Connect with us

Sport

La Palatul Brukenthal Avrig, a debutat „Festivalul Cartofului” (P)

Stefan Petre

Published

on

Foto: Palatul Brukenthal Avrig

Ştiri din Transilvania

Până în prima jumătate a lunii viitoare, la Palatul Brukenthal din Avrig se desfășoară „Festivalul Cartofului”, sărbătoare prin care dorim să reamintim oamenilor că aici, pe terenuri ale baronului guvernator al Transilvaniei, la 1776 s-au cultivat pentru întâia oară cartofi, de atunci datând prima dovadă referitoare la apariția acestei plante în regiune.

Foto: Palatul Brukenthal Avrig

   Festivalul a debutat sâmbătă, cu amenajarea ”lunch potatoes area” în grădina din fața Oranjeriei complexului.  În prime două zile, de la orele amiezii și până la lăsarea întunericului, oaspeții domeniului au avut posibilitatea de a se relaxa în acest spațiu special dedicat cartofului, leguma ce a salvat omenirea de la foamete, sau de a servi diverse preparate gătite pe bază de cartofi,  unele dintre acestea pregătite la plită, cu mare pricepere, chiar în fața vizitatorilor. Printre preparatele pregătite pentru gurmanzii ce și-au dorit o experiență culinară deosebită, demnă de titulatura de membru în Historic Cafes Route (rută culturală recunoscută oficial de Consiliul Europei), primită de restaurantul palatului în urmă cu doar câteva luni, s-au aflat cartofii gratinați, cu brânză și smântână, cartofii umpluți cu suncă, ciorba de cartofi cu afumătură, cartofii cu ceapă și friptură de porc sau miel la proțat și plăcinta cu cartofi.Această zonă specială va fi deschisă publicului în fiecare zi de sâmbătă și duminică, până în 8 octombrie. Timp de peste patru săptămâni, în cadrul „Festivalului Cartofului”, la Palatul Brukenthal Avrig se vor desfășura mai multe activități, caracterul sărbătorii nefiind unul exclusiv culinar, gastronomic. Așadar, pe lângă prezentările unor preparate exclusiviste bazate pe cartofi, sesiunile de degustări, lansarea unui meniu periodic special, cu recomandările de asezonare cele mai potrivite, experiențe culinare complexe, reprezentanții Palatului Brukenthal Avrig intenționează și organizarea unor activități altfel menite să omagieze cartoful, pentru acestea fiind solicitat sprijinul unor colaboratori și potențiali parteneri din diverse domenii de activitate.În decursul istoriei, cartoful a reușit destul de greu să fie acceptat între plantele ce merită cultivate și consumate, dar acum, la câteva secole după ce s-a făcut cunoscut pe toate continentele, a ajuns vedeta farfuriei peste tot în lume, fiind considerat în multe locuri „pâinea săracului” ori ”biruitorul foametei”.
„Cercetătorii istorici și unii biologi interesați de această categorie de plante, au stabilit că, pe teritoriul țării noastre, cartoful a fost cultivat prima dată la Avrig, în 1776, pe terenurile deținute de baronul Samuel von Brukenthal, pe atunci Guvernator al Transilvaniei. De aici, în câteva decenii, cartoful a ajuns și în celelalte provincii învecinate, Moldova și Țara Românească.Având în vedere importanța deosebită pe care o are cartoful pentru alimentația românilor, dar și pentru că istoria românească a acestei plante are ca punct de origine Avrigul, considerăm că aceasta trebuie cinstită prin diverse activități desfășurate aici, la Palatul Brukenthal Avrig. Pentru că, aici în Transilvania, prin grădinile noastre s-au plantat primii bulbi de cartofi, credem că avem datoria morală de a marca așa cum se cuvine perioada recoltării cartofilor și, la fel ca în sezoanele anterioare, organizăm „Festivalul Cartofului” la Palatul Brukenthal Avrig. Ne alăturăm astfel celorlalte entități, publice și private, care inițiază sau vor iniția activități cu această temă”, ne-a declarat Arnold Gunter Klingeis, reprezentantul complexului.
„În calitate de reprezentant al administrației locale, doresc să salut și să urez bun venit tuturor celor ce vor ajunge la Avrig și pentru a participa la Festivalul Cartofului. Ținând cont că primul cartof din Transilvania a fost cultivat chiar aici, în grădina Palatului Brukenthal, este locul cel mai potrivit pentru un eveniment dedicat iubitorilor de cartofi.Cartoful este prezent în gastronomia noastră de când ne știm. Aproape că nu ne închipuim bucătăria românească fără cartofii prăjiți sau rumeniți la cuptor, fără ciorba tradițională de cartofi cu tarhon și afumătură sau chiar fără banala tocană de cartofi cu care ne-au crescut mamele sau bunicile noastre.Festivalul Cartofului este o atracție turistică în sine, care alături de celelalte atracții din zonă, pot aduce mai mulți vizitatori în orașul nostru. Iar asta se va traduce prin venituri mai mari la bugetul local, creștere economică și un trai mai bun pentru noi toți.Felicit organizatorii pentru inițiativa de a valorifica acest brand local. Din punctul meu de vedere, Festivalul Cartofului nu este doar despre delicatesele din farfurii, ci și despre conservarea tradițiilor și despre timpul de calitate petrecut împreună cu cei dragi.Poftă bună tuturor și dacă vă e teamă că prea multe preparate pe bază de cartof vă vor afecta silueta, nu vă faceți griji. Vă recomand să vizitați împrejurimile și să profitați de timpul frumos ca să faceți o drumeție pe Valea Avrigului sau până la Cabana Bârcaciu. Sau, de ce nu, să faceți câteva ture de bazin la Corabia Piraților, că tot e aici aproape”, a declarat Ciprian Stoișor, viceprimarul Avrigului, prezent în prima zi a „Festivalului Cartofului”Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Source link

Facebook Comments Box

Sport

CFR Cluj își îndreaptă atenția către Cupa României după ce lupta pentru titlu se complică

Dani Muresan

Published

on

Sursa: Facebook/cfr1907

Echipa CFR Cluj și-a îndreptat atenția către obținerea celui de-al doilea trofeu intern, pe fondul unui parcurs dificil în lupta pentru titlu. După ce au înregistrat un eșec și o remiză în primele două etape ale play-off-ului, distanțându-se la 10 puncte de poziția de lider, jucătorii clubului clujean au recunoscut că prioritățile se îndreaptă către Cupa României. Cristi Manea a subliniat importanța acestei competiții în contextul sezonului actual, înaintea confruntării din sferturile de finală împotriva echipei Corvinul Hunedoara.

Este o competiție foarte importantă pentru noi în acest sezon. Ne pregătim serios pentru acest meci și vom aborda partida cu toată seriozitatea. Aceasta este frumusețea Cupei României – faptul că avem oportunitatea de a juca împotriva echipelor din ligile inferioare.

Am visat întotdeauna să câștigăm Cupa, însă nu am avut șansa să ne concentrăm pe ea anterior din cauza participării noastre în cupele europene. Dar anul acesta, câștigătoarea merge în Europa League, ceea ce face ca acest trofeu să fie și mai important pentru noi. În campionat mai avem 8 etape, iar totul este deschis. Vom vedea ce se întâmplă“, a declarat fundașul echipei CFR Cluj.

Partida din Cupa României între CFR Cluj și Corvinul Hunedoara este programată pentru marți, cu începere de la ora 19:30.

Facebook Comments Box
Continue Reading

National

Simona Halep a fost surprinsă în avion, spre destinația sa din Miami – Foto

Stefan Petre

Published

on

Simona Halep a fost surprinsă în avion, spre destinația sa din Miami, unde se pregătește să își continue parcursul în turneul de tenis. Această călătorie marchează începutul unei noi etape în cariera sportivei noastre, iar fanii își așteaptă cu nerăbdare performanțele sale pe terenul de tenis.

Având în vedere că Miami este unul dintre cele mai importante turnee din calendarul tenisului mondial, este de așteptat ca Simona să fie pregătită să își pună în valoare abilitățile și să concureze la cel mai înalt nivel împotriva celor mai buni jucători din lume. Privind relaxată și concentrată în același timp, Simona pare hotărâtă să ofere o prestație memorabilă în competiția ce urmează.

Cu fiecare pas pe care-l face în această călătorie, Simona Halep demonstrează dedicarea și determinarea ei de a atinge cele mai înalte standarde în tenisul mondial. Fanii din întreaga lume o vor urmări cu sufletul la gură în fiecare meci și îi vor oferi sprijinul lor necondiționat în această nouă aventură sportivă.

Simona Halep campioana noastra

Facebook Comments Box
Continue Reading

Prin Oras

VIDEO: Maier Orosz Judith, Regina Înotului Românesc: 4 Medalii de Aur la Campionatele Mondiale de Natație Masters

Stefania Heinz

Published

on

Cu o voință de fier și un talent incontestabil, Maier Orosz Judith, o înotătoare din Cluj-Napoca, a demonstrat că vârsta nu este un impediment atunci când vine vorba de a atinge performanțe remarcabile în apă. La venerabila vârstă de 81 de ani, această sportivă a reușit să cucerească inimile și să încânte publicul la Campionatele Mondiale de Natație Masters, desfășurate în Doha, Qatar.

Evenimentul a adunat la start peste 2.500 de înotători din întreaga lume, competând în diverse categorii de vârstă. Cu toate că majoritatea concurenților erau mult mai tineri decât ea, Maier Orosz Judith a izbucnit în lumina reflectoarelor, demonstrându-și în mod convingător talentul și abilitățile în apa bazinului.

Clujeanca a fost o prezență dominatoare în competiție, cucerind nu mai puțin de patru medalii de aur în diferite probe. Performanța sa remarcabilă a adus o nouă dimensiune în cadrul competiției și a demonstrat că vârsta nu este un obstacol pentru realizările sportive de excepție.

Această poveste impresionantă nu este doar despre câștigarea de medalii, ci și despre dedicarea, perseverența și pasiunea pentru sport, care au ghidat-o pe Maier Orosz Judith de-a lungul întregii sale cariere. Prin succesul său, ea a inspirat și a motivat generații întregi de înotători, arătând că, cu determinare și efort, se pot obține rezultate remarcabile, indiferent de vârstă.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite