Sponsorizat
Categories: Sport

Mâncarea arsă, un pericol pentru sănătate! Consumul acesteia poate duce la cancer și trebuie evitat

Sponsorizat
Sponsorizat

Timp Liber

Mâncarea arsă este un coșmar pentru orice bucătar sau pasionat de gătit. Cu toate acestea, oricât de priceput ai fi, se poate întâmpla oricui.

Mâncarea arsă, un pericol pentru sănătate. FOTO: Depositphotos.com

  


Din cauza timpului pierdut și a resurselor folosite, mulți oameni ajung să consume mâncare arsă în loc să o arunce. Pe lângă faptul că aspectul, gustul și textura nu mai sunt bune, trebuie să ții cont de efectul pe care îl are consumul de alimente arse asupra sănătății.  


Chiar dacă sunt consumate în cantitate mică, alimentele arse sunt dăunătoare organismului, din cauza acrilamidei, o substanță posibil cancerigenă. Acrilamida este o substanță oxidantă, mutagenă și neurotoxică, ce rezultă din degradarea amidonului sau a altor poliglucide la temperaturi de peste 120°. Ea se formează cu precădere în alimentele pe bază de plante preparate prin prăjire și coacere (cartofi, cereale, cafea, pâine, biscuiți, produse de patiserie etc.). În cazul lactatelor, peștelui și diferitelor tipuri de carne, acrilamida se formează în cantități foarte mici. 


Acrilamida apare indiferent dacă alimentele sunt gătite acasă, în restaurante sau sunt realizate comercial. Astfel, pentru a avea un stil de viață sănătos, specialiștii au împărtășit câteva sfaturi prin care să reducem cantitatea de acrilamidă din alimentație. Cum reducem riscurile la care ne supunem prin consumul de Acrilamidă?Pregătirea atentă a hranei Prăjirea alimentelor provoacă o cantitate mai mare de acrilamidă. Gătiți cartofii prăjiți până ajung la o culoare galben-aurie și pâinea până ajunge la o culoare maro deschis. Zonele maro închis sau chiar negre trebuie evitate. De asemenea, este recomandată fierberea alimentelor, și nu prăjirea lor. 



Depozitarea corectă a aliementelor Cartofii nu ar trebui depozitați prea mult timp în frigider, deoarece nivelul de zahăr din aceștia va crește, producând o cantitate  mai mare de acrilamidă atunci când vor fi gătiți. Depozitați cartofii într-un loc răcoros și ferit de lumină. (dulap/cămară)Răbdare și atenție la timpul de gătireAcordați atenție mai ales produselor de patiserie, pentru care timpul și temperatura de coacere trebuie stabilite cu grijă. De asemenea, evitați să gătiți atunci când aveți și alte sarcini de îndeplinit, pentru a nu uita pe foc alimentele pe care le gătiți. 



Evitați alimentele bogate în acrilamidă Ar trebui evitat consumul de chipsuri din cartofi, cartofi prăjiți, prăjiturile și cafeaua prăjite prea tare. Material realizat de Anamaria Vîrlan, studentă la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, specializarea Comunicare și Relații Publice, anul II.Citiți monitorulcj.ro și pe Google NewsFOTO: Depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:



Source link

Facebook Comments Box
Stefan Petre

Recent Posts

În Cluj-Napoca va circula un autobuz cu conducere autonomă

Angajații companiei Adastec, deținută de turci, efectuau testele finale la autobuzul autonom pe care compania…

2 hours ago

Distinguished Gentleman’s Ride revine la Cluj-Napoca – Eveniment caritabil pentru sănătatea bărbaților

Pe 25 mai, Clujul nu este doar vibrant – devine epicentrul unui spectacol urban cu…

2 hours ago

Istoric! U Cluj revine în cupele europene după o pauză de 53 de ani. Sabău: „La revedere, Untold!”

Universitatea Cluj scrie istorie! După o pauză de 53 de ani, „Șepcile Roșii” revin în…

4 hours ago

Arestat la doar 19 ani pentru trafic de droguri de mare risc vindea minorilor in Cluj

Un tânăr de doar 19 ani a fost arestat la Cluj, după ce a fost…

16 hours ago

Clujul sărbătorește! De Joi, orașul prinde viață la Zilele Clujului 2025

În perioada 22–25 mai, Clujul prinde viață și îmbracă cele mai colorate straie de sărbătoare!…

18 hours ago

Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj lansează zborurile directe Cluj – Istanbul, operate de Pegasus Airlines

Cluj-Napoca, 20 mai 2025: Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj anunță cu bucurie inaugurarea noii rute…

19 hours ago