Connect with us

Sport

Șantierele din centrul Clujului intră în prelungiri. Proiectul de reamenajare urbană, continuat cu bani din bugetul local

Stefan Petre

Published

on

în imagine: strada Mihail Kogălniceanu/Foto: monitorulcj.ro

Administrație

Lucrările de amenajare urbană a străzilor din centrul municipiului Cluj-Napoca vor fi încheiate în primăvara anului viitor.

în imagine: strada Mihail Kogălniceanu/Foto: monitorulcj.ro

  


Consilierii locali urmează să voteze, luni, un proiect de hotărâre prin care perioada de modernizare a străzilor din zona centrală a Clujului va fi extinsă până în aprilie 2024.  


Potrivit documentației publicate de Primărie, deși pe unele străzi (Kogălniceanu, Universității) lucrările sunt realizate în proporție de 98%, în alte zone (strada Bolyai Janos) șantierul nu poate fi închis la data prevăzută, adică finalul lunii decembrie 2023. Lucrările pe strada Universității, aproape finalizate, 1 decembrie 2023/ Foto: monitorulcj.ro Mai mult, potrivit proiectului ce va fi votat în Consiliul Local, încheierea perioadei contractuale presupune ca lucrările ce rămân de executat să fie susținute din fonduri publice de la bugetul local. 


„Se aprobă asumarea implementării activităților proiectului „Lucrări de amenajare urbană strada Mihail Kogălniceanu, strada Universității și străzile adiacente”  din fonduri proprii după data de 31.12 2023, dar nu mai târziu de 30.04 2024, în scopul realizării integrale a acestora (…)”, se arată în documentația citată. Proiect de hotărâre pentru extinderea termenului de modernizare a străzilor din centrul Clujului/Foto: primariaclujnapoca.roModernizarea străzilor Mihail Kogălniceanu-Universității, un proiect complicat ce a dat bătăi de cap administrației locale, a început în ianuarie 2022. Proiectul include străzile din zona istorică a Clujului – str. Mihail Kogălniceanu și străzile adiacente Universității, Emmanuel de Martonne, axa nord-sud alcătuită din străzile János Bolyai – Hermann Oberth – Kovács Dezsö, Gaál Gábor și Baba Novac.


La mijlocul lunii octombrie, Consiliul Local aproba majorarea costurilor lucrărilor de modernizare a străzilor din centrul Clujului, printr-o suplimentare de 14,1 milioane lei, TVA inclus (circa 2,8 milioane de euro).În septembrie 2023, Primăria rezilia contractul cu proiectantul Mossfern, responsabil de amenajarea urbană a străzii Kogălniceanu.



Termen extins pentru modernizarea străzii Bolyai JanosÎn perioada implementării, proiectul a fost marcat de o serie de probleme.Astfel, în timp ce șantierul avansase în proporție de peste 60%, autoritățile au constatat că grupul statuar „Școala Ardeleană”, din strada Mihail Kogălniceanu, a fost ciuntit și a rămas fără soclu. Ulterior, nici statuia lui Emil Racoviță din strada Mihail Kogălniceanu nu s-a mai regăsit pe amplasamentul inițial. Primăria a anunțat că problemele apărute vor fi remediate, iar grupul statuar va fi reamplasat pe soclu.CITEȘTE ȘI: 
Aviz favorabil pentru reamplasarea pe soclu a statuilor de pe Kogălniceanu. Copacii din fața Bisericii Piariste trebuie să disparăÎn iulie 2023, problema relocării arborilor de pe strada Mihail Kogălniceanu și strada Universității a reprezentat un alt moment dificil, iar lucrările în teren au fost blocate temporar pentru identificarea unor soluții. Valoarea actualizată a proiectului este de 55.309.567,13 lei cu TVA. CITEȘTE ȘI: 
Mai mulți copaci pe strada Universității, după modernizare. Arborii existenți rămân „pe poziții”. FOTOProiectul este implementat din fonduri europene, însă contribuția proprie a municipiului Cluj-Napoca era estimată la 1,3 milioane de lei (plus TVA) și cofinanțarea de 2% din valoarea eligibilă a proiectului, de aproape 1 milion de lei. „Ținând cont de riscul de nefinalizare a lucrărilor de execuție pentru Grupul statuar Școala Ardeleană, respectiv tronsonul 2 al străzii Bolyai Janos (în dreptul imobilului de pe strada Eroilor nr 4), respectiv a neatingerii indicatorilor (…), considerăm necesară adoptarea prezentei hotărâri privind adoptarea unor măsuri în vederea implementării proiectului”, se arată în motivarea deciziei. Proiect de hotărâre pentru extinderea termenului de modernizare a străzilor din centrul Clujului/Foto: primariaclujnapoca.roÎn 31 decembrie 2023 proiectul de modernizare a străzilor Kogălniceanu-Universității ar trebui finalizat. Însă, șantierele vor rămâne deschise pe alte străzi incluse în proiectul de modernizare. Termen extins până la finalul lui 2023 pentru încheierea lucrărilor de modernizare/Foto: monitorulcj.ro Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:



Source link

Facebook Comments Box

Sport

CFR Cluj își îndreaptă atenția către Cupa României după ce lupta pentru titlu se complică

Dani Muresan

Published

on

Sursa: Facebook/cfr1907

Echipa CFR Cluj și-a îndreptat atenția către obținerea celui de-al doilea trofeu intern, pe fondul unui parcurs dificil în lupta pentru titlu. După ce au înregistrat un eșec și o remiză în primele două etape ale play-off-ului, distanțându-se la 10 puncte de poziția de lider, jucătorii clubului clujean au recunoscut că prioritățile se îndreaptă către Cupa României. Cristi Manea a subliniat importanța acestei competiții în contextul sezonului actual, înaintea confruntării din sferturile de finală împotriva echipei Corvinul Hunedoara.

Este o competiție foarte importantă pentru noi în acest sezon. Ne pregătim serios pentru acest meci și vom aborda partida cu toată seriozitatea. Aceasta este frumusețea Cupei României – faptul că avem oportunitatea de a juca împotriva echipelor din ligile inferioare.

Am visat întotdeauna să câștigăm Cupa, însă nu am avut șansa să ne concentrăm pe ea anterior din cauza participării noastre în cupele europene. Dar anul acesta, câștigătoarea merge în Europa League, ceea ce face ca acest trofeu să fie și mai important pentru noi. În campionat mai avem 8 etape, iar totul este deschis. Vom vedea ce se întâmplă“, a declarat fundașul echipei CFR Cluj.

Partida din Cupa României între CFR Cluj și Corvinul Hunedoara este programată pentru marți, cu începere de la ora 19:30.

Facebook Comments Box
Continue Reading

National

Simona Halep a fost surprinsă în avion, spre destinația sa din Miami – Foto

Stefan Petre

Published

on

Simona Halep a fost surprinsă în avion, spre destinația sa din Miami, unde se pregătește să își continue parcursul în turneul de tenis. Această călătorie marchează începutul unei noi etape în cariera sportivei noastre, iar fanii își așteaptă cu nerăbdare performanțele sale pe terenul de tenis.

Având în vedere că Miami este unul dintre cele mai importante turnee din calendarul tenisului mondial, este de așteptat ca Simona să fie pregătită să își pună în valoare abilitățile și să concureze la cel mai înalt nivel împotriva celor mai buni jucători din lume. Privind relaxată și concentrată în același timp, Simona pare hotărâtă să ofere o prestație memorabilă în competiția ce urmează.

Cu fiecare pas pe care-l face în această călătorie, Simona Halep demonstrează dedicarea și determinarea ei de a atinge cele mai înalte standarde în tenisul mondial. Fanii din întreaga lume o vor urmări cu sufletul la gură în fiecare meci și îi vor oferi sprijinul lor necondiționat în această nouă aventură sportivă.

Simona Halep campioana noastra

Facebook Comments Box
Continue Reading

Prin Oras

VIDEO: Maier Orosz Judith, Regina Înotului Românesc: 4 Medalii de Aur la Campionatele Mondiale de Natație Masters

Stefania Heinz

Published

on

Cu o voință de fier și un talent incontestabil, Maier Orosz Judith, o înotătoare din Cluj-Napoca, a demonstrat că vârsta nu este un impediment atunci când vine vorba de a atinge performanțe remarcabile în apă. La venerabila vârstă de 81 de ani, această sportivă a reușit să cucerească inimile și să încânte publicul la Campionatele Mondiale de Natație Masters, desfășurate în Doha, Qatar.

Evenimentul a adunat la start peste 2.500 de înotători din întreaga lume, competând în diverse categorii de vârstă. Cu toate că majoritatea concurenților erau mult mai tineri decât ea, Maier Orosz Judith a izbucnit în lumina reflectoarelor, demonstrându-și în mod convingător talentul și abilitățile în apa bazinului.

Clujeanca a fost o prezență dominatoare în competiție, cucerind nu mai puțin de patru medalii de aur în diferite probe. Performanța sa remarcabilă a adus o nouă dimensiune în cadrul competiției și a demonstrat că vârsta nu este un obstacol pentru realizările sportive de excepție.

Această poveste impresionantă nu este doar despre câștigarea de medalii, ci și despre dedicarea, perseverența și pasiunea pentru sport, care au ghidat-o pe Maier Orosz Judith de-a lungul întregii sale cariere. Prin succesul său, ea a inspirat și a motivat generații întregi de înotători, arătând că, cu determinare și efort, se pot obține rezultate remarcabile, indiferent de vârstă.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite