Sponsorizat
Categories: Sport

Mâncarea arsă, un pericol pentru sănătate! Consumul acesteia poate duce la cancer și trebuie evitat

Sponsorizat
Sponsorizat

Timp Liber

Mâncarea arsă este un coșmar pentru orice bucătar sau pasionat de gătit. Cu toate acestea, oricât de priceput ai fi, se poate întâmpla oricui.

Mâncarea arsă, un pericol pentru sănătate. FOTO: Depositphotos.com

  


Din cauza timpului pierdut și a resurselor folosite, mulți oameni ajung să consume mâncare arsă în loc să o arunce. Pe lângă faptul că aspectul, gustul și textura nu mai sunt bune, trebuie să ții cont de efectul pe care îl are consumul de alimente arse asupra sănătății.  


Chiar dacă sunt consumate în cantitate mică, alimentele arse sunt dăunătoare organismului, din cauza acrilamidei, o substanță posibil cancerigenă. Acrilamida este o substanță oxidantă, mutagenă și neurotoxică, ce rezultă din degradarea amidonului sau a altor poliglucide la temperaturi de peste 120°. Ea se formează cu precădere în alimentele pe bază de plante preparate prin prăjire și coacere (cartofi, cereale, cafea, pâine, biscuiți, produse de patiserie etc.). În cazul lactatelor, peștelui și diferitelor tipuri de carne, acrilamida se formează în cantități foarte mici. 


Acrilamida apare indiferent dacă alimentele sunt gătite acasă, în restaurante sau sunt realizate comercial. Astfel, pentru a avea un stil de viață sănătos, specialiștii au împărtășit câteva sfaturi prin care să reducem cantitatea de acrilamidă din alimentație. Cum reducem riscurile la care ne supunem prin consumul de Acrilamidă?Pregătirea atentă a hranei Prăjirea alimentelor provoacă o cantitate mai mare de acrilamidă. Gătiți cartofii prăjiți până ajung la o culoare galben-aurie și pâinea până ajunge la o culoare maro deschis. Zonele maro închis sau chiar negre trebuie evitate. De asemenea, este recomandată fierberea alimentelor, și nu prăjirea lor. 



Depozitarea corectă a aliementelor Cartofii nu ar trebui depozitați prea mult timp în frigider, deoarece nivelul de zahăr din aceștia va crește, producând o cantitate  mai mare de acrilamidă atunci când vor fi gătiți. Depozitați cartofii într-un loc răcoros și ferit de lumină. (dulap/cămară)Răbdare și atenție la timpul de gătireAcordați atenție mai ales produselor de patiserie, pentru care timpul și temperatura de coacere trebuie stabilite cu grijă. De asemenea, evitați să gătiți atunci când aveți și alte sarcini de îndeplinit, pentru a nu uita pe foc alimentele pe care le gătiți. 



Evitați alimentele bogate în acrilamidă Ar trebui evitat consumul de chipsuri din cartofi, cartofi prăjiți, prăjiturile și cafeaua prăjite prea tare. Material realizat de Anamaria Vîrlan, studentă la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, specializarea Comunicare și Relații Publice, anul II.Citiți monitorulcj.ro și pe Google NewsFOTO: Depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:



Source link

Facebook Comments Box
Stefan Petre

Recent Posts

Șoferul de camion din Bistrița-Năsăud care a condus haotic pe DN1C a rămas fără permis!

Scene periculoase surprinse pe DN1C, în localitatea Iclod! Un șofer de camion din Bistrița-Năsăud a…

16 hours ago

🚨 Accident rutier la Jucu, pe drumul Gherla – Cluj-Napoca!

Vineri seara, 3 octombrie 2025, în jurul orei 20:30, un accident rutier s-a produs pe…

22 hours ago

Atenție, șoferi și trotinetiști! RCA pe CNP și examen obligatoriu

"Trotinetele au scăpat de sub control"Titi Aur Fostul campion de raliuri și actual proprietar al…

1 day ago

Florin Piersic strălucește la 89 de ani! Marele actor face senzație pe Cluj Arena

Florin Piersic, unul dintre cei mai iubiți actori români, a făcut senzație luni seara pe…

2 days ago

Exclusiv -Accident rutier grav între Luna de Sus și Stolna, în 3 octombrie! Grija Mare!

Un accident rutier deosebit de grav a avut loc joi, 3 octombrie, pe drumul județean…

2 days ago

Aur pentru România: Eleva din Cluj cucerește Olimpiada Internațională de Chimie Aplicată

O elevă din Cluj-Napoca a făcut România mândră, câștigând medalia de aur la Olimpiada Internațională…

2 days ago