Administrație
Proiectul de modernizare a malurilor Someșului a intrat în faza de recepție, iar ultimele finisaje vor fi realizate până la finalul anului.
Proiectul de revitalizare a malurilor Someșului a intrat în faza de recepție/Foto: Municipiul Cluj-Napoca Facebook.com
Clujenii au la dispoziție un nou spațiu de relaxare, odată cu finalizarea lucrărilor la proiectul de revitalizare a malurilor Someșului.
Suprafaţa totală de spaţii verzi din zona Grigorescu a crescut cu 1,2 hectare, iar spațiile publice de pe ambele maluri au fost refăcute, potrivit administrației locale. În prezent se lucrează la ultimele detalii, inclusiv înlocuirea unor arbori care s-au uscat, însă, potrivit edilului Emil Boc lucrările mari au fost realizate potrivit proiectului asumat de autorități.
„Ieri am fost pe șantier și am urmărit în detaliu care e situația lucrărilor. Se lucrează la ultimele detalii, întrucât lucrările mari sunt făcute deja. Trebuie înlocuiți câțiva arbori care sunt uscați, astfel încât vor fi înlocuiți în integralitate. Mai sunt câteva detalii de rezolvat pe strada Dragalina, iar pe partea cu Someșul, de cealaltă parte a Parcului Mare mai sunt niște lucruri de corectat. Recepția va fi realizată pas cu pas în noiembrie, iar până la finalul anului proiectul va fi finalizat.
Este un proiect fanion al Clujului, realizat cu fonduri europene, ce aduce aproape 1.000 de arbori în plus”, a declarat, joi, edilul Emil Boc.Proiectul de revitalizare a malurilor Someșului a intrat în faza de recepție/Foto: Municipiul Cluj-Napoca Facebook.comNoul spațiu din zona Someșului, desfășurat pe o suprafață de peste un hectar, include atât zona verde, cât și spații pietonale sau ciclistice.
În septembrie 2023, în urma ploilor abundente din Cluj, proiectul de amenajare a malurilor Someșului a fost afectat, context în care proiectantul a intervenit cu noi soluții pentru stabilizarea lucrărilor efectuate. Refacerea malurilor Someșului este completată de alte proiecte de reabilitare și modernizare, care au fost încheiate deja, precum Parcul Armătura și platoul Sălii sporturilor.Proiectul este rezultatul unui concurs internaţional de soluţii derulat de Primăria Cluj-Napoca împreună cu Ordinul Arhitecţilor din România.Investiția a prevăzut crearea de zone moderne de promenadă și agrement, respectiv „shared space”, piste velo, zone pietonale – inclusiv construcția unui nou pod pietonal și velo.Principalele obiective de revitalizare a malurilor Someșului:
construirea de piste și extinderea traseelor pentru bicicliști;
construirea/modernizarea/extinderea de zone și trasee pietonale;
realizarea unui nou pod pietonal/velo (zona Grigorescu);
amenajarea malurilor Someșului mic fără diminuarea efectelor sistemelor actuale de protecție la inundații și fără diminuarea tranzitului de debit;
lucrări de sistematizare a taluzului în vederea facilitării accesului la apă, pe infrastructură de tip rigid;
investiții destinate transportului electric și nemotorizat;
creşterea accesibilităţii şi atractivităţii pietonale – remodelarea malurilor Someșului în vederea unei mai bune accesibilități pietonale la apă, amplasarea de gradene și platforme;
modernizarea amenajărilor de agrement, sport și joacă de pe traseu;
instalarea de mobilier urban – bănci, coșuri de gunoi, parcări biciclete, cișmele apă potabilă etc.
modernizarea si eficientizarea sistemului de iluminat public prin folosirea aparatelor de iluminat cu surse LED, cu componente de comunicatie wireless ce permit programarea acestora pentru funcționarea pe diferite nivele de putere, pe diferite paliere orare (sistem de telegestiune).Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI:
Source link