Categories: Sport

Mâncarea arsă, un pericol pentru sănătate! Consumul acesteia poate duce la cancer și trebuie evitat

Timp Liber

Mâncarea arsă este un coșmar pentru orice bucătar sau pasionat de gătit. Cu toate acestea, oricât de priceput ai fi, se poate întâmpla oricui.

Mâncarea arsă, un pericol pentru sănătate. FOTO: Depositphotos.com

  


Din cauza timpului pierdut și a resurselor folosite, mulți oameni ajung să consume mâncare arsă în loc să o arunce. Pe lângă faptul că aspectul, gustul și textura nu mai sunt bune, trebuie să ții cont de efectul pe care îl are consumul de alimente arse asupra sănătății.  


Chiar dacă sunt consumate în cantitate mică, alimentele arse sunt dăunătoare organismului, din cauza acrilamidei, o substanță posibil cancerigenă. Acrilamida este o substanță oxidantă, mutagenă și neurotoxică, ce rezultă din degradarea amidonului sau a altor poliglucide la temperaturi de peste 120°. Ea se formează cu precădere în alimentele pe bază de plante preparate prin prăjire și coacere (cartofi, cereale, cafea, pâine, biscuiți, produse de patiserie etc.). În cazul lactatelor, peștelui și diferitelor tipuri de carne, acrilamida se formează în cantități foarte mici. 


Acrilamida apare indiferent dacă alimentele sunt gătite acasă, în restaurante sau sunt realizate comercial. Astfel, pentru a avea un stil de viață sănătos, specialiștii au împărtășit câteva sfaturi prin care să reducem cantitatea de acrilamidă din alimentație. Cum reducem riscurile la care ne supunem prin consumul de Acrilamidă?Pregătirea atentă a hranei Prăjirea alimentelor provoacă o cantitate mai mare de acrilamidă. Gătiți cartofii prăjiți până ajung la o culoare galben-aurie și pâinea până ajunge la o culoare maro deschis. Zonele maro închis sau chiar negre trebuie evitate. De asemenea, este recomandată fierberea alimentelor, și nu prăjirea lor. 



Depozitarea corectă a aliementelor Cartofii nu ar trebui depozitați prea mult timp în frigider, deoarece nivelul de zahăr din aceștia va crește, producând o cantitate  mai mare de acrilamidă atunci când vor fi gătiți. Depozitați cartofii într-un loc răcoros și ferit de lumină. (dulap/cămară)Răbdare și atenție la timpul de gătireAcordați atenție mai ales produselor de patiserie, pentru care timpul și temperatura de coacere trebuie stabilite cu grijă. De asemenea, evitați să gătiți atunci când aveți și alte sarcini de îndeplinit, pentru a nu uita pe foc alimentele pe care le gătiți. 



Evitați alimentele bogate în acrilamidă Ar trebui evitat consumul de chipsuri din cartofi, cartofi prăjiți, prăjiturile și cafeaua prăjite prea tare. Material realizat de Anamaria Vîrlan, studentă la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, specializarea Comunicare și Relații Publice, anul II.Citiți monitorulcj.ro și pe Google NewsFOTO: Depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:



Source link

Facebook Comments Box
Stefan Petre

Recent Posts

Pasager în stare gravă pe un zbor Tarom: posibilitatea unei aterizări de urgență a fost luată în considerare

Un pasager aflat la bordul unei curse Tarom duminică seara a întâmpinat dificultăți medicale grave,…

1 week ago

Incident dramatic pe teren în timpul meciului dintre Ungaria și Scoția: fotbalist transportat de urgență la spital

Duminică seara, medicii au intervenit de urgență pe teren pentru a-i acorda primul ajutor fotbalistului…

1 week ago

Topul celor mai sigure orașe și cartiere din România: Vezi pe ce loc se află Clujul și care sunt zonele de evitat

Conform indexului T.R.A.I., realizat de Storia, platforma de anunțuri imobiliare lansată de OLX, Brașov, Oradea…

2 weeks ago

Cursuri pe șantierul de reconversie a fostei platforme Carbochim pentru studenții de la Facultatea de Construcții, printr-un parteneriat între UTCN și grupul IULIUS

Studenții de la Facultatea de Construcții, din cadrul Universității Tehnice din Cluj-Napoca, au ocazia de…

2 weeks ago

VIDEO: Lucrări de conservare și modernizare la clădirea emblematică a „Uzinei Carbochim”, cu valoare ambientală pentru Piața 1 Mai din Cluj-Napoca

Clădirea-reper a "Uzinei Carbochim", cel mai mare producător de abrazive din România și un simbol…

2 weeks ago