Connect with us

Sport

Preţurile record la uleiul de măsline alimentează un val de infracţiuni în Spania. Țara, cel mai mare producător mondial pe acest segment

Stefan Petre

Published

on

Un nou furt impresionant de ulei de măsline în Spania, de data aceasta cu o valoare de peste o jumătate de milioane de dolari, este cel mai recent exemplu al modului în care preţurile record alimentează un val de infracţiuni/ Foto: pixabay.com

Externe

Un nou furt impresionant de ulei de măsline în Spania, de data aceasta cu o valoare de peste o jumătate de milioane de dolari, este cel mai recent exemplu al modului în care preţurile record alimentează un val de infracţiuni.

Un nou furt impresionant de ulei de măsline în Spania, de data aceasta cu o valoare de peste o jumătate de milioane de dolari, este cel mai recent exemplu al modului în care preţurile record alimentează un val de infracţiuni/ Foto: pixabay.com

  


Un nou furt impresionant de ulei de măsline în Spania, de data aceasta cu o valoare de peste o jumătate de milioane de dolari, este cel mai recent exemplu al modului în care preţurile record alimentează un val de infracţiuni în cel mai mare producător mondial de ulei de măsline, informează Bloomberg


O cantitate de aproximativ 50.000 de litri de ulei de măsline extra virgin au dispărut în dimineaţa zilei de 30 august de la o presă din regiunea Cordoba, din Spania. Hoţii au încărcat uleiul, cu o valoare de 500.000 de euro, în două cisterne, un jaf care potrivit unei organizaţii a producătorilor locali a durat aproximativ două ore.Seceta din Spania a dus la explozia prețurilorFurturile în industria alimentară nu sunt ceva nou, însă valul de infracţiuni recente care au vizat uleiul de măsline arată cum acest produs a devenit „unul fierbinte” pe măsură ce seceta din Spania a dus la explozia preţurilor. Furturile şi vânzarea de produse frauduloase în magazine sunt o nouă bătaie de cap pentru producătorii care se luptă în paralel cu vremea extremă, costurile ridicate şi îngrijorările cu privire la evoluţia cererii, pe măsură ce cumpărătorii afectaţi de scumpiri vor reduce cheltuieile.



CITEȘTE ȘI:
Uleiul de măsline și peștele, în fruntea listei UE cu alimentele cel mai frecvent contrafăcute„Toată lumea este îngrijorată pentru că preţurile vor continua să crească, iar uleiul de măsline a devenit cu adevărat un fel de aur lichid”, spune Martin Parra, manager la Marin Serrano El Lagar SL, firma care a fost victima furtului de săptămâna trecută.Situaţia din industria uleiului de măsline din Spania este o nouă dovadă a modului în care schimbările climatice afectează aprovizionarea. Seceta devastatoare a redus la jumătate producţia Spaniei în sezonul 2022-2023, iar provocările pe partea de producţie din Italia au limitat livrările globale. Valurile de căldură din acest an ameninţă şi apropiata recoltă din Spania, iar organizaţia fermierilor ASAJA se aşteaptă la o recoltă slabă şi în acest an.


În aceste condiţii, în sudul Spaniei preţurile spot la uleiul de măsline s-au dublat faţă de începutul anului trecut. Costul unei sticle de ulei de măsline extra virgin a crescut cu aproximativ 15% numai de la mijlocul lunii iulie, în supermarketurile din Spania, susţine asociaţia pentru protecţia consumatorilor OCU.CITEȘTE ȘI:
Angajații români vor să lucreze patru zile pe săptămână în loc de cinci. Tu ai alege un weekend mai lung?În mod frecvent, preţurile mari la materii prime încurajează infracţionalitatea, de la platină şi până la cupru sau plumb. În cazul măslinelor, hoţii vizează atât fructele, proaspăt culese sau care sunt încă pe ramurile arborilor, precum şi uleiul procesat. Aproximativ 259.000 de kilograme de măsline au fost furate în regiunea Jaen din Spania în sezonul 2022-2023, în creştere cu 29% faţă de sezonul precedent, potrivit unui organism guvernamental.


Pentru a spori securitatea, producătorii precum Martin Parra instalează porţi noi sau angajează paznici. Singura speranţă pentru uleiul furat la Carcabuey, Cordoba, este aceea că poliţia îi va găsi pe vinovaţi deoarece nu au documente oficiale care să ateste trasabilitatea produsului, potrivit lui Macarena Sanchez, preşedintele asociaţiei producătorilor locali de ulei de măsline„Dar dacă vor ieşi din ţară, cu siguranţă uleiul va fi pierdut”, spune Martin Parra.Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:



Source link

Facebook Comments Box

Sport

CFR Cluj își îndreaptă atenția către Cupa României după ce lupta pentru titlu se complică

Dani Muresan

Published

on

Sursa: Facebook/cfr1907

Echipa CFR Cluj și-a îndreptat atenția către obținerea celui de-al doilea trofeu intern, pe fondul unui parcurs dificil în lupta pentru titlu. După ce au înregistrat un eșec și o remiză în primele două etape ale play-off-ului, distanțându-se la 10 puncte de poziția de lider, jucătorii clubului clujean au recunoscut că prioritățile se îndreaptă către Cupa României. Cristi Manea a subliniat importanța acestei competiții în contextul sezonului actual, înaintea confruntării din sferturile de finală împotriva echipei Corvinul Hunedoara.

Este o competiție foarte importantă pentru noi în acest sezon. Ne pregătim serios pentru acest meci și vom aborda partida cu toată seriozitatea. Aceasta este frumusețea Cupei României – faptul că avem oportunitatea de a juca împotriva echipelor din ligile inferioare.

Am visat întotdeauna să câștigăm Cupa, însă nu am avut șansa să ne concentrăm pe ea anterior din cauza participării noastre în cupele europene. Dar anul acesta, câștigătoarea merge în Europa League, ceea ce face ca acest trofeu să fie și mai important pentru noi. În campionat mai avem 8 etape, iar totul este deschis. Vom vedea ce se întâmplă“, a declarat fundașul echipei CFR Cluj.

Partida din Cupa României între CFR Cluj și Corvinul Hunedoara este programată pentru marți, cu începere de la ora 19:30.

Facebook Comments Box
Continue Reading

National

Simona Halep a fost surprinsă în avion, spre destinația sa din Miami – Foto

Stefan Petre

Published

on

Simona Halep a fost surprinsă în avion, spre destinația sa din Miami, unde se pregătește să își continue parcursul în turneul de tenis. Această călătorie marchează începutul unei noi etape în cariera sportivei noastre, iar fanii își așteaptă cu nerăbdare performanțele sale pe terenul de tenis.

Având în vedere că Miami este unul dintre cele mai importante turnee din calendarul tenisului mondial, este de așteptat ca Simona să fie pregătită să își pună în valoare abilitățile și să concureze la cel mai înalt nivel împotriva celor mai buni jucători din lume. Privind relaxată și concentrată în același timp, Simona pare hotărâtă să ofere o prestație memorabilă în competiția ce urmează.

Cu fiecare pas pe care-l face în această călătorie, Simona Halep demonstrează dedicarea și determinarea ei de a atinge cele mai înalte standarde în tenisul mondial. Fanii din întreaga lume o vor urmări cu sufletul la gură în fiecare meci și îi vor oferi sprijinul lor necondiționat în această nouă aventură sportivă.

Simona Halep campioana noastra

Facebook Comments Box
Continue Reading

Prin Oras

VIDEO: Maier Orosz Judith, Regina Înotului Românesc: 4 Medalii de Aur la Campionatele Mondiale de Natație Masters

Stefania Heinz

Published

on

Cu o voință de fier și un talent incontestabil, Maier Orosz Judith, o înotătoare din Cluj-Napoca, a demonstrat că vârsta nu este un impediment atunci când vine vorba de a atinge performanțe remarcabile în apă. La venerabila vârstă de 81 de ani, această sportivă a reușit să cucerească inimile și să încânte publicul la Campionatele Mondiale de Natație Masters, desfășurate în Doha, Qatar.

Evenimentul a adunat la start peste 2.500 de înotători din întreaga lume, competând în diverse categorii de vârstă. Cu toate că majoritatea concurenților erau mult mai tineri decât ea, Maier Orosz Judith a izbucnit în lumina reflectoarelor, demonstrându-și în mod convingător talentul și abilitățile în apa bazinului.

Clujeanca a fost o prezență dominatoare în competiție, cucerind nu mai puțin de patru medalii de aur în diferite probe. Performanța sa remarcabilă a adus o nouă dimensiune în cadrul competiției și a demonstrat că vârsta nu este un obstacol pentru realizările sportive de excepție.

Această poveste impresionantă nu este doar despre câștigarea de medalii, ci și despre dedicarea, perseverența și pasiunea pentru sport, care au ghidat-o pe Maier Orosz Judith de-a lungul întregii sale cariere. Prin succesul său, ea a inspirat și a motivat generații întregi de înotători, arătând că, cu determinare și efort, se pot obține rezultate remarcabile, indiferent de vârstă.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite