Connect with us

Sport

Primăria vrea să consolideze sala de sport a Colegiului Național „George Coșbuc” cu 3 milioane de euro. Elevii vor putea bate mingea în noul spațiu din următorul an școlar

Stefan Petre

Published

on

Colegiul Național „George Coșbuc”, Cluj-Napoca/Foto: monitorulcj.ro

Administrație

Sala de sport a Colegiului Național „George Coșbuc” va intra în reparații capitale, iar cei peste 1.500 de elevi vor putea beneficia de noul spațiu din anul școlar 2024-2025.

Colegiul Național „George Coșbuc”, Cluj-Napoca/Foto: monitorulcj.ro

  


În prezent, elevii de la Colegiul Național „George Coșbuc” nu se pot bucura de propria sală de sport, inaugurată în 2014, din cauza unor fisuri apărute la structura acesteia. De mai bine de cinci ani de zile, sala de sport a liceului este cu lacătul pe ușă.  


Administrația locală intenționează să consolideze sala de sport, iar lucrările de reparații capitale ar putea dura mai puțin de un an de zile. Consilierii locali vor aproba, luni, un proiect de hotărâre pentru efectuarea lucrărilor necesare de consolidare, iar fondurile necesare vor fi suportate din bugetul public. 



Peste 3 milioane de euro pentru o sală de sport modernă Pentru a aduce sala de sport la standardele necesare, Primăria Cluj-Napoca alocă peste 15 milioane de lei din bugetul local. Dacă în 2019 lucrările de consolidare a sălii de sport a Colegiului Național „George Coșbuc” erau estimate la 6 milioane de lei, acum suma necesară pentru reparații s-a dublat, fiind stabilită la 12,8 milioane de lei (15.251.025,50 lei, cu TVA).


Printre scenariile luate în calcul a figurat și cel al demolării clădirii, însă în final s-a optat pentru realizarea lucrărilor de consolidare, proiect ce necesită o investiție de peste 15 milioane de lei. Lucrările capitale de reparație urmează să deruleze pe parcursul a 11 luni, astfel încât elevii liceului se vor putea bucura de noua sală de sport în următorul an școlar, cel mai probabil din primăvara lui 2025. 



Proiect de hotărâre pentru aprobarea fondurilor necesare consolidării sălii de sport de la Colegiul Național „George Coșbuc” din Cluj-Napoca/Foto: primariaclujnapoca.roLucrări neconforme la o sală de sport pentru eleviDe mai bine de cinci ani de zile, elevii de la Colegiul Național „George Coșbuc” Cluj-Napoca nu au mai putut intra în sala de sport inaugurată în 2014, din cauza unor deficiențe apărute la clădire, care au potențialul de a pune în pericol viețile copiilor. În lipsa unei săli pentru ora de sport, elevii celor 62 de clase (de la clasa 0, la clasa a XII-a) folosesc „la comun” curtea școlii pentru activități fizice și de recreere, însă și aceasta are o suprafață prea mică pentru numărul mare de elevi. Părinții elevilor au solicitat ajutorul autorităților locale încă de la închiderea sălii de sport, în 2018.În martie 2023, părinții elevilor de la CN „George Coșbuc” au pus problema în fața Consiliului Local. „Avem o sală de sport nouă, inaugurată în 2014. În 2018, s-a constatat de către Inspectoratul de Stat în Construcții că tavanul «se lasă». A fost închisă sala de sport în 2018. Eu am făcut foarte multe referate și cereri ca să văd ce se întâmplă cu sala de sport, dar încă nu am decât povești, dar concret nimic. Au trecut 53 de luni în care colegii dumneavoastră, domnule primar, au muncit, sunt convinsă că au muncit, dar rezultatul nu se vede”, declara în primăvara acestui an Arnella Nechita Rota, un reprezentant al părinților elevilor Colegiului Național „George Coșbuc”, în Consiliul Local. CITEȘTE ȘI: 
Elevii de la Coșbuc nu mai au sală de sport din 2018. Boc: „Niște tehnicieni proști!”/ Părinte: „Dacă pățiți cu metroul ce am pățit noi… Doamne ferește!”Potrivit edilului Emil Boc, deficiențele apărute la structura sălii de sport a liceului, apărute la scurt timp după modernizarea clădirii, reprezintă o „problemă complexă” ce trebuie soluționată pe căi legale. „Dacă era simplă problema, era de mult rezolvată problema. Nu primarul a proiectat sala. Sunt niște tehnicieni proști, incompetenți, care au fost plătiți să facă niște lucrări de calitate și au făcut lucrări proaste, așa cum se întâmplă în viață cu incompetenții. Noi plătim «oalele sparte» ale incompetenților, că or fi proiectanți, că or fi ingineri. Acum ne aflăm în proceduri administrative, pentru că plătim bani publici acolo și trebuie să justificăm fiecare leuț. Și cineva trebuie să plătească, pentru că acolo s-au făcut lucrări proaste și care nu au corespuns exigențelor și normativelor prevăzute de lege. Atunci, se fac procedurile prevăzute de lege, cu expertiză, care poate fi contestată, se face contraexpertiză, se stabilește calendarul, se acționează în instanță pentru recuperarea prejudiciului, și pentru a găsi o soluție la o situație foarte grea din punct de vedere tehnic”, a explicat primarul Emil Boc.În decembrie 2019, consilierii locali aprobau consolidare sălii de sport a Colegiului Național „George Coșbuc”, închisă de ani de zile pentru că o grindă de susținere a tavanului s-a fisurat.Sala de sport urma să fie consolidată și redată elevilor. Valoarea estimată a investiției se ridica atunci la 5.462.170 lei, de două ori și jumătate mai mult decât a costat construcția acesteia (2.155.836 de lei).Asocierea SC Rheinbrucke SRL (lider) – SC Ronoaqua SRL – SC Artehnis SRL – SC Civil Speed SRL – SC Sellm SRL este primul grup de firme care a intrat pe așa-zisa „listă neagră” a Primăriei Cluj-Napoca în ceea ce privește licitațiile adjudecate în municipiu. În urma contractului nerespectat de asocierea condusă de firma timișoreană privind serviciile de proiectare consolidare sală de sport din incinta Colegiului Național „George Coșbuc” (semnat în iunie 2019), au existat întârzieri pentru documentația de avizare a lucrărilor de intervenții, precum și pentru documentaţia tehnică pentru obţinerea autorizaţiei de construire.Citiți monitorulcj.ro și pe Google News 

CITEȘTE ȘI:



Source link

Facebook Comments Box

Sport

CFR Cluj își îndreaptă atenția către Cupa României după ce lupta pentru titlu se complică

Dani Muresan

Published

on

Sursa: Facebook/cfr1907

Echipa CFR Cluj și-a îndreptat atenția către obținerea celui de-al doilea trofeu intern, pe fondul unui parcurs dificil în lupta pentru titlu. După ce au înregistrat un eșec și o remiză în primele două etape ale play-off-ului, distanțându-se la 10 puncte de poziția de lider, jucătorii clubului clujean au recunoscut că prioritățile se îndreaptă către Cupa României. Cristi Manea a subliniat importanța acestei competiții în contextul sezonului actual, înaintea confruntării din sferturile de finală împotriva echipei Corvinul Hunedoara.

Este o competiție foarte importantă pentru noi în acest sezon. Ne pregătim serios pentru acest meci și vom aborda partida cu toată seriozitatea. Aceasta este frumusețea Cupei României – faptul că avem oportunitatea de a juca împotriva echipelor din ligile inferioare.

Am visat întotdeauna să câștigăm Cupa, însă nu am avut șansa să ne concentrăm pe ea anterior din cauza participării noastre în cupele europene. Dar anul acesta, câștigătoarea merge în Europa League, ceea ce face ca acest trofeu să fie și mai important pentru noi. În campionat mai avem 8 etape, iar totul este deschis. Vom vedea ce se întâmplă“, a declarat fundașul echipei CFR Cluj.

Partida din Cupa României între CFR Cluj și Corvinul Hunedoara este programată pentru marți, cu începere de la ora 19:30.

Facebook Comments Box
Continue Reading

National

Simona Halep a fost surprinsă în avion, spre destinația sa din Miami – Foto

Stefan Petre

Published

on

Simona Halep a fost surprinsă în avion, spre destinația sa din Miami, unde se pregătește să își continue parcursul în turneul de tenis. Această călătorie marchează începutul unei noi etape în cariera sportivei noastre, iar fanii își așteaptă cu nerăbdare performanțele sale pe terenul de tenis.

Având în vedere că Miami este unul dintre cele mai importante turnee din calendarul tenisului mondial, este de așteptat ca Simona să fie pregătită să își pună în valoare abilitățile și să concureze la cel mai înalt nivel împotriva celor mai buni jucători din lume. Privind relaxată și concentrată în același timp, Simona pare hotărâtă să ofere o prestație memorabilă în competiția ce urmează.

Cu fiecare pas pe care-l face în această călătorie, Simona Halep demonstrează dedicarea și determinarea ei de a atinge cele mai înalte standarde în tenisul mondial. Fanii din întreaga lume o vor urmări cu sufletul la gură în fiecare meci și îi vor oferi sprijinul lor necondiționat în această nouă aventură sportivă.

Simona Halep campioana noastra

Facebook Comments Box
Continue Reading

Prin Oras

VIDEO: Maier Orosz Judith, Regina Înotului Românesc: 4 Medalii de Aur la Campionatele Mondiale de Natație Masters

Stefania Heinz

Published

on

Cu o voință de fier și un talent incontestabil, Maier Orosz Judith, o înotătoare din Cluj-Napoca, a demonstrat că vârsta nu este un impediment atunci când vine vorba de a atinge performanțe remarcabile în apă. La venerabila vârstă de 81 de ani, această sportivă a reușit să cucerească inimile și să încânte publicul la Campionatele Mondiale de Natație Masters, desfășurate în Doha, Qatar.

Evenimentul a adunat la start peste 2.500 de înotători din întreaga lume, competând în diverse categorii de vârstă. Cu toate că majoritatea concurenților erau mult mai tineri decât ea, Maier Orosz Judith a izbucnit în lumina reflectoarelor, demonstrându-și în mod convingător talentul și abilitățile în apa bazinului.

Clujeanca a fost o prezență dominatoare în competiție, cucerind nu mai puțin de patru medalii de aur în diferite probe. Performanța sa remarcabilă a adus o nouă dimensiune în cadrul competiției și a demonstrat că vârsta nu este un obstacol pentru realizările sportive de excepție.

Această poveste impresionantă nu este doar despre câștigarea de medalii, ci și despre dedicarea, perseverența și pasiunea pentru sport, care au ghidat-o pe Maier Orosz Judith de-a lungul întregii sale cariere. Prin succesul său, ea a inspirat și a motivat generații întregi de înotători, arătând că, cu determinare și efort, se pot obține rezultate remarcabile, indiferent de vârstă.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite