A Doua Escadrilă de F-16 a României se Completează: Alte Trei Aeronave au Aterizat la Câmpia Turzii
România a primit vineri, 13 decembrie, alte trei aeronave F-16 Fighting Falcon, achiziționate din Norvegia, care vor completa dotarea Escadrilei 48 Vânătoare. Aeronavele au aterizat în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu” de la Câmpia Turzii, marcând un nou pas în modernizarea forțelor aeriene ale țării.
Potrivit Ministerului Apărării Naționale (MApN), achiziția acestui nou lot de avioane, împreună cu pachetul de bunuri și servicii asociat, contribuie la întărirea securității aeriene a României. Noile aeronave vor fi utilizate pentru apărarea spațiului aerian național și NATO, în cadrul Serviciului de Luptă Permanent – Poliție Aeriană (SLP-PA), sub comandă NATO, în orice situație, fie pe timp de pace, fie în condiții de criză.
Escadrila 48 Vânătoare ajunge la 15 aeronave
Cu cele trei avioane sosite vineri, Escadrila 48 Vânătoare dispune acum de 15 aeronave F-16 din cele 32 achiziționate de la Regatul Norvegiei. Aceste avioane sunt livrate în stare operațională și sunt destinate să asigure tranziția către aeronavele de generația a V-a, cu o durată minimă de utilizare de 10 ani.
Contractul cu Norvegia și implicarea industriei naționale
România a atribuit contractul de achiziție Guvernului Norvegiei, în cadrul programului „Avion multirol al Forțelor Aeriene”. Acesta include atât suport logistic inițial, cât și un pachet de bunuri și servicii complementar furnizat de Guvernul Statelor Unite ale Americii.
Pe lângă întărirea capabilităților aeriene, acest proiect sprijină industria națională de apărare, lucrările de mentenanță și modernizare fiind asigurate de compania Aerostar Bacău.
Tranziția către F-35
România a semnat recent un contract istoric pentru achiziționarea a 32 de aeronave de generația a V-a, F-35 Lightning II, la un cost de 6,5 miliarde de dolari. Primele avioane F-35 sunt așteptate în jurul anului 2030.
Până atunci, cele trei escadrile de F-16 Fighting Falcon pe care România le va opera vor asigura tranziția către noile aeronave, consolidând poziția țării în cadrul NATO și asigurând protecția spațiului aerian național.