Connect with us

Sport

Sociologul Gelu Duminică: „Problema majoră e modul în care statul percepe consumul de alcool și drog – ca niște surse de bani!”

Stefan Petre

Published

on

Sociologul Gelu Duminică / Foto: Facebook - Gelu Duminică

Social

Societatea românească are o toleranță excesivă la consumul de alcool, spune sociologul Gelu Duminică, iar efectele consumului de droguri sunt „ascunse”, chiar dacă „realitatea din teren este violentă și dezastruoasă”.

Sociologul Gelu Duminică / Foto: Facebook – Gelu Duminică

  


Efectele consumului excesiv de alcool și consumului de droguri „răsună” tot mai puternic în România, în special în incidentele petrecute în traficul rutier. Sociologul Gelu Duminică explică faptul că un rol important în modul în această privință îl are și versurile care normalizează consumul de drog și alcool din muzica românească. 


Cu toate acestea, factorii principali care au dus la o situație dezastruoasă privind consumul de drog și alcool au strânsă legătură cu modul în care e structurată societatea, dar și cu neglijența și incompetența statului român.Sociologul Gelu Duminică a explicat cum autoritățile statului preferă să ia bani sau să închidă ochii atunci când se întâmplă tragedii pe fondul consumului de alcool sau droguri, în loc să investească timp și resurse în centre pentru reabilitare sau în promovarea unui consum de alcool responsabil.



CITEȘTE ȘI:
„Modelul de succes, cel care încalcă regulile. Mai avem cultura legalității în această țară?”, se întreabă profesorul clujean Valentin Naumescu „Da, parte din muzica românească este plină de versuri care normalizează consumul de drog și alcool. Multe din melodiile care au astfel de versuri sunt difuzate de posturile de radio și tv de specialitate de ani de zile. Niciodată (repet: niciodată) societatea românească nu a avut o reacție asemănătoare cu cele pe care un trapp-ist le-a generat cu versurile sale misogine, și chiar și în acel caz vorbim despre o dezbatere prost orientată, „modelul” nefiind factorul fundamental în dezvoltarea unor astfel de comportamente adverse. Din punctul meu de vedere, modul în care dezbatem atunci când apar astfel de situații spune despre societate. 


Pe scurt, explic unde greșim în această zonă:
1. Avem o toleranță excesivă la consumul de alcool. «Chefliul» este privit, de foarte multe ori, cu simpatie și alcoolul, chiar dacă recunosc că «mamă, sunt beată», ne conduce către epifanie. Nu de alta, însă conform unui studiu, România este campioana consumului de alcool la nivelul UE cu 11 litri/capita/an (spre comparație, consumul de brânză dacică e de 5 kg de an). Prea puțin ne interesează că alcoolul este, statistic, principala cauză a accidentelor de trafic, are efecte devastatoare asupra inimii și ficatului, poate dăuna fătului dacă este consumat în timpul sarcinii, contribuie la foarte grave de depresie si generează violență sau agresivitate în relații. Noi preferăm să-l tratăm ca adjuvant pentru destindere și distracție nevinovată, chiar dacă situația din teren ne izbește cu argumente contrare. Politicienii noștri preferă doar să accizeze (să ia banii) și să nu acționeze pentru a promova un consum responsabil. Și de aici, situația nu are decât un sens de dezvoltare și anume cel îndreptat către escaladare.CITEȘTE ȘI:
Consumatorii de droguri, duși la Psihiatrie pentru că nu există alte soluții. La Cluj se construiește un centru pentru dependenți 


2. Consumul de drog a fost multă vreme subiect tabu pentru societatea românească și considerat specific «țărilor occidentale, decadente și burgheze». Globalizarea a dus către dezvoltarea activității rețelelor și către Est și portul Constanța a devenit o poartă importantă de intrare a stupefientelor în Europa. Conform MAI, capturile de drog sunt la ordinea zilei și tone de heroină sunt identificate anual (în 2021 s-a reușit chiar capturarea a 1.5 tone dintr-un foc, fiind la acea vreme a doua cea mai mare cantitate reținută la nivel european). Chiar dacă avem scannere de verificare moderne cumpărate de ani buni care ar putea ajuta Poliția de Frontieră să identifice mult mai ușor drogurile, ele zac nefolosite în niște depozite devenind fier vechi. De ce? De aia! În aceeași paradigmă de ascundere și bagatelizare a efectelor consumului de drog am rămas și acum, chiar dacă realitatea din teren este violentă și dezastruoasă. Nu facem campanii, nu avem centre de dezintoxicare și reabilitare și Ministrul de Interne în funcție ne spune că «statul a pierdut lupta cu rețelele de trafic de droguri».   De fapt, și aici problema majoră este a modului în care statul percepe consumul de alcool și drog, și anume ca niște surse de bani! Prima pentru stat, a doua pentru șmecherii mult prea des protejați de oamenii care reprezintă statul”, a explicat sociologul Gelu Duminică.Citiți monitorulcj.ro și pe Google News 

CITEȘTE ȘI:



Source link

Facebook Comments Box

Actualitate

ȘOC înaintea derby-ului! Fanii U Cluj BOICOTEAZĂ meciul cu CFR! FURIE!

Cosmin Ardelean

Published

on

BOICOT la derby! Fanii U Cluj NU merg în Gruia! “Integritatea are un preț!”

Suporterii U Cluj au luat o decizie radicală înaintea derby-ului cu CFR Cluj, refuzând cele 1158 de bilete alocate pentru meciul din Gruia. Peluza Șepcile Roșii a anunțat public hotărârea, invocând lipsa de reciprocitate din partea CFR Cluj în ceea ce privește alocarea biletelor la meciurile de pe Cluj Arena.

Fanii “șepcilor roșii” acuză CFR Cluj că a condiționat vânzarea biletelor într-un mod special, menționând o nemulțumire legată de numărul redus de bilete primite la inelul II pe Cluj Arena la partidele anterioare. Mai mult, CFR Cluj ar fi acuzat suporterii U Cluj de “tertipuri” pentru a evita oferirea de bilete la inelul superior.

Drept răspuns, Peluza Șepcile Roșii a transmis un mesaj ferm: “Peluza Șepcile Roșii refuză să accepte cele 1158 de bilete alocate la meciul din deal. Este dureros să nu fim alături de Universitatea și să nu ne cântăm dragostea pentru Simbol, să nu ne bucurăm de “U”, dar ăsta-i prețul INTEGRITĂȚII pe care am hotărât să-l plătim.”

Suporterii U Cluj au subliniat că aleg “DEMNITATEA fără concesii” și refuză să fie tratați ca și cum li s-ar face un favor. Ei cred în principiile ultraseriei și consideră că CFR Cluj nu a manifestat reciprocitate în privința alocării biletelor.

În ciuda absenței din stadion, fanii U Cluj au anunțat că se vor strânge vineri, la ora 16:30, la stadion pentru a susține echipa la antrenament, iar în ziua meciului, la ora 16:00, se vor întâlni în Piața Unirii, sperând să găsească o modalitate de a urmări partida împreună.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Info

Scandal U Cluj – CFR: A fost ură etnică? Poliția dezvăluie ADEVĂRUL!

Cosmin Ardelean

Published

on

Fan U Cluj, reținut pentru atacul cu sticlă asupra unui suporter CFR după derby!

Poliția Cluj a anunțat reținerea suporterului U Cluj acuzat că a lovit cu o sticlă un fan al rivalilor de la CFR Cluj, în urma incidentelor violente de după marele derby din 31 martie 2025.

Conform anchetei, în acea seară, doi tineri de 19 ani au sesizat Poliția că au fost agresați în Parcul Central de un grup de persoane necunoscute. Unul dintre ei a suferit răni grave la față, fiind lovit cu o sticlă.

Poliția a demarat o investigație amplă, iar în urma cercetărilor, au fost identificate 8 persoane implicate în agresiune: 7 adulți (cu vârste cuprinse între 25 și 35 de ani) și un minor de 16 ani.

Pe 5 aprilie, a fost reținut principalul suspect, un bărbat de 38 de ani din Cluj-Napoca, acuzat că a aruncat sticla. Acesta a fost reținut pentru 24 de ore.

Poliția Cluj a reiterat că incidentul nu are conotație etnică, așa cum se insinuase inițial, infirmând acuzațiile liderilor UDMR Cluj.

Cercetările continuă pentru toate cele 8 persoane, fiind acuzate de tulburarea ordinii și liniștii publice. Bărbatul de 38 de ani este cercetat și pentru lovire sau alte violențe.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Sport

David Popovici devine cel mai rapid înotător din istorie la 50, 100 și 200 m liber

Maria Costea

Published

on

David Popovici face din nou istorie: cel mai rapid om din toate timpurile la 50, 100 și 200 de metri liber

La doar 20 de ani, David Popovici continuă să redefinească limitele natației mondiale. Vineri, 11 aprilie, sportivul român a anunțat cu mândrie pe pagina sa de Facebook că a devenit primul om din lume care a spart toate cele trei bariere de elită în stilul liber:

  • Sub 22 de secunde la 50 m

  • Sub 47 de secunde la 100 m

  • Sub 1:43 la 200 m

Performanța care a completat acest trio legendar a fost reușită chiar vineri, când Popovici a obținut un nou record național la 50 m liber, cu timpul de 21.83 secunde.

„De asta sunt tare mândru”, a scris David, într-un mesaj sincer și emoționant, care a rezonat cu fanii din toată lumea.


O revenire conștientă, după Jocurile Olimpice de la Paris

După ce a urcat din nou pe podium la Jocurile Olimpice de la Paris, Popovici a decis să ia o pauză de opt luni. Nu din cauza oboselii fizice, ci pentru a-și regăsi echilibrul interior.

„A fost nevoie de timp – pentru a respira, a mă bucura, pentru a înțelege ce am realizat și mai ales, pentru a mă reconecta cu de ce-ul din spatele acestui drum”, a explicat el.

Campionul vorbește deschis despre faptul că adevărata performanță nu înseamnă doar antrenamente sau medalii, ci mai ales claritate mentală, echilibru și bucuria sinceră de a înota.

„Am ales conștient această pauză, iar acum revin cu și mai multă claritate, motivație și încredere.”


Titluri naționale și un mesaj către fani

La Campionatele Naționale de Înot de la Otopeni, Popovici a cucerit deja aurul la 50 m, 100 m și 200 m liber, cu un timp excelent de 1:45.07 în proba de 200 m.

În stilul său autentic, David nu s-a limitat doar la medalii – a transmis și un mesaj deschis fanilor, invitându-i să fie parte din povestea înotului românesc:

„Energia voastră contează mai mult decât credeți!”


David Popovici nu doar că face valuri în bazin, ci și în inimile oamenilor. Cu maturitatea unui campion și sufletul unui adevărat lider, el inspiră o generație întreagă. Iar povestea lui abia începe.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite