Administrație
Proiectul pentru revitalizarea Turnului Pompierilor a primit recunoaștere la nivel național și este nominalizat pentru un prestigios premiu european de arhitectură.
Revitalizarea Turnului Pompierilor, nominalizată pentru un premiu de arhitectură din Europa. FOTO: Facebook/ Vlad Sebastian Rusu Birou de Arhitectura
Proiectul de revitalizare a Turnului Pompierilor a fost premiat la nivel național în cadrul Bienalei Naționale de Arhitectură, secțiunea „Recuperarea patrimoniului și interpretarea identității”. Acum, „Turnul celor trei vârste” intră și în atenția comunității europene, care oferă bienal un premiu pentru arhitectură contemporană, „Mies van der Rohe Awards”, pentru a recompensa producția de arhitectură de calitate din Europa.
„Revitalizarea Turnului pompierilor este nominalizată la EU Prize for Contemporary Architecture – Mies van der Rohe Awards Premiul se acordă bienal de către Uniunea Europeană și Fundația Mies van der Rohe din Barcelona, «pentru a recunoaște și pentru a recompensa producția de arhitectură de calitate din Europa».Revitalizarea Turnului Pompierilor, nominalizată pentru un premiu de arhitectură din Europa. FOTO: Facebook/ Vlad Sebastian Rusu Birou de ArhitecturaTotodată «Turnul celor trei vârste» câștigă Premiul (ex-aequo) al Secțiunii Recuperarea patrimoniului și interpretarea identității organizată de Bienala Națională de Arhitectură. Odată la doi ani Bienala promovează și premiază buna practică de arhitectură la nivel național. Mulțumiri colegilor Octav Olanescu, Ana Olănescu, Andra Vladoiu, Petrică Maier-Drăgan și tuturor colaboratorilor!”, a transmis, pe rețelele de socializare, Vlad Sebastian Rusu Birou de Arhitectura.
Proiectul câștigător pentru reabilitarea monumentului istoric a fost selectat în urma concursului internațional de soluții „Turnul celor trei vârste” organizat de Primăria Cluj-Napoca în parteneriat cu Ordinul Arhitecților din România. Zeci de mii de vizitatori, în doar șase luniObiectivul cultural recent modernizat cu fonduri europene a fost deschis publicului larg în 20 martie 2023. În perioada 20 martie – 2 octombrie 2023, Turnul Pompierilor din Cluj-Napoca a avut un număr de peste 36.000 de vizitatori De asemenea, acesta poate fi vizitat și pe timp de noapte, începând de joi, 5 octombrie.
Traseul de vizitare este gândit să se realizeze prin intermediul unui ascensor de persoane, care accesează partea superioară a turnului, de unde se poate coborî la nivelele inferioare prin intermediul scării interioare, parcurgându-se în acest fel etapele istorice ale turnului.Revitalizarea Turnului Pompierilor, nominalizată pentru un premiu de arhitectură din Europa. FOTO: Facebook/ Vlad Sebastian Rusu Birou de ArhitecturaScara interioară a turnului dispune de un spațiu expozițional care poate găzdui mici expoziții de artă (în casete special amenajate) sau de artă digitală (video-proiecție). Astfel, artiștii, asociațiile de artiști plastici sau instituțiile culturale vor putea propune – prin parteneriate sau convenții de colaborare – idei de expoziții și manifestări artistice, prin intermediul funcționarului public Antonia.
Proiectul „Revitalizarea Turnului Pompierilor” a fost finanțat prin Programul Operaţional Regional (POR) 2014-2020, Axa prioritară 5 – Îmbunătăţirea mediului urban şi conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, Prioritatea de investiții 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural. Valoarea totală a investiției: 11.108.771,11 lei cu TVA.Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI:
Source link