Connect with us

Sport

Pictura de pe Piezișă a fost finalizată. Cum arată acum „strada studenților” din Cluj-Napoca? FOTO/VIDEO

Stefan Petre

Published

on

Strada Piezișă a devenit „pânză” de pictură pentru o echipă de artiști stradali / Foto: monitorulcj.ro

Artă & Cultură

Strada Piezișă din Cluj-Napoca a fost transformată prin arta stradală. O pictură de mari dimensiuni a fost finalizată pe „strada studenților”, printr-o inițiativă internațională finanțată de Bloomberg Philanthropies.

Strada Piezișă a devenit „pânză” de pictură pentru o echipă de artiști stradali / Foto: monitorulcj.ro

  


O echipă de artiști stradali din Cluj-Napoca a folosit asfaltul de pe strada Piezișă pe post de pânză de pictură. Totul a fost realizat prin proiectul „Asphalt Art Initiative”, care a fost finanțat printr-un grant al Bloomberg Philanthropies. Tema proiectului a fost „Educație, cunoaștere, tineri. 2023 – anul competențelor”, iar în lucrarea de artă stradală de pe strada Piezișă putem să vedem elemente specifice, precum cărți care devin „aripi” pentru tineri, care sunt pictați ca niște siluete colorate.



Detalii pictură strada Piezișă / Foto: monitorulcj.ro„Este un proiect care se desfășoară într-un spațiu informal de pe strada Piezișă, cu scop de a încuraja discuțiile despre cum putem noi să influențăm orașul, să-l facem mai frumos, să devină mai importante proiectele de artă stradală. Aș vrea să spun că acest proiect, Asphalt Art Initiative, este un proiect obținut în urma unui grant Bloomberg Philanthropies, care are peste 700 de proiecte în peste 150 de țări. Tema stabilită a fost educație, cunoaștere și tineret și am avut și un concurs de soluții, unde au fost și trei premii”, a declarat viceprimarul Dan Tarcea pentru monitorulcj.ro.Începutul picturii pe strada Piezișă, zona de acces spre căminul 16 / Foto: monitorulcj.roProiectul s-ar putea extinde și în alte locații din ClujDin inițiativa Asphalt Art mai fac parte mari orașe europene precum Milano sau Amsterdam, dar și orașe americane: San Diego, Miami. Astfel, Clujul a primit și un loc onorabil lângă mari orașe ale lumii atunci când a fost ales pentru acest grant. 



Proiect internațional Asphalt Art Initiative / Foto: monitorulcj.roPotrivit viceprimarului Dan Tarcea, dacă vor mai apărea și alte granturi asemănătoare, administrația clujeană este bucuroasă să extindă proiectul și în alte locații:„Lucrarea arată bine, suntem mulțumiți de cum arată, iar pe viitor dacă va mai fi interes ne gândim să extindem acest proiect, o să găsim și alte locații. Să vedem cât este de apreciat este de către clujeni. Am ales acest spațiu pentru că este o zonă înțesată de tineret, o zonă plină de studenți și, până la urmă, cred că este locul potrivit pentru un astfel de eveniment. Acesta este primul, dacă vor fi și alte granturi cu siguranță că vom aplica pentru ele ca să extindem proiectul. Deocamdată ne bucurăm de ce avem pe strada Piezișă”, a mai susținut viceprimarul. 


Lucrarea de pe strada Piezișă durat aproximativ o lună: „Prima dată a trebuit curățată strada foarte, foarte bine, de mai multe ori, să fie suflată de praf ca vopseaua să se poată «așterne» pe asfalt. După care a fost făcută trasarea, apoi a venit în mai multe etape și partea de pictură efectivă. Deci a durat aproape o lună toată această lucrare, până să o vedem cum arată ea astăzi”, a mai declarat, pentru monitorulcj.ro, Dan Tarcea.Pictura văzută de la capăt de Piezișă / Foto: monitorulcj.roGrantul oferit a fost de 25.000 de dolari, la care Primăria Municipiului Cluj-Napoca a mai pus diferența de 10.000 de dolari, până la 35.000 de dolari – valoarea totală a proiectului. 



Primăria a oferit premii artiștilor stradaliProiectul acesta a apărut prima dată pe masa consilierilor locali pe 7 septembrie, când a fost supus la vot. Ulterior, Primăria a deschis înscrierile pentru un concurs de idei, iar pentru a-i motiva pe artiștii stradali clujeni să participe a oferit și premii pentru cele mai bune trei concepte. Astfel, cei 45.760 lei de la bugetul local al Municipiului Cluj-Napoca, contravaloarea a 10.000 de dolari, au fost folosiți pentru următoarele lucruri:
– premierea câștigătorilor (loturile 1, 2 și 3)
– echipamente pentru colectarea de date (senzori)
– cheltuieli pentru organizarea unui eveniment stradal comunitar și educativDetalii din pictura de pe strada Piezișă / Foto: monitorulcj.roCâștigătorii concursului de idei au fost anunțați pe 9 octombrie:
– Premiul I: Corina Monea Șef de proiect – Echipa OCU&KERO – proiect „Ilustrație optică 3D” – 2500 USD – 11.440 lei (plus contractul în valoare de 20.000 USD – 91.520 Lei pentru implementarea lucrării)
– Premiul II: Echipa Diana Diaconu și Berdilă Silviu – proiect „Pas cu pas” – 1500 USD – 6.864 lei
– Premiul III: Echipa Cristian Scutaru – proiect „Un viitor verde” -1000 USD – 4.576 leiPictura – „un peisaj desprins parcă dintr-un vis”Artiștii câștigători au început să lucreze apoi la pictură din primele zile din noiembrie.Conform conceptului prezentat de autori, proiectul câștigător este descris astfel: „un peisaj desprins parcă dintr-un vis prinde contur: o iluzie optică 3D care transcede granițele realității. Asfaltul spart dezvăluie o lume subterană, o oglindire fermecată a lumii noastre. În acest univers paralel, tinerii zboară cu grație, având cărți în loc de aripi, simbol al cunoașterii și educației care îi înalță și îi transformă. Fiecare nuanță vibrantă de culoare ale personajelor, ilustrează diversitatea noastră, subliniind unitatea în diversitate. Reziliența este oglindită în capacitatea noastră de a ne adapta și crește în fața provocărilor. Asfaltul spart devine astfel poarta către o evoluție, iar educația este cheia care deschide această poartă spre noi orizonturi. În această panoramă Instagramabilă, fiecare personaj reprezintă o poveste de succes, un exemplu al modului în care educația și cunoașterea îi transformă pe tineri în lideri ai viitorului. Fiecare pagină din cărțile lor zburătoare adaugă o altă nuanță la paleta multiculturalismului, subliniind bogăția și complexitatea umanității. Prin acest desen, ne amintim că suntem toți diferiți, dar la fel de importanți și valoroși. În Anul Competențelor 2023, această ilustrație devine o fereastră către un viitor mai luminos, unde educația verde, digitală și rezilientă este fundamentul pe care se construiește o societate mai bună și mai echitabilă pentru toți.”Pictură pe strada Piezișă / Foto: monitorulcj.roCitiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:



Source link

Facebook Comments Box

Sport

CFR Cluj își îndreaptă atenția către Cupa României după ce lupta pentru titlu se complică

Dani Muresan

Published

on

Sursa: Facebook/cfr1907

Echipa CFR Cluj și-a îndreptat atenția către obținerea celui de-al doilea trofeu intern, pe fondul unui parcurs dificil în lupta pentru titlu. După ce au înregistrat un eșec și o remiză în primele două etape ale play-off-ului, distanțându-se la 10 puncte de poziția de lider, jucătorii clubului clujean au recunoscut că prioritățile se îndreaptă către Cupa României. Cristi Manea a subliniat importanța acestei competiții în contextul sezonului actual, înaintea confruntării din sferturile de finală împotriva echipei Corvinul Hunedoara.

Este o competiție foarte importantă pentru noi în acest sezon. Ne pregătim serios pentru acest meci și vom aborda partida cu toată seriozitatea. Aceasta este frumusețea Cupei României – faptul că avem oportunitatea de a juca împotriva echipelor din ligile inferioare.

Am visat întotdeauna să câștigăm Cupa, însă nu am avut șansa să ne concentrăm pe ea anterior din cauza participării noastre în cupele europene. Dar anul acesta, câștigătoarea merge în Europa League, ceea ce face ca acest trofeu să fie și mai important pentru noi. În campionat mai avem 8 etape, iar totul este deschis. Vom vedea ce se întâmplă“, a declarat fundașul echipei CFR Cluj.

Partida din Cupa României între CFR Cluj și Corvinul Hunedoara este programată pentru marți, cu începere de la ora 19:30.

Facebook Comments Box
Continue Reading

National

Simona Halep a fost surprinsă în avion, spre destinația sa din Miami – Foto

Stefan Petre

Published

on

Simona Halep a fost surprinsă în avion, spre destinația sa din Miami, unde se pregătește să își continue parcursul în turneul de tenis. Această călătorie marchează începutul unei noi etape în cariera sportivei noastre, iar fanii își așteaptă cu nerăbdare performanțele sale pe terenul de tenis.

Având în vedere că Miami este unul dintre cele mai importante turnee din calendarul tenisului mondial, este de așteptat ca Simona să fie pregătită să își pună în valoare abilitățile și să concureze la cel mai înalt nivel împotriva celor mai buni jucători din lume. Privind relaxată și concentrată în același timp, Simona pare hotărâtă să ofere o prestație memorabilă în competiția ce urmează.

Cu fiecare pas pe care-l face în această călătorie, Simona Halep demonstrează dedicarea și determinarea ei de a atinge cele mai înalte standarde în tenisul mondial. Fanii din întreaga lume o vor urmări cu sufletul la gură în fiecare meci și îi vor oferi sprijinul lor necondiționat în această nouă aventură sportivă.

Simona Halep campioana noastra

Facebook Comments Box
Continue Reading

Prin Oras

VIDEO: Maier Orosz Judith, Regina Înotului Românesc: 4 Medalii de Aur la Campionatele Mondiale de Natație Masters

Stefania Heinz

Published

on

Cu o voință de fier și un talent incontestabil, Maier Orosz Judith, o înotătoare din Cluj-Napoca, a demonstrat că vârsta nu este un impediment atunci când vine vorba de a atinge performanțe remarcabile în apă. La venerabila vârstă de 81 de ani, această sportivă a reușit să cucerească inimile și să încânte publicul la Campionatele Mondiale de Natație Masters, desfășurate în Doha, Qatar.

Evenimentul a adunat la start peste 2.500 de înotători din întreaga lume, competând în diverse categorii de vârstă. Cu toate că majoritatea concurenților erau mult mai tineri decât ea, Maier Orosz Judith a izbucnit în lumina reflectoarelor, demonstrându-și în mod convingător talentul și abilitățile în apa bazinului.

Clujeanca a fost o prezență dominatoare în competiție, cucerind nu mai puțin de patru medalii de aur în diferite probe. Performanța sa remarcabilă a adus o nouă dimensiune în cadrul competiției și a demonstrat că vârsta nu este un obstacol pentru realizările sportive de excepție.

Această poveste impresionantă nu este doar despre câștigarea de medalii, ci și despre dedicarea, perseverența și pasiunea pentru sport, care au ghidat-o pe Maier Orosz Judith de-a lungul întregii sale cariere. Prin succesul său, ea a inspirat și a motivat generații întregi de înotători, arătând că, cu determinare și efort, se pot obține rezultate remarcabile, indiferent de vârstă.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite