțin acest sistem.”
– „Suntem rezilienți în greșeală.”
– „Partidul Comunist Roman a reușit. Și în acest an suntem primii în lume la matematică, fizică, chimie, agricultură și metalurgie. Suntem cei mai buni datorită Partidului Comunist Român.”
– „Dumneavoastră spuneți așa: nu numai că suntem proști (ultimul loc la testele PISA), dar mai suntem și rezilienți.”
– „Deci daca Vasile e penultimul din clasă cu media 5, în timp ce media generală a clasei e 9 și anul următor Vasile este tot penultimul din clasă, tot cu media 5, dar media clasei a scăzut la 8.5, înseamnă că Vasile e rezilient și trebuie lăudat?”
– „Așa ceva, sunteți de un penibil grav. Cosmetizați rahatul, dar voi tot acolo sunteți, tot acolo ați dus educația.”
– „Calitatea învățământului a scăzut în Europa, dar a rămas constantă în România. Explicație: mai jos pur si simplu nu se poate.”
– „Cei de pe ultimul loc au cel mai mare potențial de a recupera! Felicitări pentru potențialul pe care l-ați creat!”Citiți monitorulcj.ro și pe Google News 

CITEȘTE ȘI:

Source link

Facebook Comments Box

Sport

CFR Cluj își îndreaptă atenția către Cupa României după ce lupta pentru titlu se complică

Dani Muresan

Published

on

Sursa: Facebook/cfr1907

Echipa CFR Cluj și-a îndreptat atenția către obținerea celui de-al doilea trofeu intern, pe fondul unui parcurs dificil în lupta pentru titlu. După ce au înregistrat un eșec și o remiză în primele două etape ale play-off-ului, distanțându-se la 10 puncte de poziția de lider, jucătorii clubului clujean au recunoscut că prioritățile se îndreaptă către Cupa României. Cristi Manea a subliniat importanța acestei competiții în contextul sezonului actual, înaintea confruntării din sferturile de finală împotriva echipei Corvinul Hunedoara.

Este o competiție foarte importantă pentru noi în acest sezon. Ne pregătim serios pentru acest meci și vom aborda partida cu toată seriozitatea. Aceasta este frumusețea Cupei României – faptul că avem oportunitatea de a juca împotriva echipelor din ligile inferioare.

Am visat întotdeauna să câștigăm Cupa, însă nu am avut șansa să ne concentrăm pe ea anterior din cauza participării noastre în cupele europene. Dar anul acesta, câștigătoarea merge în Europa League, ceea ce face ca acest trofeu să fie și mai important pentru noi. În campionat mai avem 8 etape, iar totul este deschis. Vom vedea ce se întâmplă“, a declarat fundașul echipei CFR Cluj.

Partida din Cupa României între CFR Cluj și Corvinul Hunedoara este programată pentru marți, cu începere de la ora 19:30.

Facebook Comments Box
Continue Reading

National

Simona Halep a fost surprinsă în avion, spre destinația sa din Miami – Foto

Stefan Petre

Published

on

Simona Halep a fost surprinsă în avion, spre destinația sa din Miami, unde se pregătește să își continue parcursul în turneul de tenis. Această călătorie marchează începutul unei noi etape în cariera sportivei noastre, iar fanii își așteaptă cu nerăbdare performanțele sale pe terenul de tenis.

Având în vedere că Miami este unul dintre cele mai importante turnee din calendarul tenisului mondial, este de așteptat ca Simona să fie pregătită să își pună în valoare abilitățile și să concureze la cel mai înalt nivel împotriva celor mai buni jucători din lume. Privind relaxată și concentrată în același timp, Simona pare hotărâtă să ofere o prestație memorabilă în competiția ce urmează.

Cu fiecare pas pe care-l face în această călătorie, Simona Halep demonstrează dedicarea și determinarea ei de a atinge cele mai înalte standarde în tenisul mondial. Fanii din întreaga lume o vor urmări cu sufletul la gură în fiecare meci și îi vor oferi sprijinul lor necondiționat în această nouă aventură sportivă.

Simona Halep campioana noastra

Facebook Comments Box
Continue Reading

Prin Oras

VIDEO: Maier Orosz Judith, Regina Înotului Românesc: 4 Medalii de Aur la Campionatele Mondiale de Natație Masters

Stefania Heinz

Published

on

Cu o voință de fier și un talent incontestabil, Maier Orosz Judith, o înotătoare din Cluj-Napoca, a demonstrat că vârsta nu este un impediment atunci când vine vorba de a atinge performanțe remarcabile în apă. La venerabila vârstă de 81 de ani, această sportivă a reușit să cucerească inimile și să încânte publicul la Campionatele Mondiale de Natație Masters, desfășurate în Doha, Qatar.

Evenimentul a adunat la start peste 2.500 de înotători din întreaga lume, competând în diverse categorii de vârstă. Cu toate că majoritatea concurenților erau mult mai tineri decât ea, Maier Orosz Judith a izbucnit în lumina reflectoarelor, demonstrându-și în mod convingător talentul și abilitățile în apa bazinului.

Clujeanca a fost o prezență dominatoare în competiție, cucerind nu mai puțin de patru medalii de aur în diferite probe. Performanța sa remarcabilă a adus o nouă dimensiune în cadrul competiției și a demonstrat că vârsta nu este un obstacol pentru realizările sportive de excepție.

Această poveste impresionantă nu este doar despre câștigarea de medalii, ci și despre dedicarea, perseverența și pasiunea pentru sport, care au ghidat-o pe Maier Orosz Judith de-a lungul întregii sale cariere. Prin succesul său, ea a inspirat și a motivat generații întregi de înotători, arătând că, cu determinare și efort, se pot obține rezultate remarcabile, indiferent de vârstă.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite