Connect with us

Sport

Viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, despre proiectul metroului: “Se lucrează la componenta de proiectare”

Stefan Petre

Published

on

Viceprimarul Dan Tarcea a vorbit despre proiectul metroului  Foto: Municipiul Cluj-Napoca - Facebook

Administrație

Viceprimarul municipiului Cluj-Napoca Dan Tarcea a oferit noi detalii despre cele mai importante proiecte de infrastructură ale Clujului.

Viceprimarul Dan Tarcea a vorbit despre proiectul metroului Foto: Municipiul Cluj-Napoca – Facebook

 Dan Tarcea a vorbit, în cadrul unei emisiuni radio, despre stadiul marilor proiecte de infrastructură. 
El a precizat că proiectul trenului metropolitan este într-o “etapă bună”. “Încă nu este deschis niciun call de finanțare pentru trenul metropolitan, abia de anul viitor vor fi deschise call-urile de finanțare. Noi lucrăm la studiul de fezabilitate astfel încât să fim pregătiți în momentul în care avem și sursa de finanțare și vor fi deschise aceste call-uri de finanțare. Adică vrem să fim pregătiți pentru a depune spre finanțare și acest proiect.
La Cluj-Napoca avem câteva proiecte mari de infrastructuă. Cel mai important obiectiv de investiții pentru mobilitate este cel al centurii metropolitane. Trebuie menționat că până în 2017 nu era posibil ca unitățile administrativ-teritoriale să se asocieze și să facă studiu de fezabilitate. Abia în decembrie 2017 s-a schimbat legislația și s-a permis autorităților locale să se asocieze și să facă în locul guvernului aceste investiții. Am făcut licitațile și de atunci lucrăm la acest proiect care în sfârșit a ajuns să se materializeze în sensul că pentru un prim tronson avem deja licitația încheiată, se lucrează la partea de proiectare astfel încât în prima jumătate a anului viitor să înceapă efectiv lucrările. Aici discutăm de tronsonul cuprins de la Nodul N până la Spitalul Regional de Urgență, unde vor fi șase benzi de circulație, câte o bandă suplimentară pe fiecare sens, benzi care să poată fi folosite cu dedicație de către transportul public, mașinile de urgență. De asemenea creăm și infrastructura alternativă, pentru bicilete”, a declarat viceprimarul.



Dan Tarcea a mai subliniat că Spitalul Regional nu va putea funcționa fără această legătură cu municipiul Cluj-Napoca și cu această centură, de aceea a fost prioritizată această bucată. “În al doilea rând este cel mai aglomerat tronson de circulație din România. Vestea bună este că prima licitație pentru Spitalul Regional a fost deja adjudecată. Discutăm de o investiție de peste 600 milioane de euro. Discutăm în prima etapă de investițiile care urmează să fie făcute în pregătirea terenului, urmând ca până în luna februarie să se facă și a doua licitație pentru construcția lui”, a menționat Dan Tarcea.Un tronson “extrem de complex”Viceprimarul municipiului Cluj-Napoca a mai punctat că al doilea tronson este extrem de complex.
“În ce privește centura metropolitan, cel de-al doilea tronson care face legătura între Baciu, Cluj-Napoca și merge până la o benzinărie de la ieșirea din Cluj-Napoca înspre Apahida, aici discutăm de un tronson care are 56 de kilometri, un tronson extrem de complex, pentru că sunt 94 de structuri – poduri, podețe și tuneluri, cinci tuneluri pe această zonă. Este un proiect extrem de complex la care avem în acest moment un ofertant, iar acest ofertant este în asociere cu încă 21 de firme. Deci 22 de firme s-au asociat pentru a putea să vină să depună o ofertă pentru acest tronson complex. Doar componenta de exproprieri pentru centura metropolitană se ridică la un miliard de lei, este în transparență decizională și sper să fie aprobat și acest obiectiv.
Este un proiect care încet prinde contur și care cu siguranță va duce la o decongestionare serioasă a traficului în Cluj-Napoca. Celelalte tronsoane ale centurii urmează să fie fazate, legătura cu Apahida și legătura cu Florești, și mai departe cu Gilău. În prima etapă ne concentrăm pe acești kilometri de centură metropolitană”, a spus Dan Tarcea.  



Metroul, o provocareDan Tarcea a vorbit și despre proiectul metroului.  “Un alt obiectiv important este metroul, care va duce Clujul într-o altă eră. Discutăm de un oraș care trebuie să fie atractiv și peste 20 și peste 30 de ani, și peste 100 de ani, noi pregătim azi orașul viitorului. E un proiect care trebuie să se termine în 10 ani, extrem de complex și acesta. E o investiție de 2,1 miliarde euro, sume foarte mari pe care bugetul municipiului nu și le permite, de aceea avem nevoie să atragem fonduri europene și guvernamentale. Și această componentă de metrou are în acest moment o finanțare din PNRR de 300 milioane euro. 
(…) Se lucrează la componenta de  proiectare, pentru că este o provocare evident, să faci un asemenea obiectiv, avem întâlniri săptămânale cu cei de la metrou… pentru a putea pregăti exact proiectul. Fie că discutăm de studii suplimentare sau de descărcări arheologice, de cum se va desfășura traficul pe perioada lucrărilor, plus obținerea avizelor, la acestea se lucrează, iar în momentul în care vom avea date concrete, adică să  putem face următorul calendar, îl vom face public”, a mai spus Dan Tarcea. Citiți monitorulcj.ro și pe Google News 
 



Source link

Facebook Comments Box

Sport

CFR Cluj își îndreaptă atenția către Cupa României după ce lupta pentru titlu se complică

Dani Muresan

Published

on

Sursa: Facebook/cfr1907

Echipa CFR Cluj și-a îndreptat atenția către obținerea celui de-al doilea trofeu intern, pe fondul unui parcurs dificil în lupta pentru titlu. După ce au înregistrat un eșec și o remiză în primele două etape ale play-off-ului, distanțându-se la 10 puncte de poziția de lider, jucătorii clubului clujean au recunoscut că prioritățile se îndreaptă către Cupa României. Cristi Manea a subliniat importanța acestei competiții în contextul sezonului actual, înaintea confruntării din sferturile de finală împotriva echipei Corvinul Hunedoara.

Este o competiție foarte importantă pentru noi în acest sezon. Ne pregătim serios pentru acest meci și vom aborda partida cu toată seriozitatea. Aceasta este frumusețea Cupei României – faptul că avem oportunitatea de a juca împotriva echipelor din ligile inferioare.

Am visat întotdeauna să câștigăm Cupa, însă nu am avut șansa să ne concentrăm pe ea anterior din cauza participării noastre în cupele europene. Dar anul acesta, câștigătoarea merge în Europa League, ceea ce face ca acest trofeu să fie și mai important pentru noi. În campionat mai avem 8 etape, iar totul este deschis. Vom vedea ce se întâmplă“, a declarat fundașul echipei CFR Cluj.

Partida din Cupa României între CFR Cluj și Corvinul Hunedoara este programată pentru marți, cu începere de la ora 19:30.

Facebook Comments Box
Continue Reading

National

Simona Halep a fost surprinsă în avion, spre destinația sa din Miami – Foto

Stefan Petre

Published

on

Simona Halep a fost surprinsă în avion, spre destinația sa din Miami, unde se pregătește să își continue parcursul în turneul de tenis. Această călătorie marchează începutul unei noi etape în cariera sportivei noastre, iar fanii își așteaptă cu nerăbdare performanțele sale pe terenul de tenis.

Având în vedere că Miami este unul dintre cele mai importante turnee din calendarul tenisului mondial, este de așteptat ca Simona să fie pregătită să își pună în valoare abilitățile și să concureze la cel mai înalt nivel împotriva celor mai buni jucători din lume. Privind relaxată și concentrată în același timp, Simona pare hotărâtă să ofere o prestație memorabilă în competiția ce urmează.

Cu fiecare pas pe care-l face în această călătorie, Simona Halep demonstrează dedicarea și determinarea ei de a atinge cele mai înalte standarde în tenisul mondial. Fanii din întreaga lume o vor urmări cu sufletul la gură în fiecare meci și îi vor oferi sprijinul lor necondiționat în această nouă aventură sportivă.

Simona Halep campioana noastra

Facebook Comments Box
Continue Reading

Prin Oras

VIDEO: Maier Orosz Judith, Regina Înotului Românesc: 4 Medalii de Aur la Campionatele Mondiale de Natație Masters

Stefania Heinz

Published

on

Cu o voință de fier și un talent incontestabil, Maier Orosz Judith, o înotătoare din Cluj-Napoca, a demonstrat că vârsta nu este un impediment atunci când vine vorba de a atinge performanțe remarcabile în apă. La venerabila vârstă de 81 de ani, această sportivă a reușit să cucerească inimile și să încânte publicul la Campionatele Mondiale de Natație Masters, desfășurate în Doha, Qatar.

Evenimentul a adunat la start peste 2.500 de înotători din întreaga lume, competând în diverse categorii de vârstă. Cu toate că majoritatea concurenților erau mult mai tineri decât ea, Maier Orosz Judith a izbucnit în lumina reflectoarelor, demonstrându-și în mod convingător talentul și abilitățile în apa bazinului.

Clujeanca a fost o prezență dominatoare în competiție, cucerind nu mai puțin de patru medalii de aur în diferite probe. Performanța sa remarcabilă a adus o nouă dimensiune în cadrul competiției și a demonstrat că vârsta nu este un obstacol pentru realizările sportive de excepție.

Această poveste impresionantă nu este doar despre câștigarea de medalii, ci și despre dedicarea, perseverența și pasiunea pentru sport, care au ghidat-o pe Maier Orosz Judith de-a lungul întregii sale cariere. Prin succesul său, ea a inspirat și a motivat generații întregi de înotători, arătând că, cu determinare și efort, se pot obține rezultate remarcabile, indiferent de vârstă.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite